Σχετικά με τη δραματική οικονομική κατάσταση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Η κατάργηση της περίφημης εισφοράς 2% επί των μελετών που αποτελούσε τον βασικότερο πόρο του ΤΕΕ, οδήγησε πρακτικά στην κατάργηση της χρηματοδότησης που έδινε το ΤΕΕ στους επιμέρους επιστημονικούς συλλόγους. Η κατάσταση αυτή ανέδειξε με δραματικό τρόπο το οικονομικό πρόβλημα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι σε τελική ανάλυση πολιτικό. Οι πολιτικά συντηρητικές διοικήσεις του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ κατέστησαν διαχρονικά το Σύλλογο απόλυτα εξαρτημένο οικονομικά από την χρηματοδότηση του ΤΕΕ, απομακρυνόμενες σταδιακά από τις ανάγκες των μελών του. Μπορεί το αποκορύφωμα να ήταν οι πρακτικές της προηγούμενης διοίκησης, οι οποίες άφησαν ένα χρέος 30.000€, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να απορριφθεί ο οικονομικός απολογισμός του Συλλόγου από την Αντιπροσωπεία του, όμως και η σημερινή διοίκηση είναι συνυπέυθυνη στο βαθμό που έχει στρέψει την πλάτη της στις άμεσες και οξυμένες ανάγκες των αρχιτεκτόνων. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Σύλλογος έχει βρεθεί εδώ και μήνες σε αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τα τέσσερα πρόσωπα που απασχολεί στη γραμματεία του και μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε η πλειοψηφία του αποφάσισε στη συνεδρίαση της Πέμπτης 14/3 την απόλυση των δύο και στην μείωση κατά 15% των αποδοχών των υπόλοιπων δύο εργαζομένων.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κυριολεκτικά δεν έχει μέλλον στην σημερινή εποχή αν δεν καταφέρει να στηρίζεται στα μέλη του και στην οικονομική συνδρομή τους. Αυτό όμως δεν πρόκειται να το πετύχει όσο αποφεύγει ακόμα και τη φραστική καταγγελία του μνημονίου και της κυβέρνησης που οδηγεί στην κοινωνική εξαθλίωση, παραμένει προσκολλημένος σε λομπίστικες πρακτικές που αρχίζουν και τελειώνουν στις επιτροπές και τους διαδρόμους των Υπουργείων και εντοπίζει τη δράση του σε κάποια στενά επαγγελματικά ζητήματα τη στιγμή που γύρω του γκρεμίζεται το σύμπαν. Η απάντηση περνάει από την ανασυγκρότηση του Συλλόγου στην κατεύθυνση της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης, των μαχητικών αγώνων για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, την ανεργία, την υποαπασχόληση, την κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενάντια στην κυβέρνηση και την τρόικα, σύμβουλος των κινημάτων για το δικαίωμα στην πόλη. Η σημερινή διοίκηση είναι επίσης συνυπεύθυνη, γιατί αντί να διεκδικεί μαχητικά τα χρωστούμενα του ΤΕΕ και να αναλάβει συλλογική ευθύνη για τη μαύρη τρύπα του περασμένου προϋπολογισμού (η περασμένη διοίκηση ήταν – παραταξιακά – ίδια με τη σημερινή), νίπτει τας χείρας της και προτιμά να αναζητά στην αριστερά δεκανίκια για την ηθική και πρακτική επικύρωση των προτάσεών της, σαν διαχείριση της παρούσας κρίσης του Συλλόγου.

Εμείς από τη μεριά μας, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε τα δεδουλευμένα και τα πλήρη (προ μνημονίου) εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ακολουθεί το κείμενο – πρόταση που καταθέσαμε στο ΔΣ του ΣΑΔΑΣ στη συνεδρίαση της 14/3 για το θέμα:

Η ασκούμενη πολιτική από τις εναρμονιζόμενες Τρόικες εσωτερικού (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) και εξωτερικού (ΕΚΤ – ΕΕ – ΔΝΤ) βυθίζουν ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού της χώρας σε έναν πρωτοφανή για τα δεδομένα του 20ου και του 21ου αιώνα κοινωνικό μεσαίωνα σε όλα τα επίπεδα – οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό. Τα δικαιώματα, οι ανάγκες, οι ελευθερίες και η προοπτική αξιοπρεπούς διαβίωσης ενός δοκιμαζόμενου λαού που βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, συνθλίβονται από τις επιταγές των αλλεπάλληλων Μνημονίων και από ό,τι αυτές υπαγορεύουν για την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους: υποβάθμιση εργασιακών όρων, ασφυκτική συμπίεση κοινωνικών υποδομών και παραγωγικών δυνάμεων, καταστολή. Η απειλή της κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης, που τείνει να διαπεράσει κάθε πτυχή της ατομικής και συλλογικής ζωής των εργαζόμενων της χώρας, δε θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφο και το Σύλλογο των Αρχιτεκτόνων, το ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

Το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ αναγνωρίζει ότι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στάθηκε ανίκανο να συμβάλλει στη συνολική προσπάθεια απόκρουσης της επίθεσης αυτής, ακόμη και σε πτυχές που αφορούσαν άμεσα στον κλάδο των αρχιτεκτόνων και στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι περισσότεροι συνάδελφοι μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσής του από τα προβλήματα της καθημερινότητας και της ευρύτερης εργασιακής και επαγγελματικής πραγματικότητας που βιώνουν. Ταυτόχρονα, το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ δηλώνει την πρόθεσή του να προβεί σε αναπροσανατολισμό των δράσεών του, στη βάση ενός προγράμματος συγκεκριμένων ενεργειών με γνώμονα την ανακούφιση των συναδέλφων και τη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Ο Σύλλογος ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει μακριά και ανεξάρτητα από τα μέλη του. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τα μέλη του, τους εργαζόμενους και άνεργους αρχιτέκτονες γενικότερα, να στηρίξουν την ύπαρξη και τη δράση του. Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ καταγγέλλει και αντιπαλεύει την ασκούμενη πολιτική και την κλιμακούμενη επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζόμενων – ανάμεσα σε αυτούς και των εργαζόμενων συναδέλφων – και συντάσσεται στον αγώνα για την ανατροπή της.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΕ ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ

Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ καλεί τα μέλη του να προβούν σε οργανωμένη άρνηση πληρωμής των αυξημένων εισφορών προς το ΤΣΜΕΔΕ και συμμετέχει στην οργάνωση του αγώνα για την κατάργησή τους. Στο πλαίσιο αυτό:

 1. Διευκολύνει τα μέλη του, μέσα από τη γραμματειακή υποστήριξη που παρέχει, στη διεκπεραίωση της διαδικασίας που απαιτείται για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ: 250/ 28-01-2013.

Συγκεκριμένα τα μέλη του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Συλλόγου για να ενημερωθούν σχετικά με τη συγκέντρωση των απαιτούμενων εγγράφων. Αφού το ενδιαφερόμενο μέλος τα συγκεντρώσει, τα προσκομίζει στη Γραμματεία, η οποία αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση της διαδικασίας στο ΤΣΜΕΔΕ, όπως αυτή περιγράφεται σε κείμενο που επισυνάπτεται του παρόντος.

 1. Προχωρά στην έκδοση αφίσας και κειμένου που προπαγανδίζει την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των αυξημένων εισφορών προς το ΤΣΜΕΔΕ, παράλληλα με την προτροπή στήριξης του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, σε οικονομικό και συμμετοχικό επίπεδο.

Προτεινόμενο σύνθημα:

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΕ ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και της απόφασης για την αύξηση των εισφορών σε ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ – Πλήρη ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη για όλους τους μηχανικούς, χωρίς προϋποθέσεις – Επίδομα ανεργίας για τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Μη δίνεις χιλιάδες ευρώ το χρόνο στον τρύπιο κουβά ενός Ταμείου, που σου ζητάει συνεχώς περισσότερα για την Τρόικα και τους Τραπεζίτες, παρέχοντάς σου συνεχώς λιγότερα! – Δώσε τη στήριξη και τη συμμετοχή σου στο Σύλλογό σου και στον αγώνα του για την υπεράσπιση των συμφερόντων των πληττόμενων συναδέλφων, των δικών σου συμφερόντων!”

Η αφίσα που θα εκδοθεί θα τοιχοκολληθεί σε όλες τις Πολεοδομίες της Αττικής, στο κτίριο του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ και το κείμενο που θα συνταχθεί θα μοιραστεί μέσα από οργανωμένες παρεμβάσεις στους παραπάνω χώρους, καθώς και σε εργασιακούς χώρους που απασχολούνται συνάδελφοι, κατόπιν χαρτογράφησής τους και κατάρτισης σχετικής λίστας με ευθύνη των μελών του ΔΣ.

 1. Προχωρά σε συνεργασία με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ενημερώνοντας τα μέλη του Συλλόγου για την ύπαρξη και τη δράση του ΣΜΤ, βοηθώντας στην καταγραφή των ανέργων συναδέλφων και την απόδοση σε αυτούς της “καρτας ανέργων” που εκδίδει το ΣΜΤ για το σκοπό αυτό.
 1. Συμμετέχει σε κινητοποιήσεις και δράσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών, του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και άλλων συλλογικών φορείων των Μηχανικών.

Ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή όλων των παραπάνω ενεργειών, ο Σύλλογος προσπαθεί να εγγράψει νέα μέλη, ιδιαίτερα νέων ηλικιών, που φαίνεται να έχουν έως τώρα αποστραφεί από αυτόν και τα πεπραγμένα του: Κάθε αφίσσα που αναρτάται, κάθε κείμενο που μοιράζεται και κάθε κινητοποίηση στην οποία συμμετέχει ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ συνοδεύεται με αιτήσεις εγγραφής στο Σύλλογο. Με ευθύνη του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ αιτήσεις εγγραφείς πρέπει να υπάρχουν και να ανανεώνονται σε κάθε χώρο που σχετίζεται με δραστηριότητες του Συλλόγου: στις Πολεοδομίες, το Κτίριο του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, τον Ξενώνα του Στάμου Στούρνα και φυσικά στην έδρα του, κατά τη διάρκεια κάθε εκδήλωσης που λαμβάνει χώρα σε αυτόν.

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

 1. Το ΔΣ αναλαμβάνει να ενημερώσει συνοπτικά με επιστολή τα μέλη του Συλλόγου για την πραγματική κατάσταση του προβλήματος των οικονομικών του Συλλόγου, όπως και για το πρόβλημα των υπαλλήλων της γραμματείας, οι οποίες εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, όπως και για την πολύ πιθανή ραγδαία επιδείνωσή του. Η ενημέρωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα στα κονδύλια που οφείλει ο Σύλλογος και στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να τα καλύψει.
 1. Καλεί τα μέλη του να στηρίξουν τον Σύλλογο τουλάχιστο με τη συνδρομή τους και σε όσα από αυτά έχουν τη δυνατότητα με μια έστω και μικρή έκτακτη ενίσχυση.
 1. Αναστέλλεται κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα του Συλλόγου, πέρα από την καταβολή των μισθών, ενσήμων ΙΚΑ, δώρων και επιδομάτων προς τις υπαλλήλους της Γραμματείας του, των εργαζόμενων που καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες (λογιστής, καθαρίστριες κλπ) και των άμεσων λειτουργικών εξόδων του, μέχρι την υλοποίηση του προγράμματος δράσεων που θα αποφασίσει και την αναμενόμενη εισροή εσόδων από αυτές.
 1. Το ΔΣ αναλαμβάνει την ευθύνη της σύνταξης ενός ολοκληρωμένου και ισοσκελισμένου οικονομικού σχεδιασμού, ανεξάρτητο από χρηματοδοτήσεις κρατικών ή ιδιωτικών φορέων, του ΤΕΕ ή άλλων οργανισμών, που θα κατοχυρώνει την πλήρη, οικονομική και πολιτική, τυπική και ουσιαστική, ανεξαρτησία του. Στο σχεδιασμό αυτό οφείλει να μην παραβιάζεται κανένα δικαίωμα, με βάση την προμνημονιακή εργατική νομοθεσία, των εργαζομένων που απασχολεί.
 1. Παράλληλα, διεκδικεί άμεσα από το ΤΕΕ τουλάχιστο το οφειλούμενο ποσό προς το ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ από την παρακράτηση του 2% επί των αμοιβών μελετών κι επιβλέψεων, προτού αυτό καταργηθεί. Τα ποσό αυτό αποτελεί χρήματα εργαζομένων, ως επί των πλείστων μάλιστα αρχιτεκτόνων, που καταχρηστικά δεν αποδίδει το ΤΕΕ στο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, τη στιγμή μάλιστα που ο τελευταίος αντιμετωπίζει πρόβλημα αποπληρωμής δεδουλευμένων των εργαζομένων στη Γραμματεία του.

ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 1. Διαθέτει τον Ξενώνα του Στάμου Στούρνα ελεύθερα προς τα μέλη του, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης προσωπικής ευθύνης για το χρονικό διάστημα που ζητείται η χρήση του, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα φθηνής αναψυχής προς τα μέλη του. Προτείνεται η συνδρομή του ποσού των 30 ευρώ για κάθε ημέρα χρήσης του Ξενώνα και – επιπλέον και προαιρετικά – το ποσό των: 5 ευρώ ανά ημέρα χρήσης για κάθε μέλος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, άνεργο ή φοιτητή, εκτός των φοιτητών αρχιτεκτονικής, στους οποίους παρέχεται δωρεάν. 10 ευρώ για τα συνοδευόμενα μη μέλη του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Ταυτόχρονα, προβαίνει στη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων προς τα μέλη του εντός του Ξενώνα, με τη δυνατότητα διαμονής σε αυτόν και συνεννόηση με το Συνεταιρισμό Γυναικών Άλλης Μεριάς Βόλου, για τη δυνατότητα εκπτώσεων σε παρεχόμενες υπηρεσίες τους κατά τη διαμονή σε αυτόν (γεύματα, τοπικά προϊόντα κλπ). Στα πλαίσια αυτά, κοινοποιεί τη δυνατότητα αυτή σε όλα τα μέλη του, καθώς και στους φοιτητικούς συλλόγους της Αρχιτεκτονικής σε όλη την Ελλάδα.
 2. Αποφασίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα (προβολές, εκθέσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις κλπ), καθώς και συζητήσεων/εκδηλώσεων με θέματα που άπτονται του εργασιακού, επαγγελματικού και πολεoδομικού ενδιαφέροντος των εργαζόμενων μηχανικών και των κατοίκων της Αθήνας, εντός του κτιρίου που στεγάζεται ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στην Πλάκα, όποτε αυτό ζητηθεί. Στη διάρκεια των εκδηλώσεων μπορούν να προσφέρονται μέσα από την εθελοντική εργασία των μελών του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ υπηρεσίες (καφές, ποτό, αναψυκτικά κλπ) και έντυπα (πρακτικά συνεδρίων, έντυπα σχετικά με την τρέχουσα εκδήλωση, κείμενα κλπ) έναντι συμβολικού ποσού, εν είδη οικονομικής ενίσχυσης του Συλλόγου. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά και στο συντονισμό με άλλους επαγγελματικούς κι επιστημονικούς Συλλόγους, διερευνώντας τη δυνατότητα συνδιοργάνωσης αντίστοιχων εκδηλώσεων. Ταυτόχρονα, διερευνά τη δυνατότητα να στηρίξει σε χωρικό επίπεδο δραστηριότητες κοινωνικής αλληλεγγύης που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Αθήνα, κατά περίπτωση έναντι συμβολικού αντιτίμου προς το Σύλλογο, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρει.
 3. Αρνείται την καταβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. για κάθε ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο που βρίσκεται στην κυριότητα, τη νομή ή την κατοχή του (κτίριο στην Πλάκα, Ξενώνας Στάμου Στούρνα) και συντάσσεται με τις κινήσεις πολιτών στις γειτονιές της Αθήνας στον αγώνα  για την κατάργηση του σχετικού τέλους.

ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Κάθε παράταξη, από την οποία έχει εκλεγεί αντιπρόσωπος στο ΔΣ ή την Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ κατά τις τελευταίες εκλογές:

 1. Αναλαμβάνει το κόστος μετακίνησης των αντιπροσώπων της σε κάθε τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση των αντίστοιχων οργάνων, στα οποία συμμετέχουν.
 1. Αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει το πλήρες ποσό που αντιστοιχεί στις οφειλές συνδρομών των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα Μαρτίου.
 1. Αναλαμβάνει ρητά να καταβάλλει ένα χρηματικό ποσό μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα Απριλίου ως απόδοση των οφειλόμενων συνδρομών προς το ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ από μέλη και φίλους της, με βάση τον αριθμό των υποψηφίων της κατά τις τελευταίες πανελλαδικές εκλογές του Συλλόγου.
 1. Παρουσιάζει ένα σχεδιάγραμμα δράσεων για την ανάκαμψη των οικονομικών του Συλλόγου, το οποίο η ίδια θα προσπαθήσει να φέρει σε πέρας, εκτός των ψηφισθέντων συλλογικών δράσεων από το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ. Το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ οφείλει σε συνεργασία με την παράταξη να συνδράμει κατά το μέγιστο δυνατό στην υλοποίηση του σχεδιαγράμματος αυτού (παραχώρηση υποδομών, επιστημονική υποστήριξη κλπ).

ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 • Απορρίπτεται απολύτως η μερική απασχόληση (εκ περιτροπής μία μέρα την εβδομάδα με 20% του μισθού για 8 μήνες), ή οτιδήποτε παρόμοιο, που θα κρατήσει σε αιχμαλωσία το προσωπικό με αποδοχές πείνας, ενώ ταυτόχρονα θα διαλύσει τη δουλειά της γραμματείας.
 • Αποκλείεται κάθε απόπειρα μετατροπής των συμβάσεων αορίστου σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που εκτός των άλλων αφαιρεί κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, όπως η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης εργαζομένων, που προσφέρουν υπηρεσία στο σύλλογο εδώ και πολλά χρόνια.
 • Απορρίπτεται η μείωση αποδοχών.

Επειδή για κάθε μήνα που περνάει, οι οικονομικές υποχρεώσεις διογκώνονται σε επίπεδο που να είναι σχεδόν αδύνατη η εκπλήρωσή τους σε εύλογο χρόνο, κρίνεται απολύτως αναγκαίο οι αποφάσεις σχετικά με τα οικονομικά να παρθούν και οι ενέργειες για την πραγματοποίησή τους να ξεκινήσουν αμέσως, και οπωσδήποτε πριν το τέλος του Μαρτίου.

Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ οφείλει προς τις εργαζόμενες της Γραμματείας του:

 • Να καταβάλλει πλήρως όλα έως τώρα δεδουλευμένα (μισθούς, δώρα, ένσημα ΙΚΑ και επιδόματα), χωρίς καμία σκέψη για περιστολή ή αναδιαμόρφωσή τους, εκμεταλλευόμενος ευνοϊκές για την εργοδοσία και το κεφάλαιο, μνημονιακές διατάξεις ή νομοθετήματα.
 • Να σεβαστεί και να τηρήσει όλα τα νόμιμα εργασιακά διακαιώματά τους, με βάση την προμνημονιακή εργατική νομοθεσία

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: