Απόφαση – καταγγελία του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για την αστυνομική βία στη «Βραδιά του Ερευνητή» στο ΕΜΠ με ενορχηστρωτή τον Πρύτανη Γιάννη Χατζηγεωργίου

Μια συνδικαλιστική κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζόμενων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μαζί με φοιτητές και φοιτήτριες στη «Βραδιά του Ερευνητή», αντιμετωπίστηκε με ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, με ενορχηστρωτή τον Πρύτανη του ΕΜΠ Γιάννη Χατζηγεωργίου, η οποία περιελάμβανε και την παρουσία ανδρών της ασφάλειας με πολιτική περιβολή και διακριτικά της διοργάνωσης, οι οποίοι προχώρησαν σε προσαγωγές «στο σωρό» πριν την εκδήλωση οποιασδήποτε διαμαρτυρίας. Ακολούθησε εισβολή της ΟΠΚΕ στην αίθουσα τελετών με στόχο την καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, με τον Πρύτανη να ωρύεται από μικροφώνου ότι «το ίδρυμα δεν είναι δικό τους είναι δικό μας» και ότι οι διαμαρτυρόμενοι ερευνητές είναι «μη συμβατά μοσχεύματα» στο ΕΜΠ, θυμίζοντας μαύρες εποχές της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Τέλος, ο Πρύτανης κατέθεσε μήνυση κατά των συλληφθέντων που συμμετείχαν στη δράση του σωματείου, ανάμεσα τους και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, οδηγώντας τους σε δικαστική αντιμετώπιση οκτώ πλημμεληματικών κατηγοριών.

Δείτε παρακάτω το βίντεο με τα γεγονότα:

Για την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, καταστολής της ελεύθερης έκφρασης και μετατροπής των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε αυταρχικά εκπαιδευτήρια, φυσικά την πρωταρχική πολιτική ευθύνη έχει η κυβέρνηση που έχει φτιάξει το κατάλληλο πλαίσιο.

Όμως ειδική ευθύνη όπως έχει και ο Πρύτανης του ΕΜΠ, ο οποίος προσπαθεί να εμφανιστεί κυβερνητικότερος της κυβέρνησης, όπως τονίζεται και στο ψήφισμα του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). Πρόκειται για τον Πρύτανη ο οποίος ήδη επιχειρεί να επιβάλει ωράριο καταστήματος στη Σχολή Αρχιτεκτόνων κλείνοντας το συγκρότημα Πατησίων μετά τις 21:00 και τα σαββατοκύριακα, χωρίς καμία συναίνεση από κανέναν συλλογικό φορέα της Σχολής Αρχιτεκτόνων, οδηγώντας και στην έξωση του Αλληλέγγυου Εργαστηρίου Σχεδίου (βλ. την με Α.Π. 4297 από 27.05.2024 απόφαση του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής). Πρόκειται για τον Πρύτανη, ο οποίος, αν και ναυπηγός, έσπευσε να χαιρετίσει την «κοινωνική προσφορά» των εταιρειών ALUMIL και ΑΙΓΕΑΣ και να «προσφέρει εθελοντικά την τεχνογνωσία του ιδρύματος που εκπροσωπεί» στον ιδιωτικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της Γυάρου με τον οποίο περιφρονείται ο ιστορικός χαρακτήρας του νησιού (βλ. την με Α.Π. 4316 από 10.07.2024 απόφαση του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής). Πλέον κλιμακώνει τη δράση του, προσπαθώντας να καταστείλει τη συνδικαλιστική δράση των εργαζόμενων ερευνητών, ώστε να προχωράει απρόσκοπτα η επιχειρηματική έρευνα στο ίδρυμα, δεχόμενος τα συγχαρητήρια του Άδωνη Γεωργιάδη που δήλωσε ουσιαστικά ότι έκανε ό,τι θα ήθελε να κάνει και ο ίδιος ενάντια στη συνδικαλιστική δράση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά μας, θα σημειώναμε ότι αν ο κ. Πρύτανης του ΕΜΠ θέλει να μεταπηδήσει από την πρυτανεία στην πολιτική κάνοντας πολιτική καριέρα ως «διώκτης των φοιτητών» στα πρότυπα των κυριών Φορτσάκη και Παπαϊωάννου, αυτό αφορά τον ίδιο και τους ομοϊδεάτες του και δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος των φοιτητών/τριών και ερευνητών/τριών και του ιδρύματος.

Τέλος, όπως επίσης σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής, πολιτική ευθύνη φέρει και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΜΠ, η οποία καλύπτει τις ενέργειες του Πρύτανη. Η αστυνομική αντιμετώπιση των εργασιακών διεκδικήσεων των νέων εργαζόμενων στο ίδρυμα ερευνητών/τριών, αποτελεί εργοδοτική νοοτροπία που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Δεν πρέπει να περάσει.

Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης – καταγγελίας του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ:

Ο ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής καταδικάζει την επίθεση της Αστυνομίας και την απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης με συλλήψεις ερευνητών/τριων και φοιτητών/τριων στην «Βραδιά του Ερευνητή» στο ΕΜΠ.

Την Παρασκευή 27/9 το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) προχώρησε σε παρέμβαση στην κεντρική εκδήλωση της βραδιάς του Ερευνητή στο κάτω Πολυτεχνείο, κινητοποιούμενο με βάση εργασιακά ζητήματα με συμμετοχή και φοιτητών/τριών, αναδεικνύοντας και το ζήτημα της αντίθεσης στη συνεργασία του ιδρύματος με φορείς – όπως η Motor oil, χορηγός της «βραδιάς» – που συμμετέχουν και σε εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού.

Πίσω από τη βιτρίνα διοργανώσεων όπως η «Βραδιά του Ερευνητή», βρίσκεται η πραγματικότητα της επιχειρηματικής ερευνητικής δραστηριότητας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έργα και προγράμματα με σημαντικότατο κύκλο εργασιών, ερευνητικά ινστιτούτα ως εταιρείες spin off και σημαντική διείσδυση των ιδιωτικών εταιρειών στο κατά τα άλλα δημόσιο πανεπιστήμιο, η οποία στο ΕΜΠ έχει φτάσει έως το σημείο της ίδρυσης μεταπτυχιακού από την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Πλήθος μεταπτυχιακών φοιτητών/τριων, υποψήφιων διδάκτορων/ισσών και λοιποί ερευνητές/τριες, εμφανίζονται ως εκπαιδευόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα είναι εργαζόμενοι στον κλάδο της έρευνας, συνήθως κακοπληρωμένοι, επισφαλείς και με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Πριν καν ξεκινήσει η Βραδιά του Ερευνητή, υπήρχε έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων πέριξ και εντός του χώρου. Από την αρχή κυκλοφορούσαν με καρτελάκια της διοργάνωσης άντρες της ασφάλειας. Την ώρα που άνοιγαν οι πόρτες, μετά από εντολή του Πρύτανη και χωρίς καμία αφορμή και αιτία, προχώρησαν σε συλλήψεις φοιτητών στο σωρό, εντός και εκτός του χώρου. Απρόκλητα και χωρίς καμία αιτία, δυνάμεις της ΟΠΚΕ εισέβαλαν μέσα σε ένα γεμάτο κτίριο από ερευνητές, φοιτητές και μαθητές, ξυλοκοπώντας όσες και όσους διαμαρτύρονταν, ενώ έκαναν και προσαγωγές στο σωρό. Τέλος, ο Πρύτανης κατέθεσε μήνυση κατά των συλληφθέντων που συμμετείχαν στη δράση του σωματείου, ανάμεσα τους και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΣΕΡΕΤΕ, οδηγώντας τους σε δικαστική αντιμετώπιση οκτώ πλημμεληματικών κατηγοριών.

Καταγγέλλουμε την βία, την αστυνομική καταστολή. Καταγγέλλουμε τις πρυτανικές αρχές και το πολιτικό προσωπικό, που κεκλεισμένων των θυρών κόμπαζε για τα επιτεύγματα του ΕΜΠ, τα μνημόνια συνεργασίας με επιχειρηματικούς ομίλους, τη συμμετοχή σε πολεμικά προγράμματα. Θέλουν να ξεπουλήσουν το δημόσιο πλούτο και να εξαργυρώσουν οικονομικά και πολιτικά την επισφαλή εργασία των εργαζόμενων στην έρευνα. Πίσω από τις φιέστες και τα φανταχτερά αφηγήματα περί «αριστείας», εκτός από άθλιες εργασιακές σχέσεις, παραβιαστικές συμπεριφορές, εκβιασμούς επιστροφής δεδουλευμένων, κρύβεται και η άγρια και αναίτια καταστολή, με ενορχηστρωτή τον Πρύτανη.

Για την κατάσταση αυτή πρωταρχική είναι η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία στο πλαίσιο πολιτικών όπως η προσπάθεια απαγόρευσης των πορειών με τον νόμο Χρυσοχοΐδη, απαγόρευσης των απεργιών και φακελώματος των σωματείων με τον νόμο Χατζηδάκη, κ.λπ. και της κατάργησης του πανεπιστημιακού άσυλου, η οποία με πρόσχημα τα «επεισόδια» και την «εγκληματικότητα» στόχευε στην πραγματικότητα στην καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης του φοιτητικού κινήματος, έχει φτιάξει το πολιτικό πλαίσιο των διώξεων και της καταστολής. Ο Πρύτανης του ΕΜΠ εμφανίζεται κυβερνητικότερος της κυβέρνησης, κλιμακώνοντας την καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζόμενων ερευνητών. Όμως πολιτική ευθύνη φέρει και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΜΠ η οποία καλύπτει τις ενέργειες του.

Είμαστε δίπλα στις εργαζόμενες/ους – φοιτητ(ρι)ες, που θέλουν να προσφέρουν το έργο τους στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι στα επιχειρηματικά συμφέροντα και την πολεμική μηχανή, που χωρίς αυτούς δεν υπάρχει έρευνα και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Απαιτούμε:

  • Την απόσυρση κάθε κατηγορίας σε όλους τους/ις συλληφθέντες/είσες της διαμαρτυρίας στη «Βραδιά του Ερευνητή».
  • Μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας με όλα τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στην έρευνα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια.
  • Παύση κάθε συμμετοχής των πανεπιστημίων σε προγράμματα ενίσχυσης της πολεμικής βιομηχανίας και συνεργασίας με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.

Ζητάμε από τους διδάσκοντες/ουσες του ιδρύματος να πάρουν θέση, είτε συλλογικά είτε ατομικά, ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις της πρυτανείας.

Άγνωστο's avatar

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε