Eκδήλωση-παρουσίαση της δουλειάς των Forensic Architecture – Μελέτη Περίπτωσης: 77SQM_9:26MIN, Σάββατο 10/2, 7:30μμ, στον χώρο του εργαστηρίου LUDD

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στις 7:30μμ, η ΑΚΕΑ διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση με αντικείμενο την παρουσίαση της δουλειάς της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Goldsmiths, με αφορμή το έργο τους «77SQM_9Q26MIN: Αντιπαραθετική διερεύνηση της κατάθεσης του Andres Temme σε σχέση με τη δολοφονία του Halit Yozgat στο Κάσελ, στις 6 Απριλίου 2006».

Στη συζήτηση θα εισηγηθούν οι:

  • Στέφανος Λεβίδης, ερευνητής των Forensic Architecture
  • Νιόβη Ζαραμπούκα – Χατζημάνου, μέλος της ΑΚΕΑ

Η εκδήλωση θα γίνει στον χώρο του Εργαστηρίου για τον Ανοικτό Σχεδιασμό και την Κατασκευή LUDD, οδός Τσοτιλίου 3, στον Κεραμεικό. Το LUDD είναι ένα συνεργατικό makerspace στο κέντρο της Αθήνας που προωθεί την κουλτούρα του ανοικτού σχεδιασμού και την κατασκευή σε τοπική κλίμακα. Ένας χώρος όπου επαγγελματίες και ερασιτέχνες του ευρύτερου δημιουργικού τομέα μπορούν να αξιοποιήσουν από κοινού την τεχνογνωσία και τα εργαλεία της ψηφιακής κατασκευής. 

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει πάρτυ!

Οι Forensic Architecture (FA) είναι ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα με έδρα το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου. Αντικείμενο της δουλειάς των FA είναι η διερεύνηση με αρχιτεκτονικά και αναπαραστατικά μέσα πολιτικών και περιβαλλοντικών εγκλημάτων και ζητημάτων παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το επίθετο forensic δεν μεταφράζεται εύκολα στα ελληνικά. Αναφέρεται στην εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων και τεχνικών στη διερεύνηση εγκληματικών ενεργειών. Η έννοια forensic architecture θα μπορούσε να αποδωθεί λοιπόν ως «δικανική αρχιτεκτονική», η οποία αποτελεί έναν νέο ακαδημαϊκό τομέα που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths και αναφέρεται στην παραγωγή και παρουσίαση αρχιτεκτονικών δικανικών τεκμηρίων σχετιζόμενα με τα κτίρια, το αστικό περιβάλλον και τις αναπαραστάσεις τους.

Καθώς οι σύγχρονες συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα ολοένα και περισσότερο εντός αστικών περιοχών, οι κατοικίες και οι γειτονιές γίνονται όλο και πιο συχνά στόχοι και οι περισσότερες απώλειες ζωών συμβαίνουν εντός των πόλεων και των κτιρίων. Τα αστικά πεδία μάχης αποτελούν ταυτόχρονα περιβάλλοντα παραγωγής πυκνών δεδομένων. Τα εγκλήματα πολέμου και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πραγματοποιούνται σε πόλεις και κτίρια, καταγράφονται πλέον από κάμερες και τα οπτικά δεδομένα συχνά διατίθενται σχεδόν αμέσως.

Προϋπόθεση της ύπαρξης της «δικανικής αρχιτεκτονικής» είναι ότι η ανάλυση των παραπάνω περιστατικών σε αστικά περιβάλλοντα απαιτεί την μοντελοποίηση δυναμικών γεγονότων καθώς αυτά εκτυλίσσονται στον χώρο και στον χρόνο, δημιουργώντας πλοηγήσιμα μοντέλα τριών διαστάσεων των περιοχών που λαμβάνουν χώρα συγκρούσεις καθώς και τη δημιουργία κινούμενων αναπαραστάσεων και διαδραστικών χαρτογραφήσεων στην αστική ή στην αρχιτεκτονική κλίμακα.

Αυτές οι τεχνικές επιτρέπουν στην αρχιτεκτονική να παρουσιάζει πληροφορίες με πειστικό, ακριβή και προσβάσιμο τρόπο – ποιότητες που είναι κρίσιμες για την επιδίωξη απόδοσης δικαιοσύνης και λογοδοσίας. Οι τεχνικές της αρχιτεκτονικής ανάλυσης επιτρέπουν στους Forensic Architecture να δημιουργούν νέες οπτικές για το πλαίσιο και τη διεξαγωγή των αστικών συγκρούσεων. Συνδυάζοντας αυτές τις νέες προσεγγίσεις, οι Forensic Architecture έχουν να παρουσιάσουν ένα ιστορικό αποφασιστικής συμβολής σε πολύ γνωστές περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η δολοφονία των φοιτητών στην Αγιοτσινάπα του Μεξικού, οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα, οι μεγάλες πυρκαγιές στην Ινδονησία με στόχο την υφαρπαγή γης από τους ιθαγενείς πληθυσμούς, ο πνιγμός προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, κ.ά., παρέχοντας μορφές αποδεικτικών στοιχείων που δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν με άλλες μεθόδους.

Οι συνεργασίες τους περιλαμβάνουν οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Human Rights Watch, η Centro para la Acción Legal en Derechos Humanos, η B’tselem, η Al Mezan και η Migeurop. Οι έρευνές τους έχουν σαν στόχο την προστασία κοινοτήτων που βρίσκονται σε ζώνες πολεμικών συγκρούσεων ή αποτελούν θύματα κρατικής βίας ή έλλειψης προστασίας και θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα αποδεικτικά στοιχεία των Forensic Architecture έχουν τη μορφή μοντέλων, σχεδίων, χαρτών, διαδραστικού διαδικτυακού χαρτογραφικού υλικού, ταινιών και animation και έχουν εκτεθεί σε σημαντικά μουσεία και διοργανώσεις όπως η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, η Documenta 14, κ.ά. Με βάση το έργο τους έχει γίνει η παραγωγή του παρακάτω ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Architecture of Violence» για τη Λωρίδα της Γάζας στην Παλαιστίνη.

Μελέτη Περίπτωσης: 77SQM_9: 26MIN

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί η μελέτη περίπτωσης 7SQM_9: 26MIN. Πρόκειται για την διερεύνηση που πραγματοποίησαν οι Forensic Architecture της κατάθεσης του Andreas Temme σε σχέση με τη δολοφονία του Halit Yozgat.

Λίγο μετά τις 5:00 το απόγευμα, στις 6 Απριλίου 2006, ο Halit Yozgat, 21 ετών, δολοφονείται ενώ εργάζονταν στην υποδοχή του ίντερνετ καφέ που ανήκε στην οικογένειά του στο Κάσελ της Γερμανίας. Επρόκειτο για την ένατη από τις δέκα ρατσιστικές δολοφονίες που πραγματοποίησε η νεοναζιστική ομάδα NSU (National Socialist Underground) σε όλη τη Γερμανία μεταξύ των ετών 2000 και 2007.

Κατά τη στιγμή της δολοφονίας, ήταν παρόν στο κατάστημα ένας υπάλληλος της κρατικής υπηρεσίας συνταγματικής προστασίας (Landesamt für Verfassungsschutz) του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης, με το όνομα Andreas Temme. Ο Temme δεν αποκάλυψε ο ίδιος το γεγονός της παρουσίας του εκεί στην αστυνομία, αλλά εντοπίστηκε αργότερα από τα ψηφιακά του ίχνη στο διαδίκτυο.

Κατά την ανάκριση του από την αστυνομία και την επακόλουθη δίκη του NSU στο Μόναχο, ο Temme αρνήθηκε ότι υπήρξε μάρτυρας του συμβάντος της δολοφονίας και ισχυρίστηκε ότι δεν παρατήρησε τίποτα ασυνήθιστο. Το δικαστήριο αποδέχθηκε τον ισχυρισμό του ότι καθώς βρίσκονταν στο πίσω δωμάτιο του ίντερνετ καφέ κατά τη στιγμή της δολοφονίας, δεν υπήρξε μάρτυρας στα γεγονότα.

Εντός των 77 τετραγωνικών μέτρων του ίντερνετ καφέ και κατά τη διάρκεια των 9:26 λεπτών που λαμβάνει χώρα η δολοφονία, διαφορετικά πρόσωπα διασταυρώνουν τα βήματά τους -μέλη της μεταναστευτικής κοινότητας της Γερμανίας, ένας κρατικός υπάλληλος και οι δολοφόνοι- και η διάταξή τους στον χώρο συσχετίζει το ένα πρόσωπο με το άλλο. Έτσι το κατάστημα μετατρέπεται σε έναν μικρόκοσμο ολόκληρης της κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης που προκάλεσε η δράση του NSU, μέσα από την σύγκρουση αντιφασιστικών ομάδων, του κράτους και των μυστικών υπηρεσιών.

Τον Νοέμβριο του 2016, έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία, μια ακτιβιστική οργάνωση για τη διερεύνηση των εγκλημάτων του NSU  (Tribunal «NSU-Komplex auflösen»), ανέθεσε στους Forensic Architecture να διερευνήσουν την κατάθεση του Temme και να διευκρινήσουν αν είναι αληθινή. Τα αποτελέσματα της διερεύνησης παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο της Έσσης, ανατρέποντας το πόρισμα της δίκης και δίνοντας ξανά δημοσιότητα και διεθνή έκταση στην υπόθεση.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

One thought on “Eκδήλωση-παρουσίαση της δουλειάς των Forensic Architecture – Μελέτη Περίπτωσης: 77SQM_9:26MIN, Σάββατο 10/2, 7:30μμ, στον χώρο του εργαστηρίου LUDD”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: