Οι αποφάσεις της δεύτερης πανελλαδικής Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Το Σάββατο 7 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πανελλαδική Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, η οποία συζήτησε εφ’όλης της ύλης για τα ζητήματα που απασχολούν τους αρχιτέκτονες (επαγγελματικά, εργασιακά, κ.ά.)  και το Σύλλογό τους (προγραμματισμός δράσεων, οικονομικός προϋπολογισμός). Ήταν μία σημαντική διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η 165μελής Αντιπροσωπεία είναι το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και ήταν η πρώτη φορά από την εκλογή της που κλήθηκε να συζητήσει και να αποφασίσει επί των θεμάτων που μας απασχολούν, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η πρώτη σύγκλισή της (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ) είχε σαν αντικείμενο την εκλογή του 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο «επιπτώσεις στο επάγγελμα του αρχιτέκτονα από τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία», υπερψηφίστηκε το σχέδιο απόφασης που μπορείτε να ανοίξετε εδώ. Η απόφαση αναφέρεται σε πρόσφατες αλλαγές όπως ο ΚΕΝΑΚ ο οποίος προωθεί λύσεις αμφίβολης επιστημονικής εγκυρότητας μακριά από τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού (δείτε κι εδώ), ο Νόμος 4014/11 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ο οποίος μετατρέπει τους αρχιτέκτονες σε ενδιάμεσους της αντιπεριβαλλοντικής φοροεισπρακτικής πολιτικής των κυβερνήσεων, το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που περιλαμβάνει γενικευμένες αυξήσεις στους συντελεστές δόμησης και στο νέο τρόπο έκδοσης αδειών που ιδιωτικοποιεί τις διαδικασίες πολεοδομικού ελέγχου. Ξεχωριστή μνεία γίνεται στη διάσπαση του πτυχίου μέσω των «ειδικών επαγγελματικών δικαιωμάτων» και στη μεταροπή του ΤΕΕ σε μηχανισμό πιστοποίησης και (με το αζημίωτο) επιμόρφωσης που θα αντλεί κέρδη από τον κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του.

Πολύ σημαντική είναι η απόφαση που πάρθηκε στο δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης (ανοίξτε εδώ) με τίτλο «κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και γενικότερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των αρχιτεκτόνων». Με την απόφαση αυτή της Αντιπροσωπείας του, ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ καλεί τις εργοδοτικές οργανώσεις να αποσύρουν τις καταγγελίες των συλλογικών συμβάσεων, να υπογράψουν νέες αξιοπρεπείς συμβάσεις και ταυτόχρονα δηλώνει την υποστήριξή του στις διεκδικήσεις των σωματείων των εργαζομένων είτε δικαστικά είτε καλώντας τα μέλη του να συμμετάσχουν στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις που θα καλέσουν τα σωματεία. Γίνεται τέλος ρητή αναφορά στους μισθωτούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και στη συλλογική σύμβαση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό δράσεων του Συλλόγου για την τριετία εγκρίθηκε η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου με κάποιες τροποποιήσεις, η σημαντικότερη εκ των οποίων αφορά την έκφραση της αντίθεσης του Συλλόγου στη διενέργεια ιδιωτικών, ουσιαστικά, διαγωνισμών για το δημόσιο χώρο με ρητή αναφορά στο διαγωνισμό για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου που οργανώνεται από το ΥΠΕΚΑ και το ίδρυμα Ωνάση. Σε ότι αφορά τον οικονομικό προγραμματισμό υπερψηφίστηκαν οι σχετικοί πίνακες που περιλαμβάνονταν στην εισήγηση και αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής διαχειριστικού ελέγχου για τα οικονομικά πεπραγμένα της προηγούμενης  διοίκησης (ο οικονομικός απολογισμός της οποίας καταψηφίστηκε από την τελευταία Αντιπροσωπεία με μείζον θέμα τη διεξαγωγή του 11ου Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Συνέδριου, το οποίο παρά τα εισητήρια και τους χορηγούς εμφάνισε έλλειμα).

Τέλος, υπερψηφίστηκαν τρία ψηφίσματα, ένα ενάντια στην σχεδιαζόμενη «αξιοποίηση» του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ένα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και ένα ενάντια στην αφαίρεση του δικαιώματος σύνταξης τοπογραφικού από τους αρχιτέκτονες. Για το τελευταίο σαν Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων, διατηρούμε έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο δικαιούται ένας σύλλογος ο οποίος διεκδικεί η αρχιτεκτονική να γίνεται μόνο από αρχιτέκτονες, να διεκδικεί κομμάτι από τα επαγγελματικά δικαιώματα ενός άλλου κλάδου μηχανικών/τεχνικών. Η κατανομή των επαγγελματικών διακιωμάτων είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να επανεξετάσουμε συνολικά και όχι με αποσπασματικό τρόπο.

Οι αποφάσεις της Αντιπροσωπείας είναι επίσης αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, δείτε εδώ. Αναλυτικά τα πρακτικά της συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας μπορείτε να τα κατεβάσετε από εδώ.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: