Σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων, ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ

Στο ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των άνεργων και υποαπασχολούμενων ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ έχει σημειωθεί μία μικρή αλλά ουσιαστική νίκη. Μετά τις κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων των μηχανικών/τεχνικών όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και η ανοιχτή συνέλευση μηχανικών, η Διοικούσα Επιτροπή του Ταμείου αποφάσισε να ανανεώσει την απόφαση που είχε πάρει πέρσι (βλέπε εδώ), σύμφωνα με την οποία σφραγίζονται τα βιβλιάρια και παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους ασφαλισμένους μπορούν να αποδείξουν (μέσω των εκκαθαριστικών της εφορίας) ότι έχουν μηδενικό ή χαμηλό εισόδημα (η νεότερη απόφαση κατεβαίνει εδώ).

Σύμφωνα με τους όρους της απόφασης, όσοι θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση πρέπει αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί με μπλοκάκι να έχουν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 30.000€ την τελευταία διετία (σύμφωνα με νεότερη απόφαση το όριο διευρύνθηκε στα 40.000€ την διετία) και αν είναι τυπικά μισθωτοί να έχουν επιπλέον και θεωρημένο αντίγραφο απόλυσης. Η ρύθμιση ισχύει επίσης και για νέους ασφαλισμένους που δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση λόγω μηδενικού εισοδήματος. Όλοι αυτοί θα πρέπει να μην οφείλουν εισφορές για διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση έτσι όπως κωδικοποιήθηκε από την ανοιχτή συνέλευση μηχανικών και την ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για το θέμα.

Διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση για θεώρηση βιβλιαρίου υγείας:

  1. Ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει στον 3ο όροφο και παίρνει από τα κουτιά που βρίσκονται έξω από το Πρωτόκολλο (γραφείο 10) την ειδική ΑΙΤΗΣΗ προς το ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΙΣΦΟΡΩΝ «παρακαλώ να μου θεωρήσετε το βιβλιάριο υγείας για το έτος 2013 σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ: 250/ 28-01-2013». Συμπληρώνει και πρωτοκολλεί την αίτηση (γραφείο 10).
  2. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος καταθέτει την παραπάνω αίτηση στο γραφείο ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ στον 2ο όροφο (ώρες κοινού 11.00-13.00). Η υπάλληλος άμεσα του παραδίδει την έγγραφη ΑΠΟΡΡΙΨΗ επί της παραπάνω αιτήσεως.
  3. Έπειτα ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει πάλι στον 3ο όροφο και παίρνει από τα κουτιά το έντυπο ΕΝΣΤΑΣΗΣ προς τη ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «μετά την έγγραφη απόρριψη από τη Δ/νση Εισφορών του αιτήματός μου για θεώρηση Βιβλιαρίων Υγείας λόγω οφειλών μου από ασφαλιστικές εισφορές……….σύμφωνα με τα επισυναπτόμενα έγγραφα». Συμπληρώνει και πρωτοκολλεί την αίτηση (γραφείο 10).
  4. Τελικά ο ενδιαφερόμενος καταθέτει στον 1ο όροφο στη διεύθυνση του ΚΛΑΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ την παραπάνω έγγραφη ΑΠΟΡΡΙΨΗ και την ΕΝΣΤΑΣΗ του μαζί με τα εξής απαραίτητα  δικαιολογητικά υπαγωγής στη ρύθμιση:
  • για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και όσους εργάζονται εκ περιτροπής φωτοτυπία των δύο τελευταίων εκκαθαριστικών εφορίας,
  • για μισθωτούς (επιπλέον) θεωρημένο αντίγραφο απόλυσής,
  • για νέους ασφαλισμένους υπεύθυνη δήλωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης θεωρημένη από την οικία ΔΟΥ.
  1. Στην επόμενη συνεδρίαση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ (κάθε Δευτέρα στις 15.00) εξετάζεται και γίνεται δεκτή η παραπάνω αίτηση.
  2. Συνίσταται όλα τα παραπάνω βήματα να γίνονται στην αρχή κάθε βδομάδας, ώστε στο τέλος της επόμενης ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να θεωρήσει πλέον το βιβλιάριό του στον ΚΛΑΔΟ ΥΓΕΙΑΣ ή να αντικαταστήσει το παλαιό ή να εκδόσει νέο (δύο φωτογραφίες, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ).

(Η επόμενη ανοιχτή συνέλευση μηχανικών θα γίνει την Παρασκευή 08/03 στις 18:00 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα (Καλούμε σε συντονισμό της δράσης και τους υπόλοιπους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ)

Ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Τα τελευταία χρόνια με κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών από κοινού με άλλα Σωματεία του κλάδου και αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό στο ΤΣΜΕΔΕ και στο Υπ. Εργασίας με στόχο την ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων, την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους συναδέλφους, για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων.
Πέρσι σημειώθηκε μια πρώτη κατάκτηση, καθώς η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας για το 2012 (καθώς και τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας) υπό προϋποθέσεις σε συναδέλφους που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Αναλυτικότερα το μέτρο περιλαμβάνει όσους έχουν συνολικό εισόδημα την τελευταία διετία (ατομικό ή οικογενειακό) έως 30.000€, τυπικά μισθωτούς που απολύθηκαν και νέους, ασφαλισμένους την τελευταία τριετία, που υποβάλλουν μηδενική φορολογική δήλωση. Η απόφαση αυτή δεν προβλέπει την απαλλαγή των ανέργων από τις δυσβάσταχτες εισφορές, ούτε καν από τους απαράδεκτους τοκογλυφικούς τόκους που επιβάλλονται στις καθυστερούμενες οφειλές. Επίσης οι προϋποθέσεις που βάζει η Διοίκηση του Ταμείου (πχ το όριο των 30.000 € οικογενειακό εισόδημα μέσα σε δύο χρόνια), αφήνουν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης το μεγαλύτερο κομμάτι των ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τις εισφορές για να μην βρεθούν εκτός επαγγέλματος. Τέλος παρά την απόφαση που πάρθηκε, το ταμείο δεν έδωσε ασφαλιστική ενημερότητα, στους συναδέλφους που εντάχθηκαν στη ρύθμιση αυτή.
Ενόψει της εφαρμογής των υπέρογκων αυξήσεων (θα ξεπεράσουν τις 5000 ευρώ ετησίως) του μνημονίου, (με εντολή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και τη συμφωνία του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ), πραγματοποιήθηκαν νέες κινητοποιήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ (5/10/12 και 21/1/2013) και στο Υπ. Εργασίας, για να ακυρωθεί η απόφαση, να μειωθούν οι εισφορές και για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους συναδέλφους. Παράλληλα με δύο κινητοποιήσεις διαδηλώσαμε  ενάντια στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής από το αποθεματικό του ΤΣΜΕΔΕ. Την ώρα που τα αποθεματικά του ταμείου δίνονται βορά στις τράπεζες και στο κεφάλαιο όλο και περισσότεροι συνάδελφοι πετιούνται στο περιθώριο (το 30% των συναδέλφων αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές).
Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων κινητοποιήσεων, η Διοίκηση του ταμείου αποφάσισε την εφαρμογή της περσινής απόφασης και για το 2013, με πιο απλουστευμένη διαδικασία. Έπειτα από παρεμβάσεις της ανοιχτής συνέλευσης μηχανικών, η Διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, δεσμεύτηκε πως θα διευρύνει το όριο εισοδήματος στις 40000 ευρώ τη διετία.
Η απόφαση αυτή, πολύ απέχει από το να αποτελεί πραγματική λύση του προβλήματος, όμως θα δώσει ανάσα σε πολλούς άνεργους συναδέλφους, ειδικά νεότερους. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι δεν προέκυψε σαν αποτέλεσμα μίας ημέρας κινητοποίησης αλλά μιας πολύμορφης αγωνιστικής πορείας χρόνων. Καλούμε όλους τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους να βομβαρδίσουν το ΤΣΜΕΔΕ με αιτήσεις θεώρησης του ασφαλιστικού βιβλιαρίου. Απαιτούμε να καταργηθεί το όριο εισοδήματος ώστε να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοι.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη θεώρηση των βιβλιαρίων όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις, την κατάργηση των εισφορών στους άνεργους και της απαράδεκτης ρύθμισης που επιβάλει τόκους σε όσους δεν έχουν να τις πληρώσουν. Συνεχίζουμε τον αγώνα για επίδομα ανεργίας στο ύψος του βασικού μισθού. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που εμπαίζει τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τους αυτοαπασχολούμενους με ένα πενιχρό επίδομα που στην πράξη δεν θα δικαιούνται ελάχιστοι συνάδελφοι. Κυβέρνηση, τρόικα, κεφάλαιο μας οδηγούν συνειδητά στην εξαθλίωση.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές τους και έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης να απευθύνονται στο σωματείο, ιδιαίτερα όσοι δεν καλύπτονται από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η διοίκηση του ταμείου. Μαζί με το σωματείο να δώσουμε τη μάχη για την κάλυψη όλων των συναδέλφων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, να γίνουν μέλη του σωματείου και να συμμετέχουν στις διαδικασίες του. Το σωματείο πραγματοποιεί καμπάνια καταγραφής των ανέργων, εκδίδει κάρτας ανεργίας, για την αναγνώριση όλων των ανέργων μηχανικών και τη διεκδίκηση πραγματικών μέτρων προστασίας κατά της ανεργίας. Τα γραφεία του σωματείου είναι ανοιχτά κάθε Τρίτη 18:30 – 21:00, Ερμού & Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, Σύνταγμα.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ – ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ, ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.  ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΧΘΟ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ – ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ATTICA BANK.

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΟΪΚΑΣ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

ΑΓΩΝΑΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

(Για το θέμα της έκδοσης κάρτας ανεργίας από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών δείτε εδώ)

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: