Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εκλογοαπολογιστική Συνέλευση τη Δευτέρα 9/5, συμμετοχή στη Γενική Απεργία την Τετάρτη 11/5 και εξελίξεις σε σχέση με τη Συλλογική Σύμβαση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών καλεί τα μέλη του, στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μάη 2011, στις 6:30 μ.μ. στο Πολυτεχνείο (Κτίριο Γκίνη, Στουρνάρη) με θέματα:

• Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου για τη διετία 2009 – 2011

• Ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών

• Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για την διενέργεια των Εκλογών

• Συμμετοχή του σωματείου στην απεργία στις 11 Μαΐου και προγραμματισμός δράσης

Η Αριστερή Πρωτοβουλία Μισθωτών Τεχνικών προτείνει τη συμμετοχή στη Γενική Απεργία στις 11 Μαΐου μαζί με τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα με προσυγκέντρωση στις 10:30πμ στο Μουσείο και τη διεξαγωγή των εκλογών του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών την Κυριακή 5/6 από 11.00πμ έως 9.00μμ, Δευτέρα  6/6 και Τρίτη 7/6 από τις 2μμ έως τις 9μμ, στα γραφεία του Σωματείου, Πλατεία Καρύτση 10. Κάλπες του Πανελλαδικού Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών θα ανοίξουν επιπλέον και σε Πάτρα, Λάρισα και Χανιά (στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το οργανωτικά ανεξάρτητο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας).

Στο φόντο της εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης ήρθε να προστεθεί μία σημαντική εξέλιξη σε σχέση με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Σωματείου. Οι επτά εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου των τεχνικών (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΣΕΓΜ, ΕΚΚΕ) αποφάσισαν συντονισμένα να κινηθούν δικαστικά ενάντια στη Διαιτητική Απόφαση που εξέδωσε στις 26/1/2011 ο Οργανισμός ΜΕσολάβησης και Διαιτησίας, στο πλαίσιο της Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψε ο Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΣΤΥΕ) και η αντίστοιχη δευτεροβάθμια ομοσπονδία ΟΣΕΤΕΕ (δείτε και εδώ). Επί της ουσίας, οι εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου μας απαιτούν την κατάργηση των επιδομάτων στις Συλλογικές Συμβάσεις (την κατάργηση – όχι την ενσωμάτωσή τους στο βασικό μισθό) επιδιώκοντας να μειώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελάχιστες νόμιμες αμοιβές στον κλάδο. Είναι δε βέβαιο μετά τις εξελίξεις αυτές ότι σύντομα θα στραφούν και ενάντια στη Συλλογική Σύμβαση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Ο ΣΤΥΕ πρόκειται να κινηθεί νομικά μέσω της ΓΣΕΕ. Εμείς, πέρα από τις απαραίτητες νομικές κινήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σκληρή σύγκρουση που θα συμπεριλαμβάνει κινηματικές ενέργειες ενάντια στις εταιρείες και τα αφεντικά των εργοδοτικών οργανώσεων αλλά και άλλες κινήσεις, διεκδικώντας νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πρόκειται ίσως για τη μάχη των μαχών στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων και οι κινήσεις του Σωματείου θα πρέπει να συζητηθούν στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, που αποκτά έτσι αυξημένη σημασία. 

Ακολουθεί η πρόταση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Μισθωτών Τεχνικών στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου:

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο μας οδήγησαν στην νέα βαρβαρότητα του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο όνομα της «υπέρβασης της κρίσης» η κυβέρνηση, ζητά διαρκώς νέες θυσίες, ενώ διαγγέλματα όπως το περίφημο «μαζί τα φάγαμε» εκστομίζονται από καλοταϊσμένα στόματα. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θέλει να φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της «Συμφωνίας για το ευρώ», εάν εφαρμοστεί, θα γυρίσει την εργαζόμενη πλειοψηφία σε κατάσταση απόλυτης υποταγής στις δυνάμεις του κεφαλαίου. Νέες μειώσεις μισθών και ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέο επαχθές ασφαλιστικό, κατάργηση των κοινωνικών παροχών και των επιδομάτων ανεργίας είναι τα επόμενα άμεσα σχέδιά τους. Μαζί με αυτά έρχονται να προστεθούν το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων, πανεπιστημίων  και νοσοκομείων, το μαζικό ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας, από την ενέργεια ως τα νερά και από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια έως τα νησιά και τα δάση.

Το νέο πακέτο μέτρων έρχεται την στιγμή που το Μνημόνιο έχει χρεοκοπήσει πολιτικά στα μάτια της πλειοψηφίας των εργαζόμενων. Αποκαλύπτεται ότι δεν έγινε για να «σώσει την χώρα», αλλά τους τραπεζίτες και τους «δανειστές», συντρίβοντας την κοινωνία. Η κατεδάφιση των κατακτήσεων και του επιπέδου ζωής επιδιώκεται να είναι ισοπεδωτική και μόνιμη. Δεν αποκλείονται, ραγδαίες εξελίξεις με «ελεγχόμενη» ή «ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία. Κυβέρνηση και εργοδότες, μεγαλοεκδότες και καναλάρχες, ΝΔ και  ΛΑΟΣ,  θέλουν πάλι το λαό στη γωνία, τρομοκρατημένο από την απειλή της χρεοκοπίας, άβουλο μπροστά στο μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής.

Η κρίση σφραγίζει τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα στην Ελλάδα, στην ΕΕ και διεθνώς. Η λήψη αντιλαϊκών μέτρων σε όλη την Ευρώπη, δείχνει ότι η συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων είναι ταξική επιλογή του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, για τη διέξοδο του από την κρίση. Γι’ αυτό θυσιάζουν εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, διακηρύσσοντας ωμά ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου εξαρτάται από την παραπέρα συμπίεση της εργατικής δύναμης, Η είσοδος και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης και η εκτίμηση για ένταξη και άλλων χωρών, παράλληλα με το «Σύμφωνο για το ευρώ», δείχνει πως προωθούν ένα πανευρωπαϊκό «Μνημόνιο διαρκείας». Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει μέτρα σκληρής λιτότητας έως το 2038 τουλάχιστον!

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

Αντίθετα με αυτό που συχνά ακούγεται, ότι δηλ. «δεν κουνιέται φύλο», το χρόνο που πέρασε, οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, παρότι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την ψήφιση των μέτρων, «πλήγωσαν» την κυρίαρχη πολιτική και την κυβέρνηση, απονομιμοποίησαν τις επιλογές της.

Όλο και πλατύτερα τμήματα των αγωνιζόμενων γυρίζουν την πλάτη στις υποταγμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και αντιλαμβάνονται πως αποτελούν στυλοβάτη της αντεργατικής λαίλαπας και υπονομευτή των αγώνων. Οι υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ομοσπονδιών, δεν μπορούν και δεν θέλουν να δώσουν τη μάχη ενάντια στην επίθεση, προσπαθούν να βρουν διέξοδο σε στημένους και αδιέξοδους διαλόγους και σε συμβιβασμούς για να μη μας συμβεί το χειρότερο, προετοιμάζοντας το έδαφος για ακόμα χειρότερα μέτρα.

Οι μικροί και μεγάλοι αγώνες των εργαζόμενων σηματοδοτούν τη δυνατότητα ανατροπής της επίθεσης, Ένα όλο και διευρυνόμενο τμήμα εργαζόμενων στον «σκληρό» ιδιωτικό τομέα της εργοδοτικής ασυδοσίας, ανιχνεύει δρόμους ανατροπής και στέλνει μηνύματα απειθαρχίας και ανυπακοής. Η μαχητική Κερατέα, η πολυήμερη κατάληψη του Δημαρχείου της Αθήνας, η απήχηση του κινήματος «δεν πληρώνω», προκάλεσαν ήδη κάποιες πρώτες ρωγμές στον τοίχο που μας ορθώνουν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ: Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΤΙΦΤΗ ΤΩΝ «ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ» …

Στον κλάδο οι συνάδελφοί μας βιώνουν μια κατάσταση διαρκούς φόβου και ανασφάλειας. Ποτέ άλλοτε, η εργοδοσία δεν είχε τόση επιθετικότητα, αλλά και λυμένα τα χέρια από την κυβέρνηση για να επιτεθεί στα δικαιώματα μας. Με διλήμματα του τύπου: «απολύσεις ή μειώσεις μισθών» που δικαιολογούνται στο όνομα της πτώσης των κερδών, της ανάγκης για «εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων», οι εργαζόμενοι καλούμαστε να πληρώσουμε την κρίση τους.

Η κατάσταση επιτείνεται από το απαράδεκτο καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της αμοιβής με δελτίο. Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που στρέφονται στη μετανάστευση. Η κυβέρνηση δίνει νέα ώθηση στην ελευθερία των εργοδοτών να απολύουν γρήγορα, ανέξοδα, χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν, ενώ θέλει να καταργήσει όποια δικαιώματα διατηρούν ακόμα οι άνεργοι: επίδομα, ασφάλιση, περίθαλψη.

Παράλληλα η κυβέρνηση και το ταμείο των μηχανικών, στρέφονται ενάντια στους ασφαλισμένους και στους ανέργους μηχανικούς. Το ΤΣΜΕΔΕ, με ευθύνη και της κυβέρνησης, με αποθεματικά  πολλών δις, που μαζεύτηκαν από τη δουλειά μας, συνεχίζει να ξεζουμίζει με υπέρογκες εισφορές τους ανέργους και υποαπασχολούμενους μηχανικούς, ενώ δεν ιδρώνει το αυτί του για το απόλυτα αναγκαίο επίδομα των ανέργων μηχανικών με μπλοκάκι.

Εδώ και τρία χρόνια ο κλάδος των κατασκευών περνάει τη χειρότερη ανεργία των τελευταίων εξήντα χρόνων. Το τελευταίο διάστημα εργοτάξια κλείνουν, εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο, έργα παγώνουν. Ήδη ο Ε65, η Ιονία οδός και η Ολυμπία Οδός απέλυσαν εργαζόμενους και σταμάτησαν ή υπολειτουργούν. Οι τράπεζες που καταλήστεψαν ένα  ολόκληρο λαό, σταμάτησαν την «χρηματοδότηση» των έργων θεωρώντας τα «επισφαλή». Σε  συνεργασία με τους εργολάβους, εκβιάζουν απολύοντας εργαζόμενους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «υπενθυμίζει» ότι τις συμβάσεις αυτές υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά «ξεχνά» πως και οι ίδιοι τις ψήφισαν στη βουλή και συνεχίζουν να τις εφαρμόζουν. Συμβάσεις που επιτρέπουν στους κατασκευαστές – με λιγότερο από 10% στο συνολικό κόστος – να κατασκευάζουν έργα που θα τα εκμεταλλεύονται για τριάντα χρόνια και πλέον. Συμβάσεις που τις πληρώσουμε εμείς με την αντιλαϊκή φορολογία και με διόδια για δρόμους πολλές φορές ημιτελείς έως ανύπαρκτους, ή δρόμους καρμανιόλες.

Η επίθεση της εργοδοσίας σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες και η πληροφορική δείχνει πως η κρίση πράγματι αποτελεί ευκαιρία για την πλευρά της και έτσι ακριβώς την αξιοποιεί. Ο κλάδος των νέων τεχνολογιών, με τεράστια κερδοφορία για δυο δεκαετίες, προκειμένου να συγκρατήσει και να αναπτύξει την κερδοφορία του, επιδιώκει να επιβάλει την περιοδική – ελαστική εργασία, τις ατομικές συμβάσεις και τη συνολική αλλαγή των εργασιακών όρων.

Μικρός απολογισμός της διετίας που πέρασε:

Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ- Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης το 2009, αποτέλεσε σημαντικό βήμα για τους εργαζόμενους και το σωματείο, καθώς  καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου  ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.α.), κόντρα στην εργοδοσία και τον εργοδοτικό ΣΤΥΕ.

Σήμερα η σύμβαση του σωματείου, όπως και γενικά οι συλλογικές συμβάσεις, είναι υπονομευμένες από τις αλλεπάλληλες νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και της τρόικας. Υπονομεύεται διαρκώς από την εργοδοσία, που «αξιοποιεί» για να μας εκφοβίσει, τον τεράστιο εφεδρικό στρατό των ανέργων.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το σωματείο, δεν σταμάτησε να δίνει τη μάχη για την εφαρμογή της. Στη δύσκολη αυτή εποχή η σύμβαση δεν έπαψε να αποτελεί ένα όπλο ενάντια στην αχαλίνωτη δράση της εργοδοσίας, στο απαράδεκτο καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στη μη καταβολή των δεδουλευμένων, των νόμιμων αμοιβών και των προβλεπόμενων αποζημιώσεων. Το ΣΜΤ στήριξε κάθε συνάδελφο που διεκδίκησε την τήρηση της ΣΣΕ, με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να δικαιωθούν.

Με αποφασιστικότητα παλεύει για κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και την κατάργηση της επισφαλούς εργασίας. Ο αγώνας μας ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις ανάγκασε τον υποταγμένο συνδικαλισμό να αναγνωρίσει όλους τους αντιπροσώπους του σωματείου στο τελευταίο συνέδριο του ΕΚΑ.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ – ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ  ΑΣΥΔΟΣΙΑ

Τομπάζης, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, STAND, ΠΡΑΞΙΛΛΑ, ΔΙΕΚΑΤ,  Infoquest,  Χαλυβουργική , ΜΕΤΚΑ, Πράξιλλα, OK, AUTECO, σε μια σειρά από μικρές εταιρείες του κλάδου… Μια διαρκής μάχη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τις μειώσεις μισθών, για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, ενάντια στις απολύσεις και τις βάρβαρες επιπτώσεις της κρίσης στους εργαζόμενους. Το ΣΜΤ στήριξε κάθε μάχη, χωρίς «προϋποθέσεις», με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των εργαζομένων και των συμφερόντων τους. Με συγκεντρώσεις έξω από τις εταιρίες, με δημόσιες καταγγελίες, με προσφυγή στις Επιθεωρήσεις και στο Υπουργείο Εργασίας. Με επιτυχίες αλλά και με ήττες, όμως με αποφασιστικότητα και με την πεποίθηση πως, «ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δε δίνεται». Με επίγνωση των δυσκολιών αλλά και με την πεποίθηση πως η πραγματική αντιπαράθεση με την επίθεση των κυβερνήσεων και των εργοδοτών, εξαρτάται από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΦΙΑΛΤΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ!

Το σωματείο προσπαθεί να οργανώσει στο μερίδιο που του αναλογεί με συγκεκριμένο τρόπο την παρέμβαση του ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία. Με τη συμβολή του στη συγκρότηση των άνεργων τεχνικών, στο πλαίσιο του σωματείου. Επιχειρώντας να καταγράψει τους ανέργους συναδέλφους,  να οργανώσει τη συζήτηση γύρω από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διεκδικήσεων, αλλά και άμεσες μορφές πάλης.

Η συνέλευση ανέργων στα πλαίσια του σωματείου έχει κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα και είναι στις άμεσες προτεραιότητΕς του σωματείου. Πραγματοποίησε ήδη τις πρώτες συζητήσεις και απευθύνεται συστηματικά στους συναδέλφους που «εξυπηρετούνται» στο ΤΣΜΕΔΕ, για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να υπάρξουν για τους άνεργους συναδέλφους, αλλά και ενάντια στην εξευτελιστική κατάσταση που βιώνουν οι ασφαλισμένοι του ταμείου.

Πραγματοποίησε κινητοποιήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των άνεργων μηχανικών στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση και στη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ ότι τα όρια ανοχής μας έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Με άμεσους στόχους πάλης την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους, με πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επίδομα ανεργίας και σε όσους δουλεύουν με «μπλοκάκι». Βασική επιδίωξη αποτελεί ο κοινός αγώνας με κάθε σωματείο που θέλει να αγωνιστεί, ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία και ο συντονισμός με τα σωματεία του κλάδου (κατασκευές, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες κ.ά.) που μαστίζεται από την ανεργία, για τη συγκρότηση κοινού μετώπου.

Η μάχη ενάντια στις απολύσεις αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα στη δράση του σωματείου στους χώρους δουλειάς Βρέθηκε στο πλευρό εργαζόμενων και του συνδικάτου της Vinci, ενάντια στις απολύσεις και το νόμο της ζούγκλας που έχουν επιβάλλει στα εργοτάξια οι κατασκευαστικές εταιρείες, ενάντια στα παιχνίδια που παίζουν στις πλάτες τους κυβέρνηση, τράπεζες και εργολάβοι. Βρέθηκε στις απεργίες των σωματείων στις τηλεπικοινωνίες επιδιώκοντας να συμβάλλει στον κοινό αγώνα του κλάδου, ενάντια στην αντεργατική επίθεση.

ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Σε όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, το ΣΜΤ έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε αγωνιστές, συνδικαλιστές και σωματεία που διεκδικούσαν το δικαίωμά τους στην εργασία, αλλά και την αξιοπρέπειά τους σ’ αυτήν. Η αλληλεγγύη στην περίοδο της πιο βάρβαρης επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης δεν είναι ένα ηθικό καθήκον των αγωνιστών, αλλά αποτέλεσμα της επίγνωσης που έχουμε ότι, όταν χτυπάνε έναν, είναι σαν να χτυπάνε όλους μας.

Βρεθήκαμε κοντά στους τριακόσιους μετανάστες απεργούς πείνας, θεωρώντας  πως είμαστε κομμάτι της ίδιας κοινωνικής τάξης. Ενάντια στην προσπάθεια διαίρεσης των εργαζόμενων και υποδαύλισης ενός «εμφυλίου», που επιχειρεί η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της. Ενάντια σε κάθε προσπάθεια να εμφανίσουν τους μετανάστες ως αντίπαλους των Ελλήνων εργαζομένων.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Έδωσε τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο που καταργεί τις ελάχιστες αμοιβές μαζί με αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους. Πάλεψε ενάντια στο νομοσχέδιο από τη σκοπιά της συνολικής αντίθεσης με την απελευθέρωση του επαγγέλματος και την Μπολώνια που προωθούν η ΕΕ και προσφάτως η τρόικα μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις. Επίθεση που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την κυρίαρχη  πολιτική και παζαρεύει με την κυβέρνηση την προώθηση και άλλων όψεων της απελευθέρωσης όπως η πιστοποίηση, οι νόμοι για τις μελέτες – κατασκευές, το ΜΗΚΙΕ και o KENAK κλπ.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Το σωματείο μας επιδιώκει να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια νέα δυναμική επανεκκίνηση του κινήματος και τη νικηφόρα αναμέτρηση του, όπως ταιριάζει στην ιστορική εποχή που ζούμε. Πιστεύουμε ότι σήμερα δύο δρόμοι υπάρχουν για την «υπέρβαση» από την κρίση: Ή το κεφάλαιο θα επιφέρει στους εργαζόμενους  μια καθολική υποδούλωση στην και κερδοφορία του, ή οι εργαζόμενοι θα ανατρέψουν την επίθεση και θα επιβάλλουν μια άλλη πολιτική, βασισμένη στις ανάγκες της πλειοψηφίας και όχι στη λειτουργία της «ελεύθερης» αγοράς και της ανταγωνιστικότητας με σκοπό το κέρδος.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, όπως και χιλιάδες συνάδελφοι τεχνικοί, συμμετέχει μαζικά σε όλες τις κεντρικές μάχες του εργατικού κινήματος. Συμβάλλει στην ισχυροποίηση του συντονισμού των σωματείων, γιατί αποτελεί διέξοδο μπροστά στη χρεοκοπία των ηγεσιών των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Επιδιώκει την κοινή πάλη μαζί με όλα τα σωματεία του κλάδου (κατασκευές τηλεπικοινωνίες – πληροφορική κ.ά). Θέλει να βρεθεί σε συντονισμένο αγώνα με κάθε σωματείο που θέλει να αντισταθεί στην επίθεση και με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια, πάνω σε ένα πρόγραμμα ταξικής αγωνιστικής ενότητας.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

 • Την Τετάρτη 11 Μάη συμμετέχουμε μαζικά στην Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία και καλούμε τους εργαζόμενους στο Μουσείο – Πολυτεχνείο στις 10:30 πμ με το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Επιδιώκουμε να αναπτυχθούν συντονισμένοι αγώνες μέσα στο Μάη για να μην ψηφιστεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο της φτώχειας, της εξαθλίωσης και του ξεπουλήματος.
 • Απέναντι στην κρίση κεντρικό ζήτημα είναι η πάλη ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία. Με τη συμβολή όλων των μελών του ΣΜΤ κάθε απόλυση να γίνει μάχη. Επιδιώκουμε να μαζικοποιηθεί  η συνέλευση των ανέργων τεχνικών. Με άμεσο πρόγραμμα δράσης κοινή κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ μαζί με τους νέους γιατρούς και μέσα στον Ιούνη συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας, μαζί με τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Να πάρουμε κεντρικές πρωτοβουλίες μαζί με όλα τα σωματεία στον κλάδο των κατασκευών για την άμεση εγκατάλειψη του μοντέλου των «αυτοχρηματοδοτουμενων έργων». Για να φύγουν οι τράπεζες, να συνεχιστούν τα έργα με διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των συμφερόντων των εργαζόμενων και ολόκληρης της κοινωνίας. Για να χρηματοδοτηθούν τα έργα αυτά και άλλα, όπως σιδηροδρομικά δίκτυα, σχολικά και νοσοκομειακά κτίρια, λιμάνια, από το δημόσιο, προς όφελος των λαϊκών αναγκών.
 • Το ζήτημα της κατάργησης των συμβάσεων, η εφαρμογή των ατομικών και των ειδικών επιχειρησιακών συβάσεων, πρέπει να αποτελεί κέντρο της δράσης του σωματείου. Η διεκδίκηση νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πρέπει να απασχολήσει άμεσα το Σωματείο. Η επιτυχία αυτού του στόχου θα  κριθεί από την προσπάθεια συγκρότησης μιας πραγματικά απειλητικής απάντησης απέναντι στην εργοδοσία.

ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ 

Για να σταματήσει η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της κοινωνικής πλειοψηφίας, πρέπει να ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ, ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΤΟ «ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ». Να  ικανοποιηθούν οι άμεσες ανάγκες των εργαζόμενων, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Όμως για να ανατραπεί το καταθλιπτικό τοπίο απαιτείται συνολικός, πανεργατικός αγώνας. Το εργατικό κίνημα πρέπει να αντισταθεί στην επίθεση, αλλά και να θέσει στόχους που θα αλλάζουν την κατάσταση, αντιστρατευόμενο τους νόμους της αγοράς και με απτό τρόπο θα αποδεικνύουν πως τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς. Απαιτείται όλοι οι διάσπαρτοι αγώνες να συγκροτήσουν σε ένα ισχυρό αντίπαλο δέος στο δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενων – ανέργων, Ελλήνων και μεταναστών εργατών, «μόνιμων» και ελαστικά απασχολούμενων.

 • Για να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση. Ούτε αναδιάρθρωση, ούτε επιμήκυνση. Διαγραφή του χρέους, σε ρήξη με την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις τους.
 • Για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με συλλογικές συμβάσεις και σταθερή εργασία  ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά.
 • Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους: Κανονικές προσλήψεις σε όλο τον κόσμο της ελαστικής εργασίας. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της ελαστικής απασχόλησης. 35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο, σαν μέσο για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και για το χτύπημα της ανεργίας.
 • Όχι στο πρόγραμμα του ξεπουλήματος της δημόσια περιουσίας. Να επιστρέψουν τώρα στο δημόσιο όλες οι επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια (ΟΤΕ, λιμάνια, Ολυμπιακή κλπ). Εθνικοποίηση των τραπεζών (που ήδη είναι πληρωμένες από τον λαό πολύ πάνω από ότι αξίζουν) και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό – λαϊκό έλεγχο. Δημόσιες και δωρεάν συγκοινωνίες, δωρεάν παιδεία και υγεία.
 • ΟΧΙ στην «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», σε όλους τους νόμους και ρυθμίσεις που την υπηρετούν. ΟΧΙ στην εφαρμογή της οδηγίας Μπολκενστάιν. Ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της Μπολώνια, στην «πιστοποίηση» και στην εξατομίκευση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.
 • Αύξηση της φορολόγησης του κεφαλαίου, κατάργηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής ανάγκης.
 • Επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό, σε όλο το διάστημα ανεργίας και στους μισθωτούς που αμείβονται με Δελτίο. Μείωση των εισφορών – κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα χρόνια. Διαγραφή των χρεών των ανέργων στις τράπεζες, πλήρης  και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στις ΣΔΙΤ. Να ακυρωθούν οι συμβάσεις παραχώρησης. Δημόσια έργα βελτίωσης και ανάπτυξης των κοινωνικών υποδομών, με υλοποίησή τους από έναν δημόσιο φορέα κατασκευών με εργατικό έλεγχο. Για να εξυπηρετούν τα κοινωνικά συμφέροντα, ελεύθερη διέλευση παντού, χωρίς διόδια!
 • Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δημοκρατία και ελεύθερος συνδικαλισμός στους χώρους δουλειάς. Υπεράσπιση και διεύρυνση του ασύλου.
 • Νομιμοποίηση των μεταναστών, ίσα δικαιώματα για έλληνες και ξένους εργάτες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Το Σωματείο έχει μια συνεχή και αξιόλογη, πάνω από το «μέσο όρο» εσωτερική ζωή. Βασικά χαρακτηριστικά είναι οι τακτικές και μαζικές συνελεύσεις και η διαρκής παρουσία του και κινητικότητα στους χώρους δουλειάς. Όμως έως τώρα δεν έχουμε κατορθώσει να δώσουμε στο Σωματείο την εσωτερική ζωή που θέλουμε. Στις συνελεύσεις, να υπάρχει ουσιαστική συμβολή όλων των μελών του ΣΜΤ. Άλλες δραστηριότητες του  που μπορούν να συμβάλλουν στο ζωντάνεμα της εσωτερικής του ζωής πρέπει να προταχθούν, όπως συσκέψεις για ειδικά θέματα, ομάδες δουλειάς ανά κλάδο, πιο ανοιχτή λειτουργία για την έκδοση της εφημερίδας και του site που με σταθερό τρόπο να απευθύνεται, να ενημερώνει και να συλλέγει την εμπειρία από τους χώρους δουλειάς.

Είναι η ώρα να συγκροτηθεί σε σταθερή βάση ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ το οποίο θα ενισχύει, όσο το επιτρέπει η «ευρωστία» του, συναδέλφους απεργούς, ή ανέργους. Η κρίση και η καλπάζουσα ανεργία θα αυξήσει δραματικά τις ανάγκες για τέτοιου είδους στήριξη.

Η πανελλαδικότητα του σωματείου θα εξασφαλίζεται με ουσιαστικό τρόπο μέσα από την ίδρυση παρατημάτων, που να μπορούν να λειτουργούν αυτοτελώς, να παίρνουν αποφάσεις και να σχεδιάζουν για το χώρο τους. Στα θετικά αυτή της προσπάθειας αποτιμούμε το παράρτημα του σωματείου στην Πάτρα. Στην κατεύθυνση της ενιαίας πανελλαδικής δράσης των τεχνικών επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή ενότητα με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

Το σωματείο μπορεί να πολλαπλασιάσει την αποτελεσματικότητά του αν κατορθώσει να στηριχθεί στη συμμετοχή όλων των μελών του, ανεξάρτητα από την πολιτική τους θέση. Το ξεπέρασμα της λογικής της ανάθεσης, η ενεργή συμμετοχή και η κοινή πάλη όλων μας, η κατάκτηση μιας βαθύτερης ενότητας στην μάχη για τα κοινά  συμφέροντά, παραμένει βασικό ζητούμενο για το επόμενο διάστημα.

 

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: