Συγκέντρωση στο ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα 21/1, 8πμ, ενάντια στις εξοντωτικές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών

smt_tsmedeΣε κινητοποίηση ενάντια στην εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ, καλούν συλλογικότητες, σωματεία και φορείς των μηχανικών, όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και η ανοιχτή συνέλευση μηχανικών. Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 8πμ στο ΤΣΜΕΔΕ (Κολοκοτρώνη 4), ενώ το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών έχει εξαγγείλει και στάση εργασίας μέχρι τις 1μμ. Ακολουθεί η ανακοίνωση – κάλεσμα του Σωματείου:

Με εντολή της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και τη συμφωνία του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ ανακοινώθηκε η εφαρμογή των υπέρογκων ασφαλιστικών αυξήσεων. Μάλιστα η ισχύς θα είναι αναδρομική από την 1 Ιουλίου 2011 ενώ η απόφαση αυτή έχει τη θετική ψήφο των εκπροσώπων του ΤΕΕ.

Ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων με τις τεράστιες αυξήσεις που θίγουν όλες τις κατηγορίες των μηχανικών. Ειδικά για τους «νέους» ασφαλισμένους (μετά το 1992) ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων και των μισθωτών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αλλά και των αυτοαπασχολούμενων και ανέργων. Μετά την πενταετία φτάνουν μαζί με την ειδική προσαύξηση τα 423,10€ το μήνα ή 2538,60€ το εξάμηνο (σε αυτή την κατηγορία θα υπαχθούν άμεσα και όλοι οι παλαιότεροι ασφαλισμένοι) και κλιμακώνονται μετά από τρία έτη σε 499,76€ το μήνα ή 2998,56€ το εξάμηνο (3η ασφαλιστική κατηγορία), μετά από επιπλέον τρία έτη σε 576,19€ το μήνα ή 3457,14€ (4η ασφαλιστική κατηγορία), κ.ο.κ. μέχρι την 14η ασφαλιστική κατηγορία!

Τη στιγμή που σήμερα το 27% των συναδέλφων αδυνατούν να πληρώσουν τις ήδη υπάρχουσες υψηλές εισφορές και στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είναι σαφές ότι με την επιβολή νέων εισφορών η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων θα βρεθεί αργά ή γρήγορα χωρίς ασφάλιση αλλά και εκτός επαγγέλματος.

Παράλληλα η υποχρεωτική ένταξη του κλάδου υγείας του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΟΠΥΥ, ισοδυναμεί με άμεση επιδείνωση των παροχών υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων. Οδηγεί στην ενοποίηση προς τα κάτω των παροχών. Ταυτόχρονα, οδηγεί σε περαιτέρω υφαρπαγή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ με όχημα την κάλυψη της μαύρης τρύπας του ΕΟΠΥΥ.

Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελούν φυσική συνέχεια της πολιτικής της ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της μεταφοράς των ασφαλιστικών βαρών από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζόμενων με μια σειρά νόμους όπως τον 3518/2006 για το ΤΣΜΕΔΕ, τον 3655/08 για το ΕΤΑΑ.

Είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, μαζί με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται δραστικά οι εργοδοτικές εισφορές επιβεβαιώνοντας πως μοναδικός ωφελημένος είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ταυτόχρονα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δίνονται βορά στις τράπεζες και στο κεφάλαιο. Τις διαχρονικές απώλειες που κατέγραψαν τα αποθεματικά όλων των Ταμείων με την άτοκη κατάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, συμπληρώνει η οφειλή άνω των 550 εκατ. € του Δημοσίου, με αποκορύφωμα την κλοπή άνω του 1,5 δις € στο πλαίσιο του «κουρέματος» των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια του PSI.

Η απόφαση του ΤΕΕ για την άμεση «αξιοποίηση» 400 εκ. ευρώ με τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, σηματοδοτεί κι άλλες απώλειες για το ταμείο. Η «επένδυση» αυτή, οδηγεί όλο και περισσότερο σε ένα «ταμείο – τράπεζα», που λειτουργεί με τα δικά μας χρήματα ως ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος, σε βάρος των όποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει.

Όλα τα παραπάνω είναι τμήμα της συνολικής επίθεσης στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματά μας που κλιμακώνεται από τις κυβερνήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα στην παγκόσμια κρίση του συστήματος οι δυνάμεις του κεφαλαίου μας οδηγούν σε μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση. Μπροστά σ’ αυτό δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής, ούτε για άσφαιρες και αποπροσανατολιστικές ενέργειες. Ο αγώνας πρέπει να έχει στο στόχαστρο την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου.

Ο αγώνας για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων μηχανικών, όλων αυτών που τσακίζονται απ’ την πολιτική αυτή. Προμετωπίδα του αγώνα δεν μπορεί να είναι το ΤΕΕ όπου έχει καταλυτική επίδραση το μεγάλο κεφάλαιο, που αντικειμενικά ωφελείται απ’ την πολιτική αυτή. Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα προωθεί ενεργά τη πολιτική της ανταποδοτικότητας και της ιδιωτικοποίησης στο ασφαλιστικό σύστημα.

Είναι άμεσα αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα μέτωπο αποφασιστικής σύγκρουσης και μαχητικής πρακτικής δράσης, να ξεδιπλώσουμε την αντεπίθεση μας εναντίον ολόκληρης της αντιασφαλιστικής καταιγίδας. Σε αυτό το δρόμο καλούμε όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς και τα σωματεία τους, τους ανέργους και τους αυτοαπασχολούμενους, να συμβάλλουν στην οργάνωση του αγώνα, ώστε να αναπτυχθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ.

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ που διαλύουν τα δικαιώματα μας μαζί με τους 3518/06, 3655/08 και των πρόσφατων ρυθμίσεων.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού «παλιών» και «νέων» ασφαλισμένων, κατάργηση των ασφαλιστικών κατηγοριών.
  • Δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια. Περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑ ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες – Αύξηση των συντάξεων.
  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων μηχανικών – επίδομα ανεργίας, στο ύψος του βασικού μισθού ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός – ΔΠΥ). Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους.
  • Όχι στην νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής ύψους 400 εκ. ευρώ από τις εισφορές μας. Κάτω τα χέρια απ’ τα αποθεματικά – έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής – χρηματιστήριο – ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος των απωλειών του αποθεματικού, με τη δραστική φορολόγηση των μονοπωλιακών ομίλων.
  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση.
  • Άμεση μείωση των εισφορών μας στα προ του ’92 επίπεδα. Αύξηση των εργοδοτικών και κρατικών εισφορών στην κατεύθυνση της πλήρους απαλλαγής των εργαζόμενων. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: