Να ανατρέψουμε το μέλλον της ανεργίας και τις επισφάλειας που ετοιμάζουν στις νέες γενιές αρχιτεκτόνων

Οι νέες γενιές αρχιτεκτόνων έρχονται αντιμέτωπες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, την επισφαλή εργασία και την εργασιακή περιπλάνηση. Σε μία περίοδο όπου ο κλάδος έχει χτυπηθεί από την κρίση αναζητούμε λύσεις και δρόμους διεκδίκησης για αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: μια μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να προσανατολίσουμε και τη δράση μας στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων.

Σήμερα οι νέοι και οι νέες έρχονται αντιμέτωποι με χαμηλούς μισθούς, απλήρωτες πρακτικές για απόκτηση εμπειρίας, τεστ πριν την πρόσληψη, θεσμικά κατοχυρωμένους χαμηλότερους μισθούς για όσους είναι κάτω των 25 ετών, μαύρη εργασία ή «μπλοκάκι», (απλήρωτες) υπερωρίες «για να βγει το πρότζεκτ», ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον και μεγάλα διαστήματα ανεργίας. Λόγω των παραπάνω είδαμε τους φίλους μας να φεύγουν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης με σκοπό την αναζήτηση μια καλύτερης εργασιακής προοπτικής ή να αλλάζουν επαγγελματικό προσανατολισμό για να εξασφαλίσουν την επιβίωση.

Σε ότι αφορά την άσκηση του επαγγέλματος, το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών που αντιμετωπίζει τον μισθωτό εργαζόμενο ως ελεύθερο επαγγελματία αποκλείοντάς τον από άδεια, δώρα, επιδόματα κ.λπ. έχει γίνει εδώ και καιρό κανόνας στον κλάδο. Ταυτόχρονα και οι νέοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το «άνοιγμα» του επαγγέλματος των μηχανικών που ουσιαστικά θα οδηγεί στον αποκλεισμό της άσκησης του επαγγέλματος από τους νέους, καθώς θα αδυνατούν να πληρώσουν τα σεμινάρια και τις εξετάσεις για την απόκτηση των διάφορων πιστοποιήσεων επαγγελματικής εμπειρίας.

Μια υπαρκτή δύναμη αντίστασης απέναντι σε όλα αυτά αποτελεί το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών που έχει καταφέρει να συνενώσει όλα τα πληττόμενα τμήματα του κλάδου. Το σωματείο βρέθηκε πρωτοπόρο σε όλες τις μάχες και με αποτελεσματικότητα έδωσε μια σειρά αγώνων για τη δικαίωση απολυμένων εργαζομένων. Ταυτόχρονα, στο μαύρο φόντο της ανασφάλιστης εργασίας, έχει αναδείξει την αναγκαιότητα της υπογραφής συλλογικής σύμβασης που θα βάζει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και θα έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης. Η δράση του σωματείου συνολικά μας δείχνει ότι ο συλλογικός δρόμος και η μαχητική στάση, μπορούν ακόμα και σήμερα να αντιμετωπίσουν αυθαιρεσίες στο εργασιακό περιβάλλον και να τις σπάσουν στην πράξη.

Σε αυτό το πλαίσιο στο πεδίο των νέων αρχιτεκτόνων θα πρέπει να βρούμε τους δρόμους που θα μας οδηγήσουν στην αντεπίθεση και στην κατάκτηση δικαιωμάτων ενάντια στο σκηνικό που διαμορφώνεται. Να διεκδικήσουμε επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, κανονικές προσλήψεις και κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Δεν ήρθαμε να διαχειριστούμε την μιζέρια που προδιέγραψαν για το εργασιακό μας μέλλον. Οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε, παλεύουμε μέσα από τις γραμμές του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων αλλά και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Για όσα μας αξίζουν, για όσα μας ανήκουν!

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

One thought on “Να ανατρέψουμε το μέλλον της ανεργίας και τις επισφάλειας που ετοιμάζουν στις νέες γενιές αρχιτεκτόνων”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: