Κυριακή 3/11: Η ΑΚΕΑ στις εκλογές της Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΤΕΕ

Οι εκλογές του ΤΕΕ πραγματοποιούνται την Κυριακή 3 Νοεμβρίου από τις 8:00πμ έως τις 7:00μμ. Κάθε μέλος του ΤΕΕ έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει ακόμα και αν ΔΕΝ έχει εξοφλήσει τις συνδρομές του στο ΤΕΕ. Μπορεί κανείς να ψηφίσει στην πόλη στην οποία βρίσκεται, ακόμα και αν δεν έχει τυπικά εκεί την «έδρα» του. Δικαίωμα ψήφου ΔΕΝ έχουν όσοι νέοι δεν έχουν γραφτεί στο ΤΕΕ, όσοι έχουν διαγραφεί και όσοι είναι συνταξιούχοι. Στην Αθήνα οι εκλογές διεξάγονται στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ. Περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ και εδώ.

Διαβάστε την διακήρυξη της ΑΚΕΑ.

Η Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ) συγκροτήθηκε το 2011 από νέους και νέες, εργαζόμενους και άνεργους αρχιτέκτονες, που τους ενώνει κοινή πορεία στο φοιτητικό κίνημα και στις εργασιακές διεκδικήσεις στο πλαίσιο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Παρεμβαίνει στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων και άνεργων ενάντια στις διαταξικές συνθέσεις που καταλήγουν να εκφράζουν τη φωνή της μικρής και μεγάλης εργοδοσίας. Διεκδικώντας έναν Σύλλογο ζωντανό και δραστήριο, ανοιχτό στα μέλη του και ειδικά στα πιο πληττόμενα κομμάτια των νέων εργαζόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, των υποαπασχολούμενων, των ετεροαπασχολούμενων, των άνεργων, των νέων ελαστικοποιημένων και συχνά απλήρωτων ερευνητών στα Πανεπιστήμια, όσων αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, όσων στραγγαλίζονται οικονομικά από δυσβάσταχτους φόρους και εισφορές, βυθίζονται στα χρέη και συστηματικά σπρώχνονται στο περιθώριο από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των διαδοχικών μνημονιακών και «μετα-μνημονιακών» κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών καθεστωτικών δυνάμεων. Όλες και όλοι αυτοί αποτελούν άλλωστε την μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου. Προσπαθώντας να υπερασπιστεί όσο μπορεί την άμεση δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων, κόντρα στην γραφειοκρατία των Διοικητικών Συμβουλίων και την αντιμετώπιση του Συλλόγου σαν εταιρεία με Διευθύνοντες Συμβούλους, εκτελεστικά όργανα, μετόχους και μικρομετόχους. Προωθώντας συστηματικά και επίμονα την κοινή δράση όλης της αριστεράς παρά τις επιμέρους ή και μεγαλύτερες διαφορές.

Απέναντι στη λογική του «τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας», δηλαδή του κράτους, η οποία και θεσμικά σφραγίζει την φυσιογνωμία του ΤΕΕ, προτάσσουμε την λογική του τεχνικού συμβούλου των κινημάτων και της αλληλεγγύης, προσπαθώντας να δώσουμε δείγματα γραφής με δράσεις όπως οι Συναντήσεις Νέων Αρχιτεκτόνων στον ξενώνα Στάμου Στούρνα, πρωτοβουλίες στα πλαίσια του Συλλόγου όπως το Εργαστήρι Αλληλέγγυου Σχεδίου, εκδηλώσεις αυτομόρφωσης και παρέμβασης στα ζητήματα της αρχιτεκτονικής, της κατοικίας, του χώρου και της πόλης, συμμετέχοντας μαζί και με άλλες δυνάμεις σε ότι θετικό κρίνουμε ότι γίνεται στον Σύλλογο. Στο πλαίσιο αυτό ανοίγουμε και επιθυμούμε να ανοίξουμε στο άμεσο μέλλον, εντός και εκτός Συλλόγου, ζητήματα όπως ο τουριστικός εξευγενισμός και το AirBnB, ο εξορυκτισμός και η υφαρπαγή γης, η αρχιτεκτονική των «διακεκριμένων» σταρ-αρχιτεκτόνων που έρχεται να προσδώσει συμβολικό κύρος αλλά και μονοπωλιακές προσόδους στις μεγάλες αναπτύξεις της κτηματαγοράς, οι αρχιτεκτονικές σπουδές κ.ά.

Το ΤΕΕ εδώ και πολύ καιρό δεν αποτελεί απλά έναν ημι-κρατικό οργανισμό διαταξικής σύνθεσης που εκπροσωπεί και αναπαράγει μικρά και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά παίζει πλέον και επιθετικό ρόλο στη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του. Τα συναισθήματα μεγάλου μέρους του πληττόμενου κόσμου του κλάδου απέναντι στο ΤΕΕ κυμαίνονται ανάμεσα στην αδιαφορία και την αποστροφή. Όμως η οργάνωση των αντιστάσεων στις παραπάνω εξελίξεις είναι σημαντική. Αν κλείσουμε τα μάτια στη δυσάρεστη πραγματικότητα και επιλέξουμε να μην ασχοληθούμε με το ΤΕΕ, δεν θα αποφύγουμε να «ασχοληθεί» το ΤΕΕ με εμάς και εις βάρος μας. Συμμετέχουμε στις εκλογές του ΤΕΕ προσπαθώντας να αποτελέσουμε έναν πυρήνα αντίστασης στην επέλαση του κεφαλαίου στην εργασία και το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, στους μηχανισμούς του κατασκευαστικού κεφαλαίου, του κράτους και των κυβερνήσεων που εκφράζονται μέσα από το ΤΕΕ αλλά και στο ίδιο το ΤΕΕ και την εξέλιξή του σε αυτοτελή φορέα συμπίεσης και απορρύθμισης των δικαιωμάτων μας. Συμμετέχουμε συνεπώς από μια θέση εντός, εκτός και εναντίον του ΤΕΕ.

Στο πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων, η κατεδάφιση της όποιας προστατευτικής για τους εργαζόμενους νομοθεσίας από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με τις συντονισμένες καταγγελίες των συλλογικών συμβάσεων του κλάδου από τις εργοδοτικές οργανώσεις, οδήγησαν στο αποτέλεσμα σήμερα το μοναδικό νομικό όριο για τις ατομικές πλέον συμβάσεις των μηχανικών/τεχνικών να είναι οι κατώτατες αποδοχές της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πραγματική κατάσταση δε στην αγορά εργασίας είναι ακόμα χειρότερη καθώς συχνά είναι τα φαινόμενα μη τακτικών αμοιβών, παρακράτησης δεδουλευμένων, απόλυσης συναδελφισσών λόγω εγκυμοσύνης και εν γένει καταστρατήγησης ακόμα και αυτής της ισχνής προστατευτικής νομοθεσίας που έχει απομείνει. Ταυτόχρονα η αμοιβή με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών που υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας αποτελεί τον κανόνα αλλά και βασικό εργαλείο ελαστικοποίησης της εργασίας. Ειδικά για τους αρχιτέκτονες η κατάσταση είναι κατά κανόνα χειρότερη από άλλους κλάδους των μηχανικών, με εκτεταμένα φαινόμενα αμοιβής με την ώρα, μαύρης εργασίας και απλήρωτων «πρακτικών». Με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα» οι Συλλογικές Συμβάσεις καθίστανται διάτρητες, εν πολλοίς προληπτικά και πριν υπογραφούν, επιχειρείται το φακέλωμα των σωματείων και των μελών τους, η απαγόρευση ουσιαστικά των απεργιών και ενθαρρύνεται η ελαστικοποιημένη, μερική, εκ περιτροπής και μαύρη εργασία.

Παλεύουμε για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις των αποδοχών και πλήρεις προστατευτικές ρυθμίσεις σε ότι αφορά στους όρους εργασίας, οι οποίες θα καλύπτουν όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανόμενων των εργαζόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης και πλήρη κατοχύρωση των εργαζόμενων μητέρων με ΔΠΥ. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

Στο πεδίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων, η πραγματικότητα σήμερα χαρακτηρίζεται από τον ασφυκτικό περιορισμό του επαγγελματικού αντικειμένου, την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών η οποία οδήγησε σε εξευτελιστική μείωση των αμοιβών ενώ ταυτόχρονα συμβαδίζει με αύξηση του όγκου δουλειάς και πτώση της ποιότητας του παραγόμενου έργου, και την ιδιωτικοποίηση του ελέγχου των μελετών η οποία μεταφέρει την ευθύνη στους μελετητές και οδηγεί μεσοπρόθεσμα στις υποχρεωτικές επαγγελματικές ασφαλίσεις και σε περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου σε μεγάλες εταιρείες. Στην πραγματικότητα αυτή έρχονται να προστεθούν οι πολιτικές για το λεγόμενο «άνοιγμα» του επαγγέλματος. Έτσι εξισώνονται τυπικά τα πτυχία ΑΕΙ, ΤΕΙ, κολλεγίων και 3ετών Bachelor του εξωτερικού και στο πλαίσιο του ΠΔ 99/2018 οι ειδικότητες μετατρέπονται σε «επαγγελματικά περιγράμματα» τα οποία θα διαχωρίζονται σε «δραστηριότητες μηχανικής». Σε επόμενο βήμα προβλέπεται η απόσπαση όλων αυτών των δικαιωμάτων από τα πτυχία και η εξατομικευμένη πρόσβαση σε (κάποια από) αυτά στη βάση σεμιναρίων, καταρτίσεων και επαγγελματικής εμπειρίας, με το ΤΕΕ να προσπαθεί να αναλάβει τον ρόλο του τροχονόμου και διαιτητή της διαδικασίας και μάλιστα με το αζημίωτο.

Παλεύουμε ενάντια στις Οδηγίες και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επερχόμενη πολυδιάσπαση του πτυχίου και του καθεστώτος των «ειδικών επαγγελματικών δικαιωμάτων» (ενεργειακοί επιθεωρητές, ελεγκτές δόμησης, κ.λπ.), των πιστοποιήσεων και των εξετάσεων για την πρόσβαση σε κατακερματισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό που απαιτείται είναι ο κοινός αγώνας όλων όσων προσπαθούν να ζήσουν από την δουλειά τους στον κλάδο ενάντια στις αναδιαρθρώσεις οι οποίες θα μας πλήξουν όλους και όχι η συντεχνιακή ή άλλου τύπου πολυδιάσπαση.

Το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ) στην Επιστημονική Επιτροπή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΤΕΕ:

1) Αθανασοπούλου-Βαφειάδου Αντωνία
2) Βιτοπούλου Αθηνά
3) Βλάση Αναστασία
4) Μούργου Αλεξάνδρα
5) Παπαγκίκας Γεώργιος
6) Πρέπη Άλκηστις
7) Χάγιου Αικατερίνη (Κάτια)
8) Χαραλαμπίδη Μελπομένη (Μελίνα)

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: