Κυριακή 20/11: η ΑΚΕΑ στις εκλογές της Επιστημονικής Επιτροπής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΤΕΕ

afisa_akea_tee_1
Διαβάστε τη διακήρυξη της ΑΚΕΑ πατώντας πάνω στην εικόνα.

Η Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ) συγκροτήθηκε το 2011 κυρίως από νέες και νέους εργαζόμενους -μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και άνεργους- αρχιτέκτονες που, βιώνοντας τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στην άσκηση του επαγγέλματος, αποφασίσαμε να παρέμβουμε στους συλλογικούς φορείς των Αρχιτεκτόνων και των Μηχανικών στην κατεύθυνση υπεράσπισης των κοινών δικαιωμάτων και αναγκών μας, στον αντίποδα του γερασμένου συντεχνιακού, κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού των «αντιπροσώπων».

Επιδιώκουμε να αποτελέσουμε μία φωνή για όσες και όσους δεν έχουν φωνή μέσα στο ΤΕΕ: Μία ακόμη κραυγή της “λανθάνουσας” πλειοψηφίας, αόρατης για τις διοικήσεις του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ ως μη δυνάμενη να ανταπεξέλθει στις ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές και τις επάλληλες φοροεπιδρομές, αλλά ταυτόχρονα αντιληπτή ως δεξαμενή άντλησης κερδών και αναλώσιμη παραγωγική ύλη, μέσα από προγράμματα καταρτίσεων, σεμινάρια και πιστοποιήσεις. Μία παραφωνία στη συναίνεση, την υποταγή και την ευθυγράμμιση των διοικήσεων του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ στις επιταγές της ΕΕ, του ΔΝΤ και των κυβερνήσεών τους, στο δυστοπικό «There Is No Alternative» του καπιταλιστικού πλαισίου παραγωγής του χώρου και του τεχνικού έργου. Απευθυνόμαστε στην δοκιμαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία των αρχιτεκτόνων αλλά και των μηχανικών που βρίσκονται στην ανεργία, την υποαπασχόληση και την ετεροαπασχόληση, στους νέους και τις νέες που δουλεύουν με voucher σε καθεστώς «ωφελούμενου» και όχι εργαζόμενου, τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές που αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό στη διδασκαλία και την έρευνα, όσους και όσες έχουν μεταναστεύσει, όσους και όσες δεν γράφονται ή διαγράφονται από το ΤΕΕ για να αποφύγουν τις ληστρικές εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ και γενικότερα στους αρχιτέκτονες που ζουν -ή προσπαθούν να ζήσουν- με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους, μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αρχιτέκτονες του δημοσίου και της εκπαίδευσης.

afisa_akea_tee_2Η στάση μας απέναντι στα όργανα διοίκησης είναι μία θέση για όσα δεν βρίσκουν θέση μέσα στο ΤΕΕ: Για την υπεράσπιση των μικρών και των μεγάλων αγώνων στους χώρους δουλειάς, αλλά και στη γειτονιά, στην πόλη και την ύπαιθρο, ενάντια στην καταστροφική επέλαση του κεφαλαίου τόσο στην εργασία, όσο και στο δημόσιο χώρο, στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Μία θέση εντός, εκτός και ενάντια στο ΤΕΕ και στη λειτουργία του ως μηχανισμός του κατασκευαστικού κεφαλαίου, του κράτους και των κυβερνησεών του, αλλά και στην εξέλιξή του ως αυτοτελής φορέας εφαρμογής των πολιτικών φτωχοποίησης των εργαζόμενων μηχανικών και μοχλός συμπίεσης των εργασιακών κι επαγγελματικών δικαιωμάτων μας. Στη σημερινή περίοδο το ίδιο το ΤΕΕ εξελίσσεται από διαταξικό φορέα και σύμβουλο του κράτους σε μηχανισμό που επιχειρεί να επωφεληθεί από τη διάλυση των δικαιωμάτων των μελών του, με τη διοργάνωση φροντιστηρίων, πιστοποιήσεων και εξετάσεων και τη διαχείριση του μητρώου ιδιωτικών έργων μεταξύ άλλων. Η οργάνωση των αντιστάσεων στις παραπάνω εξελίξεις είναι σημαντική. Αν κλείσουμε τα μάτια στη δυσάρεστη πραγματικότητα και επιλέξουμε να μην ασχοληθούμε με το ΤΕΕ, δεν θα αποφύγουμε να «ασχοληθεί» το ΤΕΕ με εμάς και εις βάρος μας.

afisa_akea_tee_3Σε συντονισμό με φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, συλλογικότητες και πρωτοβουλίες αγώνα του κλάδου θέλουμε να γίνουμε ένας διακριτός βραχίονας κόντρα στο «αόρατο χέρι της ελεύθερης αγοράς», το οποίο στραγγαλίζει τα συλλογικά δικαιώματα και τις κοινωνικές ανάγκες, αναπαράγοντας την εξατομίκευση, τη μιζέρια, την κοινωνική παρακμή, την υποβάθμιση του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Τείνουμε το χέρι σε όσες και όσους παλεύουν να σταθούν όρθιοι με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια, στους πραγματικούς παραγωγούς του τεχνικού έργου και του κοινωνικού πλούτου. Στηρίζουμε κάθε μικρή και μεγάλη προσπάθεια κοινωνικής, ταξικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης. Από το Αλληλέγγυο Εργαστήρι Σχεδίου του ΣΑΔΑΣ Αττικής μέχρι το μεγαλειώδες κίνημα αλληλεγγύης προς στους πρόσφυγες κι από το εγχείρημα σχεδιασμού και κοινωνικών υποδομών σε δοκιμαζόμενες περιοχές του πλανήτη, μέχρι τους εγχώριους αγώνες υπεράσπισης των κοινωνικών αγαθών και των δικαιωμάτων μας στην αξιοπρεπή εργασία και την παιδεία, στην υγεία και την ασφάλιση, στον πολιτισμό και το περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής και καθημερινότητας.

Είμαστε όλα όσα έχουμε κάνει ως τώρα και –κυρίως- είμαστε όσα δεν έχουμε κάνει ακόμη.

Οι εκλογές του ΤΕΕ πραγματοποιούνται την Κυριακή 20 Νοεμβρίου από τις 8:00πμ έως τις 7:00μμ. Κάθε μέλος του ΤΕΕ έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει ακόμα και αν ΔΕΝ έχει εξοφλήσει τις συνδρομές του στο ΤΕΕ. Μπορεί κανείς να ψηφίσει στην πόλη στην οποία βρίσκεται, ακόμα και αν δεν έχει τυπικά εκεί την «έδρα» του. Δικαίωμα ψήφου ΔΕΝ έχουν όσοι νέοι δεν έχουν γραφτεί στο ΤΕΕ, όσοι έχουν διαγραφεί και όσοι είναι συνταξιούχοι. Περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ.

Το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ) στην Επιστημονική Επιτροπή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών:

1)Αθανασοπούλου-Βαφειάδου Αντωνία
2)Βιτοπούλου Αθηνά
3)Βλάση Αναστασία
4)Βουρεκάς Κωνσταντίνος
5)Καπιτσίνης Νικόλαος
6)Παπαγκίκας Γεώργιος
7)Σπανού Δήμητρα
8)Χάγιου Αικατερίνη (Κάτια)

 Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

One thought on “Κυριακή 20/11: η ΑΚΕΑ στις εκλογές της Επιστημονικής Επιτροπής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΤΕΕ”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: