Νέα Συνέλευση ανέργων και προσωρινά απασχολούμενων τεχνικών την Τρίτη 3/5, στις 7:30μμ στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης έχει αποφασίσει να συγκροτήσει Συνέλευση ανέργων και προσωρινά απασχολούμενων τεχνικών, λόγω της προφανούς όξυνσης της ανεργίας στον κλάδο και της έντασης των ειδικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι συνάδελφοι. Η Συνέλευση αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί δύο φορές και έχει προχωρήσει και σε μια πρώτη κινητοποίηση, αυτή της συμβολικής κατάληψης του ΤΣΜΕΔΕ στις 31 Μαρτίου. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ και μέλη του Σωματείου και της Συνέλευσης παραβρέθηκαν έκτοτε και σε δύο Διοικητικά Συμβούλια του Ταμείου. Εκεί τέθηκε το σύνολο των αιτημάτων και υπήρξαν και δύο μικρές θετικές εξελίξεις.

Υπήρξε δέσμευση ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι τυπικά μισθωτοί συνάδελφοι που ο εργοδότης τους δεν κατέβαλε στο Ταμείο τις εργοδοτικές εισφορές και το Ταμείο ακολουθώντας μία πρωτοφανή και απαράδεκτη πρακτική ζήταγε τις εισφορές από τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ το πρόβλημα λύθηκε, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη. Επίσης το ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε να σφραγίζει τα βιβλιάρια των ανέργων και όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα έτσι ώστε να μην στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όταν δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τις εισφορές τους. Αυτό θα γίνεται προς το παρόν με μια σχετική αίτηση του ασφαλισμένου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΣΜΕΔΕ, ενώ μελετάται ο τρόπος με τον οποίο θα θεσμοθετηθούν κάποια τυπικά κριτήρια έτσι ώστε η διαδικασία να απλοποιηθεί και να διεκπεραιώνεται από κάποιον απλό υπάλληλο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει το αίσχος του να ζητούνται ασφαλιστικές εισφορές από άνεργους και μάλιστα με τόκο. Για αυτό το τελευταίο ζήτημα το Ταμείο δήλωσε αναρμόδιο και μας παρέπεμψε στο ΕΤΑΑ και το Υπουργείο. Επομένως τα αιτήματά μας δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε ότι ικανοποιήθηκαν έστω στοιχειωδώς.  Πάντως το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα να σφραγίζονται τα βιβλιάρια των ανέργων είναι κάτι που αξίζει να γίνει ευρύτερα γνωστό …

Ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, καθώς και ο εμπλουτισμός των αιτημάτων και της δράσης μας είναι τα βασικότερα θέματα της νέας Συνέλευσης που καλείται την Τρίτη στις 7 και μισή στο Πολυτεχνείο της Πατησίων στην αίθουσα Τ12 της Αρχιτεκτονικής. Ακολουθεί το κάλεσμα της συνέλευσης ανέργων και προσωρινά απασχολούμενων τεχνικών:     

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ! – ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΡΑ …

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών έχει εγκαινιάσει εδώ και δύο βδομάδες μια καμπάνια ενημέρωσης των συναδέλφων που «εξυπηρετούνται» στο ΤΣΜΕΔΕ τις πρωινές ώρες. Ιδιαίτερο βάρος δίνει στα ζητήματα που αφορούν την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, το υπέρογκο ύψος των εισφορών και την μέριμνα που πρέπει να υπάρξει για τους άνεργους συναδέλφους μας.

Την Πέμπτη 31/3/2011 το Σωματείο κάλεσε τους συναδέλφους να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο χώρο του ΤΣΜΕΔΕ, όπως είχε αποφασιστεί από τη Συνέλευση ανέργων και προσωρινά απασχολούμενων που δραστηριοποιείται στα πλαίσια του Σωματείου. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν δεκάδες άνεργοι και εργαζόμενοι μέλη του Σωματείου, στέλνοντας μήνυμα στην ηγεσία του ΤΣΜΕΔΕ ότι τα όρια ανοχής μας έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

Το Σωματείο κοινοποίησε στον Πρόεδρο τα αιτήματα των συναδέλφων.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε το Σωματείο ζήτησε εξηγήσεις για την εξευτελιστική κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στο ΤΣΜΕΔΕ, για τη δεινή θέση των ανέργων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους και χάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και για την τοκογλυφική επιβολή προστίμων (πάνω από 15% κατ έτος) σε ασφαλισμένους, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν να επιβιώσουν. Στοιχειώδες αίτημα άμεσης ανακούφισης αποτελεί η κατάργηση των εισφορών των ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χωρίς καθυστέρηση το ταμείο πρέπει να αρχίσει την θεώρηση των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Επίσης γίνεται επιτακτική η παροχή επιδόματος ανεργίας σε εργαζόμενους με «μπλοκάκι».

Ειδική μνεία έγινε και στη στάση του ΤΣΜΕΔΕ απέναντι στους τυπικά μισθωτούς Μηχανικούς των οποίων οι εργοδότες δεν καταβάλουν τις εισφορές τους. Είναι πλέον αναρίθμητα τα περιστατικά όπου το ΤΣΜΕΔΕ, ενώ έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να διεκδικήσει τα ποσά των εισφορών, ζητά από τον εργαζόμενο να καταβάλει τις εισφορές αντί για τον εργοδότη!!! Ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι αντιδρούν αντί το ταμείο να κινηθεί κατά του εργοδότη επιχειρεί να μετατρέψει τον εργαζόμενο σε εισπράκτορα και του ζητά να καταγγείλει  και να κυνηγήσει τον εργοδότη..

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ ΜΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Ο πρόεδρος κατά τα γνωστά, επικαλέστηκε νομικά εμπόδια και αναρμοδιότητα, ενώ  είπε ότι θα εισηγηθεί προτάσεις, σχετικές με τα αιτήματά μας, στην Διοικούσα του ΤΣΜΕΔΕ. Πιο συγκεκριμένα «υποσχέθηκε»:

  • Θα επιχειρηθεί αποσυμφόρηση στον Κλάδο Υγείας με την παροχή Βιβλιαρίων Υγείας για επισκέψεις σε γιατρούς και εξετάσεις.
  • Θα δοθεί η δυνατότητα σε υποαπασχολούμενους και ανέργους να προσφεύγουν στο Ταμείο και να αιτούνται θεώρηση βιβλιαρίων ακόμα και χωρίς την καταβολή της εισφοράς.
  • Το ταμείο θα διεκδικήσει τις εισφορές με άμεση κινητοποίηση της νομικής υπηρεσίας στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες και για όποιες περιπτώσεις ενημερώνεται.

Μόνο ο αγώνας μας θα φέρει αποτελέσματα

Το Σωματείο και η Συνέλευση ανέργων τεχνικών θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιεί μια πολιτική ακόμα μεγαλύτερης λιτότητας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και του ΔΝΤ, εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο: Δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και ασφάλιση!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

•      Κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους μηχανικούς. Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η ασφάλιση είναι υποχρέωση των εργοδοτών και του κράτους και όχι των εργαζομένων και των ανέργων.

•      Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα της ανεργίας, και σε όσους δουλεύουν με «μπλοκάκι», ίσο με τον βασικό μισθό για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις (παλιοί ή νεοεισερχόμενοι). Άμεση αναγνώριση από το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ και τον ΟΑΕΔ όλων των άνεργων μηχανικών.

•      Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης. Συνταξιοδότηση νωρίτερα, στην περίπτωση παραμονής σε ανεργία πάνω από δύο χρόνια.

•      Προσλήψεις στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ για τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Στελέχωση του ΚΥΤ, βιβλιάριο ασθενείας μέσω του οποίου θα πληρώνονται γιατροί – εξετάσεις.

•      Άμεση αποχώρηση του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το χρηματιστήριο. Απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στο ταμείο.

•      Άμεση μείωση των εισφορών των εργαζόμενων, αύξηση των παροχών και των συντάξεων

•      Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και κατάργηση επισφαλούς εργασίας. Απαγόρευση των απολύσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

ΝΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΙΣ 3/5/2011, στις 7:30, ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (Πατησίων)

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

One thought on “Νέα Συνέλευση ανέργων και προσωρινά απασχολούμενων τεχνικών την Τρίτη 3/5, στις 7:30μμ στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: