Σύρος: οι αγώνες για το περιβάλλον δεν ποινικοποιούνται, η τρομοκρατία των εταιρειών δεν θα περάσει!

Στις 24/2/2021 η εταιρεία ONEX (ΟΝΕΞ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και η εταιρεία ONEX NEORION SHIPYARDS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, κατέθεσαν αγωγή εναντίον τοπικού συλλόγου του νησιού, επειδή τα μέλη του διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό για την εμφανή μόλυνση του λιμανιού της Σύρου, χωρίς καν να κατονομάζουν την εταιρεία και με την οποία απαιτούν 1.000.000€!

Ας το ξαναγράψουμε: Ζητούν 1 εκατομμύριο ευρώ από απλούς πολίτες, που ενδιαφέρθηκαν για την υγεία και την εικόνα του νησιού τους και μάλιστα ζητούν την παραδειγματική τιμωρία τους, όπως αναφέρει το εξώδικό τους! Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, όπως ονομάζεται ο εν λόγω σύλλογος, ζητούσε απλά να προχωρήσει η έρευνα σχετικά με την αποδεδειγμένη-μετά από δειγματοληψία- μόλυνση από βαρέα μέταλλα στο λιμάνι Σύρου. Και επειδή ο Δήμος και η Περιφέρεια κωλυσυεργούσαν, κοινοποίησαν το αίτημά τους στη Βουλή και τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη. Αυτό από την εταιρεία θεωρήθηκε “συκοφαντική δυσφήμιση” από την οποία μάλιστα έχει διαφυγόντα κέρδη. Στην πραγματικότητα ποινικοποιείται η οποιαδήποτε κριτική σε κακές και αντιπεριβαλλοντικές πρακτικές εταιρειών κολοσσών και καταργείται ο όποιος δημόσιος έλεγχός τους μέσω της τρομοκράτησης και της οικονομικής αφαίμαξης συλλογικοτήτων και απλών πολιτών. Δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε. Στις Σκουριές Χαλκιδικής πολίτες σύρθηκαν στα δικαστήρια για παρόμοιους λόγους.

Καλούμε την εταιρεία να αποσύρει το απαράδεκτο και τρομοκρατικό εξώδικο και να συμμορφωθεί -εφόσον απαιτείται- στις απαραίτητες περιβαλλοντικές επιταγές, ώστε να συνεχιστεί η οικονομική της δραστηριότητα με το λιγότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος. Καλούμε την πολιτεία, το Δήμο Σύρου και την Περιφερειακή Ενότητα Σύρου Νοτίου Αιγαίου να κάνουν τη δουλειά τους διενεργώντας τους απαραίτητους ελέγχους.

Δηλώνουμε στα μέλη του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας. Η τρομοκρατία των εταιρειών δε θα περάσει!

Παραθέτουμε το δελτίο τύπου του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου:

Δελτίο τύπου

Στις 21/12/2020 το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου απέστειλε αίτημα στον Υπ. Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη (βλ. σχόλιο 1) που αφορούσε τη στασιμότητα, για πάνω από ένα χρόνο, της υπόθεσης των βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης, υπόθεση για την οποία ήδη ο βουλευτής κ. Κρίτωνας Αρσένης είχε κάνει δυο επίκαιρες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σε συνέχεια του αιτήματος αυτού, στις 14/1/2021, η εταιρεία ONEX (ΟΝΕΞ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, απέστειλε εξώδικο προς τον σύλλογο μας, καλώντας μας, να ανακαλέσουμε το περιεχόμενο της ανωτέρω επιστολής – αιτήματός μας, η οποία είχε πρωτοκολληθεί στο Υπουργείο και μας δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά της να ζητήσει την παραδειγματική μας τιμωρία (βλ. σχόλιο 2).

Άξιο αναφοράς είναι ότι στις 12/1/2021 ο κ. Κρίτωνας Αρσένης κατέθεσε εκ νέου αναφορά στο προεδρείο της βουλής με αυτούσιο το αίτημα του Παρατηρητηρίου προς τον κ. Υπουργό, ως συνέχεια των δύο προηγούμενων ερωτήσεων του.

Επίσης στις 14/1/2021 ο βουλευτής κ. Νικόλαος Συρμαλένιος στον οποίο είχε κοινοποιηθεί το αίτημά μας, κατέθεσε και αυτός σχετικό ερώτημα στη βουλή, συνυπογεγραμμένο από 25 βουλευτές, αναφερόμενος στις δικές μας ανησυχίες όπως εκφράστηκαν με το παραπάνω έγγραφό μας προς τον κ. Χατζηδάκη.

Στις 24/2/2021 η εταιρεία ONEX (ΟΝΕΞ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και η εταιρεία ONEX NEORION SHIPYARDS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, κατέθεσαν αγωγή με την οποία απαιτούν 1.000.000€ συνολική χρηματική ικανοποίηση συν τόκους κλπ, για δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη που θεωρούν ότι προκάλεσε η δημοσίευση του αιτήματος του ΠΠΠΣ προς τον κ. Υπουργό. Αίτημα του οποίου την σπουδαιότητα και τη βασιμότητα αντιλήφθηκαν 27 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και κατέθεσαν σχετικές αναφορές στην Βουλή των Ελλήνων.

Είναι απορίας άξιο γιατί οι εταιρείες δεν ζητάνε αποζημίωση και από τους βουλευτές αλλά στρέφονται μόνο εναντίων των πολιτών που αγωνιούν για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην διερεύνηση της πιθανής ρύπανσης με βαρέα τοξικά μέταλλα στον λιμένα της Σύρου. Τη διερεύνηση, για της οποίας την αναγκαιότητα έχουν αποφανθεί και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και οι κ.κ. Υπουργός και Υφυπουργός Περιβάλλοντος. Όλοι αυτοί έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει να γίνει, αλλά προς το παρόν δεν έχουν κάνει καμία ουσιαστική ενέργεια όπως επίσης δεν έχουν απαντήσει στα ερωτήματα και αιτήματα μας.

Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να καλέσουμε στο δικαστήριο και τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τους Βουλευτές που κατέθεσαν ερωτήσεις σχετικές με το αίτημα μας, αλλά και τον αρμόδιο Υπουργό, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους για το ποιος και αν δυσφημείται.

Αυτός που δυσφημείται στο νησί της Σύρου αυτή την στιγμή, είναι οι ίδιες οι αρχές του τόπου και η δημοκρατία. Η συνέχεια των απειλών τύπου ΣΚΑΣΤΕ στις οποίες ο κ. Δήμαρχος όπως και όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που ήταν παρόντες όταν εκστομίστηκε και κανείς δεν αντέδρασε τότε που έπρεπε, είναι η αγωγή κατά του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου. Αγωγή η οποία ουσιαστικά στρέφεται κατά των 284 πολιτών, μελών του ΠΠΠΣ, που αγωνιούν και παραμένουν ενεργοί ακόμα και εν μέσω lockdown για την υπόθεση που έχει βαλτώσει εξαιτίας της ουσιαστικής αδράνειας των αρμόδιων φορέων. Η δράση των φορέων αυτών εξαντλείται στις αναφορές τους ότι το δείγμα της Aegean Rebreath δεν είναι αρκετό για να βγουν συμπεράσματα και πιθανόν να μην τηρήθηκαν οι προδιαγραφές δειγματοληψίας χωρίς όμως έως σήμερα να έχουν εξετάσει ούτε ένα επιπλέον δείγμα.

Καλούμε όλες τις υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και τον κάθε πολίτη αυτού του νησιού να πάρουν θέση και να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα μας που έχει φτάσει στην Βουλή των Ελλήνων για τη διερεύνηση από ενδεδειγμένο επιστημονικό φορέα ενδεχόμενης τοξικής ρύπανσης στον λιμένα του νησιού, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την απορρύπανση, εφόσον αποδειχθεί, αλλά κυρίως για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υφίστανται σήμερα ενεργές πηγές ρύπανσης που απειλούν τη δημόσια υγεία.

Είναι λυπηρό που η αγωνία μας και η δράση μας για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς και για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων ποινικοποιείται. Η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων του νησιού είναι όμως αδιαπραγμάτευτες αξίες και θα αγωνιστούμε για να τις προασπίσουμε ακόμη κι αν οι θεσμικά υπεύθυνοι το ξεχνούν.

Θα είμαστε εδώ για να τους το θυμίζουμε.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διαβάσει το κείμενο της αγωγής και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: