Εκλογές Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Κυριακή 5/6, Δευτέρα 6/6 και Τρίτη 7/6

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ:

• Στην Αθήνα, στα γραφεία του Σωματείου, Πλατεία Καρύτση 10, 4oς όροφος, τις ακόλουθες ημέρες και ώρες: Κυριακή 5 Ιουνίου 2011: 11:00πμ – 9:00μμ, Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011: 3:00μμ – 9:00μμ, Τρίτη: 7 Ιουνίου 2011: 3:00μμ – 9:00μμ

• Στην Πάτρα  στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (Πλ. Όλγας),  Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011, 10:00πμ – 8:00μμ

• Στα Χανιά στο Εργατικό Κέντρο Χανίων (Μπόταση 68)  Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011, 12:00μμ – 5:00μμ

• Στη Λάρισα στο Εργατικό κέντρο Λάρισας (Πρωτομαγιάς 6) Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011, 10:00πμ – 6:30μμ

Στη Θεσσαλονίκη οι εκλογές του ανεξάρτητου Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας πραγματοποιούνται σε άλλη χρονική περίοδο.

Τα μέλη του σωματείου ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα,  διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητάς τους και με το ασφαλιστικό τους βιβλιάριο.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Είναι γεγονός ότι τα μέτρα που έχουν ήδη περάσει στο πλαίσιο του Μνημονίου αλλά και όσα ετοιμάζονται να περάσουν συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης της δημόσιας περιουσίας δεν αντιμετωπίζονται με τη δράση ενός σωματείου, δεν είναι καν θέμα του εργατικού κινήματος μόνο αλλά απαιτούν ευρύτερες κινητοποιήσεις. Παρόλα αυτά η ισχυροποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, όπως αυτή μπορεί να εκφραστεί και από μία αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές, είναι ένα μήνυμα και στην κυβέρνηση αλλά κυρίως στις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου που ήδη ετοιμάζονται να προσφύγουν δικαστικά ενάντια στη μεγαλύτερη επιτυχία του Σωματείου, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Μπορεί η υπάρχουσα Συλλογική Σύμβαση να έχει υπονομευτεί από τις πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με χαμηλότερες αποδοχές από τις κλαδικές, μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, κατάργηση των αποζημιώσεων για όσους δουλεύουν λιγότερο από ένα χρόνο κ.ά.), αλλά παρόλα αυτά παραμένει το σημαντικότερο όπλο του εργαζόμενου σε μελετητικά γραφεία και κατασκευαστικές εταιρείες, ειδικά όταν σε περίπτωση απόλυσης διεκδικεί αποζημίωση και δεδουλευμένα. Η αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές ενισχύει και πρακτικά την προσπάθεια του Σωματείου να υπερασπιστεί την υπάρχουσα Συλλογική Σύμβαση αλλά και να διεκδικήσει νέα. Για παράδειγμα όταν εργοδοτικό σωματείο του κλάδου (ΣΤΥΕ) κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στο πρόσφατο παρελθόν αμφισβητώντας τη δυνατότητα του σωματείου να υπογράφει Συλλογικές Συμβάσεις με το πρόσχημα ότι δεν είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό, η συμμετοχή στις εκλογές (που γίνονται παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου) ήταν αυτή που κατοχύρωσε και δικαστικά την αντιπροσωπευτικότητά του και συνεπώς τη δυνατότητά του να υπογράφει Συλλογική Σύμβαση στο νομό Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – σε αντίθεση με την συνδικαλιστική γραφειοκρατία – επιδιώκει να καλύπτει όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους άνεργους του κλάδου. Ήδη έχει πάρει την πρωτοβουλία δημιουργίας συνέλευσης άνεργων και προσωρινά απασχολούμενων και έχει πραγματοποιήσει και τις πρώτες κινητοποιήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ.

Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών αξίζει να υποστηριχθεί διότι μεταξύ άλλων αποτελεί και μια νέα πρόταση για το εργατικό κίνημα. Η πρόταση αυτή γίνεται προσπάθεια να υλοποιείται στην πράξη στις Γενικές Συνελεύσεις που έχουν τον τελευταίο λόγο για την πορεία του Σωματείου, στο διεκδικητικό περιεχόμενο των αιτημάτων του και στον κεντρικό ρόλο που παίζει στις προσπάθειες οριζόντιου συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων.  Η ενίσχυση του Σωματείου συνεπάγεται την ενίσχυση της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που υφίστανται την εργοδοτική αυθαιρεσία με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε χώρους εργασίας, δημόσιες καταγγελίες και προσφυγές στις Επιθεωρήσεις και στο Υπουργείο Εργασίας. Την αλληλεγγύη στους άνεργους, στους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους μας, στους μετανάστες και στις κινητοποιήσεις άλλων σωματείων γιατί ο αγώνας είναι κοινός.

Πολλά ακόμη μένει να γίνουν με πρώτο την ενίσχυση της εσωτερικής ζωής του σωματείου, για τα οποία απαιτείται η αυξημένη διάθεση συμμετοχής όχι μόνο στις εκλογές αλλά και στις συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις και τις υπόλοιπες διαδικασίες …

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για τις εκλογές: 

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο μας οδήγησαν στην νέα βαρβαρότητα του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο όνομα της «υπέρβασης της κρίσης» η κυβέρνηση, ζητά διαρκώς νέες θυσίες, ενώ διαγγέλματα όπως το περίφημο «μαζί τα φάγαμε» εκστομίζονται από καλοταϊσμένα στόματα. Το επόμενα μέτρα που θέλουν να φέρουν για ψήφιση, έρχονται τη στιγμή που τα αλλεπάλληλα μνημόνια έχουν χρεοκοπήσει στα μάτια της πλειοψηφίας των εργαζόμενων, καθώς «αποκαλύπτεται» ότι δεν έγιναν για να «σώσουν την χώρα», αλλά τους τραπεζίτες και τους «δανειστές», συντρίβοντας την κοινωνία.

Η κατεδάφιση των κατακτήσεων και του επιπέδου ζωής επιδιώκεται να είναι ισοπεδωτική και μόνιμη. Δεν αποκλείονται ραγδαίες εξελίξεις με «ελεγχόμενη» ή «ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία. Κυβέρνηση και εργοδότες, μεγαλοεκδότες και καναλάρχες, ΝΔ και  ΛΑΟΣ,  θέλουν και πάλι το λαό στη γωνία, τρομοκρατημένο από την απειλή της χρεοκοπίας, άφωνο και άβουλο μπροστά στο μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής.

Η λήψη ανάλογων  μέτρων σε όλη την Ευρώπη, δείχνει ότι η συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων είναι κοινή επιλογή όλου του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Η είσοδος και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης και η εκτίμηση για ένταξη και άλλων χωρών σε αυτόν, παράλληλα με το «Σύμφωνο για το ευρώ», δείχνει πως προωθούν ένα πανευρωπαϊκό «μνημόνιο διαρκείας». Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει μέτρα σκληρής λιτότητας έως το 2038 αλλά και μετά!

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΔΝΤ, ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΑΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΚΦΟΒΙΖΟΥΝ

Στον κλάδο πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων για μειώσεις μισθών και εργοδοτικούς εκβιασμούς, ενώ πολλοί από εμάς είναι για μήνες απλήρωτοι. Η εργοδοσία με μεγάλη επιθετικότητα, αλλά και λυμένα τα χέρια από την κυβέρνηση, επιτίθεται στα δικαιώματα μας. Με διλήμματα τύπου «απολύσεις ή μειώσεις» που δικαιολογούνται στο όνομα της πτώσης των κερδών, της ανάγκης για «εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων», οι εργαζόμενοι καλούμαστε να πληρώσουμε την κρίση τους.

Για τους εργαζόμενους τεχνικούς η «ατομική διαπραγμάτευση» δεν είναι κάτι καινούργιο. Για χρόνια τώρα οι εργοδότες προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν είμαστε εργαζόμενοι, αλλά συνεργάτες, πως είμαστε «υπεύθυνοι» για την πορεία της επιχείρησης, όχι όμως «αποδέκτες» των κερδών. Όσοι δουλεύουν με δελτίο βαφτίζονται «εργολάβοι» παροχής «ανεξαρτήτων υπηρεσιών» ενώ παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Όμως η συλλογική σύμβαση του σωματείου που περιλαμβάνει όλους τους τεχνικούς, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κα) ισχύει ακόμα, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας του κλάδου να την καταργήσει.

Σήμερα που οι εργοδότες δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα η δράση του σωματείου, η μάχη για τη συλλογική σύμβαση, και η ενεργητική συμμετοχή όλων μας, μπορούν να  αποτελέσουν «εμπόδιο», στην κατάργηση των δικαιωμάτων μας, στο απαράδεκτο καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στη μη καταβολή των δεδουλευμένων και των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ – ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΦΙΑΛΤΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ!

Εδώ και τρία χρόνια ο κλάδος των κατασκευών περνάει τη χειρότερη ανεργία των τελευταίων εξήντα χρόνων. Είναι χιλιάδες οι συνάδελφοι που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με το επίδομα του ΟΑΕΔ, ενώ όσοι αμείβονται με δελτίο δεν το δικαιούνται. Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που στρέφονται στη μετανάστευση. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει νέα ώθηση στην ελευθερία των εργοδοτών να απολύουν γρήγορα, εύκολα και ανέξοδα, χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν, ενώ θέλει να καταργήσει όποια δικαιώματα διατηρούν ακόμη οι άνεργοι: επίδομα, ασφάλιση, περίθαλψη.

Παράλληλα η κυβέρνηση και το ταμείο των μηχανικών, στρέφονται σαφέστατα ενάντια στους ασφαλισμένους και στους ανέργους μηχανικούς. Το ΤΣΜΕΔΕ, με εύθηνη και της κυβέρνησης , με αποθεματικά  πολλών δις, που μαζεύτηκαν από τη δουλειά μας, συνεχίζει να ξεζουμίζει με υπέρογκες εισφορές τους ανέργους και υποαπασχολούμενους μηχανικούς, ενώ δεν ιδρώνει το αυτί του για το απόλυτα αναγκαίο επίδομα των ανέργων μηχανικών με μπλοκάκι.

Το τελευταίο διάστημα εργοτάξια κλείνουν, εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο, έργα παγώνουν. Ήδη ο Ε65, η Ιονία οδός και η Ολυμπία Οδός απέλυσαν εργαζόμενους και σταμάτησαν ή υπολειτουργούν. Οι τράπεζες που καταλήστεψαν ένα  ολόκληρο λαό, σταμάτησαν την «χρηματοδότηση» των έργων θεωρώντας τα «επισφαλή». Σε  συνεργασία με τους εργολάβους, εκβιάζουν απολύοντας εργαζόμενους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «υπενθυμίζει» ότι τις συμβάσεις αυτές υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά «ξεχνά» πως και οι ίδιοι τις ψήφισαν στη βουλή και συνεχίζουν να τις εφαρμόζουν. Συμβάσεις που επιτρέπουν στους κατασκευαστές, με λιγότερο από 10% στο συνολικό κόστος – να κατασκευάζουν έργα που θα τα εκμεταλλεύονται για 30 χρόνια και πλέον. Συμβάσεις που το 90% του κόστους θα πληρώσουμε εμείς σε διόδια για δρόμους πολλές φορές ημιτελείς έως ανύπαρκτους, ή δρόμους καρμανιόλες.

Τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε μαζί με όλα τα σωματεία του κλάδου, την άμεση εγκατάλειψη του μοντέλου των «αυτοχρηματοδοτουμενων έργων». Να φύγουν οι τράπεζες, να συνεχιστούν τα έργα με διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των συμφερόντων των εργαζόμενων και ολόκληρης της κοινωνίας.  Να χρηματοδοτηθούν τα έργα αυτά και άλλα, όπως σιδηροδρομικά δίκτυα, σχολικά και νοσοκομειακά κτίρια, λιμάνια, από το δημόσιο, γιατί είναι αναγκαία, κοινωνικά ωφέλιμα και χρήσιμα.

Τώρα πρέπει να φτιαχτεί κίνημα ενάντια στην ανεργία, που θα διεκδικεί: δουλειά για όλους, απαγόρευση των απολύσεων, μέτρα προστασίας για τους ανέργους και αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας. Για κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους, με πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επίδομα ανεργίας και σε όσους δουλεύουν με «μπλοκάκι». Για μείωση των ωρών εργασίας, σαν μέσο για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και για το χτύπημα της ανεργίας. Η συνέλευση ανέργων στα πλαίσια του σωματείου έχει κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα σε αυτή την κατεύθυνση και είναι στις άμεσες προτεραιότητές του σωματείου.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ, ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών συνενώνει και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων τεχνικών του κλάδου ανεξάρτητα από την μορφή της εργασιακής τους σχέσης και από την εκπαιδευτική βαθμίδα. Με αποφασιστικότητα παλεύει για κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και την κατάργηση της επισφαλούς εργασίας. Δίνει τη μάχη για την αναγνώριση των δικαιωμάτων όσων αμείβονται με δελτίο. Εκφράζει την αλληλεγγύη για κάθε συνάδελφο που βρίσκεται στο στόχαστρο, στηρίζει κάθε μάχη με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των εργαζομένων και των συμφερόντων τους. Βρέθηκε σε αρκετούς χώρους δουλειάς ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τις μειώσεις μισθών, για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, ενάντια στις απολύσεις και τις βάρβαρες επιπτώσεις της κρίσης στους εργαζόμενους. Με επιτυχίες μεγάλες ή μικρές, με ήττες, αλλά με αποφασιστικότητα και με την πεποίθηση πως, «ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δε δίνεται». Συμμετέχει στο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, στηρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αναγέννηση του εργατικού κινήματος και στη συγκρότηση ενός εργατικού μετώπου για την ανατροπή της επίθεσης.

Σήμερα που μας θέλουν τον καθένα μόνο του, κι όλους μαζί ανίσχυρους απέναντι στην πολιτική τους, χρειαζόμαστε ένα σωματείο πολιτικά και αριθμητικά ισχυρό, για να συνεχίζει να ταράζει τα νερά της εργοδοτικής κυριαρχίας. Ένα σωματείο του αγώνα, για να υπερασπίζεται αποτελεσματικά και να διευρύνει τις κατακτήσεις μας και να φέρνει στο προσκήνιο τα σύγχρονα δικαιώματα μας. Στην αυτή προσπάθεια η συμβολή όλων είναι αποτελεσματική και αναγκαία.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να διαλέξει το δρόμο του αγώνα, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Οργανωνόμαστε στο σωματείο, συμμετέχουμε στις συνελεύσεις και τις διαδικασίες του, μαζικοποιούμε τις κινητοποιήσεις του. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ  ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΔΝΤ, ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

Μαζί με όλους τους εργαζομένους, τους ανέργους και τους νέους, με κάθε σωματείο που αντιλαμβάνεται την επείγουσα ανάγκη για πραγματικούς αγώνες. Να διαλέξουμε τη ρήξη με τον εκβιασμό των ελλειμμάτων και του χρέους από τους τραπεζίτες, τους χρηματιστές, το ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Να υπερβούμε τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν μπορούν και δεν θέλουν να δώσουν μια τέτοια μάχη, που προσπαθούν να βρουν διέξοδο σε στημένους και αδιέξοδους διαλόγους και σε συμβιβασμούς για να μη μας συμβεί το χειρότερο (!!), προετοιμάζοντας το έδαφος για την αποδοχή ακόμα χειρότερων μέτρων.

Σήμερα «σωτήρες» δεν υπάρχουν. Γι αυτό δεν μας μένει άλλος δρόμος από το να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να οικοδομήσουμε μέσα στα σωματεία μας την αγωνιστική ταξική ενότητα. Να μετατρέψουμε το θυμό σε μια μεγάλη εργατική απάντηση, για μην πληρώσουμε την κρίση και το χρέος τους.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: