Συνέλευση αρχιτεκτόνων Αττικής την Τετάρτη 11/1 στις 6:00μμ στο ΤΕΕ

Το νεοσύστατο Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ καλεί Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου και ώρα 6:00μμ, στο αμφιθέατρο του
Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Νίκης 4, Σύνταγμα, 1ος όροφος) με θέματα : 1)Ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου, 2)Ασφαλιστικό και 3)Απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου παραγωγής του δομημένου χώρου (νόμοι 3919, 4014, 4030, νέος ΓΟΚ, μορφολογικά κλπ). Διαβάστε την πρότασή μας για το θέμα του ασφαλιστικού που κυριαρχεί στην επικαιρότητα στο βαθμό που η επικείμενη εξοντωτική αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ απειλεί μεταξύ άλλων να αφήσει μια ολόκληρη γενιά και όχι μόνο εκτός κοινωνικής ασφάλισης.

Όχι στα νέα χαράτσια του ΤΣΜΕΔΕ και στη ληστεία των αποθεματικών

Οι καταιγιστικές εξελίξεις της τελευταίας διετίας σε βάρος του κόσμου της εργασίας αλλά και των εργαζόμενων μηχανικών ειδικότερα, συμπεριλαμβάνουν και την άμεση επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Για την ακρίβεια, αν δεν τους σταματήσουμε, θα πρόκειται για το τελειωτικό χτύπημα. Στο πλαίσιο του λεγόμενου Μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε σε ένα περικυκλωμένο Κοινοβούλιο και με τη βοήθεια της κρατικής καταστολής, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων και η εξοντωτική αύξηση των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, που οδηγεί στην κατάρρευση βασικών σταθερών του βιοτικού επιπέδου όλων μας, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και άνεργων, ασφαλισμένων και συνταξιούχων, «παλαιών» και «νέων».

Ενδεικτικά, με την υποχρεωτική ανά τριετία μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, την αύξηση των εισφορών σε όλους τους ασφαλιστικούς κλάδους, ακόμα και την υποχρεωτική εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ για ένα επίδομα ανεργίας που δεν μας δίνουν (!), οι εισφορές θα εκτιναχθούν και π.χ. για όσους είναι ασφαλισμένοι σαν ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν συμπληρώσει την πενταετία θα ξεπεράσουν τα 400€ το μήνα – και θα πλησιάσουν τα 500€ μηνιαίως μετά την αναμενόμενη αύξηση στην Ειδική Προσαύξηση, για να κλιμακωθούν σταδιακά στα 650€ ή και στα 750€ το μήνα αντίστοιχα! Είναι δεδομένο ότι – ειδικά εν μέσω κρίσης – η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων θα βρεθεί αργά ή γρήγορα σε αδυναμία καταβολής των εισφορών, δηλαδή εκτός κοινωνικής ασφάλισης, εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκτός επαγγέλματος στο βαθμό που τα επαγγελματικά δικαιώματα συνδέονται με την ασφαλιστική ενημερότητα και χωρίς ελπίδα συνταξιοδότησης!! Η συνεπακόλουθη παύση πληρωμών προς το Ταμείο θα οδηγήσει τελικά στην κατάρρευση και του ίδιου του ΤΣΜΕΔΕ!!!

Το πρώτο στάδιο αυτής της κατάρρευσης ήδη υλοποιείται στο πλαίσιο του «κουρέματος» κατά 50% των Ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ που διαχειρίζεται με αυτόν τον τρόπο η Τράπεζα της Ελλάδος. Με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου – η υλοποίηση της οποίας αποτελεί τον «εθνικό στόχο» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ για τον οποίο οι εργαζόμενοι καλούνται να θυσιάσουν όσα δικαιώματα τους απέμειναν – εξαιρούνται του «κουρέματος» μεταξύ άλλων όσα ομόλογα βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και τα δάνεια που πήρε πρόσφατα η Ελλάδα από την Τρόικα και τη νύφη καλούνται να πληρώσουν πρώτα και κύρια τα ασφαλιστικά Ταμεία. Έτσι η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μεθοδεύουν τη ληστεία των εισφορών των εργαζόμενων μηχανικών στο όνομα του δημόσιου χρέους. Μάλιστα η απώλεια των αποθεματικών θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογίσουμε και την αναμενόμενη υπαγωγή της Τράπεζας Αττικής στη διαδικασία του «κουρέματος».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και χωρίς τις τελευταίες αυτές δραματικές εξελίξεις η κατάσταση με το ΤΣΜΕΔΕ είναι ήδη τραγική. Οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν σε γενικές γραμμές το χαρακτήρα κεφαλικού φόρου που επιβαρύνει αδιακρίτως εργοδότες, εργαζόμενους και άνεργους και το ΤΣΜΕΔΕ έχει ήδη μετατραπεί σε ένα Ταμείο – τράπεζα που λειτουργεί εν γένει με ανταποδοτικά και όχι αναδιανεμητικά κριτήρια, ένα Ταμείο με απόλυτη ανοχή στην εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, ένα Ταμείο με τεράστιες εισφορές που επιβαρύνουν δυσανάλογα τους πιο αδύναμους και απαράδεκτες και διαρκώς συρρικνούμενες συντάξεις και παροχές. Αυτό είναι το «ευγενές» και «πλούσιο» Ταμείο που φτωχαίνει και ταλαιπωρεί συστηματικά τους ασφαλισμένους του και τους συνταξιούχους και όχι μόνο δεν αναγνωρίζει και δεν βοηθάει τους άνεργους αλλά απαιτεί να συνεχίσουν να πληρώνουν δυσβάσταχτες εισφορές και σε περίπτωση καθυστέρησης ζητάει και τόκο. Παρόλο που την κύρια ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση φέρουν οι κυβερνήσεις, σοβαρές ευθύνες έχουν διαχρονικά και οι Διοικήσεις του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ που κινήθηκαν στη λογική του ανταποδοτικού και όχι του αναδιανεμητικού συστήματος, δηλαδή στη λογική της παροχής τραπεζικών ουσιαστικά υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, μια λογική που μεταφέρει το κόστος της ασφάλισης στους εργαζόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο μεταξύ άλλων ενέπλεξαν το Ταμείο με την Τράπεζα Αττικής και υποστήριξαν στο παρελθόν την αύξηση των εισφορών ειδικά των νέων ασφαλισμένων αλλά και την Ειδική Προσαύξηση στο όνομα των καλύτερων συντάξεων που δεν θα έρθουν ποτέ. Στη σημερινή συγκυρία η Διοίκηση του ΤΕΕ εμφανίζεται να αντιδρά, η αντίδρασή της όμως είναι καθυστερημένη και απολύτως προσχηματική.

Έχουμε ήδη φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή. Είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι μηχανικοί να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, να αναπτυχθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες αποφασιστικής πολιτικής αντιπαράθεσης και μαχητικής πρακτικής δράσης. Η υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων περνάει από την ανατροπή της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ και ολοκληρώνεται μόνο με την ανατροπή της σύγχρονης χούντας των αγορών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου.

Λέμε όχι στη συμπαιγνία Τρόικας – Κυβέρνησης – ΤΕΕ και απαιτούμε:

  • Να μην περάσει καμία αύξηση των εισφορών, αντίθετα επιτακτική είναι η ανάγκη μείωσής τους, σε συνδυασμό με την αύξηση των παροχών.
  • Όχι στο «κούρεμα» του Ταμείου, κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά και τις συντάξεις. Άμεση αποδέσμευση του ΕΤΑΑ και του ΤΣΜΕΔΕ από το χρηματιστήριο και την Τράπεζα Αττικής.
  • Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους – θεώρηση των βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναγνώριση και πλήρης κάλυψη όλων των άνεργων μηχανικών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και του απαράδεκτου διαχωρισμού «παλαιών» – «νέων». Πλήρης, δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση.

Αποφασίζουμε:

  • Παρέμβαση στο ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα 16/1 σε συνεργασία με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Καλούμε τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συνάδελφους που χρωστούν εισφορές να φέρουν τα βιβλιάριά τους ώστε να θεωρηθούν από το Ταμείο υλοποιώντας απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του που πάρθηκε μετά από κινητοποίηση του Σωματείου.
  • Συμμετοχή στην παναττική απεργία την Τρίτη 17/1.
  • Κινητοποίηση στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα 24/1
  • Κινητοποίηση την Τρίτη 7/2 σε ΤΣΜΕΔΕ, Υπουργείο Εργασίας και Τράπεζα της Ελλάδος.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: