Το πρόγραμμα της 8ης Συνάντησης Νέων Αρχιτεκτόνων

20-22/8 στον ξενώνα Στάμου Στούρνα, Άλλη Μεριά Πηλίου

Παρασκευή 20 Αυγούστου

17:00 – Εκδήλωση/συζήτηση: Αρχιτεκτονική, παιδεία και εργασία

Ομιλητές/τριες:

 • Ελίνα Θεοδωρίδη, Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών/τριων Αρχιτεκτονικής (ΑΠΘ)
 • Δημήτρης Τζαμουράνης, Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, Πρόεδρος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
 • Γιώργος Παπαγκίκας, Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων, μέλος ΔΣ ΣΑΔΑΣ Αττικής
 • Κώστας Βουρεκάς, #block_TEE – αριστερή κίνηση εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών, μέλος ΔΕ ΤΕΕ

22:00 – Παράσταση αφήγησης: Παραμύθια για τους Ανθρώπους του Καλαμποκιού – Ιστορίες από τους Ζαπατίστας

Η αφήγηση αυτή είναι εμπνευσμένη από τις ομιλίες του Υποδιοικητή Μάρκος των Ζαπατίστας, όπως αποτυπώθηκαν στα βιβλία του «Ιστορίες για τους ανθρώπους του Καλαμποκιού», «Οι Άλλες Ιστορίες» και «Οι δρόμοι της φωτιάς». Οι αλληγορικές ιστορίες του Μάρκος μας προσκαλούν να ταξιδέψουμε ως τη ζούγκλα Λακαντόνα και να γνωρίσουμε τους θεούς που με τον καπνό τους και τα όνειρα έφτιαξαν τον Κόσμο και τους Ανθρώπους του Καλαμποκιού. Τότε, την Πρώτη Εποχή, που τα παιδιά έπαιζαν με σπόρους καλαμποκιού και με αστέρια. Τότε που ο Κόσμος ήταν όπως θα έπρεπε να είναι: από τα Κάτω.

 • Διασκευή κειμένων – αφήγηση: Ελεάνα Χατζάκη

Η Ελεάνα Χατζάκη είναι φιλόλογος – παιδαγωγός και αφηγήτρια ιστοριών, μύθων και παραμυθιών. Θα τη βρείτε σε χώρους πολιτισμού, εντός και εκτός των τοίχων, σε σχολεία, πλατείες, βιβλιοθήκες, σε αυλές και σε σκηνές και οπουδήποτε υπάρχει η μαγιά για τη μαγεία του μοιράσματος μιας –τουλάχιστον- ιστορίας. Παραμύθια που έχει επεξεργαστεί αφηγηματικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Απόπειρα»στις συλλογές «Από το στόμα στο χαρτί κι απ’ το χαρτί στο στόμα» (2013), «Παραμύθια των Ευχών» (2014), «Παραμύθια με Δυνατές Γυναίκες» (2015).

Σάββατο 21 Αυγούστου

12:00 – Προβολή ταινιών μικρού μήκους

 • 45 βαθμοί – Τζώρτζης Γρηγοράκης
 • Κύβος – Αλέξανδρος Σκούρας
 • Πιγκουίνοι – Δημήτρης Ζάχος
 • Red Hulk – Ασημίνα Προέδρου
 • Παγόβουνο – Κώστας Γεραμπίνης

21:00 – Εκδήλωση/συζήτηση: Πόλη και πανδημία

Ομιλητές/τριες:

 • Λίλα Λεοντίδου, ομότιμη καθηγήτρια γεωγραφίας και ευρωπαϊκού πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
 • Χρήστος Ελευθεριάδης, Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων

Η Λίλα Λεοντίδου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Γεωγραφίας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όπου διετέλεσε Καθηγήτρια από το 2002 και εξελέγη Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών το 2003-08. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ, MSc Geography and Spatial Governance στη London School of Economics & Political Science (LSE) και πήρε τον τίτλο Ph.D από το Πανεπιστήμιο Λονδίνου το 1981. Δίδαξε ως μόνιμο μέλος ΔΕΠ σε 4 ελληνικά πανεπιστήμια και 1 αγγλικό (King’s College London, όπου συνετέλεσε στη δημιουργία του Μ.Α. Mediterranean Studies). Είναι ιδρυτικό στέλεχος του πρώτου Τμήματος Γεωγραφίας στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου ήταν η πρώτη πρόεδρος, συγκλητικός και καθηγήτρια το 1996-2002. Διετέλεσε Senior Research Fellow στην LSE (2012) και στο Johns Hopkins University (1984), Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι (2008), στο Πανεπιστήμιο της Caen (2000) και της Πελοποννήσου (2014-18). Έχει δημοσιεύσει 250 επιστημονικά άρθρα, βιβλία, κεφάλαια και μονογραφίες στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, και έργα της έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, γερμανικά και ιαπωνικά.

Κυριακή 22 Αυγούστου

12:00 – Εκδήλωση/συζήτηση: Πόλη, Περιβάλλον και Κλιματική Κρίση

Ομιλητές/τριες:

 • Έλλη Αλεξίου, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
 • Ντίνα Ρέππα, Δημοτική Σύμβουλος Αθήνας
 • Στέφανος Μολόχας, Λέσχη Νεολαίας και Εργαζομένων Βόλου

19:00 – Μουσική εκδήλωση με τους People of the Wind

Ένα εκρηκτικό τρίο με μουσικές εμπνευσμένες από την τέχνη του ζουρνά και τις εκστατικές μελωδίες της Μακεδονίας και των παλαιών βαλκανικών λαϊκών παραδόσεων.

 • James Wylie, σαξόφωνο

Ο σαξοφωνίστας, κλαρινετίστας και συνθέτης James Wylie, πρόσφατα εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε στην παιδική του ηλικία, μέσα από τη κλασική παιδεία. Μετά από την πρώτη του επαφή με το πιάνο και το βιολί κατέληξε στο σαξόφωνο, μελετώντας τη jazz και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική.

Σαν performer είναι ενεργός διεθνώς, δίνοντας παραστάσεις σε Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Καναδά, Ινδονησία και Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει βραβευθεί με σημαντικά βραβεία και υποτροφίες από φορείς όπως οι Aotea Performing Arts Trust και Woolf Fisher Trust. Με αφορμή τις βραβεύσεις αυτές συνέχισε τις σπουδές του στο New England Conservatory της Βοστώνης όπου και αποφοίτησε το 2010 με Masters of Music in Jazz Performance. Επιπλέον, έχει διδαχθεί μουσική με διεθνείς μουσικούς όπως οι Hayden Chisholm, Σωκράτης Σινόπουλος, Frank Gratkowski, Anthony Coleman, Jerry Bergonzi, Allan Chase, Dominique Eade, John McNeil, Cecil McBee, Bill McHenry, Tony Malaby και Chris Cheek. Το 2011, ο James μετακινήθηκε στο Βερολίνο, εργαζόμενος πλέον σε συνεχή project μουσικής, χορού, θεάτρου και μουσικού θεάτρου.

Έχει εμφανιστεί με τους Anthony Coleman, Gunther Schuller, Θύμιος Ατζακάς, Αντώνης Ανισέγκος, Μιχάλης Σιγανίδης, Mike Majkowski, Hayden Chisholm, Max Andrzjewski, Elias Stemeseder, Sam Rivers, Wayne Shorter, Jonathan Crayford, Matthias Bauer, Jorrit Djikstra, Anna Webber, Bob Moses, Cecil McBee, Russ Garcia, Frank Carlberg, ενώ έγραψε μουσική για τους Company1, της μουσικής σκηνής της Βοστώνης. Τα μουσικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξερεύνηση των μικροτόνων (microtonality) και της τροπικότητας και τις εφαρμογές τους στα πνευστά όργανα. Έχει εμβαθύνει στη σπουδή των overtones και «just» συστημάτων κουρδίσματος αναπτύσσοντας μία προσωπική γλώσσα αυθόρμητης σύνθεσης στη μουσική πράξη του σαξοφώνου. Παράλληλα είναι ενεργός – εκπαιδευτικά και εκτελεστικά – στο χώρο της jazz, του αυτοσχεδιασμού, της σύγχρονης λόγιας μουσικής, καθώς δείχνει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις δημιουργικές προσεγγίσεις των λαϊκών παραδόσεων της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αρμενίας, και της Εγγύς Ανατολής.

 • Fausto Sierrakowski, σαξόφωνο

Γεννήθηκε το 1988 στο Παρίσι και μεγάλωσε στη Ρώμη. Το 2009 πήρε Δίπλωμα στο Κλασικό Σαξόφωνο από το Conservatorio di Santa Cecilia υπό την καθοδήγηση του Αlfredo Santoloci και το 2012 αποκτά Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στο Contemporary Improvisation από το New England Conservatory υπό την καθοδήγηση των Anthony Coleman, Hankus Netsky και Frank Carlberg. Κατά την παραμονή του στην Αμερική και μέχρι την επιστροφή του στην Ευρώπη το 2014, έκανε συναυλίες και ηχογραφήσεις με μουσικούς όπως Matt Moran, Anthony Coleman, Joe Morris, Matt Darriau, Satoshi Takeshi, Hayden Chisholm και Axel Dorner. Το 2016 μετακομίζει στην Ελλάδα, με σκοπό να μελετήσει Κλασική Οθωμανική Μουσική και Ούτι με τον Ευγένιο Βούλγαρη. Από τότε συμμετέχει στα μουσικά σύνολα του Ευγενίου Βούλγαρη, του Θήμιου Ατζακά και του James Wylie αλλά και σε αρκετά συγκροτήματα, όπως: People of the wind (με τον Αλέξανδρο Ριζόπουλο) και Ροδάκινα (με την Αυγερινή Γάτσι, τη Μαρία Πλουμή και την Έυη Κανέλλου).

 • Αλέξανδρος Ριζόπουλος, νταούλι

Ο Αλέξανδρος Ριζόπουλος γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στην ειδίκευση Ποιητική (σύνθεση στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική) και απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πολυτεχνείο του Α.Π.Θ. Η ενασχόληση με τα κρουστά ξεκίνησε το 2000 στη Θεσσαλονίκη, έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα και εργαστήρια από τους Zohar Fresco, Νίκο Βαργιαμίδη, Κώστα Αναστασιάδη και Ηλία Παπαδόπουλο. Ως κρουστός έχει εμφανιστεί τόσο εντός των τειχών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης με το σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε μουσικές σκηνές με μικρά σχήματα, σε φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων με τo σχήμα Motel Selenik, σε παγκόσμιο διαγωνισμό μουσικής με αντικείμενα στη Βραζιλία με τους Marakaibo, όσο και εκτός των τειχών σε πανηγύρια, γάμους και αντίστοιχες εκδηλώσεις. Συμμετέχει ενεργά στο εργαστήρι Ποιητικής, υπό την μουσική επιμέλεια του Η. Παπαδόπουλου, παρουσιάζοντας νέο μουσικό υλικό αναφορικά με τη σύγχρονη προσέγγιση στην παραδοσιακή μουσική. Είναι μέλος του “alenti trio” και συμμετέχει στη μουσική ερευνητική ομάδα terra musica όπου σε συνεργασία με άλλες τρεις χώρες (Γαλλία, Τουρκία, Τυνησία), συνδιοργανώνουν εργαστήρια και συναυλίες με αφορμή το έργο Οδύσσεια.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: