Η ΑΚΕΑ στηρίζει την εργατική πρωτοβουλία #SeasonFIGHT

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της τουριστικής σεζόν αποτελούν ένα από τα πλέον εκμεταλλευόμενα τμήματα του κόσμου της εργασίας. Η ΑΚΕΑ μαζί με τη ΛΑΝΤΖΑ (αγωνιστική εργατική συσπείρωση στον επισιτισμό – τουρισμό) και την Attack στην ανεργία και την επισφάλεια στηρίζει την εργατική πρωτοβουλία μάχης #SeasonFIGHT που συγκροτήθηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2017 σε μία προσπάθεια επαφής και συντονισμού των δράσεων ενάντια στην εκμετάλλευση κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

Δείτε τον ιστότοπο της καμπάνιας εδώ: http://www.seasonfight.gr

Διαβάστε την ανακοίνωσή της:

ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

Την Κυριακή 8/7/2018 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της πρωτοβουλίας του #SeasonFIGHT για τη φετινή τουριστική περίοδο. Κοινό τόπο της συζήτησης αποτέλεσε ο ιδιαιτέρα αναβαθμισμένος ρόλος του τουριστικού τομέα στην ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού, αλλά και η δυνατότητα ανάπτυξης εστιών αντίστασης και μάχης των εργαζόμενων στην τουριστική βιομηχανία.

Ο κλάδος του τουρισμού, όχι τυχαία, αναδεικνύεται διαρκώς από την κυβέρνηση, τα αστικά επιτελεία και το κεφάλαιο ως πυλώνας υπέρβασης της οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικές οι διθυραμβικές δηλώσεις του ΣΕΤΕ που αναφέρει  ότι ο τουρισμος συμβάλει στο 47,4% του ΑΕΠ σε Κρήτη, Ν. Αιγιο, Ιόνιο και Χαλκιδικη. Σε αντίστοιχο κλίμα, και το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ αναφέρει ότι οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο ανερχονται στις 423.000, ενώ η άμεση συμβολή του στο εργατικό δυναμικό ανέρχεται σε ποσοστό 11,5%.

Αυτό όμως που δεν αναφέρει κανένας φορέας είναι πάνω σε ποιων τις πλάτες μπορούν ελεύθερα οι εργοδοτικές ενώσεις και η κυβέρνηση να μιλάνε για ανάπτυξη, κερδοφορία, πέρασμα σε μια «μεταμνημονιακή» περίοδο κοκ. Η πραγματική αλήθεια βρίσκεται στην βαθειά και συνολική εκμετάλλευση των εργαζόμενων, ειδικα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε μια σειρά μικρών και μεγάλων μαγαζιών (από καφετέριες και μπαρ, μέχρι μεγάλες τουριστικές μονάδες). Η μη εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), όπου αυτες υπαρχουν, τα μεροκάματα πείνας, τα εξαντλητικά ωράρια, οι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και διαμονής των εποχικών υπαλλήλων, η οριακή απαγόρευση και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης συνθέτουν το τοπίο μέσα στο οποίο καλούμαστε να επιβιώσουμε.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να βγούμε μπροστά και να φωνάξουμε πως ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΥΠΗΡΕΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΚΑΝΕΝΟΣ.

Εμείς, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον επισιτισμό, στο εμπόριο, στα τρόφιμα/ποτά, στη ναυτιλία χρειάζεται να προτάξουμε την οργανωμένη και συντονισμένη δράση μας. Μέσα από τα συνδικάτα του κλάδου, ή και νέες μορφές οργάνωσης και μάχης όταν οι υπάρχουσες αδυνατούν ή δεν μπορούν να παρέμβουν σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των δικαιωμάτων μας. Με παρεμβάσεις στα μικρά και μεγάλια μαγαζιά του κλάδου, στα τουριστικά θέρετρα. Με όπλο μας τη δημοσιοποίηση περιστατικών εργοδοτικής ασυδοσίας, να λειτουργήσουμε ως ασπίδα υπεράσπισης όλων των εργαζόμενων στην τουριστική σεζόν. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην Αττική. Φιλοδοξούμε και επιδιώκουμε η καμπάνια του #SeasonFight να αναπτυχθεί πανελλαδικά αναπτύσσοντας αγωνιστική δράση. Σπάμε τη βιτρίνα της κανονικότητας που επικρατεί στην περίοδο της σεζόν, συγκροτούμε πυρήνες αντίστασης και διεκδίκησης σε κάθε χώρο, στοχεύουμε σε εκείνους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που θα βελτιώνουν καθημερινότητά μας, και θα διαμορφώνουν όρους και προϋποθέσεις για τη συνολική αντεπίθεση των εργαζόμενων, της νεολαίας, των ανέργων!

Πρώτος κόμβος για εμάς είναι η μάχη που δίνουν οι συνάδελφοί μας στο εμπόριο για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας. Μια μάχη καθόλου ξεκομμένη απο την τουριστική περίοδο, καθώς η απελευθέρωση των ωραρίων αποτελεί -με πρόσχημα τη μεγάλη ένταση εργασίας στην σεζόν- βασικό στοίχημα, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τις μεγάλες εργοδοτικές ενώσεις (βλ. ΣΕΒ, ΣΕΤΕ). Είναι ανάγκη ο αγώνας των συναδέλφων μας στο εμπόριο να συνδεθεί με τον αγώνα για άμεση εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, και υπογραφή νέων όπου δεν υπάρχουν με άξονα τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων, και όχι την περαιτέρω κερδοφορία της εργοδοσίας.

Ως #SeasonFIGHT θα είμαστε την Κυριακή 15 Ιούλη, στην Καπνικαρέα, στις 9.30πμ

  • Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους συναδέλφους μας στο εμπόριο, που βλέπουν στο όνομα των κερδών των μεγάλων εμπορικών ομίλων, να καταστρατηγείται η Κυριακάτικη αργία. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο είναι αγώνας για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια.
  • Κάτω όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των προηγούμενων χρόνων. Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους. Μείωση των ωρών εργασίας, κόντρα στην εντατικοποίηση που προτάσσει το κεφάλαιο. Αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Να επιστραφούν τα κλεμμένα των ταμείων.
  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία! Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους εργαζόμενους.
  • Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Κατάργηση των προγραμμάτων voucher, κατάργηση της πρακτικής και της μαθητείας για τους μαθητές και σπουδαστές της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Ίση αμοιβή για ίση εργασία για όλους! Όχι στο επίδομα εργασίας- δώρο στους εργοδότες. Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα που μας έχουν διαμορφώσει και στις συνθήκες με τις οποίες εργαζόμαστε.
  • Την κρίση να την πληρώσει αυτός που την δημιούργησε. Να χάσει πλούτο και δύναμη το ίδιο το κεφάλαιο και οι μηχανισμοί του. ΟΧΙ στα νέα μέτρα, όχι στα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, την κοινωνική βαρβαρότητα που επιβάλλουν κυβέρνηση-Ε.Ε.-ΔΝΤ-κεφάλαιο!

το #SeasonFight στηρίζουν οι:

Λάντζα Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό Τουρισμο

 episitismosnea@gmail.com

Attack στην ανεργία και την επισφάλεια

 againstmodernslavery@gmail.com

Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ)

info@akea2011.gr

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: