Απόφαση-ανακοίνωση του δ.σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων-Τμήμα Αττικής για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ-Τμήμα Αττικής, με συνεδρίασή του στις 13/4/2022 αποφάσισε την έκδοση της ακόλουθης ανακοίνωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής καταδικάζει τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Ουκρανίας, στον δίκαιο αγώνα του για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του, κατά της Ρωσικής κατοχής.

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σηματοδοτεί την τυπική έναρξη ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, ως συνέχεια του οικονομικού και του πολέμου για την ενέργεια, που περιλαμβάνει και την αντιπαράθεση σε διπλωματικό επίπεδο και στην προπαγάνδα, που ξεδιπλώνεται πάνω στο εύφλεκτο υλικό που τροφοδοτούσαν χρόνια στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και ευρύτερα. Είναι οι αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στον έλεγχο και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δικτύων, των αγωγών μεταφοράς ενέργειας και δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, στις σφαίρες επιρροής, για την προώθηση των συμφερόντων των αστικών τάξεων. Κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη με διάφορα προσχήματα  ξεδιπλώνει το δικό της σχέδιο για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας με κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 100 δις Ευρώ, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνει το μέλλον των λαών της Ευρώπης και ολόκληρης της ανθρωπότητας ακόμα πιο σκοτεινό.

Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής.

Είναι ακραία υποκριτική η “καταδίκη” του πολέμου από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που επί χρόνια παρεμβαίνουν στην Ουκρανία και υποθάλπουν την όξυνση στην περιοχή. Είναι αυτοί (με τις ΗΠΑ επικυρίαρχες) που ευθύνονται για αναρίθμητες επεμβάσεις, πολέμους και κατοχές σε βάρος των λαών του πλανήτη (από τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν ως τη Συρία τη Λιβύη, το Σαχέλ κ.α.), δημιουργώντας κύματα προσφύγων από παντού.

Η αλληλεγγύη στο λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με όποια στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Η ομιλία Ζελένσκι στο κοινοβούλιο, την οποία χειροκρότησαν τα κόμματα του «Νατοϊκού τόξου», εξαρχής δεν οργανώθηκε για τη στήριξη του ουκρανικού λαού. Δεν ήταν τυχαία η «παρουσίαση» των ναζιστών του τάγματος Αζόφ. Άλλωστε μια σειρά ένοπλα ναζιστικά τμήματα έχουν ενταχθεί στις επίσημες δομές ασφαλείας του κράτους της Ουκρανίας, κάνοντας από το 2014 μέχρι σήμερα κόλαση τη ζωή του λαού και των Ελλήνων ομογενών. Η κυβέρνηση Ζελένσκι πριν δύο εβδομάδες πέρα από το ΚΚ Ουκρανίας (παράνομο από το 2015) κήρυξε παράνομα άλλα 11 κόμματα στην Ουκρανία.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης να περάσει “δια πυρός και σιδήρου” την πολιτική της κλιμακούμενης εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, με την καταστολή των δίκαιων κινητοποιήσεων, τις συλλήψεις απεργών διαδηλωτών και την ακραία καταστολή που εξαπέλυσε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρέπει να βρει απέναντί της την ευρύτερη λαϊκή καταδίκη.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα, δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών. Δε διεξάγεται για την ευημερία και την ασφάλειά τους. Τις συνέπειες σε όλα τα επίπεδα τις πληρώνουν οι λαοί με απώλειες ανθρώπινων ζωών, με αύξηση μεταναστευτικών ρευμάτων, διάλυση ανθρώπινων σχέσεων, καταστροφή του οικιστικού πλούτου και των υποδομών, καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και χειροτέρευση της ζωής, με ένταση της εκμετάλλευσης και του αυταρχισμού, με τρόμο.

Η σημερινή πολεμική αντιπαράθεση οδηγεί σε μια πολεμική σύγκρουση με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Η στοίχιση πίσω από τη μια ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη δεν αποτελεί απάντηση στον πόλεμο αλλά τον προκαλεί και τον κλιμακώνει. Οι λαοί μπορούν να ζήσουν σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά, αρκεί να αγωνιστούν για μια τέτοια προοπτική. Το μέλλον που έχουν ανάγκη πρέπει να το οικοδομήσουν, και να το επιβάλουν με τον αγώνα τους ενάντια στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Το κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει η ΥΠΠΟΑ, πιστή στην ενιαία γραμμή των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εναντίον των αριστουργημάτων του ρωσικού πολιτισμού, εκθέτει τη χώρα μας ανεπανόρθωτα στα μάτια των λαών και όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων.

Οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά είναι τεράστιες γιατί εμπλέκουν το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους για να υπηρετηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, σε όλα τα σημεία του κόσμου. Γιατί έχουν κάνει τη χώρα μας ορμητήριο ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και μαγνήτη πιθανών αντιποίνων.

  • Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Να δυναμώσει η πάλη για την απαγόρευση των πυρηνικών εξοπλισμών για όλους.
  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
  • Να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα, που ήδη αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου.
  • Όχι στους Νατοϊκούς εξοπλισμούς. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες.
  • Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται στο εξωτερικό.
  • Να δοθεί άσυλο και δικαίωμα παραμονής σε όλους τους πρόσφυγες από όπου και αν προέρχονται.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: