Ένα σχόλιο για τη Συγκρότηση του Προεδρείου του ΔΣ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Αττικής

Και ενώ η κρίση βαθαίνει και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ αποκαλύπτει τον αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα του πολιτικού συστήματος, κάποιοι επιμένουν να εθελοτυφλούν επικαλούμενοι τα «κοινά μας συμφέροντα» ως επιστήμονες, τα κοινά – διαπαραταξιακά – μας προβλήματα, ακόμα και την πιο πιστή «αντιπροσωπευτικότητα» του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τμήματος Αττικής έγινε ευτυχώς σύντομα. Η «αντιπροσωπευτική» συμμαχία που το ανάδειξε – και τις πέντε θέσεις του – ήταν μεταξύ των παρατάξεων της ΕΛΕΜ, της «Συνεργασίας Αριστερών Αρχιτεκτόνων» (Συνασπισμός – Δημοκρατική Αριστερά) και της ΔΚΜ (ΝΔ). Δοκιμασμένο το σχήμα και από την προηγούμενη θητεία του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ βέβαια, και όχι του νεοσύστατου τμήματος Αττικής, το οποίο πάει να παίξει το ρόλο της κολυμπήθρας του Σιλωάμ. Οι αμαρτίες δεν ξεπλένονται όμως με τρικ ανάδειξης δήθεν ολοκαίνουριων Συμβουλίων σε σκηνικά ξεφτισμένα, με ηθοποιούς παλιές καραβάνες και σενάριο παρωχημένο.
Στην εποχή της Τρόικας και του Μνημονίου, του «εξευγενισμού» των νέων συναδέλφων μας στο όνομα της «σωτηρίας από τη χρεωκοπία και της Ευρωπαϊκής μας πορείας», το κυρίαρχο σύνθημα του Συλλόγου δεν μπορεί  να είναι το «η αρχιτεκτονική στους αρχιτέκτονες» το οποίο με όση καλή θέληση κι αν το δει κανείς, μόνο αποπροσανατολιστικό μπορεί να είναι για τους απανταχού συναδέλφους αυτή την ώρα. Ούτε βέβαια, είναι δυνατόν να αναδεικνύει κανείς πάνω απ’ όλα την «ευρωπαϊκή προοπτική» του μέλλοντός μας ως πολίτες αυτής της χώρας και αρχιτέκτονες, όπως το έθεσε η «Συνεργασία Αριστερών Αρχιτεκτόνων», χωρίς να εντάσσεται αντικειμενικά στις δυνάμεις που στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική. Είναι άλλωστε η εμμονή σε αυτή ακριβώς την προοπτική που έφερε τη Μπολόνια και την υποβάθμιση των πτυχίων και των εργασιακών μας δικαιωμάτων, είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη των αγορών που οδήγησε στο τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων και στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Αλλά για τη νέα πλειοψηφία του Δ.Σ. άλλες είναι προτεραιότητες και επίσης τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Πιο συγκεκριμένα, ούτε η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, ούτε πολύ περισσότερο αυτή του Συνασπισμού θεώρησαν σκόπιμο να κάνουν οποιαδήποτε ξεκάθαρη αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της απερχόμενης Διοίκησης Λυρούδια (ΝΔ) – Κουρμπανά (ΣΥΝ), σε όλα εκείνα τα κακώς κείμενα που αποτέλεσαν σημαντικό λόγο ύπαρξης και έντασης φαινομένων παθογένειας – κατά γενική ομολογία – σε έναν άλλοτε ζωντανό, δημοκρατικό και δραστήριο Σύλλογο. Εάν πρόκειται για αμέλεια τους εγκαλούμε να πάρουν θέση αυτοκριτικά. Αν γίνεται σκόπιμα όμως, είναι για να επαναληφθούν τα ίδια, οπότε και θα μας βρουν απέναντι.
Αναλυτικά το Προεδρείο του Δ.Σ. του Τμήματος Αττικής έχει ως εξής (δείτε και εδώ):
Πρόεδρος: Μαδεμοχωρίτης Γιώργος (ΕΛΕΜ)
Γραμματέας: Δημητριάδης Αργύρης (ΔΚΜ)
Αντιπρόεδρος: Κλουτσινιώτη Ράνια (Συνεργασία Αριστερών Αρχιτεκτόνων)
Αναπληρωτής Γραμματέας: Κουρέτας Νίκος (ΔΚΜ)
Ταμίας: Καψιμάλη Ελίνα (ΔΚΜ)

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: