Σύλλογος Αρχιτεκτόνων – Τμήμα Αττικής: Ψήφισμα υποστήριξης των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού

Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Αττικής, με πρωτοβουλία της ΑΚΕΑ, υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα υποστήριξης των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού. (Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με πλειοψηφία 9 μελών έναντι 6, υπερψήφισαν οι παρατάξεις ΑΚΕΑ, Συσπείρωση, Πανεπιστημονική, Ριζοσπαστική Συνεργασία Αρχιτεκτόνων, καταψήφισαν οι παρατάξεις ΔΚΜ, Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Έκφραση, ΕΛΕΜ).

Ψήφισμα υποστήριξης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού

Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ενώνει τη φωνή του με τους χιλιάδες εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο χώρο του πολιτισμού που βρίσκονται για τρίτο συνεχόμενο μήνα σε κινητοποιήσεις, με τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες των καλλιτεχνικών σχολών που καταλαμβάνονται η μία μετά την άλλη, με τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους που δήλωσαν την παραίτησή τους, συνολικά εναντιωνόμενοι/ες στα μέτρα της κυβέρνησης για την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους, των εργασιακών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, του κοινωνικού δικαιώματος της πρόσβασης στις τέχνες και τον πολιτισμό.

Ενώνουμε τη φωνή μας ενάντια στο Π.Δ. 85/2022 που υποβιβάζει και απαξιώνει τις σπουδές και τα πτυχία των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών, στα πλαίσια της κατεύθυνσης αντιστοίχισης και ισοτίμησης ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, καθώς επίσης και ενάντια στην μετατροπή των μουσείων και των δημόσιων δομών και χώρων πολιτισμού σε Ν.Π.Δ.Δ, με συνεπαγόμενη την ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργείας τους, ενάντια στην κυβερνητική διαχείριση του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας.

Ενώνουμε τη φωνή μας για την υπεράσπιση του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος ως δημόσιο αγαθό, τη διεύρυνση των κοινών στην Παιδεία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Στεκόμαστε απέναντι στον εγκλωβισμό της υφιστάμενης πολιτιστικής κληρονομιάς και της νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κόστους-κέρδους, την υπαγωγή τους στους κανόνες της αγοράς και της κερδοφορίας στον κλάδο του τουρισμού.

Ενώνουμε τη φωνή μας για να ηχήσει δυνατότερα η φωνή των ζωντανών και αγωνιζόμενων τμημάτων της κοινωνίας απέναντι στην σιωπή των ΜΜΕ, το ολοένα και εντονότερο κοντράστ ανάμεσα στην εικόνα των δελτίων ειδήσεων και την πραγματική εικόνα που διαμορφώνουν οι καθημερινές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις στα κέντρα των πόλεων.

Ενώνουμε τη φωνή μας ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες, φορείς πτυχίων, επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε μόνιμη απειλή και απαξίωση. Αλλά και ως κλάδος, το προϊόν της εργασίας του οποίου έχει και καλλιτεχνική – πολιτιστική διάσταση, η οποία απαξιώνεται, όπως λ.χ. στην περίπτωση της υποβάθμισης στο όριο της κατάργησης των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία, ενάντια στα οποία έχει ήδη τοποθετηθεί ο Σύλλογος.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: