Πέμπτη 13/2, από τις 9:00πμ: Κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ (Μάρνη 22)

trikaki_etaaΣύμφωνα με τον ν.4152/13 οι οφειλές άνω των 5.000€ στο ΤΣΜΕΔΕ, διαβιβάζονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο θα τις εισπράττει με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς! Προηγούμενη κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ είχε σαν αποτέλεσμα την αναστολή της διαβίβασης των οφειλών. Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, η ανοιχτή συνέλευση μηχανικών και άλλοι φορείς και συλλογικότητες των μηχανικών (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών κ.λπ.) καλούν σε ολοήμερη κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ από τις 9:00πμ με βασικά αιτήματα την άρνηση αποστολής στοιχείων στο  ΚΕΑΟ, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους ανεξάρτητα από οφειλές, την άρση των άθλιων όρων διακανονισμού οφειλών, την επίσημη αναγνώριση των ανέργων και υπό-απασχολούμενων συναδέλφων και στήριξη τους με επίδομα ανεργίας, την μη υποχρέωση καταβολής εισφορών σε όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα, την γενική δραστική μείωση εισφορών και αναδρομικά, την προστασία των χαμηλόμισθων συναδέλφων, την παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας για όλους τους μηχανικούς που δεν είναι εργοδότες και δεν οφείλουν εργοδοτικές εισφορές και την προστασία των ασφαλισμένων.

Το μέχρι στιγμής πάγωμα των αυξήσεων των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ και η αναστολή της διαβίβασης των οφειλών στο ΚΕΑΟ δείχνουν ότι οι κινητοποιήσεις φέρνουν κάποια αποτελέσματα. Η παρουσία όλων μας είναι πολύ σημαντική!

Ακολουθεί κείμενο της ανοιχτής συνέλευσης μηχανικών για την κινητοποίηση της Πέμπτης:

Ποιοι είμαστε:

• Άνεργοι και υποαπασχολούμενοι μηχανικοί. Αποτελούμε πλέον το πολυπληθέστερο κομμάτι των μηχανικών. Είμαστε απολυμένοι από εταιρίες και εργοτάξια, είτε αυτοαπασχολούμενοι όπου η δουλειά μας έχει εκμηδενιστεί.

• Εργαζόμενοι με μπλοκάκι. Οι εργοδότες μας αποκαλούν «συνεργάτες», για να απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους και τις εργοδοτικές εισφορές προς το ταμείο.

• Αυτοαπασχολούμενοι, φορτωμένοι με χρέη, ληστρική φορολογία, που βιώνουμε την επαγγελματική και επιστημονική απαξίωση ως «φοροεισπράκτορες της τρόικας» σε «τακτοποιήσεις» αυθαιρέτων και ενεργειακά πιστοποιητικά, για ένα κομμάτι ψωμί.

• Μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, απλήρωτοι για μήνες. Η διοίκηση του ταμείου, απαιτεί να πληρώνουμε εμείς τις εισφορές που «παρέλειψαν» να πληρώσουν οι εργοδότες μας, γιατί δήθεν «δεν έχει τρόπο» να πατάξει την εργοδοτική εισφοροδιαφυγή.

• Νέοι μηχανικοί με διπλώματα – διαβατήρια για ένα μαύρο και αβέβαιο μέλλον.

• Ασφαλισμένοι σε ένα ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ) που απαιτεί υπέρογκες εισφορές και μας γεμίζει χρέη, ακόμα και όταν είμαστε άνεργοι. Οι παροχές και η μέριμνα για τους πιο πληττόμενους συναδέλφους είναι μηδενικές, ενώ δεν μας αναγνωρίζεται καν η ιδιότητα του ανέργου. Πολλοί από εμάς (το 40% περίπου) δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για μας και τα παιδιά μας, ούτε ασφαλιστική ενημερότητα για να μπορούμε να δουλέψουμε. Παράλληλα παραμένει ενεργή η απειλή των νέων εξοντωτικών αυξήσεων ασφαλιστικών εισφορών, που πέρσι αποτρέψαμε με τους αγώνες μας .

Και σαν να μην έφτανε αυτό….

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Σύμφωνα με το μνημονιακό νόμο 4152/13, τα χρέη άνω των 5.000€ στα ταμεία (ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ,ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) μεταβιβάζονται στο «Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών» (ΚΕΑΟ) το οποίο θα επιχειρήσει να τα εισπράξει με πλειστηριασμούς, κατασχέσεις κλπ! Παράλληλα με το δρακόντειο αυτό νόμο, θεσπίζεται ληστρικό επιτόκιο (~8.5%) στις καθυστερούμενες οφειλές. Αρκεί ένας χρόνος να μην πληρωθούν οι εισφορές, είτε η μη εμπρόθεσμη πληρωμή δύο δόσεων στο διακανονισμό, για να οδηγηθεί ο ασφαλισμένος στο Γολγοθά του ΚΕΑΟ. Γι αυτό εξάλλου ζητείται από τους οφειλέτες να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα οποία και δεσμεύονται με πρόσχημα την εξόφληση.

Το ΚΕΑΟ αποτελεί μέσο στα χέρια της κυβέρνησης και της τρόικας για την κατασκευή ιδιωτικού χρέους σε βάρος μας, για την κλοπή όσης περιουσίας μας έχει απομείνει. Όσο περισσότερο αδυνατούμε να πληρώσουμε τις εισφορές, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι προσαυξήσεις που οικοδομούν το χρέος μας στο ταμείο. Την ίδια ώρα η εφορία αυξάνει διαρκώς τους φόρους και τα χαράτσια, ενώ δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη σε τράπεζες και εφορίες.

Η κυβέρνηση σκόπιμα βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους εργαζόμενους και τους ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, με τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις, τους μόνιμους «μπαταχτσήδες» των ταμείων. Όσον αφορά όμως στις μαύρες τρύπες των ταμείων, το ΚΕΑΟ δεν αγγίζει:

• Τους μεγαλοοφειλέτες εργοδότες και όσους διαχρονικά ζημιώνουν το ταμείο από τη γενίκευση του δελτίου παροχής υπηρεσιών

• Το κράτος και τα χρωστούμενα του από τη μη απόδοση της τριμερούς χρηματοδότησης, τo Δημόσιο και το ευρύτερο Δημόσιο που είναι συστηματικά κακοπληρωτές.

• Την καταλήστευση των ταμείων από το «κούρεμα» των ομολόγων.

• Τα εκατομμύρια που χάνονται στην Τράπεζα Αττικής και τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις της, καθώς και τα χρηματιστηριακά παιχνίδια.

Τα τυχόν έσοδα του ΚΕΑΟ, δεν θα καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά την εξυπηρέτηση του χρέους, των τοκογλύφων – δανειστών της χώρας. Γι αυτό το ΚΕΑΟ δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ταμείων, αλλά οδηγεί στην εξόντωση των μοναδικών που εισφέρουν σε αυτά, των εργαζομένων. Οι απάνθρωπες αυτές ρυθμίσεις υπονομεύουν τη συμμετοχή μας στο ταμείο, το δικαίωμα στην ασφάλιση και περίθαλψη.

Καμία πράξη ενάντια στους συναδέλφους να μην μείνει αναπάντητη.

Κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Άμεση ακύρωση των νόμων και διατάξεων περί «αναγκαστικής είσπραξης». Απαιτούμε από την διοίκηση του ΕΤΑΑ να μην στείλει κανένα στοιχείο και καμία πράξη βεβαίωσης οφειλής στο ΚΕΑΟ.

• Οριστική κατάργηση των νέων εξοντωτικών αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών. Δραστική μείωση των ήδη υπέρογκων εισφορών.

• Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες οφειλές. Δίκαιοι, άτοκοι διακανονισμοί, με δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης με βάση την οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου.

• Άμεση αναγνώριση των άνεργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών. Διαγραφή των χρεών τους προς το ταμείο. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, προνοιακές παροχές. Κατάργηση της απαίτησης καταβολής εισφορών για το διάστημα της ανεργίας.

• Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο.

• Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη σε ταμεία, κράτος, τράπεζες.

• Να πληρώσουν επιτέλους κράτος, τράπεζες, εργοδότες. Να καταβάλει το κράτος τις οφειλές του στο Ταμείο και να καλύψει τις απώλειες από το κούρεμα. Απεμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής. Να εισπραχθούν τα οφειλόμενα από την εργοδοσία.

Το προηγούμενο διάστημα με τις κινητοποιήσεις μας, εξαναγκάσαμε το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ να αναστείλει προσωρινά την αποστολή στοιχείων οφειλετών στο ΚΕΑΟ. Επιδιώκουμε να βρεθούμε σε κοινό αγώνα με τους συνασφαλισμένους μας στο ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους), με τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, με τους αγρότες (ασφαλισμένους στον ΟΓΑ), πού βρίσκονται ήδη στα μπλόκα.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ. Με δράση και συμμετοχή, ενότητα και αλληλεγγύη.

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: