Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών ιδρύθηκε το 1999 με σκοπό να ενώσει τους εργαζόμενους τεχνικούς του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από το πτυχίο που έχουν πάρει και τον τρόπο της πληρωμής τους. Γι’ αυτό γράφει μέλη όχι μόνο απόφοιτους των πολυτεχνείων αλλά και τεχνολόγους απόφοιτους των ΤΕΙ, εργοδηγούς, σχεδιαστές και άλλους – ανεξάρτητα από την εκπαιδευτική βαθμίδα αποφοίτησης. Στόχος άλλωστε είναι η ενότητα των εργαζόμενων ενάντια σε συντεχνιακές λογικές που στρέφουν τον ένα κλάδο ενάντια στον άλλο και στη λογική του «κοινωνικού αυτοματισμού» που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις με τη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Γι’ αυτό και πρόκειται για σωματείο τεχνικών και όχι στενά μηχανικών. Δεν είναι άλλωστε σπάνιες οι περιπτώσεις νέων αρχιτεκτόνων που στον χώρο εργασίας τους όλοι οι συνάδελφοί τους προέρχονται από διαφορετική εκπαιδευτική βαθμίδα και ο μόνος «συνάδελφος» μηχανικός είναι … το αφεντικό.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής σημαίνει ανεξάρτητα από το αν ο εργαζόμενος έχει κανονική – τυπική πρόσληψη ή αμοίβεται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, όπως συμβαίνει άλλωστε στη μεγάλη πλειοψηφία των νέων. Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε. Η αμοιβή με το «μπλοκάκι», δηλαδή το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ήταν και είναι το κλειδί της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας στον χώρο των τεχνικών και οι αρχιτέκτονες μάλιστα έχουν την δυσάρεστη ιδιαιτερότητα της πλατιάς διάδοσης ακόμα ελαστικότερων μορφών απασχόλησης όπως η ωρομισθία. Με το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ο εργαζόμενος χρίζεται «συνεργάτης» και στην πράξη συνδυάζει την εργασιακή πειθαρχία του μισθωτού με την ανασφάλεια του ελεύθερου επαγγελματία. Ο «συνεργάτης» δεν έχει ωράριο, πληρωμένες άδειες, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης και πληρώνει μόνος του την ασφάλισή του. Ο ωρομίσθιος «συνεργάτης» αν αρρωστήσει δεν πληρώνεται και στο φόντο της κρίσης υπάρχουν και χειρότερα όπως η μαύρη εργασία και άλλα.

Η εργοδοτική αυτή πατέντα δεν είναι τυπικά νόμιμη. Αν υιοθετήσει κανείς ακόμη και το στενό νομικό ορισμό, η εργασιακή σχέση στην οποία το αφεντικό ορίζει το χρόνο (ο εργαζόμενος έχει ωράριο), τον τόπο (ο εργαζόμενος πηγαίνει στο γραφείο και δεν δουλεύει στον χώρο του) και τον τρόπο της εργασίας (ο εργοδότης έχει αποφασιστικό λόγο στο αποτέλεσμα της εργασίας) είναι εξαρτημένη. Όταν μία εργασιακή σχέση χαρακτηρίζεται «εξαρτημένη» ο εργαζόμενος δικαιούται όλες τις απολαβές του μισθωτού. Ίσως η μεγαλύτερη πρακτική επιτυχία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών υπήρξε η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για πρώτη φορά το 2006 – 2007 η οποία ρητά συμπεριλαμβάνει την εργασία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Σήμερα, στην εποχή του Μνημόνιου, δεν τηρούνται πια ούτε τα προσχήματα. Διακηρυγμένος σκοπός της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας είναι να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις, οι αποζημιώσεις, οι υπερωρίες και κάθε ρύθμιση της αγοράς εργασίας ώστε η εργατική δύναμη – δηλαδή εμείς – να γίνει φθηνότερη, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Έτσι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2008 – 2009 που ήταν υποχρεωτική για το νομό Αττικής έληξε στις 20/7/2012. Η διεκδίκηση μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν άμεσα το Σωματείο. Αναλυτικότερα για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων και των νομοθετικών αλλαγών στην περίοδο του μνημονίου που οδηγούν πρακτικά στην κατάργησή τους, δείτε εδώ.

Η αμοιβή με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών είναι επιπλέον ένας τρόπος εισφοροδιαφυγής από την πλευρά των αφεντικών που έτσι αποφεύγουν τις εργοδοτικές εισφορές με τις οποίες θα βαρύνονταν σε περίπτωση τυπικής πρόσληψης. Όμως το ΤΣΜΕΔΕ, σε αντίθεση με π.χ. το ΙΚΑ, ως ελευθεροεπαγγελματικό ταμείο δεν έχει καν το μηχανισμό που θα μπορούσε να ελέγξει την εισφοροδιαφυγή. Δεν πρόκειται για ατύχημα, αλλά για μία ακόμα έκφανση της πολιτικής επιλογής όλων των κυβερνήσεων που έχουν περάσει, να  ενθαρρύνουν δια της κρατικής ανοχής  την μετατροπή της αγοράς εργασίας σε ζούγκλα. Αλλά πώς θα μπορούσε άλλωστε το κράτος να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς του ενάντια στην πληρωμή με Δελτίο που υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας, όταν το ίδιο αποτελεί τον πρώτο διδάξαντα αυτών των πρακτικών, της πρόσληψης δηλαδή συμβασιούχων με Δελτίο που όμως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ο πιο σημαντικός πολιτικός στόχος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών επομένως είναι να βρεθούν οι τρόποι και οι μορφές συλλογικής συνδικαλιστικής έκφρασης ειδικά των νέων επισφαλώς εργαζόμενων τεχνικών που σήμερα τις στερούνται. Στη δράση του σωματείου συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων η παρέμβαση στους χώρους εργασίας, η προσπάθεια οργάνωσης συνελεύσεων άνεργων και προσωρινά απασχολούμενων τεχνικών αλλά και οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες που στόχο έχουν να μετατρέψουν σε μάχη κάθε απόλυση που καταγγέλλεται στο Σωματείο στο πλαίσιο της στοιχειώδους εργατικής αλληλεγγύης. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών επιδιώκει επίσης να πρωτοστατεί σε κάθε προσπάθεια οριζόντιου συντονισμού μεταξύ πρωτοβάθμιων σωματείων, όπως ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα ή η πρωτοβουλία σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα παλιότερα κ.ά. Επομένως η δράση του Σωματείου επιδιώκουμε να είναι και μια πρόταση για το εργατικό κίνημα. Που θα αγωνίζεται επιθετικά για τη βελτίωση της θέσης του εργαζόμενου και δεν θα περιορίζεται στην υπεράσπιση των κεκτημένων (που πια δεν υπάρχουν), που θα επιλέγει μαχητικές μορφές διαμαρτυρίας και αμεσοδημοκρατικές δομές λειτουργίας. Εμείς σαν μέλη της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων είμαστε ταυτόχρονα και μέλη της Αριστερής Πρωτοβουλίας Μισθωτών Τεχνικών, της μεγαλύτερης παράταξης που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του Σωματείου.

Αν και ο κύριος όγκος των δυνάμεων του Σωματείου βρίσκεται στην Αθήνα, ήδη λειτουργούν παραρτήματά του στην Πάτρα και τα Χανιά, ενώ το παράρτημα Θεσσαλονίκης έχει ήδη μετασχηματιστεί σε ξεχωριστό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας. Η ενίσχυση αυτής της προσπάθειας είναι μεταξύ των όρων για τη βελτίωση της θέσης όλων των εργαζόμενων στο χώρο, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Επομένως η εγγραφή στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών είναι μια πρώτη συμβολή στη συνολική αυτή προσπάθεια.

Καταγγέλλουμε στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών οποιαδήποτε δυσμενή μεταβολή των όρων της εργασίας μας, όπως μείωση μισθού, απόλυση ή απειλή για απόλυση και κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Επικοινωνούμε στα τηλέφωνα 6936760879, 6977806266. Στέλνουμε e-mail στη διεύθυνση somtechnik@gmail.com. Επικοινωνούμε ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 10, ΤΚ 10561, Αθήνα.

Σχολιάστε