Αποτελέσματα εκλογών επιστημονικής επιτροπής αρχιτεκτόνων μηχανικών του ΤΕΕ (2013)

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των φετινών εκλογών του ΤΕΕ ήταν η αυξημένη συσπείρωση των μηχανισμών των καθεστωτικών δυνάμεων, που απ’ ότι φαίνεται θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να διοικούν με τον γνωστό τρόπο και τις απαραίτητες προσαρμογές το επιμελητήριο. Όμως στην ουσία η νίκη τους αυτή είναι υπονομευμένη, καθώς η υψηλή και αυξημένη αποχή, το πλήθος των λευκών και των άκυρων και η εμφανώς μεγαλύτερη αποχή των νέων και των ανέργων από τις εκλογές, εντείνουν την απαξίωση συνολικά του μηχανισμού του ΤΕΕ και την απονομιμοποίησή του σαν «εκπροσώπου όλων των μηχανικών» (αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ). Η σχετική άνοδος των δυνάμεων της αριστεράς είναι θετική αλλά από μόνη της δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα. Είναι πλέον φανερό ότι η άμεση και ανακαία υπεράσπιση των δικαιωμάτων κύρια των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών, δεν περνάνε από την κατάληψη και τη διαχείριση του ΤΕΕ από τις δυνάμεις της αριστεράς αλλά από την υπέρβασή του με μορφές οργάνωσης πιο αμεσοδημοκρατικές, που θα αφήνουν πίσω τη νομή εξουσίας, τη μεσολάβηση συμφερόντων, τη διαχείριση της μιζέριας και τη διαταξικότητα που χαρακτηρίζει το τεχνικό επιμελητήριο. Η μάχη ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις για χρέη στο ΤΣΜΕΔΕ που έρχονται με το νέο χρόνο, είναι η πρώτη που έχουμε να δώσουμε και η οργάνωσή της είναι επείγουσα.

Παρόμοια, με κάποιες ιδιαιτερότητες (παραδοσιακά ενισχυμένη αριστερά), ήταν και η εικόνα στις εκλογές για την επιστημονική επιτροπή των αρχιτεκτόνων, στις οποίες συμμετείχαμε σαν ΑΚΕΑ. Θεωρούμε ότι η σαφής άνοδος σε ψήφους και ο υπερδιπλασιασμός του ποσοστού μας, αποτελούν ένα μικρό πρώτο βήμα σε μία πολύ συνολικότερη προσπάθεια που εμπλέκει και πολλούς άλλους στον χώρο των μηχανικών/τεχνικών και ευρύτερα στην κοινωνία.   

Ακολουθούν αναλυτικά σε αριθμό ψήφων και ποσοστά, τα αποτελέσματα των εκλογών για την επιστημονική επιτροπή αρχιτεκτόνων μηχανικών σε σύγκριση με αυτά του 2010 που βρίσκονται σε παρένθεση.

Για τη σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2010 έγιναν οι εξής παραδοχές: 1) Οι ψήφοι της ΔΚΜ συγκρίνονται με τις ψήφους που είχαν πάρει το 2010 αθροιστικά η ΔΚΜ και η ΔΚΜη-ΔΑΠ 2) Οι ψήφοι της ΔΗΣΥΜ συγκρίνονται με τις ψήφους της ΠΑΣΚ του 2010 ενώ η ΔΗΣΥΜ είναι ευρύτερο ψηφοδέλτιο (περιλαμβάνει εκτός από το ΠΑΣΟΚ τις δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ, της παράταξης των εργολάβων «Μηχανικοί επί τω έργω» κ.ά.) 3) Οι ψήφοι της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας (επίσημος ΣΥΡΙΖΑ) συγκρίνονται με τις ψήφους της «Συνεργασίας Αριστερών Μηχανικών» το 2010 η οποία συμπεριλάμβανε επιπλέον τη ΔΗΜΑΡ, τη «Δημοκρατική Ένωση Μηχανικών» και τον Πρωτονοτάριο 4) Τέλος οι ψήφοι της ΑΚΕΑ συγκρίνονται με τις ψήφους που είχε συγκεντρώσει το ψηφοδέλτιο της ΑΕΠ-ΕΜ Αρχιτεκτόνων το 2010, στο οποίο συμμετείχε η μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμεων που σήμερα μετέχουν στην ΑΚΕΑ.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Ψηφίσαντες ................................................5506 (7222)
Έγκυρα ....................................................4875 (6653)
Άκυρα ......................................................210 (365)
Λευκά ......................................................421 (204)
1) ΔΚΜ Ανανέωση Πρωτοπορία..................................990/20,31% (1502/22,58%)
2) ΕλΕΜ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ).................849/17,42% (697/10,48%)
3) ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.......................846/17,35% (979/14,72%)
4) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΔΗΣΥΜ) ...............702/14,40% (1620/24,35%)
5) ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ..........................512/10,50% (563/8,46%)
6) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ............413/8,47% (367/5,52%)
7) ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ (ΑΚΕΑ) .........339/6,95% (205/3,08%)
8) (ΔΗΠΑΜ) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ..................224/4,59% (88/1,32%)

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: