Διακήρυξη και ψηφοδέλτιο της ΑΚΕΑ για τις εκλογές της Επιστημονικής Επιτροπής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΤΕΕ την Κυριακή 24/11

akea2013
Κάνοντας κλικ στην παραπάνω εικόνα μπορείτε να διαβάσετε τη διακήρυξη

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα οι εκλογές του ΤΕΕ για την Αντιπροσωπεία, τις Επιστημονικές Επιτροπές και τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Ως Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων συμμετέχουμε στις εκλογές της Επιστημονικής Επιτροπής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Οι εκλογές ξεκινάνε στις 8:00πμ και οι κάλπες κλείνουν στις 7:00μμ. Κάθε μέλος του ΤΕΕ έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει ακόμα και αν ΔΕΝ έχει εξοφλήσει τις συνδρομές του στο ΤΕΕ. Δικαίωμα ψήφου δεν έχουν όσοι νέοι δεν έχουν γραφτεί στο ΤΕΕ, όσοι έχουν διαγραφεί και όσοι είναι συνταξιούχοι, όμοτιμα μέλη, κ.λπ.

Οι εκλογές θα γίνουν στην Αθήνα στο ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ (δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες πρόσβασης), στη Θεσσαλονίκη στο περίπτερο 16 της HELEXPO και στις πρωτεύουσες των Νομών (αναλυτικότερα δείτε εδώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί κανείς να ψηφίσει στην πόλη της οποία βρίσκεται, ακόμα και αν δεν έχει τυπικά εκεί την «έδρα» του. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί την αστυνομική του ταυτότητα ή το δελτίο μέλους ΤΕΕ ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης.

Το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων:

1)Αθανασοπούλου-Βαφειάδου Αντωνία
2)Βιτοπούλου Αθηνά
3)Βλάση Αναστασία
4)Βουρεκάς Κωνσταντίνος
5)Καπιτσίνης Νικόλαος
6)Παπαγκίκας Γεώργιος
7)Σπανού Δήμητρα
8)Χάγιου Αικατερίνη (Κάτια)

Ακολουθεί η διακήρυξη της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων:

Η Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων συγκροτήθηκε το 2011, κάτω από την επιτακτική αναγκαιότητα της εποχής για την οργάνωση και την πάλη όλων των εργαζομένων σε κάθε χώρο, ενάντια στην πρωτοφανή επίθεση σε όλα τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα από τη σύγχρονη χούντα της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Η ΑΚΕΑ αποτελεί μια πολιτική συλλογικότητα των διπλωματούχων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται κυρίαρχα στον ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ, με παρουσία σε χώρους εργασίας, σε κινήματα πόλης και σε πεδία όπου η αρχιτεκτονική υπερασπίζεται τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Οι δεσμοί μας ξεκινούν από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος, τα σχήματα της ΕΑΑΚ και τους αγώνες που δίνει το νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα από την παρέμβασή μας φιλοδοξούμε:

Να εκφράσουμε τα συμφέροντα της πλατιάς πλειοψηφίας των αρχιτεκτόνων που θίγονται από την ενορχηστρωμένη εκστρατεία του κράτους και της εργοδοσίας:

•   Τους μισθωτούς αρχιτέκτονες στον ιδιωτικό τομέα και τους εργαζόμενους με  Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία υπό το φόβο της απόλυσης

•   Τους  αυτοαπασχολούμενους αρχιτέκτονες που ζουν μέσα από τη δουλειά τους, οι οποίοι συμπιέζονται από το καθεστώς υποαπασχόλησης και τα «μεροκάματα» από νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και ενεργειακών πιστοποιητικών

•   Τους αρχιτέκτονες του δημοσίου και της εκπαίδευσης, που υφίστανται τις μειώσεις μισθών και την απειλή της απόλυσης, στο όνομα ενός συρρικνωμένου και «λειτουργικού» δημόσιου τομέα και της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών

•   Τους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και διαρκώς καταρτιζόμενους αρχιτέκτονες

•  Τους άνεργους συναδέλφους, οι οποίοι διαμορφώνουν σήμερα ένα συντριπτικό ποσοστό του κλάδου και είτε «πετιούνται» από το επάγγελμα είτε αναγκάζονται να μεταναστεύσουν

•  Τους νέους αρχιτέκτονες, που αποτελούν το ιδανικότερο δοχείο άντλησης φτηνών,  ανασφάλιστων και τρομοκρατημένων από την ανεργία εργαζομένων για τους εργοδότες

Να διεκδικήσουμε τον κοινωνικό μας ρόλο και τον έλεγχο του αντικειμένου της δουλειάς μας, απορρίπτοντας τη λογική του άψυχου τεχνοκράτη – διαχειριστή ή του τοποτηρητή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και του κράτους και προτάσσοντας το κριτήριο της κοινωνικής ωφέλειας και το ρόλο μας ως «τεχνικού» συμβούλου των κοινωνικών κινημάτων.

Να συμβάλλουμε σε κάθε μικρή και μεγάλη αντίσταση που γεννιέται ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και τις fast track επενδύσεις που έχουν ως στόχο την κερδοσκοπία πάνω στη γη προς όφελος του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Ενάντια σε διαδικασίες gentrification, μέσω των οποίων το κτηματομεσιτικό και το κατασκευαστικό κεφάλαιο προωθούν την απαξίωση συγκεκριμένων περιοχών ώστε κυρίως να αλλάξουν την κοινωνική τους σύνθεση και να αποσπάσουν κατά το δυνατόν μεγαλύτερη υπεραξία, με τη μορφή της αυξημένης γαιοπροσόδου.

Να μιλήσουμε για την αρχιτεκτονική όχι όπως την υπηρετούν οι «επιφανείς» μεγαλοαρχιτέκτονες και οι εργολάβοι των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων ή μέσα από μια γυάλα υποτιθέμενων ειδικών, αλλά ως ζωντανό κομμάτι των κοινωνικών αντιστάσεων, που επιχειρεί να συμβάλλει στα πραγματικά πεδία που διανοίγονται στη συγκυρία, με ίσως πιο σημαντικά αυτά του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, της πολιτικής οικονομίας του δημόσιου χώρου, της κρίσης κατοικίας και της ανάγκης διαμόρφωσης μιας νέας στεγαστικής πολιτικής. Γιατί όπως έγραψε κι ο Μαρξ, «δεν αρκεί να τείνει η σκέψη να πραγματωθεί, πρέπει και η πραγματικότητα να τείνει να γίνει σκέψη».

Να προτάξουμε την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και την εργατική αξιοπρέπεια ως ένα άλλο μοντέλο κοινωνικής ζωής, ειδικά σήμερα, στην εποχή της «σιδερένιας φτέρνας», του κοινωνικού κανιβαλισμού και του ατομικισμού.

Να συμβάλλουμε στο συντονισμό των επιμέρους κλαδικών αγώνων με τους εργατικούς αγώνες που ξεσπούν το τελευταίο διάστημα, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου παλλαϊκού ξεσηκωμού που θα αμφισβητεί τον πυρήνα της αντεργατικής πολιτικής και της κοινωνικής εξαθλίωσης.

Το προηγούμενο διάστημα, όλοι εμείς που συσπειρωνόμαστε στην ΑΚΕΑ

Απέναντι στις χρεοκοπημένες πολιτικές τους προτάσσουμε τις διεκδικήσεις μας

•   Συμβάλλαμε ουσιαστικά στην ενεργοποίηση των συλλογικών οργάνων έκφρασης των εργαζόμενων αρχιτεκτόνων μέσα στον επιστημονικό σύλλογο. Η δημιουργία του Τμήματος Αττικής με τις Γενικές του Συνελεύσεις αποτέλεσε ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα στη δημοκρατική λήψη των αποφάσεων και στην εμπλοκή όλων των μελών του για τα θέματα που τα αφορούν. Σε αυτήν την πορεία, αντιπαρατεθήκαμε με τις αντιδραστικές καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις που κατέστησαν τον Σύλλογο ένα γραφειοκρατικό όργανο με  αντιδημοκρατική λειτουργία, στενά συντεχνιακή ατζέντα διεκδικήσεων και λειτουργία μηχανισμού προσωπικής και επαγγελματικής προβολής και παραγοντισμού.

•   Βρεθήκαμε σε όλες τις κρίσιμες μάχες και τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την πάλη ενάντια στην  κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, ενάντια στις απολύσεις, την αναγνώριση της ιδιότητας των ανέργων μηχανικών, το δικαίωμα για επίδομα ανεργίας, περίθαλψη και την απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές, κ.ά  Η ΑΚΕΑ  πρωτοστάτησε μαζί με το με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών,  την ανοιχτή συνέλευση μηχανικών και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου στις πολύμηνες κινητοποιήσεις για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, ενάντια στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από το αποθεματικό του ΤΣΜΕΔΕ. Η αποφασιστικότητα των συναδέλφων και ο συντονισμένος αγώνας ανάγκασαν το ΔΣ του ΕΤΑΑ να αναστείλει προσωρινά τις ληστρικές αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο δρόμος της συλλογικής αντίστασης και του αγώνα μπορεί να δώσει αποτελέσματα.

•   Συμβάλλαμε στη συγκρότηση των ανοιχτών συνελεύσεων μηχανικών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις με στόχο οι εργαζόμενοι και άνεργοι μηχανικοί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μέσα από διαδικασίες βάσης, ενάντια σε λογικές ανάθεσης

•   Συμβάλλαμε στο επιστημονικό διάλογο που αναπτύσσεται στα ζητήματα που ανακύπτουν την περίοδο της κρίσης από την σκοπιά των συμφερόντων της κοινωνίας και των εργαζομένων, με επιμέρους εκδηλώσεις και δημοσιοποίηση αναλύσεων  για την πόλη, το περιβάλλον, το σχεδιασμό, τα κοινωνικά κινήματα το δικαίωμα στην κατοικία, κ.ά.

•   Βρεθήκαμε στο πλευρό των κατοίκων στις Σκουριές, στην Κερατέα, στο Ελληνικό, ενάντια στο κυρίαρχο δόγμα «καταστολή και ανάπτυξη», για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των ελευθέρων χώρων.

•   Αναλάβαμε την διοργάνωση της 1ης Συνάντησης Νέων Αρχιτεκτόνων στον Ξενώνα Στάμου Στούρνα, στο Πήλιο, από κοινού με φοιτητικά σχήματα της ΕΑΑΚ στις αρχιτεκτονικές σχολές και στο τμήμα χωροταξίας του Βόλου. Πρόκειται για ένα επιτυχημένο εγχείρημα να ματαιωθούν τα σχέδια επιχειρηματικής αξιοποίησης της μοναδικής περιουσία του ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ,  να αποκτήσει και πάλι ζωή και λειτουργία ο Ξενώνας σε αυτοδιαχειριστικά πλαίσια για τις ανάγκες φοιτητών, εργαζομένων και ανέργων αρχιτεκτόνων, μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην αποκατάσταση ενός κοινού τόπου προβληματισμού και διαλόγου των νέων συναδέλφων.

•   Συμβάλλαμε στην προετοιμασία και οργάνωση μαθημάτων σχεδίου, σε μαθητές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη του κόστους τους. Διαχωριζόμενοι πλήρως από κερδοσκοπικές ή φιλανθρωπικές λογικές, προχωρήσαμε σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους, στη δημιουργία του Αλληλέγγυου Εργαστηρίου Σχεδίου (η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει άμεσα), ως μια προσπάθεια αντίστασης στις μνημονιακές πολιτικές και ανάδειξης νέων δρόμων κοινωνικής οργάνωσης, μέσω της συγκρότησης δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης.

Απέναντι στο άκρο της κοινωνικής εξαθλίωσης … διαλέγουμε στρατόπεδο

Όλο το προηγούμενο διάστημα, σε κάθε μάχη που δόθηκε και σε κάθε βηματισμό για το προχώρημα των αγώνων χρειάστηκε να διαχωριστούμε πλήρως από το ΤΕΕ, που στάθηκε σύμβουλος του κεφαλαίου και της τρόικας, συναίνεσε στις αυξήσεις των εισφορών, στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής με χρήματα των ασφαλισμένων και πρωτοστάτησε στην πλήρη απαξίωση των πτυχίων μας, μέσα από την ίδια την μετατροπή του σε πιστοποιητή επαγγελματικών δικαιωμάτων, διατελώντας χρέη έμπορου ελπίδας σε χιλιάδες ανέργους μέσω του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ.

Χρειάστηκε επίσης να έρθουμε σε ρήξη και αντιπαράθεση με τις κυβερνητικές παρατάξεις που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας και με όσους διακηρυκτικά αυτοχαρακτηρίζονται ως αντιμνημονιακοί αλλά επί της ουσίας βάζουν πλάτη σε αντεργατικές και μνημονιακές επιλογές των διοικήσεων του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ. Τα κάθε μορφής παιδιά του δικομματισμού είναι ακριβώς αυτοί που ευθύνονται για τη διάλυση κάθε κοινωνικής και εργατικής κατάκτησης, για την απαξίωση της πολιτικής ζωής και την εξίσωσή της με την αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων, νομή εξουσιών και υποταγή. Έχουν επιλέξει να είναι οι επίσημοι εκφραστές της μνημονιακής πολιτικής και των εργοδοτικών συμφερόντων, οι εγγυητές ότι αυτά θα προωθηθούν σε καθεστώς «ησυχίας, τάξης και ασφάλειας». Οι αγώνες μας δείχνουν ότι αυτές οι παρατάξεις και οι λογικές που εκπροσωπούν, αποτελούν κομμάτι της ίδιας της κρίσης. Αποτελούν εικόνες από το πιο βαθύ και σκοτεινό παρελθόν της ιστορίας, αυτού που καλούμαστε να αφήσουμε οριστικά πίσω!

Διαχωριστήκαμε επίσης από τις διάφορες εκδοχές της επίσημης αριστεράς, που επιλέγουν το δρόμο της διαμαρτυρίας στο πλαίσιο μιας ομαλής κυβερνητικής εναλλαγής και όχι την ανάδειξη και σύγκρουση με τον πυρήνα της πολιτικής που διαλύει τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Πρόκειται για δυνάμεις που υιοθετούν λογικές ενσωμάτωσης και διαχείρισης του τέρατος της κρίσης παραγνωρίζοντας το αδύνατο του εγχειρήματός τους. Εγκαλούν, τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς, για υιοθέτηση ανθενωτικής στάσης τη στιγμή που οι ίδιοι επιλέγουν τη διάσπαση των δυνάμεών τους στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ και τη συμμαχία, μέρους τους, με καθεστωτικές δυνάμεις, ενδεικτικό της στρεβλής αντίληψης που έχουν για το πώς χαράσσεται μια πολιτική συγκέντρωσης των αναγκαίων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα αναμετρηθούν με την αστική στρατηγική.

Εμείς, οι μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι αρχιτέκτονες μηχανικοί οφείλουμε να διεκδικήσουμε ενωμένοι το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή εργασία, την υγεία, την παιδεία, στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, με την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, με τους μηχανικούς του δημοσίου που ανιχνεύουν δρόμους για μια ριζοσπαστική πρακτική μέσα από την ΕΜΔΥΔΑΣ, τις παρεμβάσεις συσπειρώσεις κινήσεις των εκπαιδευτικών και τα αριστερά σχήματα που χρόνια τώρα δίνουν αγώνες με προσήλωση στα συμφέροντα των εργαζομένων σε ανεξαρτησία από τον υποταγμένο συνδικαλισμό.Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: