Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ 16/2/2011

Με απόφαση της αντιπροσωπίας του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, συγκλήθηκε την 16/2/2011 η Γενική Συνέλευση Αρχιτεκτόνων του υπό ίδρυση Τμήματος Αττικής του Συλλόγου, με θέματα:

1. Απόφαση της Αντιπροσωπίας να διεκδικήσουμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για το «άνοιγμα του επαγγέλματος» ή να μεθοδεύσουμε τον παρατεταμένο αγώνα για την ανατροπή του σε περίπτωση που αυτό ψηφιστεί.

Η Γενική Συνέλευση έκανε δεκτές τις κατευθύνσεις της Αντιπροσωπίας. Επιπλέον αποφάσισε:

1.1 Να συμμετάσχει στην κατάληψη διαμαρτυρίας του ΤΕΕ, καλώντας το να πάρει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση των μηχανικών ενάντια στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών.

1.2 Να καλέσει τους αρχιτέκτονες βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ως ιδιαίτερα βλαπτικό για το δημόσιο συμφέρον και για το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα.

1.3 Να καλέσει τους αρχιτέκτονες σε διαδήλωση, την 17/2/2011, από το κατειλημμένο ΤΕΕ στη Βουλή, την ώρα της κατ’ άρθρο ψήφισης του νομοσχεδίου.

1.4 Να καλέσει τους αρχιτέκτονες να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία και διαδήλωση, της 23/2/2011, για την προβολή των αιτημάτων του κλάδου.

Επιπρόσθετα συζητήθηκαν τα θέματα:

2. Απόφαση αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΕΚΑ με θέμα: Σύσταση ομάδας εργασίας για τη σύνταξη των προδιαγραφών και της διακήρυξης ανάθεσης μελετών με θέμα τη «Θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων δόμησης για κατοικία στις εντός και εκτός των οικισμών περιοχές των δήμων του Ν.3852/2010 στις δώδεκα Περιφέρειες της χώρας».

Η Γενική Συνέλευση εκφράζει την έντονη διαφωνία της σε μια τέτοια μετατροπή της επιστημονικής έρευνας – που προϋποθέτει την ένταξη των μορφολογικών μελετών στην ευρύτερη και σύνθετη μελέτη της οικιστικής ανάπτυξης των περιοχών – σε πρόσχημα για τη διοικητική επιβολή «μορφολογικών κανόνων δόμησης». Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα την οπισθοδρομική αναπαραγωγή προτύπων, με διατάγματα σαν και αυτά που δυστυχώς έχουν ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει κατά το παρελθόν, αποφέροντας κατά κανόνα μια σκηνογραφική αρχιτεκτονική και μια τουριστικοποίηση των οικισμών. Γίνεται έτσι ορατή η επερχόμενη ακύρωση του δυναμικού, δημιουργικού και γόνιμου ρόλου της αρχιτεκτονικής στην οικιστική ανάπτυξη όσο και ο υποβιβασμός και η διευρυνόμενη υποκατάσταση των αρχιτεκτόνων από αναρμόδιους, εφαρμοστές υποχρεωτικών προτύπων.

3. Συμμετοχή του Τμήματος Αττικής στις επόμενες πανελλήνιες εκλογές του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή του Τμήματος Αττικής στις επόμενες πανελλήνιες εκλογές του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ. Για το λόγο αυτό ανέθεσε στην Προσωρινή δεκαπενταμελή Επιτροπή που έχει οριστεί από το Δ.Σ. του Συλλόγου, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για το σκοπό αυτό. Αποφασίστηκε τέλος, η Προσωρινή Επιτροπή να συνεδριάζει σε τακτή ημέρα και ώρα, με απαρτία τον εκάστοτε αριθμό των παρόντων.

4. Νομοσχέδιο για την τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν στις Μελέτες για τα Έργα Δημοσίου.

Για το θέμα αυτό, έγινε ενημέρωση για το σχετικό Νομοσχέδιο και την κριτική του από το Δ.Σ. του Συλλόγου. Τέλος ανταλλάχθηκαν απόψεις.

Το Προεδρείο της Γ.Σ.

Γρηγορόπουλος Θανάσης

Μαούνης Αντώνης

Μαραβέας Δημήτρης

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

One thought on “Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ 16/2/2011”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: