Πρόταση της ΑΚΕΑ για τη συγκρότηση αριστερών προγραμματικών διοικήσεων των ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και του τμήματος Αττικής

Μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, σειρά έχει η εκλογή του ΔΣ του Πανελλαδικού Συλλόγου από την Αντιπροσωπεία, και η εκλογή προεδρείων, τόσο στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, όσο και στο τμήμα Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό παραθέτουμε παρακάτω την πρόταση που κατέθεσε η ΑΚΕΑ για τη συγκρότηση αριστερών προγραμματικών προεδρείων:

Εν όψη της συγκρότησης του νέου Προεδρείου του Τμήματος Αττικής αλλά και της επερχόμενης Αντιπροσωπείας για την εκλογή του νέου Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, καταθέτουμε ως Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων, την παρακάτω επικαιροποιημένη πρόταση για τη συγκρότηση αριστερών προγραμματικών διοικήσεων του Συλλόγου και του Τμήματος. Από το 2015, οπότε και καταθέσαμε αρχικά το παρακάτω κείμενο δεν έχουν αλλάξει πολλά ως προς τις πολιτικές που ασκούνται και ως προς τη θέση των συναδέλφων – όχι τουλάχιστον προς το καλύτερο, παρά την αλλαγή του πολιτικού προσωπικού στη διακυβέρνηση της χώρας. Οι ίδιες ανάγκες λοιπόν, μας κάνουν να θέτουμε τις ίδιες προτεραιότητες ως προς τα βασικά επίδικα και της παρούσας θητείας σε σχέση με τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, την υπεράσπιση φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, τον αγωνιστικό συντονισμό με άλλα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, την άρθρωση επιστημονικού λόγου απέναντι στα νέα ιδεολογήματα που προτάσσονται ως λύση και δήθεν έξοδος από το σπιράλ της κρίσης, όπως αυτό της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης, που σχεδιάζεται να γίνουν πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των προηγούμενων χρόνων, αλλά και στη νέα πετρελαϊκή φρενίτιδα που βάζει σε κίνδυνο τόσο το περιβάλλον, όσο και τις ζωές μας χάριν του νέου εθνικού ξεπουλήματος.

Το παρακάτω κείμενο αρχών θέλουμε να διαβαστεί σαν συνέχεια του πολιτικού διαλόγου και όποιων κοινών πρακτικών και στοχοθεσίας έχουν κατακτηθεί ή μπορεί να κατακτηθούν στον Σύλλογο μεταξύ των αριστερών παρατάξεων. Πιστεύουμε πως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων μπορεί να μετατραπεί στο ανεξάρτητο συνδικαλιστικό και επιστημονικό όργανο, που έχουν ανάγκη οι συνάδελφοι που ζουν ή προσπαθούν να ζήσουν από τη δουλειά τους, με ειδική έμφαση στα πλέον πληττόμενα τμήματά τους. Βήματα σε αυτή την κατεύθυνση έγιναν στην προηγούμενη θητεία – ειδικά στο τμήμα Αττικής αλλά όχι μόνο. Δόθηκε καταρχήν το αναγκαίο πολιτικό στίγμα αλλαγής στη λειτουργία και κατεύθυνση του Συλλόγου, που από λομπίστικο και γραφειοκρατικό εξάρτημα στην υπηρεσία ειδικών συμφερόντων, βρέθηκε στο πλευρό κινημάτων και αγωνιστικών διεκδικήσεων. Πιστεύουμε πως η ευθύνη των παρατάξεων οι οποίες αναφέρονται στις ανάγκες και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας είναι μεγάλη, ώστε να διατηρηθεί και να επεκταθεί η αλλαγή αυτή όπου είναι δυνατό. Ειδικά στο τμήμα Αττικής -όπου συγκεντρώνεται περίπου το 50% των συναδέλφων της χώρας- η αριστερά διαθέτει πλειοψηφία 8 εδρών στις 15 (Συσπείρωση:3 έδρες, ΑΚΕΑ:2, Πανεπιστημονική:2, Νέο Κίνημα:1) και συνεπώς το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να μεταφραστεί στην πράξη στις εκλογές των διακεκριμένων θέσεων του ΔΣ. Τα αναλογικά προεδρεία εκεί όπου ο συσχετισμός είναι σαφέστατα υπέρ της αριστεράς, είναι οπισθοδρόμηση και αγνόηση του μηνύματος των εκλογών. Ομοίως οπισθοδρόμηση αποτελεί η συγκρότηση διοικήσεων στη βάση θολών αρχών, με αξιολόγηση «προσωπικοτήτων» και ουσιαστικά χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Τέτοιες προτάσεις δίνουν το μήνυμα της πάση θυσία επιδίωξης από τα πάνω διαχείρισης της διοίκησης του Τμήματος και του Συλλόγου και τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά.

  • Εναντίωση και ρήξη με το μοντέλο του κυβερνητικού ή εργοδοτικού συνδικαλισμού

Τα τελευταία οχτώ χρόνια οι αρχιτέκτονες, ο τεχνικός κλάδος αλλά και συνολικότερα ο λαός πλήττεται βάναυσα από τις πολιτικές της «εσωτερικής υποτίμησης» που επέβαλε η τρόικα ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ σε συνεργασία με την ελληνική άρχουσα τάξη, οι οποίες υπηρετήθηκαν από τις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις. Οι πολιτικές αυτές που οδήγησαν πολύ μεγάλο ποσοστό συναδέλφων στην ανεργία, την υποαπασχόληση, την ετεροαπασχόληση, τη μετανάστευση αλλά και εκτός κοινωνικής ασφάλισης, πρέπει να ανατραπούν. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε τη συγκρότηση διοικήσεων που θα αποτελούν αντιπολίτευση σε κάθε προοπτική διατήρησης ή εισαγωγής νέων μνημονίων με κάθε μορφή, είτε νέων μέτρων λιτότητας ή επιτήρησης, προερχόμενων από κάθε συνδυασμό μεταξύ οποιασδήποτε κυβέρνησης και των υπερεθνικών μηχανισμών του κεφαλαίου.

Συνεπώς επιδιώκουμε οι διοικήσεις που θα συγκροτηθούν να αποτελούν όργανα που θα διεκδικούν μαχητικά την ανάκτηση των απωλειών του κλάδου κατά την τελευταία οχταετία σε όλα τα επίπεδα (ασφαλιστικό, εργασιακό, επαγγελματικό κλπ) ως πρώτο απαραίτητο κόμβο της αγωνιστικής αντεπίθεσης των αρχιτεκτόνων και συνολικότερα των εργαζομένων αλλά και ως ελάχιστο και αδιαπραγμάτευτο όριο του αγωνιστικού προσανατολισμού των συλλογικών οργάνων του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

Επιδιώκουμε συντονισμό με όσα σωματεία και φορείς του κλάδου κινούνται σε παρόμοια αγωνιστική κατεύθυνση, υποστηρίζοντας τον κοινό τόπο των διεκδικήσεων του κλάδου. Εναντιωνόμαστε στον αντιδραστικό ρόλο του ΤΕΕ και στη μετατροπή του σε φορέα αξιολόγησης, πιστοποίησης και κατάρτισης.

Άμεσα διεκδικούμε αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κατάργηση των αυξήσεων των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, μείωση των εισφορών, διαγραφή των χρεών που συσσωρεύτηκαν άδικα τα χρόνια της κρίσης, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων σε ότι αφορά όρους εργασίας και αποδοχές, επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών, κ.ά.

Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και το Τμήμα Αττικής να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις για την υπεράσπιση των πλέον ευάλωτων τμημάτων των εργαζόμενων αρχιτεκτόνων, ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση και την εξευτελιστικά αμοιβόμενη ή και απλήρωτη εργασία με μέτρα όπως λ.χ. η ενημέρωση των μελών του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για τα εργασιακά τους δικαιώματα, η ενεργητική συνδρομή του Συλλόγου σε όσα μέλη του πέφτουν θύματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η καταγγελία όσων εργοδοτών ή εργοδοτικών φορέων αποδεδειγμένα καταπατούν την εργατική νομοθεσία.

Επιδιώκουμε σταθερά την ενότητα και το συντονισμό με τους άλλους κλάδους των μηχανικών και των τεχνικών, στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων της εργαζόμενης πλειοψηφίας, ενάντια σε τεχνητούς διαχωρισμούς, τον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς και τις συντεχνιακές λογικές.

  • Υπεράσπιση του δικαιώματος στην κατοικία, την πόλη, τον φυσικό και δομημένο χώρο

Επιδιώκουμε τόσο ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ όσο και το Τμήμα Αττικής να προσανατολιστούν αποφασιστικά στην υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των αναγκών στην κατοικία, στην υγεία, στην ποιότητα του δημόσιου χώρου και της καθημερινής διαβίωσης σε αυτόν, ενάντια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας, που μάλιστα περνούν σε νέα πιο επιθετική φάση με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την πώληση των κόκκινων δανείων σε funds. Να κινηθούν επίσης αγωνιστικά στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δημόσιων και ελεύθερων χώρων, του αστικού πρασίνου και του φυσικού περιβάλλοντος, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εκποίησή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στην καταστροφική επέλαση των fast track επενδύσεων, του μεγάλου κατασκευαστικού κεφαλαίου και της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικούμε συγκεκριμένα την απόσυρση της εκτρωματικής μνημονιακής νομοθεσίας για τον χώρο (Ν.Ο.Κ., fast track, «μεταρρύθμιση» του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, το νόμο για το Δομημένο Περιβάλλον, κ.ά), την ανάληψη από το δημόσιο της αποκλειστικής ευθύνης του πολεοδομικού ελέγχου και απαιτούμε την πλήρη κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου.

Τα παραπάνω συνεπάγονται ανάληψη και επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού ρόλου του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και του τμήματος Αττικής ως σύμβουλου και αρωγού των κοινωνικών κινημάτων στην πόλη σε συνεργασία και συντονισμό με μαχόμενες πρωτοβουλίες και κινήσεις κατοίκων σε σταθερή βάση.

  • Υπεράσπιση της οικονομικής αυτονομίας του Συλλόγου

Αναπροσανατολισμός των οικονομικών του Συλλόγου στην κατεύθυνση κάλυψης των βασικών αναγκών και λειτουργιών του από τις συνδρομές και την ενεργητική -οικονομική και εθελοντική- συμμετοχή των μελών του. Εξασφάλιση εσόδων από εξωστρεφείς πρωτοβουλίες και δράσεις χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών, σε διάδραση με τις ανάγκες των συναδέλφων, το κοινωνικό σύνολο και την καθημερινότητα.

Οποιαδήποτε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, φορείς της αγοράς, επιδοτήσεις από την κυβέρνηση ή το ΤΕΕ, θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά ώστε να μην εμπεριέχει απαράδεκτους όρους, να μην υποκρύπτει υποβάθμιση εργασιακών σχέσεων και σε κάθε περίπτωση να μην καταργεί την οικονομική και επομένως και την πολιτική αυτοτέλεια του Συλλόγου. Όχι στη μετατροπή του Συλλόγου σε επιχείρηση πιστοποίησης, κατάρτισης και εξέτασης των συναδέλφων ή σε παράρτημα των πάσης φύσεως «χορηγών».

Διάθεση του ξενώνα Στάμου Στούρνα για την ικανοποίηση των αναγκών αναψυχής, επιμόρφωσης, πολιτιστικής και δημιουργικής έκφρασης των μελών του, μακριά από κάθε επιχειρηματική ή εμπορική του αξιοποίηση που αντιστρατεύεται τα παραπάνω, ειδικά με τη μορφή της μόνιμης παραχώρησης σε ιδιώτη ή της μετατροπής του σε τυπική τουριστική επιχείρηση. Άνοιγμα του χώρου των γραφείων του Συλλόγου σε κάθε είδους δημιουργικές δραστηριότητες.

  • Δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων

Δημοκρατική λειτουργία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και του Τμήματος Αττικής και λήψη αποφάσεων με ανοιχτό και συλλογικό τρόπο. Τήρηση των αποφάσεων της Αντιπροσωπείας και των Γενικών Συνελεύσεων. Ειδικά στο τμήμα Αττικής δεσμευόμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια η Γενική Συνέλευση του τμήματος να καταστεί πραγματικά και ουσιαστικά το ανώτατο αποφασιστικό όργανο. Στην κατεύθυνση αυτή στόχος είναι ή όσο το δυνατόν συχνότερη διεξαγωγή της, η μαζικοποίησή της και η εξασφάλιση της δυνατότητας πραγματοποίησης ουσιαστικής συζήτησης κατά τη διάρκειά της.

Οι διαδικασίες συγκρότησης των διοικήσεων του Συλλόγου εκφράζουν για εμάς μια κατ’ αρχήν πολιτική δέσμευση στη βάση ενός συγκεκριμένου επιδιωκόμενου προγραμματικού προσανατολισμού του Συλλόγου και όχι μία λειτουργία του προεδρείου σαν «όργανο» του Συλλόγου. Υποστηρίζουμε τις διαφανείς, δημόσιες και ανοιχτές σε όλους τους συναδέλφους διαδικασίες σε κάθε επίπεδο λήψης αποφάσεων του Συλλόγου. Ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος Αττικής και της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ως ανώτατα αποφασιστικά όργανα. Κανένας προσωποπαγής διορισμός σε επιτελικές και θεσμικές θέσεις, χωρίς τη δέσμευση εκπροσώπησης των συλλογικών αποφάσεων του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

Αντιφασιστική αφύπνιση των μελών και των διοικητικών οργάνων των Αρχιτεκτονικών Συλλόγων. Συμμετοχή σε αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων με ιστορικό, πολιτιστικό και πολιτικό περιεχόμενο ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό, το φασισμό και τις πολιτικές που τον γεννούν και τον αναπαράγουν.

  • Πολιτιστική δραστηριότητα και αλληλέγγυα δράση

Υποστήριξη, ανάδειξη και προώθηση των πειραματικών και ερασιτεχνικών μορφών καλλιτεχνικής δημιουργίας και της συλλογικής έκφρασης. Αξιοποίηση και άνοιγμα του ξενώνα Στάμου Στούρνα και της έδρας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στην Αθήνα, ως χώροι υποδοχής και στέγασης της συλλογικής δημιουργικότητας, αλλά και ανοιχτών εκδηλώσεων με επιστημονικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό περιεχόμενο.

Συνεργασία με δομές λαϊκής αυτοοργάνωσης ως φορείς πολιτιστικής δραστηριότητας: εργατικές και νεολαιίστικες λέσχες, πρωτοβουλίες κατοίκων, αυτοδιαχειριζόμενων χώρων, λαϊκών επιτροπών κ.λπ.

Πλήρης υποστήριξη και παροχή κάθε δυνατής συνδρομής στην επιτροπή έκδοσης του περιοδικού του Συλλόγου, στο Αλληλέγγυο Εργαστήρι Σχεδίου, στην Επιτροπή για μία Φιλική προς το Περιβάλλον Αρχιτεκτονική, στην επιτροπή για τις διαδρομές του μοντερνισμού, οργάνωση και σχεδιασμός ανάλογων πρωτοβουλιών αλλά και πρωτοβουλιών αλληλεγγύης προς τα πληττόμενα τμήματα του λαού με ειδική προσπάθεια για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη στους άνεργους. Να υποστηριχθεί αντίστοιχα η λειτουργία όλων των υφιστάμενων επιτροπών αλλά και να δημιουργηθούν καινούριες με βάση συγκεκριμένες δράσεις και δραστηριότητες. Επιδιώκουμε έναν Σύλλογο ανοιχτό σε όλους τους συναδέλφους.

 

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: