27-29/11: Έκθεση του ΣΑΔΑΣ Αττικής «Για μια αρχιτεκτονική φιλική προς το περιβάλλον» στο μετρό Συντάγματος

28Το τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ θα παρουσιάσει, το τριήμερο από Παρασκευή 27 έως και την Κυριακή 29 Νοέμβρη, στο χώρο του σταθμού του μετρό στο Σύνταγμα, Εκθεση, για τη Φυσική Δόμηση και τη Δόμηση με χώμα, με τίτλο «Για μιά Αρχιτεκτονική φιλική στο Περιβάλλον».

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της αντίστοιχης επιτροπής του Συλλόγου για το περιεχόμενο της έκθεσης και την απόφαση – κάλεσμα του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ Αττικής για το πώς μπορούμε όλοι και όλες να προσφέρουμε την απαραίτητη εθελοντική βοήθεια στην προετοιμασία, στο στήσιμο, στην παρουσίαση και στο ξεκρέμασμα της έκθεσης από το σταθμό του μετρό.

Στόχος της Εκθεσης είναι να δειχθεί στο ευρύ κοινό ότι αυτές οι μορφές δόμησης –φυσική δόμηση, δόμηση με χώμα- που έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου τα τελευταία 60 χρόνια ή έχουν λησμονηθεί, είναι πλέον δόκιμες , μέσα από την επιστημονική προσέγγιση και τεκμηρίωση και μπορούν όχι μόνο να εξυπηρετήσουν σύγχρονες ανάγκες αλλά να δώσουν και αποτελεσματικές απαντήσεις στα σύνθετα περιβαλλοντικά προβλήματα που θέτει η εποχή μας.

Οι κατασκευές εναλλακτικών υλικών και μεθόδων, μπορούν να ξαναγίνουν οικείες στη συνείδηση των ανθρώπων, καθώς έχουν βαθιές ρίζες, που φθάνουν στην αυγή του πολιτισμού, και να βρουν ευρεία εφαρμογή με επιστημονική τεκμηρίωση και προδιαγραφές, ως πιο συμβατές με τον άνθρωπο τη δημιουργική του ανάγκη και τη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον, καθώς επιτρέπουν τη συμμετοχή των χρηστών στη διαδικασία της δόμησης.

Σήμερα με την οικονομική κρίση, αυτού του είδους οι εναλλακτικές κατασκευές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μπορούν να αναπροσαρμόσουν συμπιέζοντας σημαντικά, το κόστος της οικοδομής, να αναδείξουν νέες συμμετοχικές σχέσεις και νέους ρόλους για τον αρχιτέκτονα.

Στην έκθεση θα παρουσιάζονται μαζί με τις διάφορες τεχνικές, υλοποιημένα παραδείγματα σύγχρονων κτιρίων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και σχέδια, φωτογραφικό υλικό, από τα διάφορα στάδια της κατασκευής, μέχρι την ολοκλήρωση τους.

Ακολουθεί η σχετική απόφαση – κάλεσμα του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ Αττικής. Ας βοηθήσουμε όσοι και όσες μπορούμε στην επιτυχία της έκθεσης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ ετοιμάζει στον υπόγειο χώρο της στάσης του μετρό της πλατείας Συντάγματος στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2015 Έκθεση «Για μια αρχιτεκτονική φιλική στο περιβάλλον», με έμφαση στη Φυσική Δόμηση, στη δόμηση με χώμα και σε σχετικές εναλλακτικές μορφές δόμησης.

Αυτή η Έκθεση γίνεται συλλογικά. Γι αυτό καλούμε τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται να δηλώσουν τις συμμετοχές τους για τις διάφορες φάσεις προετοιμασίας, στησίματος, παρουσίασης της Έκθεσης και το ξεκρέμασμα αυτής.

1.Προετοιμασία: Αφορά στην κατασκευή Βίντεο (φιλμ για την ΕΡΤ) και power point. Χρειάζονται σχετικές γνώσεις.

2 Στήσιμο Έκθεσης: Την Πέμπτη, 26 Νοέμβρη, το βράδυ και ώρα 10μ.μ στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ θα γίνει η τελική προετοιμασία. Κόλλημα ταινιών κλπ. Τα μεσάνυχτα ώρα 12 θα γίνει η μεταφορά στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ και 12.30, που κλείνει το Μετρό, θα γίνει το στήσιμο.

3. Λειτουργία της Έκθεσης: Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή αναγκαστικά από την ώρα που ανοίγει το μετρό 5π.μ μέχρι τη λήξη της βάρδιας (Παρασκευή Σάββατο μέχρι 2πμ και Κυριακή 12:30 τα μεσάνυχτα). Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας πρέπει να παρευρίσκονται δύο άτομα κατά προτίμηση σε βάρδιες. Παρακαλούνται οι συνάδελφοι που θα δηλώσουν συμμετοχή να δηλώσουν με ακρίβεια, πόσες βάρδιες μπορούν να κάνουν, οι βάρδιες θα είναι δίωρες (6-8:00 πμ, 8-10:00 κ.ο.κ. έως 12-2:00 πμ) ποιες μέρες και ποιες ώρες είναι διαθέσιμοι. Αν θέλουν να είναι παρέα να το δηλώσουν και αυτό, για να καταρτιστεί σχετικά εύκολα ο κατάλογος.

4. Ξεκρέμασμα Έκθεσης: Θα αρχίσει στις 12.30 το βράδυ της Κυριακής όταν θα κλείσει το Μετρό. Αυτή η φάση μάλλον δεν θα κρατήσει πολλή ώρα.

Μέχρι την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι, περιμένουμε τις διαθεσιμότητές σας, με μέιλ στο Τμήμα Αττικής ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ (με στοιχεία επικοινωνίας, οπωσδήποτε και τηλέφωνο), είτε τηλεφωνικά, επίσης στο Τμήμα Αττικής ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ.

Διεύθυνση Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ (Κλάδου & Βρυσακίου 15, Αθήνα, ΤΚ 10555), τηλ.: 2103215146 και 2103213871, email: tmattikissp@gmail.com

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: