Τρίτη 16/6/2015, στις 10πμ: Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό

afisa1Την Τρίτη 16 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, διοργανώνεται κινητοποίηση των μηχανικών στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Σταδίου 29), για το ασφαλιστικό των μηχανικών, με βασικά αιτήματα την κατάργηση των αυξήσεων στο ΤΣΜΕΔΕ, τη μείωση των εισφορών και τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Η συμμετοχή όλων των πληττόμενων μηχανικών είναι απαραίτητη, καθώς παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, οι μνημονιακές αυξήσεις παραμένουν, η ρύθμιση των 100 δόσεων έχει εισπρακτικό χαρακτήρα και κάθε άλλο παρά λύνει το πρόβλημα, τα ταμειακά διαθέσιμα μετατρέπονται σε ρέπος για την πληρωμή του δημόσιου χρέους και συνολικά η κατάσταση επιδεινώνεται.

Στην κινητοποίηση καλούν ο ΣΑΔΑΣ Αττικής με ψήφισμά του βασισμένο στην τελευταία σχετική απόφαση του ΔΣ, η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το οποίο καλεί σε στάση εργασίας 9:00 με 12:00. Παραθέτουμε παρακάτω τη σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα του Σωματείου:

Κλείνοντας σχεδόν πέντε μήνες από την εκλογή της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, και παρά τις προσδοκίες πολλών συναδέλφων, παρά τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει και τις συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου καμία κίνηση δεν έχει γίνει για την λύση του ζητήματος του ασφαλιστικού των μηχανικών. Η κυβέρνηση διατηρεί ενεργό όλο το μνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), το οποίο οδήγησε στην καταστροφή την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων και ανέργων μηχανικών, ενώ επίσης δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την επίλυση των ζητημάτων τα οποία θέτουμε με επιτακτικό τρόπο εδώ και 3 χρόνια.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο απαντά ότι «μελετά» τροποποιήσεις, χωρίς να δεσμεύεται σε καμία περίπτωση για το περιεχόμενο αυτών ή το χρονοδιάγραμμά τους. Δηλώνει ρητά ότι δεν συζητά κατάργηση του μνημονιακού νόμου για το ασφαλιστικό (Ν.3986/2011), ούτε την κατάργηση του ΚΕΑΟ, αλλά ούτε και την διαγραφή των χρεών των ανέργων συναδέλφων. Μάλιστα σε σχέση με την κατάργηση των αναδρομικών αυξήσεων που εκκρεμούν (από το 2011) δήλωσε ότι υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας και συνεπώς θα πρέπει να καταβληθούν από τους μηχανικούς. Σε σχέση με την περίθαλψη, η μόνη πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί είναι η παράταση των μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης (Βρούτση), μέτρα με τα οποία μεγάλη μερίδα των συναδέλφων που χρωστούν στο ταμείο αποκλείονται από την περίθαλψη. Τέλος, δεν διατίθεται να κάνει το παραμικρό στο ζήτημα της τεράστιας εισφοροδιαφυγής που πραγματοποιείται από την εργοδοσία εδώ και πολλά χρόνια διαμέσου του δελτίου παροχής υπηρεσιών.

Συνολικά, η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα του ασφαλιστικού (των μηχανικών, αλλά και συνολικά) στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, με αυτούς δηλαδή που επέβαλαν την κοινωνική καταστροφή των προηγούμενων χρόνων. Θέτει με άλλα λόγια, την περίθαλψη, την ασφάλιση, την σύνταξη και τα χρέη των μηχανικών στο συνολικό παζάρι του δημόσιου χρέους και της αποπληρωμής του. Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που διαλύονται οι όποιες μετεκλογικές αυταπάτες. Στην λεγόμενη «διαπραγμάτευση» τόσο οι «προτάσεις» των δανειστών, όσο και αυτές της κυβέρνησης (παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις), αποτελούν σχέδια νέων μνημονίων.

Οι διαθέσεις και οι ιεραρχήσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ασφαλιστικό εκδηλώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, όπου για να αποπληρωθούν οι δόσεις του ΔΝΤ δεσμεύτηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ και άλλων ταμείων και οργανισμών. Οι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι συνάδελφοι μπορεί να οδηγούνται στην καταστροφή μέσω των υπέρογκων εισφορών, μπορεί να αποκλείονται από την περίθαλψη, ωστόσο προτεραιότητα για την κυβέρνηση “κοινωνικής σωτηρίας” είναι η αποπληρωμή των δόσεων και η συμφωνία με τους «θεσμούς». Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο στον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, όσο και στο προσχέδιο του νόμου- μίνι ασφαλιστικό («Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας», την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα») που τέθηκε σε διαβούλευση την Παρασκευή 5/6, δεν περιλαμβάνονται καθόλου τα ζητήματα που θέτουμε εδώ και καιρό σε σχέση με το ασφαλιστικό. Μάλιστα η κυβέρνηση, δίνει την δυνατότητα στα ασφαλιστικά ταμεία (με το άρθρο 17 του νομοσχεδίου) να εγγράφουν υποθήκες στα ακίνητα όσων χρωστούν ακόμη και μετά την υπαγωγή τους σε ρύθμιση χρεών!

Η κυβέρνηση θυσιάζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος έχει απομείνει στο βωμό της νέας συμφωνίας. Οι «προτάσεις» της για το ασφαλιστικό προς τους δανειστές, αποτελούν συνέχεια και εμβάθυνση των μνημονίων και των αντιασφαλιστικών μέτρων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, κατάργηση του όποιου κοινωνικού της χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, προώθηση νέων ενοποιήσεων Ταμείων, που θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τις όποιες παροχές. Η κυβέρνηση έχοντας εγκαταλείψει κάθε «κόκκινη γραμμή», έχει ανοίξει τις ορέξεις των δανειστών που ζητούν με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς και πιο απροκάλυπτα, τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, είναι σαφές ότι αν οι εργαζόμενοι και άνεργοι μηχανικοί δεν βγουν στον δρόμο μαζικά, δυναμικά να επιβάλουν στο υπουργείο, την κυβέρνηση και την τρόικα τους όρους και τα αιτήματά τους, η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί αλλά θα επιδεινωθεί. Όχι μόνο τα νέα ειδοποιητήρια που θα αποσταλούν στο τέλος του μήνα θα έχουν τις αυξήσεις των εισφορών, όχι μόνο θα απαιτηθούν τα αναδρομικά, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα για τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους. Δεν πρόκειται να κατοχυρωθεί επίδομα ανεργίας, απαλλαγή των ανέργων από τις εισφορές και διαγραφή των χρεών τους, καθολική περίθαλψη.

Την Τρίτη 16/6 καλούμε το σύνολο των μηχανικών σε μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29) στις 09.00 πμ προκειμένου να καταστήσουμε σαφές στην πολιτική ηγεσία, την κυβέρνηση και τους λεγόμενους «θεσμούς» ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι αποδεκτή. Εδώ και χρόνια παλεύουμε ανυποχώρητα κόντρα στις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές της τρόικας και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στις διεκδικήσεις μας ούτε να ανεχθούμε την επιβολή του μνημονίου διαμέσου της «κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας».

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση τώρα των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών (Ν.3986/11). Άμεση δραστική μείωση των εισφορών μέσω της κατάργηση όλου του αντιασφαλιστικού οπλοστασίου και του 3518/2006 που κατέστησε 1 στους 2 μηχανικούς ανασφάλιστους. Να πληρώσουν κράτος, τράπεζες, εργοδότες.
  • Να ακυρωθεί ο νόμος ν.4152/2013, περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Καμία πράξη του ενάντια στους συναδέλφους δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. Να μην γίνει καμία αποστολή ειδοποιητηρίων –κατασχετηρίων στους ασφαλισμένους από το ΕΤΑΑ και από τα άλλα ταμεία. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ.
  • Δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια, περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας.
  • Αναγνώριση των άνεργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών. Διαγραφή των χρεών προς το ταμείο για τους ανέργους και όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, προνοιακές παροχές. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών για το διάστημα της ανεργίας.
  • Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ως μέσο βελτίωσης των όρων εργασίας, αλλά και πάταξης της διαφυγής πόρων προς τα ταμεία από τους εργοδότες.
  • Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των ταμείων. Τα αποθεματικά είναι των ασφαλισμένων. Έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής, όχι στο τζογάρισμα σε χρηματιστήριο και ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος όλων των απωλειών του αποθεματικού από την «επένδυση» στην Τράπεζα Αττικής, από το PSI, το χρηματιστηριακό τζόγο. Καταβολή των οφειλόμενων της εργοδοσίας. Όχι στην χρήση των αποθεματικών των ταμείων για την αποπληρωμή του χρέους.
  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση. Άμεση μείωση των χρόνων για συνταξιοδότηση και άρση όλων περικοπών που επιβλήθηκαν.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: