Ανακοίνωση της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων για τα αποτελέσματα των εκλογών

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου έλαβαν χώρα οι εκλογές του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για την πανελλήνια αντιπροσωπεία αλλά και για πρώτη φορά το τμήμα Αττικής. Παραθέτουμε στη συνέχεια τα πρώτα συμπεράσματα που εξάγουμε από αυτές. 

Συντριβή της κυβέρνησης και των δυνάμεων του Μνημόνιου …

Το πιο σημαντικό στοιχείο των αποτελεσμάτων ήταν η συντριβή και η κατακόρυφη πτώση της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, της Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Έκφρασης. Από τις 637 ψήφους και την πρώτη θέση πανελλαδικά στις περασμένες εκλογές καταποντίστηκε στις 296 και την τρίτη θέση, ενώ στην Αθήνα, το κέντρο των πολιτικών εξελίξεων όπου οι διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις εμφανίζονται σε άλλη ένταση, πράγμα που εκφράζεται και στην συνδικαλιστική συγκρότηση του Συλλόγου, και τα σημάδια καταστροφής της κυβερνητικής πολιτικής είναι πιο εμφανή, συγκέντρωσε μόλις 74 ψήφους καταλαμβάνοντας την 7η θέση στο τμήμα Αττικής. Το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του θετικό σημάδι, δείχνει την συντριπτική κατακραυγή των αρχιτεκτόνων και ολόκληρου του ελληνικού λαού απέναντι στον πρωταγωνιστή της νέας χούντας που καταδικάζει τη ζωή μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Από την σαφή πτώση δεν γλίτωσε ούτε το άλλο μεγάλο κομμάτι του μαύρου μνημονιακού μπλοκ – και πλέον συνοδοιπόρος στη νέα πραξικοπηματική κυβέρνηση των τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η ΔΚΜ, παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Παρά την ένωση όλων των κομματιών της παράταξης, με το κατέβασμα ενός μονάχα ψηφοδελτίου, και την προσπάθεια αποστασιοποίησης από τα έργα και τις ημέρες της απερχόμενης διοίκησης του Συλλόγου, κατάφεραν μεν να βγουν μεν πρώτοι, αλλά με 538 ψήφους, πάνω από 300 λιγότερες από τα προηγούμενα νούμερά τους αθροιστικά.

Κερδισμένη από την ήττα των κυβερνητικών παρατάξεων εμφανίζεται η ΕλΕΜ, η οποία έχει το πλεονέκτημα ότι δεν βαρύνεται από μία κεντρική πολιτική αναφορά στα καθεστωτικά κόμματα που ραγδαία απαξιώνονται (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ κ.ά.) αλλά προκρίνει ένα περιεχόμενο συντεχνιακό, ανίκανο να απαντήσει στα μεγάλα πολιτικά και ταξικά ερωτήματα της περιόδου, πλήρως ακίνδυνο για τις δυνάμεις των εγχώριων και διεθνών δυναστών μας και το οποίο σε τελική ανάλυση βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με αυτό των καθεστωτικών δυνάμεων.

… σε ένα σύλλογο σε πλήρη ανυποληψία

Θα ήταν όμως μυωπικό από τη μεριά μας να συζητάμε μόνο για αυτή την πλευρά των αποτελεσμάτων. Γιατί αυτή η ήττα των κυβερνητικών παρατάξεων, συνδέεται με μια κατάρρευση και του ίδιου του κυβερνητικού, εργοδοτικού και βαθιά συμβιβασμένου συνδικαλισμού, που έχει μετατρέψει το ΣΑΔΑΣ εδώ και χρόνια σε ένα γραφειοκρατικό όργανο, παραγοντισμού και επιδίωξης προσωπικών οφελών, σύμβουλο και υποταχτικό των κυβερνήσεων κάθε απόχρωσης. Κανένας αρχιτέκτονας άνεργος ή μισθωτός, κανένας  αυτοαπασχολούμενος, κανένας αρχιτέκτονας του δημοσίου που απειλείται με εφεδρεία, δεν προσβλέπει στο Σύλλογο για να διεκδικήσει συλλογικά οτιδήποτε, τη στιγμή που όλη του η ζωή καταρρέει μέσα στην κρίση και την επίθεση των κυρίαρχων τάξεων. Τι σχέση έχει ο ΣΑΔΑΣ των κοσμικών δεξιώσεων, των ανούσιων διεκδικήσεων, των κολλητών των υπουργών, της αδιαφάνειας και των πελατειακών σχέσων, με τη συντριπτική πλειονότητα των αρχιτεκτόνων που σέρνονται στην ανεργία, τις αποδοχές πείνας και τη νέα μετανάστευση;

Αυτό είναι το καθεστώς στο ΣΑΔΑΣ εδώ και χρόνια, και δυστυχώς, όταν έφτασε η κρίση, όταν πια και τα υπολείμματα του κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν μπορούσαν να κρατήσουν έστω την πελατεία τους, ο ίδιος ο σύλλογος βαίνει προς την απαξίωση μαζί με αυτούς που τον κατάντησαν έτσι.

Δεν προκαλεί επομένως έκπληξη το γεγονός ότι οι ψηφίσαντες σε όλη την Ελλάδα δεν ξεπέρασαν τους 2400, πάνω από 700 λιγότεροι από τις προηγούμενες εκλογές. Έτσι, μέσα σε αυτά τα ποσοστά αποχής μπορούν να αυτοϊκανοποιούνται για το ποσοστό τους και η ΔΚΜ, και η «Συνεργασία Αριστερών Αρχιτεκτόνων» που συμμετείχε στο απερχόμενο προεδρείο αλλά κρατήθηκε στα ίδια.

Μια πρώτη επιτυχία της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων:

Από τη μεριά της Α.Κ.Ε.Α. τα αποτελέσματα είναι, πιστεύουμε, θετικά. Στο πρώτο μας μόλις πανελλαδικό κατέβασμα, στην αρχή της παρέμβασής μας και χωρίς αντίστοιχη εμπειρία, λάβαμε 95 ψήφους και 7 έδρες στην αντιπροσωπεία πανελλαδικά, ενώ στο τμήμα Αττικής λάβαμε 77 ψήφους, ποσοστό λίγο κάτω από το 9%, εκλέγοντας και ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ακόμα πιο ικανοποιημένοι όμως είμαστε, διότι το αποτέλεσμα αυτό δεν το εκλαμβάνουμε σαν μια δυνατότητα πρόσβασης σε γραφειοκρατικές δομές και μηχανισμούς, αλλά σαν μια αφετηρία, ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσουμε τις μάχες της επόμενης μέρας.

Να αλλάξουμε τα πράγματα στο σύλλογο. Να δώσουμε μάχες για τη ζωή μας.

Ο βασικός μας στόχος δεν ήταν να εκλέξουμε κάποιους σε κάποια όργανα, ειδικά αν αυτά είναι ανενεργά και φιλοκυβερνητικά. Ο στόχος μας, και για αυτό και συμμετέχουμε στο σύλλογο, είναι να αλλάξουν τα πράγματα, να μπουν μπροστά με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες και αγώνες τα δικαιώματα της μεγαλύτερης μερίδας των συναδέρφων που καταστρέφονται μέσα στην κρίση. Σε τέτοιους αγώνες συμμετείχαμε όλο το περασμένο διάστημα, αγώνες που κλόνισαν την κυβέρνηση και την ανάγκασαν σε αυτή την επιθετική αναδίπλωση που πήρε τη μορφή της κυβέρνησης ενότητας του μαύρου μνημονιακού μπλοκ. Εκτιμούμε ότι είναι αδύναμοι και φοβισμένοι απέναντι στη λαϊκή οργή και για αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι. Για αυτό το λόγο και δεν πρέπει να τους αφήσουμε ούτε μια στιγμή σε ησυχία. Και αυτούς και τις διεθνείς συμμορίες που τους στηρίζουν και πλέον τους εκλέγουν κιόλας, χωρίς τη θέληση της κοινωνίας.

Σε αυτή τη μάχη κρινόμαστε όλοι. Οι δυνάμεις της αριστεράς κατέχουν πράγματι ένα σοβαρό ποσοστό στα εκλογικά αποτελέσματα και τις έδρες. Τι θα κάνουν όμως; Θα μπουν σε ένα θολό παιχνίδι συσχετισμών και συμμαχιών για καρέκλες και οφίτσια; Θα συνεχίσουν σε ένα μοναχικό δρόμο βλέποντας τον εχθρό στα αριστερά και όχι στον αντίπαλο; Ή θα πρωτοστατήσουν για τη διεξαγωγή μαχητικών ενωτικών αγώνων που θα φέρουν και νέα πνοή στο σύλλογο, και νέα όρεξη ειδικά στους νέους συναδέρφους ώστε να αισθανθούν ότι μπορούν μέσα από αυτόν να πετύχουν πράγματα; Βασικό εργαλείο σε αυτό, που δεν είχαμε παλιότερα, είναι η δυνατότητα Γενικών Συνελεύσεων στο τμήμα Αττικής, που είναι το όργανο που μπορεί δημοκρατικά και μαζικά να πρωταγωνιστήσει σε μια νέα εποχή για το σύλλογο απομονώνοντας τα υπόγεια παζάρια και τις μάχες παραγόντων.

Από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση, του αγώνα και της ανατροπής. Σε αυτό το δρόμο καλούμε όλες τις αριστερές και κινηματικές δυνάμεις σε ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής με συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε στο άμεσο μέλλον.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: