Βία και νοθεία του ΚΚΕ στις εκλογές της Αρχιτεκτονικής Αθήνας!

Τα τελευταία χρόνια στις φοιτητικές εκλογές της Αρχιτεκτονικής Αθήνας επικρατούν εναλλάξ το σχήμα της ΕΑΑΚ και η παράταξη του ΚΚΕ. Από πέρσι μάλιστα –δείγμα και αυτό της κρίσης του φοιτητικού κινήματος- αποτελούν τα μοναδικά ψηφοδέλτια που κατεβαίνουν στις εκλογές, με αποτέλεσμα η πρώτη δύναμη μεταξύ των δύο, ακόμα και με οριακή διαφορά, να κατακτά την αυτοδυναμία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Στις περσινές εκλογές η Πανσπουδαστική επικράτησε με 83-79 (και 9 λευκά και 16 άκυρα) και απέσπασε αυτοδυναμία.

Φέτος το κλίμα ήταν διαφορετικό και η παράταξη του ΚΚΕ, έχοντας καταλάβει έγκαιρα ότι χάνει ξεκάθαρα τις εκλογές, αποφάσισε ότι τις τελευταίες δεν τις κερδίζει όποια παράταξη παίρνει περισσότερες ψήφους, αλλά όποια έχει τον «τσαμπουκά» να είναι συγκυριακά σε θέση να μαζέψει τον μεγαλύτερο κομματικό στρατό και να επιβάλει την διαδικασία καταμέτρησης της αρεσκείας της. Έτσι στην καταμέτρηση της αρχιτεκτονικής ακύρωνε όσα ψηφοδέλτια του σχήματος της ΕΑΑΚ χρειαζόταν ώστε να βρεθεί μπροστά έστω και οριακά, χωρίς να τηρεί από ένα σημείο και μετά ούτε τα προσχήματα, με ισχυρότερο επιχείρημα έναν στρατό 50 περίπου τραμπούκων με κράνη και παλούκια που κατάφερε να συγκεντρώσει έξω από την αίθουσα της καταμέτρησης. Φυσικά την διαδικασία αυτής της «καταμέτρησης» την ολοκλήρωσε μόνη της και μόνη της εξέδωσε και «αποτελέσματα».

Θλιβερή η πρακτική μιας υποτιθέμενα αριστερής δύναμης να μεθοδεύσει εκλογές βίας και νοθείας επειδή δεν της αρέσουν τα αποτελέσματα, θυμίζοντας σε μικρογραφία τις πιο μαύρες ιστορικά στιγμές της δεξιάς παράταξης και ακόμα θλιβερότεροι και ανόητοι οι καθοδηγητές της μεθόδευσης. Θλιβερότεροι γιατί εκπαιδεύουν τους νέους φοιτητές στην αντίληψη ότι μπροστά στο κομματικό συμφέρον η δημοκρατική έκφραση της πλειοψηφίας του φοιτητικού ή όποιου άλλου πολιτικού σώματος είναι μια λεπτομέρεια, ενδεχομένως μια «αστική» ευαισθησία, και ανόητοι γιατί είναι βέβαιο ότι δεν θα πετύχουν τον πολιτικό τους στόχο. Τα «αποτελέσματα» που εξέδωσαν δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωριστούν, κατ’ αρχήν από τους ίδιους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της αρχιτεκτονικής, που ανεξαρτήτως διαφορετικών πολιτικών τοποθετήσεων έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία δημοκρατικό πνεύμα. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να πυροδοτούν με δική τους αποκλειστική ευθύνη τον ενδοαριστερό εμφύλιο, να διαλύουν τον φοιτητικό σύλλογο και να βάζουν το δικό τους λιθαράκι στον εκφυλισμό και την παρακμή του φοιτητικού κινήματος συνολικά.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της Αριστερής Κίνησης Αρχιτεκτονικής – ΕΑΑΚ:

Βία, Νοθεία, ΚΝΕ Αυτοδυναμία

Τραμπουκισμοί, βία και νοθεία. Όχι η ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Η ΠΚΣ της σχολής μας. Η ΠΚΣ, αποφάσισε ότι φέτος ή θα πάρει ξaνά αυτοδυναμία στο σύλλογο με τη χρήση νοθείας, ή δεν θα γίνουν καθόλου εκλογές. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από μια δύναμη που έχει αποφασίσει εδώ και κάποια χρόνια να διαλύσει το φοιτητικό σύλλογο, εξευτελίζοντας τις διαδικασίες και τις αποφάσεις του με κορύφωση την φετινή χρονιά μέσω της αυτοδυναμίας της στο ΔΣ. Δεν περιμέναμε από μια «κατά τα άλλα αγωνιστική δύναμη» να υιοθετεί πρακτικές ΔΑΠ και με τραμπούκικο και οργανωτικό τρόπο να εξάγει ένα αποτέλεσμα φοιτητικών εκλογών κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, που μόνο έγκυρο δεν είναι.

Ο ευτελισμός της διαδικασίας ξεκίνησε με την προσπάθεια να ακυρωθεί ένα ψηφοδέλτιο του σχήματος το οποίο είχε «σημαδευτεί» (γδαρθεί!!) ξεκάθαρα από το άνοιγμα του φακέλου. Αυτό συνέχισε με την συνεχή άσκηση βέτο, το κλείδωμα της κάλπης, την αποχώρηση μέλους της ΠΚΣ από την αίθουσα με τα κλειδιά και έφτασε στο σημείο η ΠΚΣ να διακόψει τις καταμετρήσεις σε όλες τις σχολές της Αθήνας. Προφανώς οι εκλογές είναι διαδικασία συλλόγου και γι αυτόν ακριβώς το λόγο διεξάγονται κάθε χρόνο στη βάση του κανονισμού που αποφασίζεται από κοινού από όλες τις δυνάμεις που συμμετέχουν στις εκλογές και ορίζει την εγκυρότητα και την δημοκρατική διεξαγωγή τους. Δεν είναι δυνατόν αυτός να αμφισβητείται και (πόσο μάλλον) να αναθεωρείται συνεχώς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αυτό ήταν και το αποκορύφωμα και της πολιτικής επιλογής που είχε πάρει η ΠΚΣ να διαλύσει τις φοιτητικές εκλογές. Όταν μετά από σειρά προτάσεων που καταθέσαμε ως ΑΚΑ-ΕΑΑΚ προκειμένου να επιλυθεί η διαφωνία και να συνεχίσει η διαδικασία των εκλογών στο δικό μας αλλά και σε μια σειρά άλλων συλλόγων αποκαλύφθηκε η σκοπιμότητα των επί σειρά βέτο που ασκούσε η ΠΚΣ όλη την ημέρα των φοιτητικών εκλογών. Η ΠΚΣ αξιοποιούσε το γεγονός ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του δικού μας φοιτητικού συλλόγου αποτελείται μόνο από δύο πολιτικές δυνάμεις και παρακωλούσε τη διαδικασία λήψης οποιασδήποτε απόφασης καθώς χρειάζεται ομοφωνία, με σκοπό τελικά να διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παρότι σαν σχήμα δεχθήκαμε την ακύρωση του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου του συνδυασμού μας, η ΠΚΣ, επιβάλλοντας μια λογική, πως η διαδικασία θα γίνει με τους δικούς της όρους, κινητοποίησε τον κομματικό της στρατό (50 άτομα με κράνη και καδρόνια) κάτω από την αίθουσα που διεξαγόταν η διαδικασία του φοιτητικού μας συλλόγου. Έτσι ξεκίνησε το πραγματικό θέατρο του παραλόγου όπου η ΠΚΣ βάφτιζε άκυρα τα έγκυρα ψηφοδέλτια του σχήματος, με επιχειρήματα του είδους «δεν είναι ολόιδιοι οι σταυροί πάνω σε ένα ψηφοδέλτιο», «δεν μου αρέσει το ψηφοδέλτιο, σας το βγάζω άκυρο». Ο συνεχόμενος για ώρες παραλογισμός, με τα αβάσιμα επιχειρήματα και τα βέτο που ασκούνταν συνεχώς, αποσκοπούσε στην δημιουργία ενός παιχνιδιού υπομονής εκτός οποιουδήποτε πολιτικού πλαισίου, με τραμπουκισμούς, προσωπικούς χαρακτηρισμούς σεξιστικά σχόλια κ.ο.κ. Μια κατάσταση που εν τέλει κατέληξε σε απειλές του τύπου «να προσέξετε πως θα φύγετε από δω» και δε θυμίζει σε καμία περίπτωση δύναμη που θέλει να έχει αναφορά στο κίνημα και την αριστερά, αλλά αντίθετα πρακτικές καθεστωτικών παρατάξεων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το σχήμα πήρε την πολιτική επιλογή, να μην δείξει καμία περεταίρω ανοχή και νομιμοποίηση στην προσπάθεια της ΠΚΣ να νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα και για άλλη μια φορά να κομματοποιήσει το σύλλογο και να εξευτελίσει δίχως προηγούμενο τις διαδικασίες του. Το εκλογικό αποτέλεσμα που έχει δημοσιεύσει η ΠΚΣ διαμορφώθηκε σε κλειστές αίθουσες με παρουσία μόνο του πολιτικού της εαυτού και δεν έχει καμία έγκριση από την κεντρική εφορευτική επιτροπή. Τα συγκεκριμένα τρία ψηφοδέλτια της ΑΚΑ-ΕΑΑΚ που ακύρωσε η ΠΚΣ χωρίς να είναι άκυρα με την απειλή της βίας – και ποιος ξέρει πόσα ακόμα ακολούθησαν όταν αποφάσισε να κάνει μόνη της φοιτητικές εκλογές χωρίς ΚΕΦΕ – φάνηκε μάλιστα πως εν τέλει διαμόρφωναν το τελικό αποτέλεσμα του συλλόγου και το σχήμα ως πρώτη δύναμη.

Τελικά για εμάς η ουσία είναι μια. Για πρώτη φορά στην ιστορία του φοιτητικού μας συλλόγου, παράταξη που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, επέβαλε με τον πιο χυδαίο τρόπο το κομματικό της σχέδιο, ακυρώνοντας τη συμμετοχή και την πολιτική τοποθέτηση δεκάδων φοιτητών/τριών του συλλόγου, που νόμιζαν ότι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από την «υπεύθυνη» αυτοδύναμη ΠΚΣ. Για εμάς οι πολιτικές ευθύνες είναι ξεκάθαρες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ΚΝΕ θα είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει μια ολόκληρη εκστρατεία ψέματος και παραφιλολογίας σε σχέση με την εκλογική διαδικασία, άλλωστε δε θα είναι και η πρώτη φορά. Σαφώς και επιλέγουμε την αντιπαράθεση όταν αυτή είναι πολιτική, έχει να κάνει με τα πραγματικά επίδικα για το σύλλογο και προωθεί την αγωνιστικότητα των αποφάσεών του για μια καλύτερη καθημερινότητα μέσα και έξω από τη σχολή. Σε μια αντιπαράθεση όμως στην οποία διακυβεύεται η δημοκρατική διεξαγωγή των εκλογών, σκοπεύουμε να είμαστε αδιάλλακτες/οι. Για εμάς πρώτη δύναμη δεν σημαίνει επιβολή του «δικού μου» πολιτικού σχεδίου με το έτσι θέλω, άλλωστε δεν το κάναμε και ποτέ.

Ο φοιτητικός σύλλογος γνωρίζει πολύ καλά ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες δεν διακυβεύσαμε ποτέ τη διαφάνεια και τη δημοκρατία των διαδικασιών του, ούτε δράσαμε ποτέ στις πλάτες τόσων συμφοιτητριών και συμφοιτητών μας. Δεν σκοπεύουμε λοιπόν να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Σκοπεύουμε όμως να αναγνωρίσουμε το συγκεκριμένο γεγονός σαν μια πολιτική τομή. Για εμάς αυτό σημαίνει ή τώρα ή ποτέ. Είτε ο φοιτητικός σύλλογος παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και εξωθεί τέτοιες λογικές ή αποδέχεται την επιβολή μιας αυστηρά κομματικοποιημένης και περιχαρακωμένης παράταξης που αποφάσισε να τον διαλύσει με το «έτσι θέλω». Ως ΑΚΑ ΕΑΑΚ θα κaταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε κάθε φοιτήτρια/τη που αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των πολιτικών γεγονότων, να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα που έχει τοιχοκολληθεί στους τοίχους της σχολής και να μην επιτρέψει σε κανένα άτομο της συγκεκριμένης παράταξης να μιλήσει εξ ονόματος του συλλόγου και των διαδικασιών του. Κυρίως όμως καλούμε καθεμία και καθέναν να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητά μας σε δημοκρατικές, «από τα κάτω», υγιείς και ανοιχτές διαδικασίες από εδώ και στο εξής.

 

Αριστερή Κίνηση Αρχιτεκτονικής – ΕΑΑΚ

akaeaak.wordpress.com

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

2 σκέψεις σχετικά με το “Βία και νοθεία του ΚΚΕ στις εκλογές της Αρχιτεκτονικής Αθήνας!”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: