Η Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία Τεχνικών στις εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας το Σάββατο 19/12 και την Κυριακή 20/12

aep_smt_maked-1-1Οι εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας πραγματοποιούνται το Σάββατο 19/12, 09:00 έως 17:00 και την Κυριακή 20/12, 09:00 έως 19:00, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης  (5ος όροφος, Αριστοτέλους & Ολύμπου). Στηρίζουμε το σχήμα της Αριστερής Ενωτικής Πρωτοβουλίας Τεχνικών (Αριστερή Πρωτοβουλία – Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα – Ριζοσπαστική Κίνηση).

Ακολουθεί η εκλογική διακήρυξη του σχήματος.

Δεν κύλησε πολύς καιρός και «η ελπίδα έπαψε να έρχεται», ενώ οι όποιες προσδοκίες γεννήθηκαν κατά την ανάληψη κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ γκρεμίστηκαν γρήγορα με πάταγο. Η χυδαία μετάλλαξη του μεγαλειώδους ΟΧΙ του λαού μας στο δημοψήφισμα σε ένα απλό «διαπραγματευτικό εργαλείο για την επίτευξη συμφωνίας», αποδείχτηκε ο πιο σύντομος δρόμος για την πραξικοπηματική επιβολή του 3ου μνημονίου, την άτακτη υποταγή στην τρομοκρατία των δανειστών και των media.

Πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το κουαρτέτο των «θεσμών» (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) με βήμα ταχύ θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν την αντεργατική επίθεση στο πλαίσιο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, αλλά και όλων όσα δεν πρόλαβαν να περάσουν τα δύο προηγούμενα μνημόνια των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Για μια ακόμη φορά γινόμαστε θεατές στο κακόγουστο έργο «της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για να ξεκλειδωθεί η επόμενη δόση». Που όπως και πριν – έτσι και τώρα – απαιτεί το γενικευμένο ξεπούλημα του δημοσίου (σιδηρόδρομος, λιμένες, αεροδρόμια, αιγιαλοί κ.ο.κ.), προϋποθέτει χαράτσια και κεφαλικούς φόρους για κάθε πτυχή της ζωής μας (ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, αναδρομικές αυξήσεις σε εισφορές κ.ο.κ.), ενώ ακόμη και οι «αναπτυξιακές πλευρές» αυτής της αξιολόγησης ευνοούν συγκεκριμένες μερίδες των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων (βλ. Χαλκιδική & χρυσός, νέα τερατώδη ξενοδοχειακά συγκροτήματα ανά την Ελλάδα, έργα οδοποιίας).

Η κατάσταση στον Κλάδο των Τεχνικών

Ο κόσμος που αναφέρεται στον τεχνικό κλάδο βαδίζει εδώ και χρόνια σε τεντωμένο σκοινί: Στα περισσότερα τεχνικά γραφεία, δεν ορίζεται καν η έννοια του μισθού, αλλά του χαρτζιλικιού για να «μάθεις τη δουλειά». Στα εργοτάξια κανόνας είναι η απληρωσιά, «γιατί καθυστερεί να πληρώσει το δημόσιο». Σε …ό,τι απέμεινε απ’ τη βιομηχανία μπορεί να καταβάλλονται οι μισθοί …αλλά των 580 ευρώ για δουλειές συχνά επικίνδυνες για τη ζωή, με απλήρωτες υπερωρίες, σε καθεστώτα τελείως ανεξέλεγκτου εργοδοτικού δεσποτισμού. Ενώ εκείνοι που αποπειράθηκαν να ανοίξουν κάποιο γραφείο, τις πιο πολλές φορές ζουν υπό το φόβο του κλεισίματος των βιβλίων τους, από τις ληστρικές εισφορές και πολιτικές που επέβαλαν οι «επιτηδευματίες» της μνημονιακής εξυγίανσης και ευρωπαϊκής εναρμόνισης. Όλα τα παραπάνω για τους «τυχερούς» που διατήρησαν την επαφή τους με το τεχνικό αντικείμενο. Γιατί σε αυτούς έρχονται να προστεθούν οι τόσοι που σκορπίσανε στα 4 σημεία της ξενιτιάς, οι άνεργοι με τα ποσοστά ανεργίας που χτυπάνε κόκκινο στον κλάδο κι αυτοί που ζουν στη ζώνη του εργασιακού λυκόφωτος των voucher, των σεμιναρίων, των πρακτικών ασκήσεων κ.ά. «κοινωφελών» προγραμμάτων.

Η σιωπή μας απέναντι σε αυτή την κατάσταση είναι χρυσός για τους κυβερνώντες και τους εργοδότες. Ως ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ θα πρέπει να συμβάλλουμε στον κλάδο και συνολικά, δίνοντας μάχη στην έρημη χώρα των άγριων κοινωνικών ανισοτήτων και της μισής ζωής που μας επιφυλάσσουν. Μάχη για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, για έναν άλλο συνδικαλισμό, που δεν θα εγκλωβίζεται στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης και των ορίων που θέτει. Για την δημιουργία ενός μετώπου αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής, μέσα στο μαζικό κίνημα, ώστε να δοθεί ένας συντονισμένος πανεργατικός αγώνας για να μην περάσει το τρίτο μνημόνιο, τα πρώην και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Η μαζική πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη και το εφετινό πολυτεχνείο, ήταν ένας σεισμός αντίστασης που έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους. ‘Έδειξε ότι η αντίσταση στα μνημόνια όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά θεριεύει και πιέζει για κλιμάκωση μέχρι να ξηλώσουμε κάθε μνημονιακή πολιτική, έχοντας ως σημαντικές παρακαταθήκες του αγώνες 5 ετών που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανατροπή τριών μνημονιακών κυβερνήσεων (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά) και προκάλεσαν σημαντικούς τριγμούς στο πολιτικό σύστημα! Ξέρουμε ότι είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία και για την ακρίβεια το 62% που μόλις τον Ιούλιο είπε ένα ταξικό ΟΧΙ στα μνημόνια. Με τους αγώνες μας μπορούμε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση.

Για να υπάρξει όμως η επανεμφάνιση του κινήματος στο προσκήνιο, πρέπει να ξανασκεφτούμε – και επιτέλους να πράξουμε – για την αναγκαία επαναφορά της έννοιας του δικαιώματος στους τόπους δουλειάς, για τη μαχητική διεκδίκηση αυτών που μας στέρησαν στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου. Και αυτό σε ό,τι μας αφορά περνάει μέσα από την όλο και πιο μαζική οργάνωση των εργαζομένων και των ανέργων του κλάδου στο σωματείο.

Ως Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία Τεχνικών, πιστεύουμε ότι μπορούμε να υπερβούμε θετικά την ανεπάρκεια που χαρακτήρισε τη δράση του σωματείου μας τα τελευταία χρόνια. Με το να αποκτήσουμε πραγματικούς δεσμούς εμπιστοσύνης με τον κόσμο του κλάδου. Καθιστώντας ξανά ελκυστική και επίκαιρη την ουσία του συνδικαλισμού. Δίνοντας σκληρές μάχες κόντρα στην εργοδοσία. Σε ένα κλάδο που εμφανίζει τέτοια ποικιλομορφία στις μορφές εργασίας, στόχος μας πρέπει να είναι η κατά το δυνατόν πιο πλατιά παρέμβαση και αντιπαράθεσή μας σε όλες αυτές τις αποχρώσεις του μαύρου της εκμετάλλευσης, προστατεύοντας τα μέλη μας και εντάσσοντας νέα στην καθημερινή ζωή του σωματείου.

Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, χρειάζεται η συστράτευση κάθε αγωνιστή.

Η πρόταση μας απευθύνεται σε κάθε συνάδελφο, που συμφωνούν με ένα τέτοιο πλαίσιο, συνεχίζοντας να πορευόμαστε στην ίδια ενιαιομετωπική κατεύθυνση από την ίδρυση του Σωματείου. Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου της ρήξης, στο σωματείο, στο εργατικό κίνημα, στις πρωτοβουλίες κατοίκων, στα δίκτυα ανέργων και αλληλεγγύης, στο αντιφασιστικό/αντιρατιστικό κίνημα, στους αντιπολεμικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, στους αγώνες της νεολαίας και του φοιτητικού κινήματος, σταθερά ενάντια στα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου.

Να παλέψουμε και να απαιτήσουμε τώρα:

• Άμεση νομοθετική κατοχύρωση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μισθών και επιδομάτων στα επίπεδα του 2009, καθορισμός ελαχίστων αμοιβών ανα εργασία, ως αφετηρία για πραγματικές αυξήσεις ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
• Άμεσα μέτρα ενάντια στην ανεργία. Άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων στο δημόσιο, απαγόρευση των απολύσεων, μείωση του χρόνου εργασίας και συνταξιοδότησης (7ωρο-5ήμερο-35ωρο). Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και άνοιγμα όλων των κλειστών εργοστασίων και επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο.
• Επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους συναδέλφους χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με το βασικό μισθό. Δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια, περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας. Αναγνώριση των άνεργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών. Διαγραφή των χρεών προς το ταμείο για τους ανέργους και όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, δωρεάν πρόσβαση σε περίθαλωη, συγκοινωνίες, ψυχαγωγία. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών για το διάστημα της ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός/ΔΠΥ). Ο χρόνος της ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη.
• Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ως μέσο βελτίωσης των όρων εργασίας, αλλά και πάταξης της διαφυγής πόρων προς τα ταμεία από τους εργοδότες.
• Όχι στα νέα ασφαλιστικά χαράτσια. Αναδρομική μείωση των εισφορών. Ούτε ένα ευρώ των εισφορών για τη διάσωση των τραπεζών. Δε χρωστάμε- Δεν πουλάμε- Δεν πληρώνουμε. Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής. Να αποδοθούν άμεσα δικαστικές ευθύνες στους υπευθύνους για την κλοπή των ταμείων.
• Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας.. Άμεση μείωση των χρόνων για συνταξιοδότηση και άρση όλων περικοπών που επιβλήθηκαν. Καμία σκέψη για συντεχνιακό, επαγγελματικό ταμείο
• Κατάργηση τώρα των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών. Άμεση δραστική μείωση τους μέσω της με κατάργηση όλου του αντιασφαλιστικού οπλοστασίου και του 3518/2006 που κατέστησε 1 στους 2 μηχανικούς ανασφάλιστους. Κατάργηση του ΚΕΑΟ, που μοναδικός σκοπός είναι η εξυπηρέτηση του χρέους. Να πληρώσουν κράτος, τράπεζες, εργοδότες. Εθνικοποίηση των τραπεζών, λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο.
• ΟΧΙ στην «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων και την οδηγία Μπολκενστάιν. Ενιαίο πτυχίο αναγνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελμ/εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι στα επί πληρωμή υποχρεωτικά σεμινάρια και τις εξετάσεις.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση τώρα της ευέλικτης και ελαστικής εργασίας. Τέλος στο σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης, των ενοικιαζόμενων της αμοιβής με μπλοκάκι. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας και του 5ήμερου.
• Εφαρμογή των ΣΣΕ και του μισθολογίου στους εργαζομένους στα 5μηνα μέσω ΟΑΕΔ και όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Κατάργηση της απλήρωτης και μαύρης εργασίας με αυστηρές ποινές στους εργοδότες.
• Παλεύουμε ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Υπεράσπιση της 1ης κατοικίας. Να αυξηθεί η φορολογία του κεφαλαίου στο 45%. Δραστική μείωση στη φορολόγηση των εργαζομένων. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Όχι στην υπερφορολόγηση
• Καμιά ιδιωτικοποίηση κατάργηση των νόμων εκχώρησης, άμεσης ή έμμεσης, των αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ιδιώτες. Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.
• Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς. Πλήρης προστασία της συνδικαλιστικής δράσης. Ανεξαρτησία των σωματείων και των συνδικάτων από κάθε κρατική, δικαστική και εργοδοτική παρέμβαση.
• ΟΧΙ στην ΕΕ του πολέμου, του ρατσισμού και του φασισμού. Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες. Να πέσει ο φράχτης στον Έβρο! Ίσα δικαιώματα σε Έλληνες και “ξένους” εργαζόμενους! Απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων για τους μετανάστες και διευκόλυνση στην μετακίνηση προς τη χώρα προορισμού που επιθυμούν. Κατάργηση των Δουβλίνο Ι και ΙΙ. Δημιουργία και αξιοποίηση ήδη υπαρχουσών δομών φιλοξενίας για μετανάστες και πρόσφυγες!
• Ρήξη- Έξοδος από Ευρω και ΕΕ, Διαγραφή του ληστρικού χρέους. Όχι σε παλιά και νέα μνημόνια, για να ζήσει και να νικήσει ο Λαός!

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ – ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Δίπλα σε κάθε συνάδελφο!

Απέναντι στο κλίμα του φόβου και του ατομισμού, να δημιουργήσουμε κλίμα συλλογικότητας, διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, διαμορφώνοντας του όρους του συλλογικού εργατικού «εκβιασμού» απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Ουσιαστική παρέμβαση και δράση, οικονομική, νομική στήριξη όλων των μαχόμενων συναδέλφων. Καταγραφή των χώρων εργασίας στην πόλη. Οργάνωση παρεμβάσεων σε αυτούς τους χώρους με παράλληλη εγγραφή μελών.

Κανένας συνάδελφος ανασφάλιστος, να ανατραπεί το νέο ασφαλιστικό!

Από κοινού συντονισμός και πάλη των ανέργων, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων για να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό, να μην εφαρμοστούν οι κατασχέσεις από τον ΚΕΑΟ. Πρωτοβουλία του Σωματείου ώστε να μην υπάρχει ανασφάλιστος συνάδελφος. Μέτρα προστασίας των ανέργων συναδέλφων: αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, διαγραφή των χρεών τους προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στην περίοδο της ανεργίας. Πρωτοστατούμε στην Παντεχνική Συνέλευση, μαζί με όλους τους συναδέλφους που πλήττονται στον κλάδο.

Δουλειές για όλους, ενάντια στην ανεργία και τα προγράμματα δουλείας των voucher και της κατάρτισης!

Ενότητα όλων των συναδέλφων εργαζομένων και ανέργων στο σωματείο. Καταγραφή των ανέργων μελών μας με «κάρτα ανεργίας του ΣΜΤ» και αντίστοιχες πρωτοβουλίες για δωρεάν/ φτηνές υπηρεσίες στην υγεία, τις μεταφορές, τον πολιτισμό. Πάλη για αναγνώριση των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων με προγράμματα κατάρτισης και voucher. Συντονισμός με το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων για κοινή δράση όλων των ανέργων στην πόλη. Πάλη για δημόσιες επενδύσεις με κοινωνικό όφελος, ώστε να βρουν αξιοπρεπείς δουλειές όλοι οι άνεργοι.

Διεκδίκηση κλαδικής συλλογικής σύμβασης

Σε συντονισμό με τα σωματεία του κλάδου, το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το ΣΕΤΗΠ, τα επιχειρησιακά σωματεία σε τηλεπικοινωνίες και κατασκευές διεκδικούμε την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ενάντια στην διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Σε συντονισμό με τους επιστημονικούς και φοιτητικούς συλλόγους να αγωνιστούμε ενάντια στην διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος του Μηχανικού, τις πιστοποιήσεις που ενισχύουν τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Ενάντια στον ατομικό φάκελο και το κυνήγι των πιστοποιήσεων.

Συμβολή σε όλες τις μάχες του εργατικού κινήματος

Ενάντια στην απαξίωση συνολικά του συνδικαλισμού, για την οποία ευθύνεται κυρίως η ξεπουλημένη ΓΣΕΕ του «ΝΑΙ» στην εξαθλίωσή μας, να συμβάλλουμε στην ταξική αναγέννηση του συνδικαλισμού, με το συντονισμό όλων εκείνων των ταξικών σωματείων που παλεύουν για την ανατροπή της επίθεσης που προωθούν ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβέρνηση και εργοδοσία, πάνω σε ένα πρόγραμμα ταξικής αγωνιστικής ενότητας. Ενεργή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες συντονισμού που προωθούν την ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων, όπως είναι το προσφυγικό ζήτημα, η εργατική αλληλεγγύη σε εξελισσόμενους αγώνες στην πόλη (ΒΙΟΜΕ, ιδιωτ. ΟΛΘ κοκ). Συμμετέχουμε στην Πρωτοβουλία Συντονισμού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΜΕ στη ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ των ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, της ΦΤΩΧΕΙΑΣ και της ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

Οι μηχανικοί, τεχνολόγοι σχεδιαστές και γεωλόγοι που δουλεύουμε σε τεχνικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και προγράμματα, σε εταιρείες πληροφορικής, καθώς και οι άνεργοι των παραπάνω ειδικοτήτων:

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ το ΣΩΜΑΤΕΙΟ μας, ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ τους ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: