Ανακοίνωση για την ακύρωση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων-Τμήμα Αττικής

Το τελευταίο διάστημα οι κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης έχουν καταστήσει «παράνομες» εν γένει τις δια ζώσης πολιτικές διαδικασίες, ιδίως τις υπαίθριες, που δεν αποτελούν κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού. Εκδηλώσεις όπως αυτές για το Πολυτεχνείο, τον Δεκέμβρη του ’08 και τη μνήμη του Γρηγορόπουλου, άλλες για τα δημοκρατικά δικαιώματα, απεργιακές κινητοποιήσεις κ.λπ., δέχτηκαν σφοδρή κρατική καταστολή, αλλά και τρομοκράτηση των πολιτών από τα ΜΜΕ. Σφοδρή ήταν όμως και η λαϊκή δυσφορία και αντίδραση. Μετά τα γεγονότα αστυνομικής βίας της Ν. Σμύρνης, η μαζική κινηματική απάντηση έβαλε πλέον έναν φραγμό σε τέτοιου είδους αυταρχικές πρακτικές.

Τυπικά οι απαγορεύσεις που αφορούν τη διεξαγωγή συνελεύσεων δεν έχουν αρθεί, παρά την εξαίρεση άλλων δημόσιων μαζικών εκδηλώσεων και πρακτικών που λειτουργούν με μεγάλη ένταση, δημιουργώντας πολύ μεγαλύτερες συνθήκες συνωστισμού (εστίαση, άνοιγμα τουρισμού χωρίς ελέγχους, άνοιγμα πάρκων όπως του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, γάμοι και βαπτίσεις μέχρι 100 άτομα, κ.λπ.).

Παράλληλα, πλήθος σωματείων που αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική αναγκαιότητα, πραγματοποιεί συνελεύσεις. Πιστεύουμε πως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων-Τμήμα Αττικής πρέπει να πάρει ανάλογη πολιτική απόφαση και να πραγματοποιήσει την ήδη πολύ καθυστερημένη γενική του συνέλευση όσο το δυνατό πιο άμεσα, και αυτή την πρόταση καταθέσαμε και στο δ.σ..

Η συνέλευση είχε οριστεί για την Τετάρτη 23/6/2021. Θα ήταν η πρώτη μαζική διαδικασία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων μετά την έλευση της πανδημίας, με την προηγούμενη αντίστοιχη να έχει πραγματοποιηθεί στις 30/10/2019, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός λειτουργίας του Τμήματος ορίζει ρητά ότι θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο (η μία κάθε Οκτώβρη). Είχε προγραμματιστεί να γίνει στον υπαίθριο χώρο της αυλής του κτιρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με πλήθος παρόμοιων διαδικασιών συλλογικών φορέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γενική συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών που έγινε στον ίδιο χώρο, στις 25/4, με μεγάλη επιτυχία και χωρίς κανένα πρόβλημα, συγκεντρώνοντας μάλιστα υπερπολλαπλάσιο αριθμό συμμετεχόντων από όσους συγκεντρώνει συνήθως αυτή του Τμήματος.

Σήμερα καταγγέλλουμε την Πρόεδρο του Τμήματος Αττικής (Τζούλια Τσαλίκη – Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Έκφραση -στηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ) και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν που, κινούμενες στη λογική της κυβέρνησης, πίσω από μια υποτιθέμενη ευθυνοφοβία ή έστω κορωνοφοβία, ακύρωσαν στις 22/6 την προγραμματισμένη νέα γενική συνέλευση του Τμήματος.

Και ενώ για την κυβέρνηση η πανδημία αποτελεί την ιδανική ευκαιρία υλοποίησης των πιο ακραίων μέτρων και νομοθετημάτων, σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, οι αντιδράσεις σε όλα αυτά απαγορεύονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νέος εργατικός νόμος-έκτρωμα, ο οποίος θα ήταν και το βασικό θέμα της συνέλευσης. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων έχει καταστεί άφωνος, την ώρα που εκτός από κεντρικά ζητήματα που αφορούν το εργασιακό μας παρόν και μέλλον, γίνεται μια πρωτοφανής επίθεση στον δημόσιο χώρο (π.χ. ανάπλαση πλ. Ομόνοιας, Μ. Περίπατος, προσπάθειες ιδιωτικοποίησης λόφων Φιλοπάππου, Στρέφη, Ακαδημία Πλάτωνα) στον πολιτισμό (τσιμεντοστρώσεις Ακρόπολης, Εθνική Πινακοθήκη) και στα κοινά (θέατρο ΕΜΠΡΟΣ).

Καταγγέλουμε αυτή την αντιδημοκρατική λογική, που έχει βρει στην πρόεδρο του δ.σ. του Τμήματος Αττικής μια από τις πιο πρόθυμες εκφράστριές της. Η απόφαση για ακύρωση της συνέλευσης έρχεται ως επιστέγασμα μιας μεγάλης ακολουθίας αντιδημοκρατικών πρακτικών στη θητεία της (που υπερβαίνει, λόγω κορονοϊού το συνηθισμένο χρονικό εύρος). Πράγματι, όλο αυτό το διάστημα η πρόεδρος, σε αγαστή συνεργασία με τις δυνάμεις που τη στηρίζουν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛΕΜ), εκμεταλλευόμενη τη θέση της, επιβάλλει είτε την καθυστέρηση της έκδοσης των αποφάσεων του Τμήματος με τις οποίες δεν συμφωνεί (π.χ. ανακοίνωση για το Πάρκο Γουδί και για την αλλαγή χρήσης του πρώην εργοστασίου φωταερίου κ.α.), είτε τις μπλοκάρει καθολικά απαγορεύοντας την έκδοσή τους, όπως έγινε με την ανακοίνωση για την ανάπλαση της Πλ. Ομονοίας. Σαφώς, πιο κραυγαλέα περίπτωση αποτελεί η αποφασισμένη ανακοίνωση για τις πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής που δεν εκδόθηκε ποτέ. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα, στη συνεδρίαση του δ.σ. της 12/9/2018 είχε πλειοψηφήσει και πρόταση μομφής κατά της προέδρου.

Παράλληλα, αντίστοιχα προβλήματα δημιουργούνται και στην ίδια τη λειτουργία του δ.σ., το οποίο είτε δεν καλείται εν γένει, όταν η θεματολογία και οι συσχετισμοί διαφαίνονται κόντρα στην λογική της προέδρου και όσων τη στηρίζουν, είτε διεξάγεται με τραγικούς όρους, με τη μη τήρηση καμίας διαδικασίας από την πρόεδρο (κωλυσιεργίες, συνεχείς διακοπές ομιλίας συναδέλφων/ισσών κ.λπ.). Τελευταία, παρατηρούνται ακόμα και σιωπηλές και παράτυπες αποχωρήσεις διαφωνούντων/ισσών από τις ηλεκτρονικές συνεδριάσεις του δ.σ., με προφανή στόχο την άρση της απαρτίας και ακύρωσής τους. Αυτή η λογική εμφανίζεται ιδίως στη διαδικτυακή λειτουργία του δ.σ., με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τελευταία του σύσκεψη στις 9/6, όπου για μια ακόμα φορά η αποχώρηση της προέδρου και άλλων συναδέλφων οδήγησε στη μη λήψη απόφασης για το πολυσυζητημένο πια στη διαδικασία του δ.σ., θέμα της ΠΥΡΚΑΛ (για το οποίο η ΑΚΕΑ έχει καταθέσει πρόταση ψηφίσματος, το οποίο συνδιαμορφώθηκε και με παρεμβάσεις από την Πανεπιστημονική).

Από την πλευρά μας ως ΑΚΕΑ θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε κόντρα σε αυτή την αντιδημοκρατική, αλλά και πλήρως διαλυτική για τον Σύλλογο λογική, και στο δ.σ. του Τμήματος και σε όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες του ΣΑΔΑΣ. Απαιτούμε άμεση σύγκληση της γενικής συνέλευσης του Τμήματος και καλούμε όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν και να αναζωογονήσουν τον Σύλλογο, συμβάλλοντας σε μια πραγματικά δημοκρατική μαζική λειτουργία του, αποφασίζοντας και υλοποιώντας μια αγωνιστική κατεύθυνση κόντρα στις επιταγές κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: