Πραγματοποιήθηκε η συνέλευση – συζήτηση που κάλεσε η σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ την Τετάρτη 4 Μαΐου σε ένα αμφιθέατρο ΜΑΧ κατάμεστο από φοιτητές, καθηγητές της Αρχιτεκτονικής, λέκτορες βάσει του ΠΔ 407/80, καθηγητές του υπόλοιπου Πολυτεχνείου και εργαζόμενους του ιδρύματος. Αποφασίστηκε ομόφωνα η αναστολή της λειτουργίας της σχολής και η πραγματοποίηση νέας Συνέλευσης την Παρασκευή 13 Μαΐου. Εκτός από τα γενικότερα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευρύτερη οικονομική και εκπαιδευτική συγκυρία (Μνημόνιο, νόμος Διαμαντοπούλου), εκτενής συζήτηση έγινε και για το ειδικότερο πρόβλημα της αρχιτεκτονικής σχολής. Η μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος – αλλά με βάση το αρχιτεκτονικό / καλλιτεχνικό τους έργο – ήδη απειλεί την καθημερινή λειτουργία της σχολής, καθώς το διδακτικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 40% την τελευταία διετία και αναμένονται και νέες συνταξιοδοτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό έχει οδηγήσει σε παρόμοιες αποφάσεις και τη Σύγκλητο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που αντιμετωπίζει παρεμφερές πρόβλημα. Παράλληλα με απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ δηλώνεται η υποστήριξη του ιδρύματος στις κινητοποιήσεις και διοργανώνεται συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 12 Μαΐου στην αίθουσα τελετών του κτιρίου Αβέρωφ που συνοδεύεται από τετράωρη αναστολή της λειτουργίας ολόκληρου του Ε.Μ.Πολυτεχνείου την ίδια μέρα για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των μελών της Πολυτεχνειακής Κοινότητας.
Το γεγονός ότι σε συνάντηση των διοικήσεων των σχολών αυτών με παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας διατυπώθηκε η προφορική δέσμευση ότι θα επιλυθεί το θέμα εντός δεκαπενθήμερου, δεν στάθηκε ικανό να αναστείλει τις κινητοποιήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για μια κυβέρνηση που δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική απάτη και στην ξεδιάντροπη αθέτηση κάθε δέσμευσης. Αρκεί να θυμηθούμε την αθέτηση δεσμεύσεων στους τριακόσιους μετανάστες που έγιναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη της απεργίας πείνας, αλλά και την αόριστη προεκλογική υπόσχεση μιας κάποιου είδους αναδιανομής την ώρα που προετοιμάζονταν η προσφυγή στο ΔΝΤ και συμπυκνώθηκε στη γνωστή Πρωθυπουργική ρήση «λεφτά υπάρχουν». Αξίζει επίσης να σημειωθεί η επίμονη πίεση που δέχτηκε η σχολή από το Υπουργείο να αποφασίσει τη μεταφορά της στου Ζωγράφου με προφανή σκοπό την κατάργηση του ασύλου στο συγκρότημα της Πατησίων. Πίεση που μας βάζει σε υποψίες ότι ερμηνεύει και την μετακίνηση της πιάτσας των ναρκωτικών ακριβώς μπροστά στην είσοδο της Στουρνάρη …
Μία μέρα πριν, την Τρίτη 3 Μαΐου έλαβε χώρα και η Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου. Με πάνω από εκατό φοιτητές παρόντες τη στιγμή της ψηφοφορίας (στη Συνέλευση παραβρέθηκαν περισσότεροι) αποφασίστηκε με ευρεία πλειοψηφία «αλληλεγγύη, στήριξη και ενεργή συμπόρευση με τις κινητοποιήσεις της Σχολής, ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση» καθώς και «στήριξη της ειλημμένης απόφασης της σχολής για αναστολή της λειτουργίας της». Αλλά όπως πολύ σωστά επισημαίνεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Φοιτητών «τα ζητήματα που θέτει η απόφαση της σχολής δεν είναι ξεκομμένα, αλλά αποτελούν μέρος μιας συνολικής πολιτικής από τη μεριά της κυβέρνησης» και αντίστοιχα συνολική πρέπει να είναι και η απάντηση από την πλευρά του κινήματος. Όπως σημειώνεται και σε προκήρυξη της Αριστερής Κίνησης Αρχιτεκτονικής (ΕΑΑΚ) «προκειμένου τα αιτήματα αυτά να μπορούν να εγκολπώνουν και ευρύτερες διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, πρέπει να οριοθετούνται από όψεις συντεχνιασμού». Σε αυτή την κατεύθυνση από ότι φαίνεται θα κινηθούν φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, ενάντια στην πολιτική διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της συνέλευσης – συζήτησης στις 4 Μαΐου:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (4 ΜΑΪΟΥ 2011)
Την Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ συνεκλήθη ανοιχτή Γενική Συνέλευση με πολύ μεγάλη συμμετοχή φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων (πάνω από 1000 άτομα συμμετείχαν).
Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση συνάδελφοι των άλλων σχολών του ΕΜΠ, συνάδελφοι των λοιπών σχολών αρχιτεκτονικής, πρόεδροι καλλιτεχνικών και αρχιτεκτονικών σχολών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.
Αρκετοί συμμετείχαν στη συζήτηση για τα προβλήματα που οδήγησαν τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ στην απόφαση αναστολής της λειτουργίας της όπως:
Ο Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών Γ.Χαρβαλιάς, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Κ.Κατζουράκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ Α.Βέττας, ο Πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Ζ.Κοτιώνης, ο συνάδελφος Η.Κωνσταντόπουλος από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστήμιου Πάτρας και η συνάδελφος Ε.Αμερικάνου από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΔΠΘ, ενώ έστειλε σχετική επιστολή ο Πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ. Επίσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ε.Λυρούδιας και οι συνάδελφοι άλλων Σχολών του ΕΜΠ Γ.Σπαθής, Δ.Τσαμάκης, Δ.Καλιαμπάκος, Λ.Απέκης.
Η ανοικτή Γενική Συνέλευση στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εκλεγμένων και αδιόριστων μελών ΔΕΠ, φοιτητές και διδάσκοντες της Σχολής κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα:
1. Η ανοιχτή Γενική Συνέλευση επιβεβαιώνει την άρνησή της να συνεργήσει στην υποβάθμιση των σπουδών που προκαλεί η επικρατούσα κυβερνητική πολιτική απαξίωσης της Παιδείας.
2. Τα αιτήματα που διατύπωσε η Γενική Συνέλευση της 13ης Απριλίου και η απόφαση αναστολής λειτουργίας της σχολής ισχύουν σήμερα στο ακέραιο. Υπενθυμίζουμε τα κεντρικά στοιχεία αυτής της αποόφασης.
Α) Ένας μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής να έχει μειωθεί κατά 40% στην τελευταία διετία. Η περίφημη αναλογία 1/5 που εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα κατά τις επιταγές του Μνημονίου εφαρμόζεται και στην ανώτατη εκπαίδευση με την τακτική μηδενικών διορισμών και συστηματικής υπονόμευσης των εξελίξεων των διδασκόντων.
Β) Ιδιαίτερα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων – όπως και στις ανάλογες σχολές με συνθετικά και καλλιτεχνικά μαθήματα – η μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος – όπως ισχύει σε όμοιες σχολές σε όλο τον κόσμο – έχει επιπλέον αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη συναδέλφων που καλούνται να διδάξουν συνθετικά μαθήματα τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό του προγράμματος σπουδών.
3. Με δεδομένη την πρόσφατη περαιτέρω μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ που οδηγεί όλα τα ιδρύματα πέρα από τα όρια λειτουργίας τους, θεωρούμε ότι οι Σύγκλητοι των ιδρυμάτων οφείλουν να δημοσιοποιήσουν τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται και να πάρουν αποφάσεις ευθύνης. Ειδικότερα επιθυμούμε η Σύγκλητος του ΕΜΠ, να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του Ιδρύματος, δηλώνοντας με το υπέρτατο αυτό μέσο την αδυναμία της να εγγυηθεί το επίπεδο και τη ροή των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, εφόσον και οι υπόλοιπες σχολές του Ιδρύματος αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
4. Στη διάρκεια της περιόδου αναστολής της λειτουργίας της Σχολής, δεν θα πραγματοποιούνται οι θεσμικές εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες της, αλλά η Σχολή θα αποτελέσει ζωντανό εργαστήριο προβληματισμού και έρευνας, που θα διερευνά μεταξύ άλλων και την πληροφόρηση σε σχέση με το έργο του δημόσιου Πανεπιστημίου. Παράλληλα θα αναλάβει σε συνεργασία με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους της Σχολής, εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας και δράσεις ανάδειξης του έργου που επιτελείται στη Σχολή.
5. Διευρύνουμε και ισχυροποιούμε το συντονισμό της Σχολής με ανάλογες σχολές της Ελλάδας και διατηρούμε την ενεργό αλληλοϋποστήριξη. Σε μια τέτοια προοπτική καλούμε τις σχολές αυτές να προχωρήσουν σε ανάλογες δράσεις και προσκαλούμε τους φοιτητές και διδάσκοντές τους να οργανώσουμε μαζί κοινές δράσεις προβληματισμού και διεκδίκησης και ενωμένοι να διασφαλίσουμε τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, τις σπουδές και την αξιοπρέπεια του δημόσιου Πανεπιστημίου.
6. Συμμετέχουμε με τους φοιτητές μας στις κινητοποιήσεις της 11ης Μαΐου καθώς και στις εκδηλώσεις των διδασκόντων του ΠΔ 407/80 στις 6 Μαΐου.
7. Μία νέα ανοιχτή Γενική Συνέλευση της Σχολής θα συγκληθεί στις 13 Μαΐου ώστε να εκτιμήσει την πορεία των κινητοποιήσεων και των δράσεων που θα υλοποιηθούν. Συστήνουμε ομάδα εργασίας στη Σχολή για να προσδιοριστούν οι δραστηριότητες των επόμενων ημερών στο πλαίσιο των στόχων της κινητοποίησης.
Πολύ ωραία η ενημέρωση!
Δεν πειράζει να την «δανειστούμε», εε;
υ.γ:ίσως βέβαια να είναι υπερβολή τα 1000 άτομα στο ΜΑΧ.