Γενική Συνέλευση ΣΑΔΑΣ Αττικής, Τρίτη 2/2, 6:30μμ στο ΤΕΕ

poster-syneleusi-SADASΤην Τρίτη 2/2/2016,  ώρα 6:30μμ, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα, 1ος όροφος), θα γίνει Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1) Ασφαλιστικό
2) Τρέχοντα θέματα

Παραθέτουμε την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του Τμήματος Αττικής για το θέμα:

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν έρχεται για να «σωθεί» το ασφαλιστικό! Διαλύει πλήρως την κοινωνική ασφάλιση, για να προσφέρει «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα αρπακτικά, να εξυπηρετήσει το τοκογλυφικό χρέος, την υποταγή στο δημοσιονομικό σφαγείο της ευρωζώνης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Το σχέδιο νόμου γενικεύει και εντείνει την εκμετάλλευση του συνόλου των εργαζομένων, καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Προβλέπει συντάξεις – φιλοδώρημα, δουλειά μέχρι τον τάφο, χωρίς περίθαλψη και με ταμεία διαλυμένα. Το γνωστό σήριαλ, της «διαπραγμάτευσης» με τους «δανειστές», οδηγεί σε ακόμα χειρότερα!

Σε συνθήκες ελαστικών εργασιακών σχέσεων η νέα γενιά δεν θα συμπληρώσει ποτέ 40 χρόνια δουλειάς για να μπορεί να ελπίζει σε κάποια σύνταξη. Με τους «προ και μετά το 2016» συνταξιούχους, επιτείνει το διχασμό των «προ και μετά το 1993 ασφαλισμένων». Προετοιμάζει το λαό για «μαύρα γηρατειά» με επιδόματα πείνας και περίθαλψη «ράντζου» σε νοσοκομεία-αποθήκες.

Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:

 • Κατάργηση όλων των ταμείων και ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο φορέα με κορμό το ΙΚΑ. Με την εξίσωση στην φτώχεια επιδιώκεται υφαρπαγή των αποθεματικών για την εξυπηρέτηση του χρέους και των τραπεζών. Μπαίνει οριστικό τέλος στα ψήγματα κοινωνικού ελέγχου και παρέμβασης στο ΤΣΜΕΔΕ.
 • Οριστική απώλεια της περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ που συσσώρευσαν γενιές Μηχανικών στην 80χρονη ιστορία του (άνω των 2 δις) και είχε απομείνει μετά τη ληστεία του PSI. Η διαχείρισή της περιέρχεται σε Ανώνυμη Εταιρία.
 • Νέες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις (έως και 50% για τους μηχανικούς), τόσο στις νέες, όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες. Οι επικουρικές συντάξεις κινδυνεύουν με εξαφάνιση με τη ρήτρα βιωσιμότητας.
 • Κατάργηση όλων των ως τώρα ορίων των κατώτατων συντάξεων.
 • Εγγύηση μόνο για την εθνική σύνταξη (384 ευρώ μεικτά στο ανώτερο όριο) από το κράτος, που νίπτει τας χείρας του για την αναλογική – ανταποδοτική (με σύνδεση εισφορών – παροχών, που θα ξεκινά από τα 170 ευρώ!).
 • Αυξήσεις εισφορών για ασφάλιση. Για τους μισθωτούς, 0,9%. Για τους αυτοαπασχολούμενους ή τους μισθωτούς με μπλοκάκι, από το 2017 οι εισφορές διαμορφώνονται στο 38,45% επί του φορολογητέου εισοδήματος (κύρια σύνταξη 20%, εφάπαξ 4%, επικουρική 7.5%, υγεία 6.95%). Προβλέπεται επίσης εισφορά 120 € το χρόνο υπέρ κάποιου ανύπαρκτου επιδόματος ανεργίας
 • Οι άνεργοι (ακόμα και όσοι έχουν κάνει αναστολή του επαγγέλματος) ή όσοι έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, χαρατσώνονται υποχρεωτικά με ελάχιστο ετήσιο ποσό εισφορών 2823 €.

Ευθύνες του ΤΕΕ

Το ΤΕΕ επί χρόνια συναίνεσε ή διευκόλυνε τα αντιασφαλιστικά μέτρα. Σήμερα έχει ανοίξει κουβέντα που αφορά μόνο σε ορισμένους μηχανικούς (εγγυοδοσία), καλλιεργεί και πάλι τον εφησυχασμό και απειλεί να εκτρέψει τις διεκδικήσεις μας στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης (για το επικουρικό και το εφάπαξ), κατεύθυνση που θα βρεθεί απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων μηχανικών, που προφανώς αδυνατούν να ξαναπληρώνουν για ιδιωτική ασφάλιση.

ΑΜΕΣΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

 • Πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις, υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και Πρόνοια για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως οφειλών
 • Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών, ριζική μείωσή τους, με αναδρομική ισχύ, διαγραφές χρεών των ανέργων και των συναδέλφων με χαμηλό εισόδημα.
 • Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ, να σταματήσουν οι κατασχέσεις και η βεβαίωση των ασφαλιστικών χρεών των εργαζόμενων στην εφορία!
 • Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος με εξαίρεση τις περιπτώσεις εργοδοτικών οφειλών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά, πλήρης κάλυψη από το κράτος των κλεμμένων των αποθεματικών των ταμείων, έξω το ΤΣΜΕΔΕ από την τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο
 • Κατάργηση της ποινικοποίησης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία
 • Όχι στην ενοποίηση των Ταμείων, που κύριο στόχο έχει την ευκολότερη υφαρπαγή των αποθεματικών όσων ακόμα επιβιώνουν όπως το ΤΣΜΕΔΕ και την υποβάθμιση του συνόλου της κοινωνικής ασφάλισης
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων
 • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση
 • ΟΧΙ στην ανταποδοτικότητα και στην επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση
 • Για τους μισθωτούς, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων για τις ΣΣΕ και τα εργασιακά δικαιώματα. 7ωρο-5νθημερο-35ωρο, υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για την ικανοποίηση όλων των αναγκών των εργαζομένων
 • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων/υποαπασχολούμενων
 • Επίδομα ανεργίας για όλους ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής. Άμεση αύξηση του επιδόματος ανεργίας σε ανεκτά επίπεδα διαβίωσης. Επίδομα ανεργίας για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας. Αναδρομική διαγραφή των χρεών προς το ταμείο για όλο το διάστημα της ανεργίας

ΚΑΛΟΥΜΕ

Όλους τους φορείς των μηχανικών σε συνεννόηση και συντονισμό για τη διενέργεια Παντεχνικής Συγκέντρωσης την επόμενη βδομάδα, για το σχεδιασμό και την οργάνωση αγώνα διαρκείας, με όλα τα μέσα: Μαζικές κινητοποιήσεις και δυναμικές δράσεις, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζομένους, κλείσιμο των συστημάτων του ΤΕΕ, απόσυρση εκπροσώπων μας από όργανα της Δημόσιας Διοίκησης κλπ.

Όλοι στις κινητοποιήσεις με στόχο να μην φτάσει στην Βουλή το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Να δώσουμε μάχη ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

 

 

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: