Εκδήλωση-συζήτηση: «Έμφυλες Χωρικότητες και Διεκδικήσεις», Σάββατο 17/9, 19:30, Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στην πλατεία Αυδή, η Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ), διοργανώνει την εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Έμφυλες Χωρικότητες και Διεκδικήσεις».

Θα ακολουθήσει βραδιά με χαλαρή μουσική και αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ.

Στην εκδήλωση θα γίνουν οι εξής εισηγήσεις:

  • Αθηνά Αραμπατζή, δρ. Κοινωνικής Γεωγραφίας, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΛΙΔΕΚ, ΑΠΘ και Δημήτρης Πέττας, δρ. Αστικής Γεωγραφίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βερολίνου: Η στεγαστική επισφάλεια των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στην Ελλάδα: διαθεματικότητα, προσωπικές στρατηγικές αντιμετώπισης και ο ρόλος των δικτύων αλληλεγγύης
  • Νάνσυ Νικολοπούλου, Αρχιτεκτόνισσα ΕΜΠ, ΜΔΕ Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός, μέλος ΑΚΕΑ: Επανακατοικώντας τις θηλυκότητες-σύμβολα: από την Αντιγόνη και τη Μάγισσα στη Φεμινίστρια του σήμερα.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από μέλη της ΑΚΕΑ που συμμετέχουν σε φεμινιστικές συλλογικότητες:

  • Βεργίνα Τζάνη, Sabbat-Burn the Rich, not the Witch
  • Αναστασία Βλάση, Συνέλευση 8η Μάρτη
  • Κατερίνα Μπιζίκη, Witches of the South

Δείτε εδώ το σχετικό event στο facebook.

Περιγραφή εισηγήσεων:

Η εισήγηση της Αθηνάς Αραμπατζή και του Δημήτρη Πέττα, με τίτλο «Η στεγαστική επισφάλεια των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στην Ελλάδα: διαθεματικότητα, προσωπικές στρατηγικές αντιμετώπισης και ο ρόλος των δικτύων αλληλεγγύης», θα επιχειρήσει να αναλύσει τη στεγαστική επισφάλεια στην Ελλάδα, εστιάζοντας στη ΛΟΑΤΚΙΑ+ έμφυλη ταυτότητα και σεξουαλικότητα. Δεδομένου ότι οι οικογένειες συχνά απορρίπτουν τα μη ετεροκανονικά μέλη τους, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ υποκείμενα πολλές φορές απομακρύνονται από την κατοικία τους και υφίστανται επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Λόγω της έλλειψης θεσμικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και υποδομών υποστήριξης αυτών των ομάδων, καθώς και των υφιστάμενων διακρίσεων όσον αφορά στην πρόσβαση στη στέγαση, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα στρέφονται σε προσωπικές στρατηγικές αντιμετώπισης του προβλήματος, οι οποίες κυρίως περιλαμβάνουν την αναζήτηση υποστήριξης μέσω άτυπων δικτύων αλληλοβοήθειας. Η εισήγηση βασίζεται σε ποιοτική έρευνα που έγινε στην Αθήνα και αποτελείται από 22 ημι-δομημένες σε βάθος συνεντεύξεις ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων και συμμετεχόντων σε δίκτυα αλληλεγγύης. Διερευνώνται οι προσωπικές διαδρομές πρόσβασης των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στην κατοικία και οι στρατηγικές που επιλέγουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επιχειρώντας μία διαθεματική προσέγγιση του ζητήματος της κατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται μια επαναδιαπραγμάτευση του ζητήματος της στεγαστικής επισφάλειας μέσω της ΛΟΑΤΚΙΑ+ ταυτότητας, η οποία παράγει διαφορετικές αφηγήσεις και συγκροτήσεις του φαινομένου της στεγαστικής επισφάλειας, σε σχέση με αυτές που προκύπτουν από την πρόσβαση στην κατοικία μέσω των παραδοσιακών οικογενειακών δικτύων και των κρατικών θεσμών. Εδώ μπορεί να βρεθεί η συγκεκριμένη έρευνα στην αγγλική δημοσιευμένη της εκδοχή.

Στην εισήγηση της Νάνσυς Νικολοπούλου με τίτλο «Επανακατοικώντας τις θηλυκότητες-σύμβολα: από την Αντιγόνη και τη Μάγισσα στη Φεμινίστρια του σήμερα» θα γίνει μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι τρόποι με τους οποίους το αρχαίο δραματικό κείμενο της Αντιγόνης, καθώς και μια κοινωνικο-οικονομική ιστορική περιγραφή της μετάβασης από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό, με έμφαση στη ζωή των Μαγισσών, φέρουν πλήθος συμβολισμών που συνδέονται άρρηκτα με οπτικές και πολιτικές της σύγχρονης πραγματικότητας. Η Αντιγόνη και η Μάγισσα, αναλύονται μέσα από ένα τρίπτυχο ιδιωτικό-δημόσιο-τόπος απόκλισης, και επιδιώκεται η περιγραφή του τι αντιπροσωπεύει η κάθε μια από αυτές τις σφαίρες για αυτές τις θηλυκότητες-σύμβολα. Στο σήμερα, διαπιστώνουμε συνδέσεις και συνέχειες στις πρακτικές, αλλά και μια ρητή αναφορά σε αυτές τις θηλυκότητες-σύμβολα. Κοινός παρονομαστής είναι η διεκδίκηση της ορατότητας στον δημόσιο χώρο.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

One thought on “Εκδήλωση-συζήτηση: «Έμφυλες Χωρικότητες και Διεκδικήσεις», Σάββατο 17/9, 19:30, Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: