ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ! Με τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και των άνεργων, ενάντια στις κυβερνήσεις, στην τρόικα ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ και στο καθεστωτικό ΤΕΕ

Για τις εκλογές της Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΤΕΕ

Η Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ) συγκροτήθηκε το 2011, κυρίως από νέους απόφοιτους των αρχιτεκτονικών σχολών, με αναφορά στα σχήματα της ΕΑΑΚ και στόχο την παρέμβαση στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο. Συμμετέχουμε στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και στην ανοικτή συνέλευση μηχανικών, με στόχο την συλλογική υπεράσπιση των αναγκών και των δικαιωμάτων μας σαν εργαζόμενοι και άνεργοι αρχιτέκτονες. Η σημερινή κατάσταση που διαμορφώνει η ανεργία, η υποαπασχόληση, οι εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ που μας πετάνε εκτός κοινωνικής ασφάλισης, οι τακτοποιήσεις αυθαιρέτων σαν μοναδικό (σχεδόν) πεδίο επαγγελματικής ενασχόλησης κ.λπ. δεν μας χωράνε. Θα μείνουμε εδώ και θα τους ανατρέψουμε!   

Η γενικότερη πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο πλαίσιο της οποίας διεξάγονται φέτος οι εκλογές του ΤΕΕ, είναι γνωστή και τη βιώνει κάθε ένας από εμάς που προσπαθεί να ζήσει από τη δουλειά του. Χαρακτηρίζεται από τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, την υποαπασχόληση, την ετεροαπασχόληση και τη μετανάστευση νέων στο εξωτερικό για την εξεύρεση καλύτερων εργασιακών όρων. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζουν τη ραγδαία χειροτέρευση των όρων και των αποδοχών εργασίας, τις καθυστερήσεις στην πληρωμή δεδουλευμένων και τον φόβο της απόλυσης. Οι αυτοαπασχολούμενοι την μείωση του αντικείμενου της εργασίας που συχνά περιορίζεται σε τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, ενεργειακές επιθεωρήσεις και άδειες λειτουργίας και ταυτόχρονα την υπερφορολόγηση και την προσπάθεια επαγγελματικής εξόντωσης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι μία επικοινωνιακή προσπάθεια πλήρους απαξίωσης, συνεχείς μειώσεις μισθών και πλέον τον φόβο της διαθεσιμότητας – απόλυσης. Οι εργαζόμενοι στον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας την προσπάθεια των διαδοχικών μνημονιακών κυβερνήσεων να διαλύσουν τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, στερώντας το μέλλον όχι μόνο από τους εργαζόμενους σε αυτή αλλά και από τη νέα γενιά.

Πάνω από όλα η σημερινή κατάσταση για όλους μας χαρακτηρίζεται από την ψηφισμένη και επαπειλούμενη ληστρική αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ, που ήδη στερεί σε μεγάλο ποσοστό μηχανικών την κοινωνική ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και την πρόσβαση στο επάγγελμα. Ήδη σημαντικό ποσοστό των νεότερων συναδέλφων αποφεύγουν να εγγραφούν στο ΤΕΕ για να γλυτώσουν τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ, ακυρώνοντας (προσωρινά) τις σπουδές και τις εργασιακές δυνατότητές τους. Αν τους αφήσουμε, μας ετοιμάζουν τα χειρότερα: από τη νέα χρονιά τα χρέη άνω των 5.000€ στο ΤΣΜΕΔΕ μεταβιβάζονται στο «Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών» το οποίο θα επιχειρήσει να τα εισπράξει με πλειστηριασμούς, κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας κ.λπ.! (βλ. ν.4172/13, αρθ.101).

Η αιτία όλων αυτών μας είναι γνωστή, πρόκειται για τις πολιτικές που ασκούνται από τις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με διάφορους κατά περίπτωση συμμάχους, πολιτικές που απορρέουν από τις επιταγές της τρόικας ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ και τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πυρήνας αυτής της πολιτικής, είναι η προσπάθεια η κρίση να ξεπεραστεί μέσω της υποτίμησης των αποδοχών των εργαζόμενων, της υποβάθμισης φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και της καταστροφής της μεσαίας τάξης, ώστε να επιτευχθεί η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Η στρατηγική αυτή που προϋποθέτει εργαζόμενους σύγχρονους δούλους σε μεγάλες δεσποτικές επιχειρήσεις, δεν έχει μέχρι στιγμής πετύχει τους «αναπτυξιακούς» της στόχους, όμως έχει ήδη υποβαθμίσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο όλων μας.

Την ίδια στιγμή, το ΤΕΕ σαν εκπρόσωπος των μηχανικών, δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει αυτή την υποβάθμιση. Όταν καταργούνταν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η ηγεσία του ΤΕΕ αποκάλυπτε ότι δεν εκπροσωπεί μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους εργοδότες μηχανικούς που ωφελούνται(!), όταν καταργούνταν οι ελάχιστες αμοιβές, η ηγεσία του ΤΕΕ ισχυρίζονταν ότι οι μηχανικοί τις καταργούνε μόνοι τους … επειδή κάνουν εκπτώσεις(!!), όταν στο πλαίσιο του PSI «κουρεύονταν» τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, εξαφανίζοντας σε μια νύχτα δισεκατομμύρια που έχουν μαζευτεί από τις εισφορές από πολλές γενιές μηχανικών, το ΤΕΕ δεν εξέδωσε ούτε καν ανακοίνωση καταγγελίας, συντασσόμενο με το κλίμα «εθνικής επιτυχίας» του κουρέματος του χρέους που καλλιεργούσαν τα τηλεοπτικά κανάλια. Αντίθετα, εκεί που το ΤΕΕ επέδειξε τα καλύτερα «αγωνιστικά» αντανακλαστικά του ήταν όταν καταργήθηκε ο γνωστός πόρος 2% υπέρ ΤΕΕ, τον οποίο μέχρι τελευταία στιγμή μας καλούσε να αποδίδουμε. Δεν ξεχνάμε άλλωστε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, την οποία πέτυχε το ΤΕΕ με τα χρήματα των δικών μας εισφορών, διατηρώντας προσωρινά τον ρόλο του τραπεζίτη και την συμμετοχή στη νομή της εξουσίας  που αυτός συνεπάγεται για τον μηχανισμό που ελέγχει την τράπεζα.

Αντίθετα, κυρίαρχη στρατηγική του ΤΕΕ, ήταν η προσπάθεια να αποκομίσει κέρδη από την εφαρμογή διάφορων πλευρών της μνημονιακής πολιτικής, σε βάρος των ίδιων του των μελών. Έτσι αναδείχθηκε (με το αζημίωτο) σε διοργανωτή σεμιναρίων και εξετάσεων για την απονομή των «ειδικών επαγγελματικών δικαιωμάτων» του ενεργειακού επιθεωρητή και του ελεγκτή δόμησης, δικαιώματα τα οποία αποσπώνται από τα πτυχία μας και κατοχυρώνονται μόνο κατόπιν ειδικών εξετάσεων. Αναδείχθηκε σε επί πληρωμή επιμορφωτή μέσω του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ εκμεταλλευόμενο την ανεργία και σε συνεργασία με διάφορα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης προωθεί την εργασία χωρίς δικαιώματα με τη μορφή της πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του κλάδου.

Το ΤΕΕ ποτέ δεν βρήκε μία λέξη να πει για την άθλια εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουμε πολλοί αρχιτέκτονες, που το μοναδικό (σχεδόν) πεδίο επαγγελματικής ενασχόλησης που μας έχει απομείνει είναι οι τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, σε πλήρη αντίθεση με ότι είχαμε επιθυμήσει και φανταστεί όταν επιλέγαμε και σπουδάζαμε το επάγγελμα του αρχιτέκτονα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι με την κατάργηση κάθε δημόσιου ελέγχου, ο μηχανικός καθίσταται ατομικά υπεύθυνος για κάθε εκούσιο ή ακούσιο λάθος στη διαδικασία της τακτοποίησης, στο πλαίσιο ενός νόμου με πολλά κενά. Στο γεγονός αυτό αποφεύγουν να αναφερθούν όσοι κάνουν προεκλογική εκστρατεία διοργανώνοντας «σεμινάρια» όπου παραθέτουν την προσωπική τους ερμηνεία και συμβουλές για τον νέο νόμο των αυθαιρέτων. Το ΤΕΕ από την πλευρά του εξασφάλισε το διόλου ευκαταφρόνητο ανταποδοτικό τέλος του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, της τάξης του 3% του προστίμου, το οποίο πληρώνεται από τους πολίτες και πολλές φορές από τους ίδιους τους μηχανικούς.

Ταυτόχρονα, δεν βρήκε ποτέ μία λέξη να πει για την συστηματική προσπάθεια κατάργησης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού με τις διαδικασίες fast track και την υφαρπαγή δημόσιας γης από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το πλήθος των αντιπεριβαλλοντικών μνημονιακών νομοθετημάτων για τον χώρο. Η διαδικασία απορρύθμισης του σχεδιασμού αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού», την οποία επεξεργάζεται εν κρυπτώ εδώ και καιρό το ΥΠΕΚΑ.

Η παραπάνω στάση του ΤΕΕ δεν οφείλεται κατά τη γνώμη μας μόνο στη συγκυρία της φιλομνημονιακής ηγεσίας του αλλά σε πιο δομικούς λόγους. Το ΤΕΕ δεν είναι σωματείο ή σύλλογος αλλά εκ του θεσμικού του ρόλου «τεχνικός σύμβουλος του κράτους». Πρόκειται για ένα διαταξικό μόρφωμα στο οποίο συμμετέχουν εργαζόμενοι και εργοδότες και καθώς δεν μπορεί να εκφράζει τα αντιτιθέμενα συμφέροντα και των δύο, εκφράζει τα συμφέροντα των δεύτερων. Πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος συνδέεται με πάμπολλα νήματα με τις δομές και τη νομή της κρατικής εξουσίας, έχοντας θεσμική συμμετοχή σε πλήθος κρατικά όργανα, επιτροπές κ.λπ. και για έναν οργανισμό στις αποφάσεις του οποίου έχει τον τελικό λόγο το κράτος. Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλες οι παρατάξεις που δρουν στο πλαίσιο του ΤΕΕ είναι ίδιες ούτε ότι οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του δεν έχουν καμία σημασία αλλά ότι τα περιθώρια «αριστερής διαχείρισης» του θεσμού είναι ασφυκτικά. Ας σκεφτούμε μόνο το γεγονός ότι με την κατάργηση του πόρου του 2%, το ΤΕΕ για να συνεχίσει τη λειτουργία του θα πρέπει να εισπράξει από τα μέλη του. Συνεπώς, στόχος μας δεν είναι απλά η αλλαγή συσχετισμών στο ΤΕΕ αλλά η υπέρβασή του.

Την υπέρβαση αυτή την αντιλαμβανόμαστε στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός πόλου συσπείρωσης των μηχανικών σε βάση αμεσοδημοκρατική, όπως η ανοικτή συνέλευση μηχανικών, οι κινητοποιήσεις της οποίας πέτυχαν μέχρι στιγμής την μη εφαρμογή των αυξήσεων των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ που έχουν ψηφιστεί από το καλοκαίρι του 2011, τη στιγμή που οι αντίστοιχες «κινητοποιήσεις» που οργάνωσαν με δική τους πρωτοβουλία το ΤΕΕ και οι επαγγελματικοί σύλλογοι δεν συγκέντρωναν ούτε τα μέλη των ΔΣ που τις καλούσαν. Θα συγκροτηθεί επίσης με βάση τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των άνεργων του κλάδου, όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το οποίο αποτελεί τον μοναδικό φορέα που έδωσε μάχες και επέδειξε έμπρακτη αλληλεγγύη σε εργαζόμενους που αντιμετώπισαν προβλήματα στον χώρο εργασίας τους (μη πληρωμή δεδουλευμένων, απολύσεις, κ.λπ.) κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που διανύουμε.

Η Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ) συγκροτήθηκε το 2011 κυρίως από νέους απόφοιτους των αρχιτεκτονικών σχολών, με αναφορά στα σχήματα της ΕΑΑΚ και στόχο την παρέμβαση στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο. Συμμετέχουμε στις εκλογές για την επιστημονική επιτροπή ειδικότητας αρχιτεκτόνων μηχανικών του ΤΕΕ με σκοπό να εκφράσουμε το παραπάνω πολιτικό περιεχόμενο, να αποκαλύπτουμε και να εμποδίζουμε τα σχέδια που έχουν σαν αποτέλεσμα την χειροτέρευση της θέσης μας σαν εργαζόμενοι και άνεργοι και τα οποία εκπορεύονται και από το ίδιο το ΤΕΕ και σαν βήμα στις κινητοποιήσεις των αρχιτεκτόνων και γενικά των μηχανικών/τεχνικών που είναι πιο απαραίτητες από ποτέ.

Το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων – ΑΚΕΑ:
1)Αθανασοπούλου-Βαφειάδου Αντωνία
2)Βιτοπούλου Αθηνά
3)Βλάση Αναστασία
4)Βουρεκάς Κωνσταντίνος
5)Καπιτσίνης Νικόλαος
6)Παπαγκίκας Γεώργιος
7)Σπανού Δήμητρα
8)Χάγιου Αικατερίνη (Κάτια)

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

One thought on “ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ! Με τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και των άνεργων, ενάντια στις κυβερνήσεις, στην τρόικα ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ και στο καθεστωτικό ΤΕΕ”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: