Οι ανατροπές στα εργατικά δικαιώματα και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και ο Σύλλογος Τεχνικών Επιστημόνων Βιομηχανίας διοργανώνουν εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «οι ανατροπές στα εργατικά δικαιώματα και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων», την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 6μμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνη). Ομιλητής θα είναι ο εργατολόγος Π.Παλαιολόγος και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από σωματεία.

Το Μνημόνιο 3 που ψήφισε η τρικομματική κυβέρνηση διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο πολυνόμος, το «μνημόνιο» και το μεσοπρόθεσμο, αλλά και ο προϋπολογισμός αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, εντάσσονται στην “στρατηγική 2020” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, επιχειρούν τη διάλυση κάθε προηγούμενου προστατευτικού κανόνα στην εργασία, αλλά και κάθε μορφή εργατικής συλλογικής διεκδίκησης.

Η νέα μείωση του κόστους της απόλυσης έως κατά 50%, αλλά και η μείωση του χρόνου προειδοποίησης στους τέσσερις μήνες κάνουν πιο εύκολη και φτηνή την απόλυση εργαζόμενων με μεγάλη προϋπηρεσία και διευκολύνουν την εργοδοσία στο να «ανακυκλώνει» τους εργαζόμενους, με την πρόσληψη άλλων με χειρότερους όρους. Υπό την απειλή της ανεργίας και της απόλυσης, οι εργοδότες εκβιάζουν την υπογραφή ατομικών συμφωνητικών με μειωμένες αποδοχές και δικαιώματα, ενώ πληθαίνουν οι μορφές μαύρης και αδήλωτης εργασίας.

Ο νόμιμος ελάχιστος μισθός ορίζεται στα 586 ευρώ μέχρι την 1 Απριλίου 2014, όλα τα επιδόματα και οι ωριμάνσεις καταργούνται, και όσα δεν καταργούνται παγώνουν ώσπου η ανεργία να υποχωρήσει στο 10%. Ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται πλέον με νόμο και αυτός θα δεσμεύει μόνο τα μέλη των εργοδοτικών ενώσεων που ενδεχομένως υπογράψουν τη σύμβαση, ενώ θα επιτρέπεται και κατώτερος από αυτόν, στα όρια των δουλεμπορικών Ειδικών Οικονομικών Ζωνών που πρόκειται να θεσπισθούν.

Στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων που οι συλλογικές συμβάσεις, η κανονική πρόσληψη, το σταθερό ωράριο, το οκτάωρο ελεύθερου χρόνου και ανάπαυσης, το επίδομα ανεργίας καταγγέλονται ως «αγκυλώσεις», αν όχι και σαν επιζήμια για την οικονομία και τη χώρα, ενώ για την ανεργία πριμοδοτούνται τα δουλεμπορικά γραφεία – ΜΚΟ και τα Ιδιωτικά ΟΑΕΔ και η απλήρωτη μαθητεία. Στην εποχή που απέναντι στη τρομοκρατία του κεφαλαίου, του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα μέτρα καταστροφής, μαζικής και βίαιης φτωχοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, η αντίσταση και ο αγώνας βαφτίζεται βία και οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι τρομοκράτες:

Ενημερωνόμαστε, οργανωνόμαστε για να αποκρούσουμε από κοινού τους εκβιασμούς της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, συνενώνουμε και συντονίζουμε τις αντιστάσεις μας, σχεδιάζουμε τα βήματα για να γίνει ο αγώνας μας πραγματική απειλή με στόχο την καλυτέρευση της θέσης μας,  την περιφρούρηση της αξιοπρέπειάς μας στη δουλειά και τη ζωή και την ανατροπή της σημερινής βάρβαρης πολιτικής τους.

• ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

• ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ

• ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

• ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

• ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συντάκτης: Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων - ΑΚΕΑ

Συλλογικότητα άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιείται στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: