Δευτέρα 27/5: Εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα «το ζήτημα της κατοικίας στις πόλεις της κρίσης»

Afisa ekdilwsi AKEA 6Η Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ) συνδιοργανώνει με το Στέκι Μεταναστών, εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «το ζήτημα της κατοικίας στις πόλεις της κρίσης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Μαΐου στο παρκάκι της Τσαμαδού 10 στα Εξάρχεια (δείτε εδώ) στις 7:00μμ και θα εισηγηθούν η Βάσω Καλαμά (αρχιτεκτόνισσα ΕΜΠ, ΜΔΕ Πολεοδομίας Χωροταξίας ΕΜΠ), εκπρόσωπος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων – Νεάπολης – Μουσείου (ΔΙ.Κ.Α.ΕΞ.) και ο Μάνος Σκούφογλου (αρχιτέκτονας ΕΜΠ, ΜΔΕ Πολεοδομίας Χωροταξίας ΕΜΠ). Θα υπάρξει επίσης παρέμβαση από τις Μαρία Μαντουβάλου και Μαρία Μαυρίδου από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και τον τομέα Πολεοδομίας – Χωροταξίας.

Το περιεχόμενο της συζήτησης αφορά το πώς τίθεται με νέους όρους πλέον το ζήτημα της κατοικίας στην Ελλάδα, στο φόντο της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών. Είναι γνωστό ότι σε αντίθεση με το παράδειγμα της Δυτικής Ευρώπης, όπου το ζήτημα της κατοικίας λύθηκε ιστορικά στο πλαίσιο του κράτους πρόνοιας και μέσω της οργανωμένης δόμησης, στην Ελλάδα η λύση του αφέθηκε στις δυνάμεις της αγοράς μέσω του συστήματος της αυθαίρετης δόμησης και της αντιπαροχής. Η λύση αυτή οδήγησε μεταξύ άλλων σε ιστορικά υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης σε βάρος όμως του δημόσιου χώρου, του πράσινου και των αστικών υποδομών.

Σήμερα, υπό το βάρος της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού που επιβάλλεται από τις πολιτικές των διαδοχικών μνημονιακών κυβερνήσεων και της τρόικας ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ και ειδικότερα της δυσκολίας του τραπεζικού δανεισμού και της βαρύτατης φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, διαφαίνονται σημαντικές αλλαγές στους τρόπους πρόσβασης σε ένα ήδη πλεονάζον οικιστικό απόθεμα. Η δραματική αύξηση του αριθμού των αστέγων ανοίγει επιτακτικά το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Το μοντέλο της κατανομής της αστικής γαιοπροσόδου σε ευρύτατα τμήματα του πληθυσμού φαίνεται να αλλάζει, στο βαθμό που τόσο η γη όσο και το οικιστικό απόθεμα τείνουν να περάσουν στα χέρια λίγων. Η αντιστροφή του μοντέλου της αστικής διάχυσης και η επιστροφή στο κέντρο, η ανακαίνιση και την επανάχρηση του υπάρχοντος οικιστικού αποθέματος, θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στην οικοδομική δραστηριότητα.

Ενώ τα κινήματα πόλης στην Ελλάδα εστιάζουν μέχρι στιγμής αποκλειστικά στα ζητήματα δημόσιου χώρου και πράσινου, φαίνεται ότι το ζήτημα της κατοικίας θα τεθεί επιτακτικά στο επίκεντρο με νέους όρους.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

2 σκέψεις σχετικά με το “Δευτέρα 27/5: Εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα «το ζήτημα της κατοικίας στις πόλεις της κρίσης»”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: