
Οι Εκλογές του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ θα γίνουν την Κυριακή 14/12, 9:00πμ με 8:00μμ, στο κτίριο του ΤΕΕ στην Αθήνα (Νίκης 4, Σύνταγμα), στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ.Αλεξάνδρου 49) στη Θεσσαλονίκη και στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα στην επαρχία.
Βρισκόμαστε ήδη στον τέταρτο χρόνο εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής. Οι αρχιτέκτονες που προσπαθούμε να ζήσουμε από τη δουλειά μας βιώνουμε το οικονομικό αδιέξοδο και την αποξένωση από το αντικείμενο που σπουδάσαμε σε ένα πολιτικό πλαίσιο όλο και πιο αυταρχικό, που όσο λιγότερο καταφέρνει να πείθει ή να φοβίζει, τόσο περισσότερο χρησιμοποιεί την καταστολή για να συνεχίσει την επίθεσή του. Στο πλαίσιο αυτό πολλοί/ες είναι οι συνάδελφοι/ισσες που δεν γνωρίζουν ότι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) πραγματοποιεί την Κυριακή 14 Δεκέμβρη ίσως τις πιο κρίσιμες εκλογές της πρόσφατης ιστορίας του.
Οι συντηρητικές παρατάξεις οι οποίες διαχειρίζονται όλα τα προηγούμενα χρόνια το Σύλλογο είναι διαχρονικά υπεύθυνες για τη σημερινή οικονομική αλλά και πολιτική του χρεοκοπία. Οικονομική χρεωκοπία, καθώς τις εποχές που ο Σύλλογος εισέπραττε τις παχυλές επιδοτήσεις του ΤΕΕ, αντί να δημιουργήσει αποθεματικό, έφτασε στο σημείο να χρωστάει μετά τα τελευταίο του συνέδριο. Ήταν λοιπόν φυσικό και επόμενο η παύση της παραπάνω επιδότησης, σαν μία ακόμα συνέπεια της κρίσης, να οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή και στην απόλυση δύο υπαλλήλων της γραμματείας. Πολιτική χρεωκοπία, καθώς η κατεύθυνση των παρατάξεων της Νέας Δημοκρατίας (ΔΚΜ) και του ΠΑΣΟΚ (Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Έκφραση) κινείται εντός των ορίων της πολιτικής των διαδοχικών μνημονιακών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πολιτικές οι οποίες έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των συναδέλφων στην ανεργία, την υποαπασχόληση, την ετεροαπασχόληση, τη μετανάστευση και ένα μεγάλο μέρος τους εκτός κοινωνικής ασφάλισης και χωρίς ελπίδα επιστροφής εντός του υφιστάμενου πλαισίου. Από κοντά και η τρίτη παράταξη του προεδρείου του Συλλόγου, η ΕΛΕΜ (ανεξάρτητη δεξιά παράταξη), η οποία στο όνομα της «μη-κομματικής» παρέμβασης αποτέλεσε και αποτελεί βασικότατο στήριγμα της συντηρητικής πλειοψηφίας.
Μάλιστα η τελευταία εξέλιξη στον χώρο των καθεστωτικών παρατάξεων είναι η διάσπαση της ΕΛΕΜ στη Θεσσαλονίκη και η συγκρότηση της διάσπασης σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο (Δυναμικοί Μηχανικοί) μαζί με στελέχη από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας στην πόλη. Αλήθεια, για ποιους λόγους μια παράταξη που επιδιώκει να μην έχει πολιτικοϊδεολογικό στίγμα, διασπάται; Στη βάση ποιών διαφορών; Φαίνεται ότι το τέλος της διαδρομής στο οποίο οδηγεί η ιδεολογία του «τέλους των ιδεολογιών» αναπότρεπτα είναι τα προσωπικά φέουδα και ο παραγοντισμός.
Αντίθετα η συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων ενισχύεται, καθώς ενσωματώνει στα ψηφοδέλτιά της και τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών και καθίσταται έτσι η μοναδική δύναμη αναφοράς του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, όπου βρίσκεται και το κέντρο βάρους του Συλλόγου.
Η οικονομική χρεοκοπία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, σε συνδυασμό με το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον, καθορίζουν το κύριο επίδικο των εκλογών. Η μία δυνατότητα είναι ο Σύλλογος να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση και να μετατραπεί σε όργανο υπεράσπισης των αναγκών και των δικαιωμάτων μας, σε συντονισμό με μαχητικά σωματεία εργαζομένων, όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και κινήσεις, όπως η ανοιχτή συνέλευση μηχανικών αλλά και σε σύμμαχο και σύμβουλο των κινημάτων πόλης, επιτελώντας τον επιστημονικό του ρόλο. Η άλλη δυνατότητα είναι η συνέχιση της σημερινής πολιτικής κατάστασης, όπου το βάρος της οικονομικής πίεσης θα τείνει να τον μετατρέψει είτε σε ΚΕΚ διοργάνωσης σεμιναρίων και εκμετάλλευσης συναδέλφων μέσω των βάουτσερ, είτε σε κλειστό και ανεξέλεγκτο φορέα διαχείρισης κονδυλίων, όπως έχουν ήδη επιχειρήσει οι συντηρητικές παρατάξεις. Η λογική κατάληξη αυτής της διαδρομής είναι η μετατροπή του Συλλόγου σε εξεταστή και πιστοποιητή κατακερματισμένων επαγγελματικών δεξιοτήτων των αρχιτεκτόνων με το αζημίωτο, κατά το πρότυπο του ΤΕΕ.
Καθώς κάθε συλλογικός φορέας έχει τη σημασία του, το δίλημμα αυτό πιστεύουμε ότι αφορά όλους/ες τους συναδέλφους/ισσες.
Εμείς σαν Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ), διατηρώντας μια αυτοτελή παρουσία με αναφορά στον πολιτικό χώρο της επαναστατικής αριστεράς, επιδιώξαμε και θα επιδιώξουμε και μετά τις εκλογές την κοινή δράση όλων των αριστερών δυνάμεων στο πλαίσιο του ΣΑΔΑΣ (συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων, νέο κίνημα αρχιτεκτόνων, πανεπιστημονική, κ.λπ.) σε κάθε επίπεδο και ανάλογα με το σημείο δυνατής συμφωνίας με την κάθε μία ξεχωριστά. Παράλληλα επιδιώκουμε συστηματικά τη στήριξη κάθε φωνής αντίστασης στον χώρο της πόλης, τη δημιουργία δομών αλληλεγγύης μαζί με άλλους συναδέλφους, όπως το Αλληλέγγυο Εργαστήρι Σχεδίου, την διοργάνωση εκδηλώσεων για την αρχιτεκτονική, την πόλη και τον χώρο, κ.ά., δράσεις τις οποίες σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αλλά και να ενισχύσουμε στο πλαίσιο ενός Συλλόγου Αρχιτεκτόνων που θα κινείται σε νέα κατεύθυνση.
Οι Αρχιτέκτονες ΕλΕΜ ανέλαβαν την ευθύνη που τους ανέθεσαν οι συνάδελφοι στον ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων κατά την τελευταία τριετία.
Παρά τη μικρή, αναλογικά, δύναμη της παράταξής τους, η δράση και η συνέπειά τους καθ’ όλη την θητεία του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ, η εθελοντική προσφορά σε όλα τα επίπεδα δουλειάς του Συλλόγου, η άοκνη προσπάθεια παραγωγής θέσεων συνέβαλαν καθοριστικά στη θεσμική και οικονομική επιβίωση του συλλόγου και έθεσαν νέες βάσεις στη δημοκρατική λειτουργία, στο συναινετικό κλίμα και στο άνοιγμα του συλλόγου σε όλα τα πεδία δραστηριοποίησης.
Η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη που έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κλάδος μας, δεν είναι δυνατό να κατακτηθούν χωρίς τη συμβολή όλων. Δυστυχώς, παρά τις «εύηχες» εξαγγελίες, η πράξη απέδειξε ότι αυτό δεν έχει γίνει συνείδηση σε ένα μεγάλο μέρος των εκλεγμένων του συλλόγου μας.
Την τελευταία τριετία, σε μια περίοδο πρωτοφανών για τον κλάδο θεσμικών αλλαγών, μια περίοδο καταστροφική οικονομικά για το χώρο των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών γενικότερα, προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε την κομματική – παραταξιακή περιχαράκωση και την εικόνα πόλωσης του συλλόγου, προσπαθήσαμε να εστιάσουμε τις προσπάθειες κατά προτεραιότητα στα προβλήματα που με υπευθυνότητα και ρεαλισμό μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον σύλλογο και σε γενικότερους πολιτικούς στόχους που έμμεσα επηρεάζουν τους σκοπούς του και την καθημερινότητα των μελών του ως επαγγελματιών και επιστημόνων.
Όσοι μας «κρεμούν» κομματικές ταμπέλες θα προσέφεραν ουσιαστικά στην ενημέρωση των συναδέλφων αν μας απαριθμούσαν τις ενέργειες τους που απέδειξαν στην πράξη τον δικό τους προοδευτικό προσανατολισμό με ανάληψη ευθυνών και δραστηριοποίηση, ή έστω τις προσπάθειές τους να τιμήσουν την ψήφο και τη θέση ευθύνης που τους προσέδωσαν οι συνάδελφοι στη θητεία που τελειώνει (προτάσεις και δράσεις που ανέλαβαν και ποιος τους εμπόδισε να συμβάλλουν).
Οι ΕλΕΜ πιστεύουν ότι κάθε δραστηριότητα εμπεριέχει πολιτική θέση αντιπαρέρχονται όμως τις όποιες προσπάθειες κομματικής περιχαράκωσης εξυπηρετούν όσους αρνούνται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Από όποια θέση βρεθούν μετά τις εκλογές θα πράξουν για άλλη μια φορά το καθήκον τους απέναντι στους συναδέλφους και τον κλάδο γενικότερα, υπηρετώντας ανυστερόβουλα την κοινωνία, την επιστήμη και το περιβάλλον φυσικό και δομημένο.
ΜΦ
Η ΕΛΕΜ συμμετείχε και στήριξε μέχρι τέλους και σε όλες τις βασικές του επιλογές κοινό προεδρείο με τις παρατάξεις της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό πράγματι «εμπεριέχει πολιτική θέση» και δεν μπορεί να ζητάει να μην κρίνεται και γι’ αυτό.
Κατά τα άλλα ακόμα και πρωτοβουλίες «χαμηλής» πολιτικής, όπως το Αλληλέγγυο Εργαστήρι Σχεδίου, οι οποίες όταν υλοποιήθηκαν αγκαλιάστηκαν από πολλούς συναδέλφους και για τις οποίες δέχονταν συγχαρητήρια συνολικά το τμήμα Αττικής, αντιμετωπίστηκαν αρχικά εχθρικά από το προεδρείο, το οποίο έθετε προσκόμματα για ενάμιση χρόνο!
Πόσο μάλλον σε ζητήματα οξύτερης πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως το ασφαλιστικό των μηχανικών, στο οποίο η ΕΛΕΜ -σε πλήρη σύμπλευση με τις συντηρητικές δυνάμεις- κινήθηκε σε μία λογική πρόταξης εφαρμόσιμων εντός του μνημονίου προτάσεων που περιλάμβαναν φυσικά αποδοχή όλων των αντιασφαλιστικών κεκτημένων και γι’ αυτό δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν ποτέ και κανένα. Ή σε ζητήματα όπως ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και η «μεταρρύθμιση» του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, στα οποία κινήθηκε σε λογική συνδιαμόρφωσης με το Υπουργείο, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Λυπάμαι όταν η προεκλογική σκοπιμότητα οδηγεί σε ψέματα.
Η πρόταση του ΑΚΕΑ για εργαστήρι σχεδίου έγινε αμέσως αποδεκτή από το ΔΣ, ενάμισυ χρόνο έκανε η στοιχειώδηςολοκλήρωση της πρότασης ώστε να είναι λειτουργική. ( η ολοκλήρωση είναι εχθρική αντιμετώπιση?)
Προσπαθώ να θυμηθώ μεταξύ άλλων:
– Ποιά είναι η θέση του ΑΚΕΑ για τα ερευνητικά? (μάλλον δεν γνωρίζει το θέμα ή δεν θέλει να το γνωρίζει)
– Ποιά είναι η θεση του ΑΚΕΑ για την Πανεπιστημίου? (το πρόβλημα είναι μόνον ο διαγωνισμός?)
– Ποιά είναι η θέση του ΑΚΕΑ για τον ΓΟΚ (επιμένει μήπως στον ¨πράσινο¨ ΓΟΚ)?
– Ποιά είναι η πρόταση του ΑΚΕΑ για τον χωροταξικό σχεδιασμό?
– Υπάρχει τεκμηριωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό? (στην καταγγελία των μέτρων όλοι συμφωνούμε)
Δεν χρειάζεται να συνεχίσω την αντιπαράθεση και τα ερωτήματα.
Αισθάνομαι μεγάλη απογοήτευση από τέτοιου είδους τοποθετήσεις ειδικά από χώρους που επικαλούνται την δημοκρατική επαναστατικότητα και είναι στελεχωμένοι με νέα και ικανά άτομα.
Αν πιστεύετε ότι κατέχετε την απόλυτη γνώση του «σωστού» δια της παραταξιακής επιφωτήσεως και όχι του δημοκρατικού διαλόγου και των επιχειρημάτων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.
ΓΜ
«Απόλυτη γνώση» ουδέποτε επικαλεστήκαμε αλλά αφού τις ξέρετε τις θέσεις μας, γιατί διαμαρτύρεστε;
Για το αλληλέγγυο εργαστήρι σχεδίου το προεδρείο έκανε ενάμιση χρόνο τεχνητή καθυστέρηση και γραφειοκρατικά προσκόμματα, κάποιος λιγότερο υπομονετικός στη θέση μας θα τα είχε παρατήσει.
Για τα ερευνητικά τοποθετηθήκαμε στο ΔΣ, έρχεται και γραπτή επεξεργασία.
Για την Πανεπιστημίου τοποθετηθήκαμε επίσης στο ΔΣ και στην Αντιπροσωπεία, μέλη μας έχουν αρθρογραφήσει ατομικά. Σας παραπέμπουμε εκεί.
Για τον ΓΟΚ στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί: ενώ η Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ πήρε απόφαση με την οποία ζητούσε «άμεση και πλήρη αναστολή του ΝΟΚ», ΔΚΜ και ΕΛΕΜ συνέχισαν το «διάλογο» στις επιτροπές του Υπουργείου με στόχο επιμέρους βελτιώσεις και τα γνωστά μη αποτελέσματα.
Για τη μεταρρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού είμαστε οι μόνοι που κατέθεσαν ολοκληρωμένη επεξεργασία η οποία υιοθετήθηκε και από την Αντιπροσωπεία, τη στιγμή που το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ με πρόταση της ΕΛΕΜ ζητούσε «θεσμική εκπροσώπηση» στις επιτροπές του Υπουργείου που οργάνωναν τη νεοφιλελεύθερης απόχρωσης διάλυση του σχεδιασμού και ούτε καν αυτό δεν πέτυχε.
Για το ασφαλιστικό οι προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί και από τη Γενική Συνέλευση του τμήματος Αττικής και από την Αντιπροσωπεία. Το σημαντικό όμως δεν είναι αυτό, το σημαντικό είναι ότι αυτές οδήγησαν –με τη συμμετοχή, πρωτοβουλία, δραστηριοποίηση και πολλών άλλων συναδέλφων και παρατάξεων- στην πραγματοποίηση των μοναδικών κινητοποιήσεων που στοιχειωδώς ενόχλησαν την κυβέρνηση και βοήθησαν έμπρακτα κάποιους συναδέλφους με οξυμένα προβλήματα και εκτός ασφαλιστικής κάλυψης.
Παιδιά δεν παιζεστε!!!
Για το εργαστήρι χρειάστηκε ενάμισυ χρόνος για να γίνει αυτό που γίνεται σε μια βδομάδα, αν θές να είσαι συνεπής και υπεύθυνος
Περιμένω θέσεις για τα ερευνητικά,…
Προφανώς ο ΓΟΚ 85 σας ικανοποιεί….. (οταν δεν πέρασε η θέση της αναστολής, έπρεπε να αφήσουμε τους συναδέλφους στην απόλυτη ασάφεια για να τους τιμωρήσουμε) Αλλά εμας τι μας νοιάζει… κάποιοι βλάκες, όπως πάντα θα ασχοληθούν για μας…..
Προφανώς ο παλαιότερος χωροταξικός σχεδιασμός ήταν ο σωστός….. και καθόλου γραφειοκρατικός….
Η αντίθεσή μας στο ασφαλιστικό και τα σωστά αιτήματα , όπως εκράστηκαν και στην ΓΣ και οι κινητοποιήσεις είναι θετικά στοιχεία, αλλά αυτά δεν συγκροτούν ΠΡΟΤΑΣΗ.
Υπεύθυνος είναι αυτός που απορρίπτει και ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ταυτόχρονα, για να μπορείς να προτείνεις θέλει πολύ δουλειά……
Καλή εκλογική επιτυχία!!! (την ελπίζω ειλικρινά γιατί θα σας οδηγήσει σε πιο υπεύθυνες αποφάσεις)
ΓΜ
η ΕΛΕΜ δεν είναι υπέρ ενός ΓΟΚ που θα ενσωματώνει βιοκλιματικά στοιχεία, βάσει μιας επιστημονικής μεθόδου, πράγμα που θα απαιτεί και αναβαθμισμένη αρχιτεκτονική μελέτη, μαζί με την μηχανολογική που θα την ακολουθεί και όχι το αντίστροφο, αντί για τον ανιεπιστημονικό ΚΕΝΑΚ που υιοθετεί τεχνικές βόρειων κλιμάτων? Πείτε τον πράσινο, πείτε τον και Μπάμπη. Αλλά αυτό δεν είναι πρόταση για την ΕΛΕΜ και όλως τυχαίως δεν εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα. Προφανώς ούτε ο ΓΟΚ 85, ούτε το χωροταξικό, ούτε οι ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, κλπ, κλπ μας ικανοποιούν και γι΄αυτό μορφωνόμαστε και επιχειρηματολογούμε συγκεκριμένα.
Όσο για την αναστολή δεν πέρασε, γιατί βρέθηκαν οι πρόθυμοι να εφαρμόσουν εδώ και τώρα το ΝΟΚ και πριν στεγνώσει το μελάνι στο ΦΕΚ.
Τώρα για το Αλληλέγγυο Εργαστήρι, τί να πω. Την ασχετοσύνη μας σε εγχειρήματα κοινωνικής αλληλεγγύης μην την κάνουμε παντιέρα, με όλο το σεβασμό. Τέτοια εγχειρήματα έχουμε στήσει σε αριθμό Εργατικών Λεσχών, χωρίς κανένα πρόβλημα και με σημαντικές επιτυχίες και ξαφνικά γίναμε ανίκανοι να φέρουμε εις πέρας τα απαιτούμενα διαδικαστικά. Φυσικά! Αφού σε κάθε δ.σ εφευρίσκατε καινούρια εμπόδια! Θα θυμηθώ μονάχα τα «εύλογα» ερωτήματα για το τί δέσμευση παίρνουμε για τη συνέχιση των μαθημάτων(ενώ ακόμα δεν είχαν ξεκινήσει) αν τελικά αποχωρήσουν οι διδάσκοντες! Προφανώς αν δεν υπάρχουν εθελοντές σταματά η δράση , όπως συμβαίνει συνήθως. Ή το ότι δεν δίνατε την αίθουσα, μέχρι που μας παραχώρησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χώρο, χωρίς περαιτέρω συζητήσεις επί συζητήσεων. Δυστυχώς για σας υπάρχουν και πρακτικά και μάρτυρες των σχεδόν σαδιστικού τύπου καθυστερήσεων.
Τέλος, προσωπικά δεν εύχομαι καθόλου καλά αποτελέσματα σε αυτούς που πάνε να διαλύσουν το Σύλλογο με «πολιορκητικό κριό» την ίδρυση Πολιτιστικού Φορέα.
Όσο για τις εκλογικές επιτυχίες που θα μας υπευθυνοποιήσουν..τα ράσα δεν κάνουν το παπά, όπως απέδειξε ο εκπρόσωπος του «σοβαρού» ΠΑΣΟΚ, που εκλέγεται χρόονια και χρόνια.
υ.γ δεν επικαλούμαστε καμιά «επαναστατική δημοκρατικότητα». Είμαστε δημοκράτες και με την επανάσταση.
Ε.Β
Θέση του ΣΑΔΑΣ από το συνέδριο είναι ότι υποστηρίζουμε μόνον τον Αρχιτεκτονικό Ο.Κ. (ΑΟΚ και κανένα πράσινο ή Μπάμπη..), επίσης θεωρούμε οτι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι στοιχείο της βασικής αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης, γνώση απαραίτητη προϋπόθεση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
Μέχρι την ισχύ του ΝΟΚ υποστηρίζαμε την αναστολή, μετά την ισχύ υπήρξε συμμετοχή στην επεξεργασία η οποία και δεν ολοκληρώθηκε.
Για το εργαστήρι δεν θα επανέλθω, υπάρχουν τα πρακτικά.
Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε τον ρόλο του συλλόγου, είναι επιστημονικός φορέας, είναι επαγγελματικός -συνδικαλιστικός φορέας, είναι κοινωνικός φορέας, είναι πολιτικός φορέας, τι σχέση έχει με το ΤΕΕ, οι δυνατότητες παρέμβασης που έχει (όποιες έχει) είναι ως συνδικαλιστικός ή ως επιστημονικός φορέας. Τί πιστεύουν τουλάχιστον οι συνάδελφοι.? με τι θέλουν να ασχολείται ο σύλλογος και τι περιμένουν από το ΤΕΕ? Μήπως θέλουμε Αρχιτεκτονικό επιμελητήριο? Μήπως νομίζουν ότι είμαστε ήδη?
Ενας σύλλογος πρέπει να προσεγγίζει τα επιστημονικά και κοινωνικά θέματα ( όχι τα συνδικαλιστικά) με την «αρχή της πλειοψηφίας» ή με την επιστημονική τεκμηρίωση βασισμένη στις «αρχές του διαφωτισμού» ? (δεν θα δεχτώ πχ δημοψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα)
Ελπίζω να συμφωνούμε στο δεύτερο.
και πάλι καλή επιτυχία, αρκεί να αποδέχεστε το δεύτερο.
ΓΜ