Εκδήλωση-συζήτηση: Όχι «Κυβερνητικό Πάρκο» στην ΠΥΡΚΑΛ – Επιπτώσεις, κίνδυνοι και οργάνωση της αντίστασης. Κυριακή 12/3, 18:00, πρώην Δημαρχείο Υμηττού

Η Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ), σε συνεργασία με τα δημοτικά σχήματα Μαχόμενη Αριστερή Κίνηση Δάφνης-Υμηττού (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.) και Μαχόμενη Ηλιούπολη (ΜΑΧΗ), διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Όχι «Κυβερνητικό Πάρκο» στην ΠΥΡΚΑΛ – Επιπτώσεις, κίνδυνοι και οργάνωση της αντίστασης». Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 12 Μαρτίου, στις 18:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του πρώην Δημαρχείου Υμηττού (Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 1, 15 λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό μετρό Δάφνη).

Εισηγητές/τριες θα είναι οι:

  • Σοφία Τσάδαρη, αρχιτεκτόνισσα-πολεοδόμος, μέλος της ΑΚΕΑ
  • Γιώργος Μητροβγένης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Δάφνης-Υμηττού, μέλος της Μ.ΑΡΙ.ΔΑ.

Η μεταφορά εννέα υπουργείων και αρκετών σημαντικών δημόσιων υπηρεσιών από το κέντρο της πόλης στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, με ταυτόχρονη μεταφορά των όποιων ενεργών εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο, αποτελεί μια ακόμα κυβερνητική μεθόδευση, η οποία αν πραγματοποιηθεί θα έχει σημαντικότατες συνέπειες τόσο για την περιοχή του Υμηττού, όσο και για το κέντρο της πόλης. Στην περιοχή του Υμηττού (αλλά και ευρύτερα στις γειτονικές περιοχές της Δάφνης, της Ηλιούπολης, του Νέου Κόσμου), αντί για την αναγκαία ανάπτυξη ενός πραγματικού πάρκου, το «Κυβερνητικό Πάρκο» θα επιβαρύνει την περιοχή με ένα  τεράστιο φορτίο κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων και αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες πιέσεις αυξήσεων των τιμών των ακινήτων και των συντελεστών δόμησης, σε μια περιοχή που διατηρεί ακόμα χαρακτήρα γειτονιάς. Στο κέντρο της Αθήνας, η απομάκρυνση χρήσεων επιτελικής διοίκησης, ασύμβατη ακόμα και με τα υφιστάμενα σχέδια σε χωροταξικό επίπεδο, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει με την απομάκρυνση υπουργείων τα προηγούμενα χρόνια, στοχεύει στο άνοιγμα του δρόμου για την κατασκευή ακόμα περισσότερων ξενοδοχείων, στην ανατροπή του υφιστάμενου λαϊκού και πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα του και στην απόδοσή του αποκλειστικά σε τουρίστες και επισκέπτες. Παράλληλα, δεν είναι καθόλου άσχετη και με τα κυβερνητικά σχέδια καταπολέμησης των δυνατοτήτων λαϊκής αντίδρασης και απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Το επιχείρημα της εξοικονόμησης και του εξορθολογισμού, λόγω του γεγονότος ότι σημαντικό ποσοστό των δημόσιων υπηρεσιών του κέντρου είναι σήμερα εγκατεστημένες σε μισθωμένα και όχι ιδιόκτητα ακίνητα, δεν λαμβάνει υπόψη του ούτε το υφιστάμενο δημόσιο κτιριακό απόθεμα στο κέντρο, ούτε τα κόστη που θα προκύψουν από την ίδια την μετεγκατάσταση αλλά και την μεθοδολογία των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την οποία μεθοδεύεται η υλοποίηση του έργου.

Αυτά και άλλα πολλά σκοπεύουμε να συζητήσουμε στην εκδήλωση, με στόχο την οργάνωση των αντιστάσεων σε όλες τις γειτονιές, απέναντι στον εξευγενισμό, την τουριστικοποίηση και την διαμόρφωση της πόλης με βάση τα συμφέροντα της κτηματαγοράς. Σας περιμένουμε όλες και όλους.

Δείτε εδώ το σχετικό event στο facebook.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

One thought on “Εκδήλωση-συζήτηση: Όχι «Κυβερνητικό Πάρκο» στην ΠΥΡΚΑΛ – Επιπτώσεις, κίνδυνοι και οργάνωση της αντίστασης. Κυριακή 12/3, 18:00, πρώην Δημαρχείο Υμηττού”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: