Πρόταση ψηφίσματος για τον ΕΝΦΙΑ

clipboard02--4-thumb-largeΠαραθέτουμε εδώ πρόταση ψηφίσματος για τον λεγόμενο «Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ) την οποία καταθέσαμε σαν ΑΚΕΑ στη Γενική Συνέλευση του τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ που έγινε την Τρίτη 11 Νοέμβρη στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ. Δυστυχώς, λόγω της αφόρητης γραφειοκρατικής – τυπολατρικής διαδικασίας της Συνέλευσης δεν στάθηκε δυνατόν να συζητηθεί.

Ωχριά το ΕΕΤΗΔΕ -γνωστό και ως χαράτσι- μπροστά στον τρόμο του –μόνιμου πλέον- ΕΝΦΙΑ. Είναι τόσος ο τρόμος, που ο φτωχός λαός μας απλά στήθηκε στις ουρές να τον πληρώσει, ελλείψει ενός συγκεκριμένου και μαζικού καλέσματος ανυπακοής και μη πληρωμής του. Πρόκειται για ένα φόρο, η διαστροφή του οποίου φαίνεται ήδη από την πρώτη σελίδα του Ν.4223/13, αφού όχι απλά επιβάλλεται στην ιδιοκτησία από το πρώτο τετραγωνικό, αλλά και στο δικαίωμα οιονεί νομής, δηλαδή στους ιδιοκτήτες «αέρα», ή στην χρήση θέσης στάθμευσης, στην ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη καθώς και σε όλη την αγροτική γη. Πόσο μάλλον στα μη ηλεκτροδοτούμενα, ημιτελή και λοιπά κτίσματα ανεξαρτήτως χρήσης.

Πρόκειται για ένα φόρο οριζόντιο, στον οποίο υπόκεινται όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε ακίνητο και ανεξάρτητα από τη φοροδοτική τους ικανότητα ή από την παραγωγή εισοδήματος από αυτά. Το δε άδικο και ταξικό του νόμου αυτού αποδεικνύεται πολύ περισσότερο από τις εξαιρέσεις του, οι οποίες δεν αφορούν ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες, αλλά Α.Ε επενδύσεων σε ακίνητα, ΜΚΟ, την εκκλησία και λοιπά ευαγή ιδρύματα.

Ο νέος ληστρικός φόρος:

• Είναι ένα ακόμα εργαλείο που εξαθλιώνει περαιτέρω το λαό και λειτουργεί σε όφελος των μεγαλοϊδιοκτητών. Είναι ψέμα ότι πρόκειται για φορολόγηση του πλούτου. Αντίθετα, τη στιγμή που τα ημιτελή παίρνουν «έκπτωση» 40%, για τις μεγάλες ιδιοκτησίες άνω των 500τ.μ, την εκκλησιαστική περιουσία και εταιρείες που δηλώνουν φιλανθρωπικό ή πολιτιστικό έργο προβλέπονται μειώσεις που φτάνουν 75% ή και απαλλαγές!

• Ο εισπρακτικός του χαρακτήρας φαίνεται και μόνο από το γεγονός ότι ενώ ότι το 2010 τα έσοδα του κράτους από το φόρο στην ακίνητη περιουσία ήταν 487 εκατ., το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει βάλει στόχο να εισπράξει από τα ακίνητα 4 δισ.! Δηλαδή αύξηση 800% της φορολογίας ακινήτων μέσα σε τέσσερα χρόνια. Κατορθώνει όμως να μην εστιάζεται η συζήτηση στα 3,5 δισ., αλλά στα 167 εκατ., στις ακρότητες εξόφθαλμα παρανοϊκής φορολόγησης χωραφιών, οικοπέδων και σπιτιών σε μειονεκτικές περιοχές της υπαίθρου.

• Αποτελεί χτύπημα του στοιχειώδους δικαιώματος στην κατοικία επιβάλλοντας ενοίκιο στο ίδιο μας το σπίτι. Κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο επιδιώκουν με τους φόρους, τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς, να διευκολύνουν τη συγκέντρωση της γης και των ακινήτων στα χέρια λίγων, που θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί ακίνητα για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους φόρους. Ήδη πιέζουν για την άρση ακόμα και της λειψής προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την εκποίησή της στο 1/3 της αντικειμενικής της αξίας.

Ο προκλητικός αυτός φόρος έρχεται να προστεθεί μετά από χρόνια ύφεσης και ανελέητων φοροεπιδρομών, ανεργίας, απλήρωτης εργασίας, μείωσης μισθών και συντάξεων, αύξησης πολλαπλών εισφορών, συρρίκνωσης κοινωνικών παροχών. Σε συνδυασμό δε, με τις διαφαινόμενες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, την κατασκευή χρέους και τη σύνδεσή του με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, συνιστά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υφαρπαγής της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.

Είναι ανάγκη να μπει φραγμός στις εγκληματικές αυτές πρακτικές και στοχεύσεις, που θα οδηγήσουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού στην εξαθλίωση, με την απώλεια ακόμα και του τελευταίου του καταφύγιου, του σπιτιού του.

Σαν Σύλλογος Αρχιτεκτόνων δεν δίνουμε κανένα άλλοθι στις μεθοδεύσεις αυτές. Καταγγέλλουμε το νόμο πρώτα από όλα ως κοινωνικά άδικο, ιδιαίτερα για τα λαϊκά στρώματα. Ζητάμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες για την άμεση κατάργησή του. Το δικαίωμα στην κατοικία είναι για όλους και θα το υπερασπιστούμε.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: