Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: κινητοποίηση ενάντια στα χαράτσια του ΤΣΜΕΔΕ στις 14/12 και μια πρώτη επιτυχία

Η επικείμενη υπέρογκη αύξηση των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ (συνοδευόμενη από μείωση μάλιστα των παροχών) είναι λίγο πολύ γνωστή. Η απειλή όμως σε χιλιάδες ασφαλισμένους του Ταμείου, κυρίως νέους αλλά σίγουρα όχι μόνο, να βρεθούν εκτός κοινωνικής ασφάλισης, αποκλεισμένοι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκτός επαγγέλματος είναι ήδη πραγματικότητα για πολυάριθμους άνεργους του κλάδου. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες κινητοποιήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ και είχε ήδη πετύχει την θεώρηση των βιβλιαρίων κάποιων ανέργων που δεν είχαν να πληρώσουν τις εισφορές τους με ειδικές αποφάσεις της Διοίκησης του Ταμείου (βλέπε εδώ). Η κινητοποίηση του ΣΜΤ την Πέμπτη 5/12 συνοδεύτηκε από μια πρώτη επιτυχία: με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του, το ΤΣΜΕΔΕ θα σφραγίζει πλέον τα βιβλιάρια μιας ευρείας κατηγορίας άνεργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών που χρωστάνε τις εισφορές τους. Συνεχίζουμε με νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου,  με συγκέντρωση στις 8πμ στο ΤΣΜΕΔΕ και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) και την Τράπεζα της Ελλάδας. Απαιτούμε άμεσα να πάρουν πίσω την αύξηση στις εισφορές, να αποτραπεί η ληστεία των αποθεματικών του Ταμείου και πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους. 

Κατεβάστε τη σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου εδώ.

Διαβάστε παρακάτω τη σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών:

Η κατάσταση με το ΤΣΜΕΔΕ ήταν ήδη απαράδεκτη πριν την εποχή του Μνημονίου και της Τρόικας: ένα ταμείο τράπεζα που διαρκώς αυξάνει τις εισφορές, μειώνει τις παροχές και λειτουργεί με ανταποδοτικά και ιδιωτικά κριτήρια. Ένα ασφαλιστικό ταμείο που θεωρείται «ευγενές» και «πλούσιο» ακριβώς γιατί φτωχαίνει συστηματικά τους ασφαλισμένους του. Με ασφαλιστικές εισφορές που έχουν το χαρακτήρα κεφαλικού φόρου και επιβάλλονται αδιακρίτως σε εργοδότες εργαζόμενους και άνεργους, ένα ταμείο με πολιτική απόλυτης ανοχής στην εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή από την πλευρά των εργοδοτών, ένα Ταμείο που χωρίζει τους ασφαλισμένους σε «παλιούς» και «νέους», επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους τελευταίους. Σήμερα στο πλαίσιο της προσπάθειας του κεφαλαίου να βγει από την κρίση του φορτώνοντας τα βάρη στον κόσμο της εργασίας, και ειδικότερα με βάση την ψήφιση του λεγόμενου «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής» η κατάσταση γίνεται απολύτως εξοργιστική για όλους – «παλιούς» και «νέους», ασφαλισμένους και συνταξιούχους, τυπικά μισθωτούς, μισθωτούς με μπλοκάκι και άνεργους: τα αποθεματικά του Ταμείου οδηγούνται στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους και η μεγάλη αύξηση των εισφορών σε συνδυασμό με τη μείωση των παροχών οδηγούν στην κινεζοποίηση των μηχανικών που θα βρεθούν κατά χιλιάδες εκτός κοινωνικής ασφάλισης και χωρίς ελπίδα συνταξιοδότησης, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται και εκτός επαγγέλματος. Η κατάληξη αυτής της πορείας θα είναι αναμφισβήτητα η κατάρρευση του ίδιου του ΤΣΜΕΔΕ, όπως και όλων των ταμείων, που θα ακολουθήσει αναπότρεπτα την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου όλων μας.

Η μάχη του ασφαλιστικού θα είναι μια πολύ σημαντική μάχη για τους εργαζόμενους μηχανικούς και η τελική νικηφόρα έκβαση θα περάσει από την ανατροπή της κυβέρνησης της μικρής Τρόικας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του κεφαλαίου. Όμως ήδη σημειώθηκε μια πρώτη μικρή επιτυχία, που δείχνει ότι ο δρόμος της συλλογικής αντίστασης μπορεί και στις σημερινές συνθήκες της κοινωνικής βαρβαρότητας να πετυχαίνει νίκες. Μετά από μαζική και επιτυχημένη κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στην κεντρική Υπηρεσία του ΤΣΜΕΔΕ, η διοίκηση του τελευταίου αποφάσισε να θεωρηθούν τα βιβλιάρια υγείας για το 2012 (και να χορηγείται και ασφαλιστική ενημερότητα) υπό προϋποθέσεις σε αρκετούς ασφαλισμένους που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους την τελευταία τριετία. Αναλυτικότερα το μέτρο αφορά όσους έχουν συνολικό εισόδημα την τελευταία διετία (ατομικό ή οικογενειακό) έως 30.000€, τυπικά μισθωτούς που απολύθηκαν και νέους, ασφαλισμένους την τελευταία τριετία, που υποβάλλουν μηδενική φορολογική δήλωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της διοίκησης του ταμείου δεν προβλέπει και την απαλλαγή των ανέργων από τις δυσβάσταχτες εισφορές, ούτε καν από τους απαράδεκτους τόκους που επιβάλλονται στις καθυστερούμενες εισφορές. Επίσης οι προϋποθέσεις που βάζει η Διοίκηση του Ταμείου (πχ το όριο των 30.000 € οικογενειακό εισόδημα μέσα σε δύο χρόνια), αφήνουν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σημαντικό ποσοστό ανέργων συναδέλφων οι οποίοι είναι έτσι κι αλλιώς υποχρεωμένοι να πληρώσουν στο μέλλον τις εισφορές για να μην βρεθούν εκτός επαγγέλματος.

Παρόλα αυτά η πρώτη αυτή επιτυχία των κινητοποιήσεών μας, που πολύ απέχει από το να αποτελεί συνολική λύση του προβλήματος, θα δώσει σίγουρα ανάσα σε πολλούς άνεργους μηχανικούς που αντιμετωπίζουν πιεστικά προβλήματα.  Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι δεν προέκυψε σαν αποτέλεσμα μίας ημέρας κινητοποίησης αλλά μιας πολύμορφης αγωνιστικής πορείας που συμπεριλάμβανε από μια σταθερή περιοδική ενημερωτική παρουσία του Σωματείου στους χώρους του Ταμείου μέχρι την επανειλημμένη συμβολική κατάληψή του. Ήταν επίσης αποτέλεσμα μιας πολιτικής στάσης από πλευράς Σωματείου που διεκδικεί την πλήρη ανατροπή της σημερινής πολιτικής με άξονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το τι φαίνεται «εφικτό» στην εποχή του Μνημονίου. Συνεχίζουμε παλεύοντας άμεσα για τη θεώρηση των βιβλιαρίων όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις, για την κατάργηση των εισφορών στους άνεργους και της απαράδεκτης ρύθμισης που επιβάλει τόκους σε όσους δεν έχουν να τις πληρώσουν έγκαιρα.  Καλούμε όλους του συναδέλφους  που δεν καλύπτονται από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η διοίκηση του ταμείου, να απευθύνονται στο σωματείο, που θα δώσει τη μάχη για την κάλυψη και αυτών των συναδέλφων για κάθε περίπτωση και συλλογικά.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ – ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: