City for Sale (2018) – προβολή ταινίας (+soirée), Κυριακή 13/11, 19:00, γραφεία Συλλόγου Αρχιτεκτόνων

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στις 19:00, στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (Βρυσακίου 15 και Κλάδου, Μοναστηράκι) θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ City for Sale (2018 – σκηνοθέτιδα Λάουρα Αλβάρεθ) με θέμα τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού στη Βαρκελώνη. Πρόκειται για ένα θέμα με ιδιαίτερη επικαιρότητα στην Αθήνα του εξευγενισμού, της τουριστικοποίησης και της κρίσης της κατοικίας.

Θα ακολουθήσει σουαρέ με χαλαρή μουσική και κοκτέιλ μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Λίγα λόγια για την ταινία, όπως παρουσιάζεται στον ιστότοπό της:

Η Βαρκελώνη έχει γίνει ένα από τα επίκεντρα της τουριστικής κίνησης στην Ευρώπη. Το 2016 η πόλη φιλοξένησε πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμό που την τοποθέτησε κοντά στην κορυφή της λίστας των πόλεων με τους περισσότερους επισκέπτες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μαζί με το Λονδίνο, το Παρίσι, την Ρώμη και το Βερολίνο. Ο αριθμός αυτός αποτέλεσε ένα νέο ρεκόρ για την πόλη, μία ακόμα απόδειξη της ασταμάτητης τουριστικής ανάπτυξής της.

Όμως ποιες είναι οι συνέπειες όλων αυτών για τους ίδιους τους πολίτες της Βαρκελώνης, μιας πόλης 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων; Ήδη ένας αριθμός ακαδημαϊκών ερευνών έχουν παρατηρήσει ότι ο μαζικός τουρισμός, σε συνδυασμό με την κορύφωση των κερδοσκοπικών πρακτικών της κτηματαγοράς που αποτελούν συνέπειά του, υπονομεύουν τις κοινότητες της πόλης, με τους κατοίκους να αναγκάζονται σταδιακά να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις γειτονιές τους. Μία μελέτη η οποία προέκυψε από ανάθεση του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου της πόλης στα τέλη του 2016, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τελευταία 10 χρόνια, το 11% των κατοίκων της Ciutat Vella, της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης, απομακρύνθηκαν λόγω της επέκτασης του κλάδου του τουρισμού.

Η ταινία ρίχνει μια ματιά σε βάθος στις ζωές τεσσάρων οικογενειών της Βαρκελώνης, προσπαθώντας να αναδείξει πώς ο μαζικός τουρισμός ισοπεδώνει την ψυχή και την της. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τους/ις χαρακτήρες για σχεδόν δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνεται ξεκάθαρο πώς ο μαζικός τουρισμός σημάδεψε τις ζωές αυτών των οικογενειών. Μέσα από τα μάτια τους βλέπουμε τον πραγματικό αντίκτυπο του μαζικού τουρισμού στην παλιά πόλη της Βαρκελώνης, το μέρος που προσελκύει τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών και ταυτόχρονα τη γειτονιά με τη βαθύτερη σχέση με την ιστορία, την κουλτούρα, την παράδοση και τη γοητεία της πόλης. Οι θεατές μπορούν εύκολα να συνδεθούν με τις ιστορίες που αποτυπώνονται στο φιλμ, και ίσως να ταυτιστούν και προσωπικά με μία ή περισσότερες από αυτές. 

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια επίκληση στην ενσυναίσθηση και μια έκκληση για αναστοχασμό, καθώς αποκαλύπτει όπως ποτέ πριν το ανθρώπινο πρόσωπο ενός προβλήματος, το οποίο δεν είναι μόνο κοινωνικό, αλλά και οικονομικό και πολιτικό, ένα θέμα που επηρεάζει και έναν αριθμό άλλων πόλεων που έχουν γίνει «της μόδας», όπως η Μαδρίτη, η Βενετία, το Άμστερνταμ, η Λισαβώνα, η Ρώμη, η Πράγα και το Παρίσι [και εμείς θα προσθέταμε και σε αυξανόμενο βαθμό η Αθήνα].

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: