Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: «μεταλλεία χρυσού – μια απειλή για τη Χαλκιδική»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε την Παρασκευή 15/4 η επιτροπή αγώνα Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής με τίτλο «μεταλλεία χρυσού – μια απειλή για τη Χαλκιδική». Οι περισσότεροι θυμόμαστε ίσως τον ηρωικό αγώνα των κατοίκων της Ολυμπιάδας ενάντια στην εταιρεία TVX Gold και τα σχέδια εξόρυξης χρυσού και καταστροφής του περιβάλλοντος. Με την πτώχευση της TVX Gold ήρθε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός (Hellas Gold) να αγοράσει τα μεταλλεία και να εκπονήσει νέα σχέδια εξόρυξης στην περιοχή. Όμως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε, έχει ήδη απορριφθεί από την υπεράνω πάσης επαναστατικής υποψίας Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας!

Η ιστορία της Βόρειας Χαλκιδικής είναι άμεσα συνυφασμένη με τα μεταλλεία. Από την ασυλία, όμως, που παρείχαν στους Χαλκιδιώτες επί Τουρκοκρατίας – το «κοινό των Μαντεμοχωρίων» – φτάσαμε και λόγω του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, στην μονοκρατορία της εκάστοτε εταιρίας! Η πλέον σύγχρονη ιστορία των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική ξεκινά το Δεκέμβριο του 2003, όταν τη μέρα που έκλεινε η βουλή, λόγω των επικείμενων εκλογών, ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Πάχτας και νυν Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Αριστοτέλη μεταβίβασε 317.000 στρέμματα γης μαζί με όλες τις εγκαταστάσεις στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός αντί έντεκα εκατομμυρίων ευρώ, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα με ειδική τροπολογία την προηγούμενη εταιρία από οποιαδήποτε περιβαλλοντική αποκατάσταση. Η Ελληνικός Χρυσός είναι θυγατρική της καναδέζικης European Goldfields με πλειοψηφικό πακέτο συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα. Τον Σεπτέμβριο του 2010 κατέθεσε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην οποία προβλέπει:

  • Διατήρηση των υφιστάμενων μεταλλείων σε Στρατώνι και Ολυμπιάδα.
  • Δημιουργία στο παρθένο δάσος των Σκουριών, και σε απόσταση τριών χιλιομέτρων σε ευθεία από την κωμόπολη της Μεγάλης Παναγίας και άλλων χωριών και οκτώ χιλιόμετρα από την Αρναία, μεταλλείο ανοιχτής εξόρυξης με κρατήρα διαμέτρου 705 μέτρα και βάθος 220, εργοστάσιο εμπλουτισμού με χρήση άκρως επικίνδυνων δηλητηρίων, κυανίου, αρσενικού, θειικού οξέως κ.ά. και μετατροπή δύο υπέροχων ρεμάτων, του Καρατζά και του Λουτσάνικου σε λίμνες τελμάτων με δημιουργία φραγμάτων 143 και 131 μέτρων αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι η εταιρία εκβιάζει ότι θα αποσυρθεί από το ήδη υφιστάμενο έργο της στην περιοχή αν δεν εγκριθεί στο σύνολό της η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθιστώντας έτσι τους περίπου 300 εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτό ομήρους και απειλώντας ότι δε θα προβεί σε καμιά περιβαλλοντική αποκατάσταση, «ξεχνώντας» βέβαια τους τόνους του χρυσούχου αρσενοπυρίτη που ήδη έχει πουλήσει στην Κίνα και τα εκατομμύρια που ήδη αποκόμισε.

Στα μακρόπνοα σχέδια της εταιρίας και ανάλογα με τα συμφέροντά της που εξαρτώνται από την τιμή του χρυσού, που διαρκώς ανεβαίνει, είναι η εκμετάλλευση και άλλων περιοχών, μετατρέποντας την Χαλκιδική σε ένα απέραντο ορυχείο και μια βαριά βιομηχανική περιοχή, στην οποία δε θα έχει αξία όχι μόνο η ακίνητη περιουσία των πολιτών αλλά και η ίδια τους η ζωή!

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη συνεδρίαση της Δευτέρας 11/4 τοποθετήθηκε κατά της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στη Βόρεια Χαλκιδική, αποδεχομένη τα συμπεράσματα του πορίσματος της ειδικής ομάδας εργασίας που συστήθηκε για το σκοπό αυτό. Σύμφωνα με το πόρισμα, αποδεικνύεται ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν παραθέτει βασικά επιστημονικά κριτήρια αξιολόγησης της επένδυσης, συμπέρασμα που ενισχύεται και από τα πολλά και κρίσιμα ερωτήματα που θέτει το ίδιο το Υπουργείο. Υποστηρίζεται δε ότι, ακόμα και αν ο νόμος αφήνει κάποια περιθώρια, πρέπει να εξετάζονται οι δυσμενέστερες περιπτώσεις και να εξαντλούνται τα προληπτικά μέσα. Το πρόσφατο παράδειγμα του σεισμού της Ιαπωνίας και των καταστροφικών συνεπειών του, οδηγεί στη θέση ότι τα μέτρα προστασίας και πρόληψης πρέπει να είναι απόλυτα.

Η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη μελέτη, το έλλειμμα τεκμηρίωσης των μελετών ασφαλείας και των επιστημονικών μεθόδων, η παραβίαση των διαδικασιών που προβλέπει η Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, το μέγεθος των μη αναστρέψιμων βλαβών στο περιβάλλον (κυρίως στο υδατικό), η χρήση και ο τρόπος διαχείρισης επικίνδυνων τοξικών ουσιών και τέλος το μοντέλο ανάπτυξης που προδιαγράφεται και ακυρώνει οποιαδήποτε δυνατότητα συνύπαρξης με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν την περιοχή, δε μπορεί να γίνουν αποδεκτά.

Επειδή μια τέτοιου μεγέθους επένδυση, πρέπει να ικανοποιεί μια σειρά κριτηρίων, μεταξύ των οποίων κυρίαρχα και αδιαπραγμάτευτα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και η αειφορία, προτείνεται η μη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αδειοδότηση της επένδυσης. Στο πόρισμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου δεν εκφράζεται προφανώς μια πολιτική άποψη για μια σειρά ζητήματα για το μέλλον της περιοχής και των εξορύξεων γενικά, που θα ικανοποιεί το αίτημα της ανατροπής των υφιστάμενων παραγωγικών δομών. Η σαφής όμως απόρριψη της συγκεκριμένης επένδυσης είναι για την ώρα σημαντική. Εμείς σαν Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων υποσχόμαστε να επανέλθουμε.

Κατεβάστε εδώ ολόκληρο το πολύ τεκμηριωμένο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Δείτε εδώ το πολύ ενδιαφέρον powerpoint που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.



Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

4 σκέψεις σχετικά με το “Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: «μεταλλεία χρυσού – μια απειλή για τη Χαλκιδική»”

  1. Μια διόρθωση: απο την πώληση του χρυσούχου αρσενοπυρίτη στην Κίνα, η εταιρία αποκόμισε σίγουρα πολλά εκατομμύρια , αλλά όχι δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: