Οι αποφάσεις της Συνέλευσης αρχιτεκτόνων Αττικής στις 15/9/2011

Η Συνέλευση του τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου καταλήγοντας σε δύο αποφάσεις και υιοθετώντας δύο ψηφίσματα, όλα με ευρεία πλειοψηφία. Το μοναδικό θέμα στο οποίο δεν υπήρξε απόφαση αφορά την κατάργηση του κώδικα αμοιβών και όσα επιμέρους θέματα συνδέονται με αυτή όπως ο αντίστοιχος εφαρμοστικός νόμος και η στάση του ΤΕΕ. Το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη Συνέλευση για καλύτερη και αναλυτικότερη συζήτηση.

Για το θέμα του νέου τρόπου έκδοσης αδειών δόμησης και της συνδεόμενης θεσμοθέτησης μορφολογικών κανόνων δόμησης, μετά από διεξοδική συζήτηση εγκρίθηκε η εισήγηση που παρουσιάστηκε (και την οποία παραθέτουμε εδώ). Διαπιστώθηκε ότι μέσω του νομοσχεδίου αυτού ιδιωτικοποιείται ο πολεοδομικός έλεγχος σε βάρος τόσο του μηχανικού που αναλαμβάνει όλο το βάρος της ευθύνης όσο και του πολίτη που απ’ ότι φαίνεται θα κληθεί να πληρώσει για να ελεγχθεί. Ίσως ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι μέσω αυτού του νομοσχεδίου συγκροτείται ένα ακόμη «ειδικό επαγγελματικό δικαίωμα» στα πρότυπα των Ενεργειακών Επιθεωρητών, αυτό του Ελεγκτή Δόμησης, το οποίο χωρίς να απαιτεί καν επιπλέον επιστημονική κατάρτιση αφαιρείται από τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχίου και αποδίδεται σε μερίδα μηχανικών κατόπιν σεμιναρίων και εξετάσεων επί πληρωμή. Το ΤΕΕ από τη μεριά του έχει ήδη πλασαριστεί στη νέα αυτή αγορά που ανοίγεται προσδοκώντας να βγάλει κέρδη από τη διάσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του. Τέλος μέσω της θέσπισης μορφολογικών κανόνων δόμησης θυσιάζεται ο ρόλος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο βωμό της ελαχιστοποίησης του κόστους της αρχιτεκτονικής μελέτης σε όφελος των εργολαβικών συμφερόντων.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, υιοθετήθηκε απόφαση (που βρίσκεται εδώ), η οποία κατ’ αρχήν κάνει ένα βασικό διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτά που δημιουργήθηκαν λόγω της ανάγκης για στέγαση καθώς η πολιτική ανοχής στην αυθαίρετη δόμηση ήταν η μοναδική απάντηση που έδωσε ιστορικά το Ελληνικό κράτος στο ζήτημα της κατοικίας και σε αυτά που αποτελούν προϊόν κερδοσκοπίας επί του δομημένου περιβάλλοντος. Η ρύθμιση χαρακτηρίζεται καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα και διατυπώνεται το αίτημα της απόσυρσής της και επιπλέον θα εξεταστεί η δυνατότητα ακύρωσής της με ένδικα μέσα.

Με ψήφισμα που υπερψηφίστηκε από τη Συνέλευση καταδικάζεται η εγκύκλιος η οποία στάλθηκε από τον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στο Υπουργείο και η οποία εμφανίζει το Σύλλογο να διεκδικεί οι αρχιτέκτονες (μαζί με τους πολιτικούς μηχανικούς) να είναι οι μόνοι που θα μπορούν να υπογράφουν μελέτες που θα ελέγχονται από ΕΠΑΕ (βλέπε εδώ).

Τέλος υιοθετήθηκε ψήφισμα αλληλεγγύης στους αγώνες των φοιτητών, των διδασκόντων και των εργαζόμενων στα Πανεπιστήμια (το οποίο παρατίθεται εδώ), ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου, που καλεί τους αρχιτέκτονες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας γιατί ο νόμος αφορά και τους ίδιους.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: