Οι λήψεις με τηλεφακό στην υπηρεσία της προπαγάνδας

Του Μάνου Μαρκάκη, αρχιτέκτονα, μέλους της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων

Το ακόλουθο σύντομο άρθρο παρουσιάζει παραστατικά πώς γίνεται η προσομοίωση πλήθους στην παραλία της Θεσσαλονίκης για να μας πείσουν τα τηλεοπτικά κανάλια ότι είμαστε ανεύθυνοι και μας αξίζει η σκληρότερη απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ η καλή μας η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί: αρκεί η λήψη να γίνεται με τηλεφακό.

Το παρακάτω παράδειγμα δείχνει πως τραβάνε τα πλάνα τους το τελευταίο διάστημα τα κανάλια ώστε να συνεχίσει να πέφτει το βάρος της ευθύνης πάνω στον «απείθαρχο» λαό που κόβει τσάρκες σε παραλίες και πάρκα και να τη βγάζει καθαρή η κυβέρνηση η οποία το μόνο μέτρο που έχει πάρει είναι η αστυνόμευση.

Εικόνα 1

Έφτιαξα ένα αφαιρετικό μοντέλο της παραλίας Θεσσαλονίκης από το Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής μέχρι τον Κήπο των γλυπτών (συνολική απόσταση περίπου 900 μέτρα, αποστάσεις μεταξύ των κολώνων 24 μέτρα, οι μετρήσεις έγιναν από το Google maps) και τράβηξα δύο λήψεις. Έβαλα και κάμποσους ανθρώπους χωρίς να τους τσιγκουνευτώ.

Εικόνα 2

Στην Εικόνα 3 βλέπουμε μια λήψη με φακό 50mm, δηλαδή όπως βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Οι αποστάσεις εδώ αποτυπώνονται ρεαλιστικά.

Εικόνα 3

Στην Εικόνα 4 βλέπουμε μια λήψη από το ίδιο περίπου σημείο με τηλεφακό 400mm, ο οποίος συμπιέζει το βάθος πεδίου, μικραίνει τις αποστάσεις μεταξύ των αντικειμένων και φέρνει τα πάντα πιο κοντά στη κάμερα. Με τέτοιους φακούς τραβάνε τις λήψεις τους τα κανάλια για να δώσουν την εντύπωση του συνωστισμού. Αυτό είναι εμφανές αν συγκριθούν π.χ. οι αποστάσεις μεταξύ των κολώνων της Εικόνας 4 με την Εικόνα 5. Θα δούμε ότι μοιάζουν. Όλα έχουν συμπτυχτεί.

Εικόνα 4

Το ίδιο συμβαίνει αν παρατηρήσουμε τα μπλε ανθρωπάκια. Στην Εικόνα 4 φαίνεται ότι είναι σχεδόν δίπλα ενώ στην πραγματικότητα έχουν απόσταση 12 μέτρα (Εικόνα 2). Μαζί με τη κατάλληλη περιγραφή από τον ρεπόρτερ να πως επιτυγχάνεται ο συνωστισμός.

Εικόνα 5

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το ίδιο φαινόμενο σε ένα πραγματικό παράδειγμα.

Εικόνα 6

Ήδη άρχισαν να κλείνουν την παραλία της Θεσσαλονίκης και σε λίγο ούτε το μήνυμα θα αρκεί για να βγεις για ένα τρέξιμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πει ότι οι καραντίνες από μόνες τους δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

Ο λαός έχει αναλάβει τις ευθύνες του κι έχει μείνει στο σπίτι. Τώρα να τις αναλάβει και η κυβέρνηση.

  • Δωρεάν τεστ για όλο το λαό.
  • Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση.
  • Δημιουργία νέων ΜΕΘ και εξοπλισμός των ήδη υπαρχόντων.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

3 σκέψεις σχετικά με το “Οι λήψεις με τηλεφακό στην υπηρεσία της προπαγάνδας”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: