Ένα σχολείο για το Κομπάνι – Ένα σχολείο για το Ντονμπάς

schools_donbass_kobaneΤο βάδισμα κάθε ανθρώπου πάνω στη γη, ο οποίος επιλέγει έναν αγώνα ζωής, αποτελεί το μέτρο για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Το προασπιζόμαστε πάντα, θα το προασπίσουμε και τώρα υπό οποιουσδήποτε όρους. Παράλληλα στην προσπάθεια να ανοίξουμε τα σύνορα και να γκρεμίσουμε τα τείχη, να ξεθάψουμε το τελευταίο διαθέσιμο ζευγάρι χειμωνιάτικες κάλτσες από το συρτάρι και να εξασφαλίσουμε τους στοιχειώδεις όρους διαβίωσης και αξιοπρέπειας σε κάθε άνθρωπο που την διεκδικεί μακριά από τον τόπο του, ας μη λησμονούμε το εξής: Η προσφυγιά είναι καταναγκαστική και όχι ελεύθερη επιλογή, είναι η συνέπεια/συνέχεια και όχι η αφετηρία της τραγωδίας. Το πρώτιστο διεθνιστικό καθήκον είναι και παραμένει η απαλλαγή από την αιτία, η αποτροπή και η εξάλειψη του προσφυγικού ξεριζωμού, σε τραγική αντίστιξη με την παροχή άμεσης υλικής και κοινωνικής βοήθειας προς κάθε πρόσφυγα, ως επιβεβλημένη προτεραιότητα της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Η αποκατάσταση και η διατήρηση του κοινωνικού ιστού στο πληγέν σημείο βίαιης εκροής ανθρώπων κρατάει όρθιο και ζωντανό κάθε μέσο αντίστασης ενάντια στις δυνάμεις και τις αιτίες που προκαλούν τον ξεριζωμό τους από τον τόπο που επιθυμούν να ζουν και να εργάζονται.

Η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), στο πλαίσιο των δράσεων διεθνιστικής αλληλεγγύης και σε συντονισμό με αντίστοιχους φορείς και συλλογικότητες, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο εγχείρημα σχεδιασμού και αποκατάστασης σχολικών υποδομών στο Κομπάνι, εντός της μεθοριακής περιοχής Ροζάβα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, καθώς και στη μαρτυρική περιοχή του Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας. Περισσότερες πληροφορίες για το project «Σχολείο της Ελευθερίας των Λαών στο Κομπάνι» και «Ένα Σχολείο για το Ντονμπάς» στα email:

kobaneproject@sadas-pea.gr
donbassproject@sadas-pea.gr

Ακολουθεί η σχετική απόφαση του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ:

O ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων παρακολουθεί με ανησυχία και προβληματισμό τις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα την ένταση των διεθνών σχέσεων που παρουσιάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης. Η συνεχιζόμενη παραβίαση των διεθνών συμβάσεων, με την παράνομη κατοχή και βομβαρδισμό των Παλαιστινιακών εδαφών, η επιδρομή της κοινωνικής βαρβαρότητας και του νεοσκοταδισμού με το πρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), η επανεμφάνιση του φασισμού και του ναζισμού ως δύναμη διαμόρφωσης των διεθνών εξελίξεων στην Ουκρανία και οι πολεμικές συρράξεις που συνοδεύουν τα παραπάνω φαινόμενα, ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων σε διεθνές επίπεδο, έχουν ως αποτέλεσμα ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα του 21ου αιώνα κόστος σε ανθρώπινες ζωές, εκτοπισμούς πληθυσμών από τις εστίες τους, αλλά και την κατεδάφιση των πανανθρώπινων αξιών της ισότητας, της φιλίας και της ειρήνης μεταξύ των λαών. Θύμα της έντασης του διεθνούς ανταγωνισμού αποτελεί και το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, η παγκόσμια αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά.

Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, με επίγνωση του επιστημονικού, κοινωνικού και διεθνούς ρόλου του, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία συμμετοχής και παροχής στήριξης σε μία σειρά από διεθνείς δράσεις, εκφράζοντας έμπρακτα τη διεθνιστική αλληλεγγύη του στους πληττόμενους λαούς και την ανάγκη προστασίας του απειλούμενου φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίζει τη συμμετοχή του σε τρεις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τη δημιουργία ή την αποκατάσταση κοινωνικών υποδομών και συγκεκριμένα:

1. Τη συμμετοχή και την υποστήριξη στο διεθνές εγχείρημα «Ένα Σχολείο για τη Γάζα», με σκοπό την ανέγερση ενός σχολείου στην εν λόγω περιοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

2. Την ανταπόκριση στο κάλεσμα Συλλόγων Εκπαιδευτικών, σωματείων και συλλογικοτήτων της χώρας, για τη συμμετοχή στην Καμπάνια για την ανοικοδόμηση του «Σχολείου της Ελευθερίας των Λαών» στο Κομπάνι, στην περιοχή Ροζάβα του συριακού Κουρδιστάν.

3. Τη συμμετοχή και την παροχή θεσμικής κι επιστημονικής υποστήριξης στο εγχείρημα «Ένα Σχολείο για το Ντονμπάς», με στόχο την ανακατασκευή μίας κατεστραμμένης μονάδας σχολικών κτιρίων στην πόλη του Λουγκάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας.

Για τον υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων, το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ αποφασίζει τη συγκρότηση ανοιχτής επιστημονικής ομάδας εργασίας για τις Δράσεις Διεθνούς και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία επιφορτίζεται με το καθήκον εποπτείας και συντονισμού των επιμέρους σχετικών πρωτοβουλιών.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: