Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης αρχιτεκτόνων Αττικής στις 24/10/2012

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου και κατέληξε σε απόφαση με ευρεία πλειοψηφία για το βασικό θέμα της, τις υπέρογκες αυξήσεις εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ. Πρόκειται για μία αγωνιστική απόφαση με βάση σχετική ομόφωνη απόφαση της τελευταίας συνέλευσης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, που έρχεται σε σαφή ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας και θέτει σαν στόχο τη δημιουργία κέντρου αγώνα ανεξάρτητου από το ΤΕΕ ώστε οι μηχανικοί να μπορούν να αποφασίζουν αμεσοδημοκρατικά για την εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους. Πρώτος σταθμός η παντεχνική – πανελλαδική συγκέντρωση που θα γίνει την Παρασκευή 2 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών (πλατεία Συντάγματος).

Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε επίσης δύο ψηφίσματα: ένα ψήφισμα υποστήριξης στο θέατρο Εμπρός (εγκρίθηκε ομόφωνα) που υποστηρίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του σαν χώρος τέχνης και πολιτισμού με μη εμπορευματικό χαρακτήρα και ελεύθερη πρόσβαση σε όλους ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσει και ένα ψήφισμα καταγγελίας της επέμβασης των ΜΑΤ με εντολή του Δημάρχου Αθηναίων Καμίνη στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία).

Ακολουθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για το ασφαλιστικό:

Ώρα μηδέν για το ασφαλιστικό!

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ

Με εντολή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, και τη συμφωνία του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ κλιμακώνεται η επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Έτσι ανακοινώθηκε η εφαρμογή των αυξήσεων που είχαν παγώσει προεκλογικά, με αναδρομική ισχύ από την 1 Ιουλίου 2011 και με τη θετική ψήφο των εκπροσώπων του ΤΕΕ! Οι  αυξήσεις θίγουν όλες τις κατηγορίες των μηχανικών, ειδικά για τους «νέους» ασφαλισμένους (μετά το 1992) ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων και των μισθωτών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αλλά και των υποαπασχολούμενων και ανέργων.

Οι αυξήσεις είναι τεράστιες: μετά την πενταετία φτάνουν μαζί με την ειδική προσαύξηση τα 423,10€ το μήνα ή 2538,60€ το εξάμηνο (σε αυτή την κατηγορία θα υπαχθούν άμεσα και όλοι οι παλαιότεροι ασφαλισμένοι) και κλιμακώνονται μετά από τρία έτη σε 499,76€ το μήνα ή 2998,56€ το εξάμηνο (3η ασφαλιστική κατηγορία), μετά από επιπλέον τρία έτη σε 576,19€ το μήνα ή 3457,14€ (4η ασφαλιστική κατηγορία), κ.ο.κ. μέχρι την 14η ασφαλιστική κατηγορία! Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων θα βρεθεί αργά ή γρήγορα ανασφάλιστη, χωρίς  υγειονομική περίθαλψη αλλά και εκτός επαγγέλματος.

Η απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελεί  φυσική συνέχεια της  πολιτικής της ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση δηλαδή της μεταφοράς των ασφαλιστικών βαρών  από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζόμενων με μια σειρά νόμους, με αποκορύφωμα για το ΤΣΜΕΔΕ τον 3518/2006. Είναι κομμάτι  της συνολικής επίθεσης που δέχονται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, κορωνίδα της οποίας είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται δραστικά οι εργοδοτικές εισφορές αποκαλύπτοντας πως μοναδικός ωφελημένος είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ταυτόχρονα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δίνονται βορά στις τράπεζες και στους ομίλους, καθώς τις διαχρονικές απώλειες που κατέγραψαν τα αποθεματικά όλων των Ταμείων με την άτοκη κατάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, συμπληρώνει η οφειλή άνω των 550 εκατ. € του Δημοσίου στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, με αποκορύφωμα την κλοπή άνω του 1,5 δις € στο πλαίσιο του «κουρέματος» των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια του PSI.

Όλα τα παραπάνω είναι τμήμα της συνολικής επίθεσης στα εργασιακά, μισθολογικά δικαιώματά μας που κλιμακώνεται από τις κυβερνήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την  Ευρωπαϊκή  Ένωση. Μέσα στην παγκόσμια κρίση του συστήματος οι δυνάμεις του κεφαλαίου μας οδηγούν σε μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση. Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για αναμονή, ούτε για άσφαιρες και αποπροσανατολιστικές ενέργειες. Ο αγώνας πρέπει να έχει στο στόχαστρο την ανατροπή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου που εφαρμόζει η νέα τρικομματική κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, είναι αγώνας επιβίωσης για τους εργαζόμενους.

Ο αγώνας για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων μηχανικών, όλων αυτών που τσακίζονται απ’ την πολιτική αυτή. Προμετωπίδα του  αγώνα δεν μπορεί να είναι το ΤΕΕ όπου έχει καταλυτική επίδραση το μεγάλο κεφάλαιο, που αντικειμενικά ωφελείται απ’ την πολιτική αυτή ποικιλότροπα. Καλούμε τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία όπου οργανώνονται μηχανικοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους αυταπασχολούμενους συναδέλφους, σε συντονισμό για την οργάνωση των αγώνων μας.

Με αφετηρία την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ για τις τελευταίες αυξήσεις ξεδιπλώνουμε την αντεπίθεση μας εναντίον ολόκληρης της αντιασφαλιστικής επίθεσης παλεύοντας για :

 • Ανάκληση της απόφασης ή παραίτηση των μηχανικών εκπροσώπων στο ΕΤΑΑ και στο ΤΣΜΕΔΕ. Σε αντίθετη περίπτωση απόσυρση των εκπροσώπων του ΤΕΕ από την διοίκηση του ταμείου ή παραίτηση της Δ.Ε. του ΤΕΕ.
 • Συγκρότηση κέντρου αγώνα των μηχανικών, που θα λειτουργεί με Γενικές Συνελεύσεις και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες με κατεύθυνση τη συγκρότηση παντεχνικής συνέλευσης ώστε να περάσει ο αγώνας στα χέρια των μηχανικών.
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που διαλύουν τα δικαιώματα μας μαζί με τους 3518/06, 3655/08 και των πρόσφατων ρυθμίσεων (νόμος Λοβέρδου, μεσοπρόθεσμο)
 • Άμεση, δραστική μείωση των εισφορών μας με ταυτόχρονη αύξηση των εργοδοτικών. Και συγκεκριμένα, μείωση των εισφορών στο επίπεδο των «προ του ‘93» ασφαλισμένων για όλους, με εξίσωση των παροχών μεταξύ «παλιών» – «νέων». Διατήρηση της έκπτωσης για τους ασφαλισμένους κάτω 5ετίας.
 • Μη καταβολή των αυξημένων εισφορών
 • Ασφαλιστική ενημερότητα για όλα τα μέλη του ΤΣΜΕΔΕ με ισχύ δύο ετών, για τα οποία επίσημα προβλέπεται ύφεση, ανεξάρτητα από την εξόφληση των εισφορών για το διάστημα αυτό. Επέκταση της ισχύος για όσα επόμενα υφεσιακά έτη προβλέπονται.
 • Ουσιαστικούς άτοκους διακανονισμούς για τα χρωστούμενα με αποσύνδεση από την τρέχουσα εισφορά.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια. Περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ ανεξάρτητα από  χρέη προς το ταμείο.
 • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
 • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες με αύξηση των συντάξεων. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων μηχανικών – επίδομα ανεργίας 1120€ ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής  (μισθός – ΔΠΥ). Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους.
 • Κάλυψη των μηχανικών από τον ΟΑΕΔ
 • Καταγγελία της απόφασης της ΔΕ του ΤΕΕ για συμμετοχή του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση του μετοχικού της Τράπεζας Αττικής με 400.000.000€.
 • Κάτω τα χέρια απ’ τα αποθεματικά – έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής – χρηματιστήριο – ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος των απωλειών του αποθεματικού.
 • Ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για ανάκληση της απόφασης της ΔΕ του ΤΕΕ για το κατέβασμα του συστήματος αμοιβών και αυθαιρέτων
 • Σύγκλιση νέας ΓΣ

Συμμετέχουμε στην παντεχνική – πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2 Νοεμβρίου 2012

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: