Ανακοίνωση της ΑΚΕΑ για τα αποτελέσματα των εκλογών του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Δείτε τα αποτελέσματα αναλυτικά εδώ.

Στις 6 Φεβρουαρίου, η κεντρική εφορευτική επιτροπή, ανακοίνωσε τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των εκλογών του Δεκεμβρίου του 2014 για την πανελλαδική αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ, και στις 9 Φεβρουαρίου, ακολούθησαν τα αποτελέσματα για το τμήμα Αττικής.

Η γενική εικόνα αποτυπώνει μια σημαντική υποχώρηση των δυνάμεων της μνημονιακής καταστροφής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και της συνοδοιπόρου τους όλα αυτά τα χρόνια στη διοίκηση του ΣΑΔΑΣ, ΕΛΕΜ. Η ΔΚΜ (ΝΔ) σημειώνει τεράστια πτώση, αν και διατηρεί την πρώτη θέση πανελλαδικά με μικρή διαφορά. Τόσο η ΔΚΜ όσο και η Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Έκφραση (ΠΑΣΟΚ) αλλά και η Συνεργασία Αριστερών Αρχιτεκτόνων (ΔΗΜΑΡ) χάνουν μεγάλο κομμάτι των ψήφων τους, ειδικά στις πόλεις που ο σύλλογος έχει ζωντανές διαδικασίες και κυρίως στο τμήμα Αττικής που καταποντίζονται. Η ΕΛΕΜ, διατηρεί τις δυνάμεις της στην Αττική και μειώνεται αισθητά πανελλαδικά.

Τα αποτελέσματα αυτά εκφράζουν την οργή των συναδέλφων και συναδελφισσών για την πολιτική που διέλυσε τους εργαζόμενους αρχιτέκτονες, όπως και όλο τον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας. Δεν είναι βεβαίως άσχετα με την καταδίκη αυτής της πολιτικής αλλά και το σπάσιμο του φόβου που έλαβε χώρα, λίγο καιρό αργότερα στις βουλευτικές εκλογές.

Αυτό το κλίμα εκφράστηκε στη σημαντική άνοδο των ποσοστών της Αριστεράς, που ειδικά στο τμήμα Αττικής, σηματοδοτεί μια συντριπτική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων, διπλασιάζοντας τις ψήφους της και κατακτώντας την πρώτη θέση στην Αττική, ενώ και το Νέο Κίνημα επιτυγχάνει ένα θετικό αποτέλεσμα.  Εξαίρεση αποτελεί η παράταξη της Πανεπιστημονικής (ΚΚΕ) που βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται, πληρώνοντας τη χρόνια, ουσιαστική άρνησή της σε μια μαχητική και ενωτική  στάση ενάντια στην πολιτική των μνημονιών, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Η ΑΚΕΑ, μόλις στο δεύτερο κατέβασμά της σε εκλογές, σημειώνει μια σημαντική επιτυχία. Αυξάνει κατά 60% τις ψήφους της, φτάνοντας στο 6.88% και εκλέγοντας 11 αντιπροσώπους στην πανελλαδική αντιπροσωπεία (από 4,04% και 7 αντίστοιχα). Τα αποτελέσματα στο τμήμα Αττικής είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά, καθώς η ΑΚΕΑ καταλαμβάνει την 4η θέση, εκλέγοντας δεύτερο μέλος στο Δ.Σ. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους και τις φίλες που μας στήριξαν και μας δίνουν τη δυνατότητα να θέτουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη για τη συνέχεια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συμμετοχή πανελλαδικά διατηρήθηκε στα ίδια πάνω – κάτω επίπεδα, ενώ στην Αττική ανέβηκε. Αυτό -σε συνδυασμό με την αύξηση της αριστεράς, θεωρούμε πως αποδίδεται στους αγώνες που δόθηκαν στην τριετία -κυρίως για το ασφαλιστικό-, στους οποίους οι αρχιτέκτονες έδωσαν αγωνιστικό παρόν. Δείχνει επίσης την τάση να πάρουν οι αρχιτέκτονες την κατάσταση στα χέρια τους.

Τα αποτελέσματα και μια τάση αλλαγής των εκλογικών συσχετισμών στο σύλλογο, είναι σαφώς μια θετική εξέλιξη, που ωστόσο δεν αρκεί για το μετασχηματισμό σε αγωνιστική κατεύθυνση του ίδιου του συλλόγου. Για να μπορέσει ο ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ αλλά και οι κατά τόπους σύλλογοι, να εκφράσουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων αρχιτεκτόνων/νισσών απαιτείται μια διπλή τομή, τόσο στη διατύπωση ενός ανατρεπτικού και κοινωνικά αναγκαίου περιεχομένου διεκδικήσεων όσο και στη συνολική δημοκρατική αναγέννησή της λειτουργίας του με την εμπλοκή των ίδιων των μελών, την υπέρβαση της γραφειοκρατίας και των αντιδημοκρατικών εκτροπών, την προσέλκυση νέων μελών ειδικά νεότερης ηλικίας, τη συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών και ομάδων διαφόρων ειδών αλλά κυρίως τη διεξαγωγή συχνών γενικών συνελεύσεων. Απαιτείται η μετατροπή του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, από έναν γερασμένο σύλλογο υποστηρικτή των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων που βρίσκεται πάντα στο πλευρό των κυβερνώντων σε ένα διεκδικητικό φορέα των εργαζόμενων αρχιτεκτόνων/ισσών.

Αυτή την πολιτική θα συνεχίσει να εκφράζει η ΑΚΕΑ, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Γιατί τα δικαιώματα μας κατακτιόνται μέσα από ανυποχώρητους ενωτικούς αγώνες με ανατρεπτικό περιεχόμενο. Με βάση αυτή τη λογική θα σταθούμε και μετά τις εκλογές μπροστά σε όποιες διαδικασίες αντιπροσωπειών, συγκροτήσεις προεδρείων κ.α.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: