Απόφαση του ΣΑΔΑΣ Αττικής για το Πάρκο Γουδί

Ο ΣΑΔΑΣ Αττικής, με κατά πλειοψηφία απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, υπερασπίζεται την δυνατότητα ο χώρος που προορίζεται για Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί, να γίνει πραγματικό πάρκο με φυτεύσεις, άρσεις των περιφράξεων και απαγόρευση της διαμπερούς κίνησης και αρρύθμιστης στάθμευσης οχημάτων, που το καθιστούν σήμερα περισσότερο ένα «αστικό κενό», παρά ένα πραγματικό πάρκο. Καταγγέλλει τις διαδοχικές κυβερνήσεις οι οποίες δεν εφαρμόζουν υφιστάμενες μελέτες σε αυτή την κατεύθυνση και δεν ολοκληρώνουν άλλες για την προστασία του, την ίδια στιγμή που το βλέπουν περισσότερο σαν έναν κενό χώρο που προσφέρεται για την χωροθέτηση μεγάλων και ασυμβίβαστων χρήσεων, που καταργούν τον χαρακτήρα του με κριτήριο την εξυπηρέτηση διάφορων συμφερόντων και την επιδίωξη κέρδους.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της απόφασης:

Η έλλειψη ανοιχτών ελεύθερων χώρων πρασίνου στο αστικό τοπίο του λεκανοπεδίου είναι παροιμιώδης. Ακόμα και αυτοί που υπάρχουν βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων που επιχειρούν τον περιορισμό, αλλαγή χαρακτήρα και εν τέλει ακύρωσή τους, με τελικό στόχο την εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευσή τους. Σε αυτή την προσπάθεια βρίσκουν διαχρονικά στο κράτος και τις κυβερνήσεις του πολύ περισσότερο έναν σύμμαχο παρά ένα εμπόδιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνθήκης είναι το Πάρκο Γουδί, το οποίο αποτελεί έναν από τους ελάχιστους τέτοιου μεγέθους ελεύθερο δημόσιο χώρο στο λεκανοπέδιο της Αθήνας. Διαθέτει εν δυνάμει τεράστιες ευεργετικές δυνατότητες για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, στον βαθμό που λειτουργήσει ως ένα ενιαίο πάρκο και ελεύθερος ανοιχτός χώρος πρασίνου. Εντούτοις και παρά τις επιτακτικές ανάγκες της περιοχής, απέχει πολύ από το να είναι κάτι τέτοιο.

Οι ευθύνες της πολιτείας είναι σαφείς καθότι αυτή η συνθήκη διαιωνίζεται, με βάσιμους φόβους για επιδείνωσή της, και μάλιστα παρά την ύπαρξη συγκεκριμένων μελετών και θεσμικών αποφάσεων της ίδιας. Συμφώνα με το Ρ.Σ.Α. το Πάρκο Γουδί θα έπρεπε να είναι διαμορφωμένο και να λειτουργεί ως ενιαίος χώρος υψηλού πρασίνου, ήπιας αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το νομικό πλαίσιο και οι διαδικασίες που επιτάσσει (Ν.732/1977, Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας Ν.4277/2014, ΠΔ 187/Δ/2011) όχι μόνο δεν εφαρμόζονται, αλλά και υπονομεύονται  με διάφορες ενέργειές όλων των  τελευταίων κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα καθυστερεί αδικαιολόγητα, πάνω από πέντε χρόνια, η ολοκλήρωση, δημοσίευση και κύρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού (ΠΔ 187/Δ/2011). Κατά συνέπεια αυτό μένει ανενεργό και δεν εξασφαλίζεται η νομοθετική προστασία του ορεινού όγκου. Παράλληλα δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΠΔ, οι οποίες προβλέπουν Σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου (παρά και τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης), Σχέδιο Γενικής Διάταξης, απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων εντός του και απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων. Ταυτόχρονα δεν ολοκληρώνεται η παραχώρηση των 965 στρεμμάτων στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, όπως προβλέπεται από τον Ν.732/77.

Τέλος, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ενέργεια για την εφαρμογή της απόφασης (1970/2012) της Ολομέλειας του ΣτΕ για την απομάκρυνση του γηπέδου Badminton. Την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια ανανέωσης της σύμβασης για την παραμονή των γραφείων της ΕΠΟ στον πυρήνα του πάρκου (ν.4623/9-8-2019, ΦΕΚ 134/Α/19 άρθρο 111) και χωροθετείται η στέγαση της Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας στον πυρήνα του. Η χωροθέτηση αυτή είναι ασύμβατη και ετερόκλητη. Θα επιφέρει αύξηση της διαμπερούς κυκλοφορίας και αυθαίρετης στάθμευσης των αυτοκινήτων μέσα στο πάρκο και τελικά την υποβάθμιση και κατάτμηση της έκτασης του. Εντούτοις και σε συνέχεια  αυτής  της  προβληματικής  χωροθέτησης,  στις  16/1  εξαγγέλθηκε  από  τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη η αποδοχή της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση για το κόστος μετεγκατάστασης της Γ.Γ.Ε.Τ.

Απαιτούμε:

  • Το Πάρκο Γουδί να γίνει ένας ενιαίος χώρος υψηλού και πυκνού πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς καμιά εμπορευματική λειτουργία και εκμετάλλευση, ελεύθερο και ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής.
  • Πλήρη και διαρκή χρηματοδότηση της λειτουργίας και συντήρησης του Πάρκου Γουδί
  • Άμεση απομάκρυνση του γηπέδου Badminton και των γραφείων της ΕΠΟ. Καμία σκέψη για διατήρησή τους με οποιαδήποτε χρήση
  • Καμία σκέψη για τη στέγαση άλλων λειτουργιών, όπως της Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας.

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, περιβαλλοντικοί φορείς κ.λπ. της Αθήνας – Αττικής είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά ευαισθητοποιημένοι και ανήσυχοι για τη ζωή που γίνεται θύμα της περιβαλλοντικής καταστροφής τόσο εδώ όσο και παγκόσμια, ως αποτέλεσμα της διαρκούς επιδίωξης κέρδους. Καλούν τους κατοίκους της Αθήνας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στις 12 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 17:30 στην πλατεία στο μετρό της Πανόρμου και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο ΥΠΕΝ. Το τμήμα Αττικής συμπαρίσταται στην κινητοποίηση τους.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

One thought on “Απόφαση του ΣΑΔΑΣ Αττικής για το Πάρκο Γουδί”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: