Απόφαση του δ.σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων-Τμήμα Αττικής για τις εκλογές στον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Στη συνεδρίαση του δ.σ. του ΣΑΔΑΣ-Τμήμα Αττικής στις 13/4, αποφασίστηκε η έκδοση της ακόλουθης ανακοίνωσης αναφορικά με τις εκλογές στον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ. Το κείμενο ουσιαστικά εκφράζει τη στήριξη στην πρόταση μομφής προς τον πρόεδρο του δ.σ. του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Δημήτρη Ξυνομηλάκη, που είχε κατατεθεί στο αντίστοιχο δ.σ. στις 5/4, για τις κατ΄ εξακολούθηση αντικαταστατικές μεθοδεύσεις που οδηγούν στην αναβολή των εκλογών του πανελλήνιου Συλλόγου (και άρα και του τμήματος Αττικής) και την περεταίρω παράταση της θητείας του.

Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης. Επισυνάπτονται επίσης το κείμενο της μομφής προς τον πρόεδρο του δ.σ. του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ όπως είχε κατατεθεί στις 5/4, καθώς και η απόφαση-αίτημα του δ.σ. του Τμήματος Αττικής της 1/12/2022 με την οποία ζητά την επίσπευση των εκλογικών διαδικασιών, σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου.

Ψήφισμα ΔΣ ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής για τις εκλογές στο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

Στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένων και πρωτόγνωρων δυσκολιών, το σύνολο των μελών, των οργάνων και των παρατάξεων του Συλλόγου οφείλουν να κρατούν μια ιδιαίτερα υπεύθυνη και συνετή στάση, με γνώμονα την περιφρούρηση και την ενίσχυση της ύπαρξης και της δράσης του. Όμως με ευθύνη του προέδρου Δημήτρη Ξυνομηλάκη και της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, έχει πλέον δημιουργηθεί ένα πρόβλημα παρατεταμένης καταστατικής εκτροπής, το οποίο θεωρούμε υποχρέωσή μας να επισημάνουμε στη συνέχεια, γιατί η ανάγκη για συνετή στάση όλων δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πρόσχημα για την επίδειξη ανοχής χωρίς όρια.

  1. Διανύουμε τον 5ο χρόνο από την διεξαγωγή των προηγούμενων εκλογών, παρά την πρόβλεψη του Καταστατικού του Συλλόγου, να διεξάγονται εκλογές κάθε τρία χρόνια (άρθρο 8 παρ. 4).
  2. Στις 2.12.2021 το ΔΣ  του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής εισηγήθηκε [3ο συνημμένο] στη συνεδρίαση ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, την επίσπευση της διενέργειας των εκλογών. Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ αρνήθηκε καν να εγγράψει το θέμα στην ΗΔ, ως όφειλε σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1β του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΔΣ, βλ.: http://www.sadas-pea.gr/wp-content/uploads/2015/09/kanonismos_litourgias_ds_sadas_pea_09.09.15.pdf (τελευταία ανάκτηση 13.4.2022), τον οποίο το ΔΣ  ψήφισε και εφαρμόζει από τις 30.6.2010, με τελευταία τροποποίησή του το 2015.
  3. Το θέμα τελικά συζητήθηκε στο ΔΣ την 17.2 και την 15.3.2022. Και στις δυο συνεδριάσεις πάρθηκε η απόφαση, στην οποία ο πρόεδρος μειοψήφησε, να γίνουν εκλογές μέχρι τα μέσα Ιουλίου και συνεδρίαση Αντιπροσωπείας πριν την Μεγάλη Βδομάδα.
  4. Με μια σειρά αντικαταστατικών πράξεων και παραλείψεων ο σ. Ξυνομηλάκης ανέτρεψε την απόφαση αυτή, με στόχο την επ’ αόριστο παράταση της θητείας του σημερινού ΔΣ, καθώς και της δικής του θητείας. Για τον λόγο αυτό, κατά την συνεδρίαση της 5.4.2022, 4 μέλη του ΔΣ κατέθεσαν πρόταση μομφής (1ο και 2ο συνημμένο) εναντίον του.
  5. Όλα τα μέλη του ΔΣ, πλην των τεσσάρων που κατέθεσαν την μομφή, αρνήθηκαν καν να τη συζητήσουν, κατά παράβαση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΔΣ (άρθρο 2 παρ. 1δ).

Αποτελέσματα όλων αυτών:

  1. Η ανατροπή των αποφάσεων του ΔΣ για διεξαγωγή συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας πριν το Πάσχα επιφέρει επιπλέον μετάθεση των εκλογών του Ιουλίου, το συντομότερο για τις αρχές του Οκτώβρη, δηλαδή κατά τρεις μήνες τουλάχιστον (έξι μήνες από σήμερα).
  2. Διανύουμε τον πέμπτο μήνα από την πιο πάνω εισήγησή μας προς το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ και ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών δεν έχει καθοριστεί, ενώ μόλις σήμερα, 13.4.2022, στάλθηκε πρόσκληση για συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας, στις 9/14.5.2022.

Για τους λόγους αυτούς το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής:

  1. Διαμαρτύρεται για τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται η μομφή που κατατέθηκε ενώπιον του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, κατά του προέδρου του σ. Δημήτρη Ξυνομηλάκη.
  2. Διαμαρτύρεται για την συγκάλυψη των ενεργειών του σ. Ξυνομηλάκη από την πλειοψηφία 11 συναδέλφων, μελών του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ.
  3. Καλούμε το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, το Προεδρείο της Αντιπροσωπείας και τα Τοπικά Τμήματα του Συλλόγου, να δρομολογήσουν, χωρίς άλλη αναβολή, την διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη των Πανελλαδικών και τοπικών οργάνων στις αρχές του Οκτώβρη.

13.04.2022

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: